Piiratud ajaga pakkumine:
  • 00

    P.

  • 00

    T.

  • 00

    Min.

  • 00

    Sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kohvile
Teine sama pakk kingituseks.

Mis on (ja ei ole) espresso ja mis on su kohvitassis

#espresso #Kohv

Espresso, espresso-jook, kohv, espresso oad, expresso ja mitmed muud märksõnad lendaksid meie ümber, kui oleksime ükskõik millise barista kingades vaid üheks päevaks. Selles pole otseselt midagi head või halba, see on lihtsalt seetõttu, et igal ühel meist on oma roll ja erinevad teadmised, kogemused ja arusaamad kohvi kohta.

Aga proovigem seda mänguvälja tasandada, et kohvimaailma mõistmine oleks lihtsam meile mõlemale, eksole?

Kas espresso on röstimisviis?

Mis on espresso. Kohvisemu

Üsna selgelt mitte. Aga oodake! Lähme natuke süvitsi.

Üldiselt on olemas kolme tüüp röstimisastmeid: hele, keskmine ja tume. Igal tasandil on väiksemaid alamtasemeid, näiteks: niinimetatud Ameerika röst (hele), Full city röst (keskmine), Prantsuse röst (tume), jne.

Kui valmistate kohvi täisautomaatse kohvimasinaga, on soovitatav valida tumedam röst. Nendest valmib sügavama ja tugevama maitsega espresso.

Selle põhjal märgitakse ka kohviubade pakkidele espresso, märkimaks, et need oad on sobilikud espresso valmistamiseks (k.a. täisautomaatsetes kohvimasinates).

Kas espresso on oatüüp?

Mis on espresso. Kohvisemu

Jällegi vale vastus, kahjuks. Espresso ei ole oatüüp, kuid… tänasel päeval on meil kolme sorti ube: araabika, robusta ja liberica. Viimane neist ei ole väga tuntud, kuna araabika oad moodustavad 70% kogu maailma ubade toodangust, robusta omakorda 27% ning liberica kõigest 3%.

Kuna poed on aga täidetud espresso-nimetusega pakkidega, jääb see 8-täheline kombinatsioon tihti kõige paremini meelde.

Kas espresso on kõige kõrgema kofeiinisisaldusega?

Mis on espresso. Kohvisemu

Või mida tihti küsitakse: Kas espresso on väga kange kohv? Absoluutselt mitte.

Suhteliselt on tassis espressos päris kõrge kofeiinisisaldus, aga tuletagem meelde keskkooli keemia- või füüsikatunde.

Kofeiinisisaldus tassis sõltub sellest, kui kaua jahvatatud kohv on veega kontaktis olnud. Mida kauem see vee sees “ujunud” on, seda kõrgem saab olema kofeiinisisaldus. Nii lihtne see ongi. Võrrelgem aga kahte väga hästi tuntud viisi kohvi valmistamiseks: espresso ja tassis valmistatav nn. “pätikohv.”

Espresso valmistamine võtab 30 sekundit aega. Pätikohvi puhul on kohvipuru tassis mitu minutit! Saate aru, mida mõtlen? 

Kas espresso on expresso?

Mis on espresso. Kohvisemu

Hmm, niipalju, kui ma tean, võivad “ekspress” olla rongid ja bussid. Mõnikord näete seda sõna ajalehtedes, tähendades kiireloomulist, pakilist. Aga vastus on ei. Sellele vaatamata on tegemist hea viisiga kirjeldamaks kiirelt valmistatud jooki, mis annab ka kiire energialaengu!

Seega, mis on espresso?!

Mis on espresso. Kohvisemu

Minu jaoks, personaalselt, on espresso näol tegemist kindla konsistsentsi ja mahuga joogiga, millel on tugev, väga meeldiv maitse. Ja kogu ülejäänud maailma jaoks on see kohvi valmistamise viis, kus 15 bar-se rõhu juures lastakse vett 30 sekundit läbi jahvatatud kohvi ja valmib 30 ml väga omanäolist kohvijooki.