1+1

3 asja, mida on vaja kange kohvi saamiseks

#kange kohv

Tundub, et paljud inimesed eelistavad seda kange kohvi intensiivsust ja energialaksu, kuid tihti jääb arusaamatuks, KUIDAS seda kodus saavutada või isegi see, MIS see kange kohv tegelikult üldse on.

Ühel päeval mõtlesime, kuidas selgitada tõeliselt kange kohvi tegemise protsessi. Kuid saime kiirelt aru, et see ei ole lihtne nagu 8 lusikatäie kohvipuru valamine tassi, vaid sinna on ka natukene teadust kaasatud. Kas olete valmis neid saladusi avastama?

Kas tead mis kange kohv päriselt on?

Kõige olulisem osa on siin. Juba kirjutasin, mis espresso on ja mis mitte (link), seega nüüd oleks aeg arutada, mida kutsuda lihtsalt kangeks kohviks ja mis selle tõelise energialaksu annab.

Mõned ütleksid, et kange kohv on lihtsalt üks espresso shot. Mõned ütleksid, et see on kohv, milles on kõrge kofeiinisisaldus. Mõned, ma loodan, ütleksid, et kange kohv vajab erilist maitset. Ning kõigil nendel inimestel oleks peaaegu õigus. Kui me kombineerime need vastused omavahel kokku, saaksime päris selge vastuse – kanget kohvi defineerib iseäralik maitse ja kõrgem kofeiinisisaldus.

Muidugi ei saa ainult maitse järgi aru, kui palju kofeiini kohvi sees on. Kõigepealt hindame selle kangust maitse ja välimuse põhjal. Kangus kofeiinilaksu näol tuleb alles hiljem. Kuni ootate seda “laksu” – olge ettevaatlikud, et kofeiiniga ei liialdaks –  300-400 mg kofeiini päevas on okei. See tähendab et ei ole soovitatav tarbida rohkem kui 5 espressot või 11,7 purki Coca-Colat päevas.

Nüüd kui kohvikanguse algteadmised on üle käidud, kuidas sellist tassitäit valmistada?

Kõige olulisem intensiivsuse element – kohv ise

Loogika siin on lihtne – kui valid hea kohvi, on kõik muud asjad suhteliselt väikese osatähtsusega detailid, kuid kui valid halva kohvi, siis ei tee muud asjad seda paremaks.

Noh, võib-olla 4 lusikatäit suhkrut ja natuke piima. Ainult nali!

Me teame mõlemad, et kui kohv on täidlane ja veidi kibe, siis see tundub meile kangena. Kui me lisaksime sinna lihtsalt kofeiini, siis see mitte ainult ei tunduks, vaid ka toimiks tugevama mõjuga. Seega mida saate teha, et saada kangemat kohvi?

  • Valige tumedama röstiga oad, need annavad veidi kibedust (ja kangust)
  • Valige heledama röstiga oad, kui soovite suuremat kofeiinisisaldust
  • 100% araabika kohviubade asemel valige araabika ja robusta ubade segu, millel ei ole ainult suurem kofeiinisisaldus, vaid tulemuseks on ka täidlasem kohv
  • Värskelt röstitud ja jahvatatud kohvil säilib rohkem maitse- ja aroominüansse ning intensiivsust

See võtab veidi aega

Seda teada on eriti oluline. Me arvame, et espresso on kõige kangem kofeiinipauk, kuid proovige ainult juua tassi pätikohvi, mis on laua peal koos kohvipuruga 8 tundi seisnud. Just nii.

Espresso on intensiivne ja võrdlemisi kange, kuid selle valmistamine kestab ainult 30 sekundit. Samas on pätikohvi, presskannuga või mokakannuga kohvi valmistamine üsna pikaajalised protsessid. Kofeiin on aine, mis lahustub vees, seega mida kauem kohv veega kokku puutub, seda kangem on valmiv jook.

Kuid teinekord on vaja võtta väikene otsetee ning kauem valmistamise asemel lisada hoopis rohkem kohvipuru. Nii muudame me kohvi ja vee vahekorda, suurendades kofeiini sisaldust.

Kohvi küsimus on samuti vastatud. Mida veel silmas pidada?

Õige valmistamismeetod on võtmeküsimuseks

Kui oled kohvisõber, peaksid teadma, et leiad palju rohkem viise kohvi valmistada kui pätikohv.

Mõned KohviSemudest kasutavad kodus Chemex’it ja presskannu. Chemexit kasutades on standartne aeg, mille jooksul kohv veega ühenduses on, sarnane on ka V60 kohvivalmistaja. Mõlemal juhul saame kohvi, mida võiksin juua iga kord ja alati. Presskannuga aga on võimalik lasta kohvipurul olla kauem aega vees, nii et kofeiinisisaldus joogis läheb kõrgemaks. Sama saab teha ka Aeropressi puhul.

Muidugi on ka palju teisi meetodeid. Ma juba mõnest kirjutasin postituses, kus kirjeldasin 6 paremat kohvitegemise meetodit. Teisi leiate lihtsalt Internetist või ka naabri juurest… Näiteks, üsna tihti võite näha sellist väikest, metalset mokakannu. Ka see on suurepärane tööriist kange kohvi saamiseks.