TOP kohvipakkumine

Pidulikud retseptid – leidke maitseharmoonia kohvi ja koogi vahel

#Pidulikud retseptid

Enne igat üritust püütakse välja selgitada mitte ainult seda, kuidas suupisted ja põhiroad õigeks ajaks valmistada, vaid ka seda, kuidas valmis jõuda ja õigesti serveerida ka magustoitu peale põhirooga. Et istuda rahulikult lauas ja ei peaks iga 5 minuti tagant ahju vaatama, saate alati koogi või piruka eelmisel õhtul valmis teha ja ainus asi, mis jääb teha, on seda serveerida sobiva tassi kohviga.

Mitte kõik ei mõtle sellele, et saab kombineerida erinevaid magustoite erinevat tüüpi kohvidega – õigesti valitud kohv ei domineeri magustoidu maitse üle, vaid vastupidi, aitab küpsetise parimatel omadustel esile tõusta. “Pidusöögi ajal serveeritakse tavaliselt toitu sobivate jookidega, mis loovad maitsete vahelise harmoonia. Paljud mõtlevad selles osas esmalt veini ja toidu vahelisele suhtele ja jätavad kohvi vaid magustoidu ajaks. Kuid kohvi puhul on tegemist keeruka joogiga, millel on pea piiramatud võimalused toiduga kombineerimiseks,” räägib kohviekspert ja KohviSemu müügiesindaja Roman, kellel on pikk kogemus kohvi ja kohvimasinatega töötamisel.

Ta räägib, et magusamad toidud sobivad paremini kokku kibeda musta kohviga. Sel moel ei hakka ei magustoidu suhkrusus ega kohvi kibedus maitse üle liialt domineerima. See kombinatsioon on sobilik ka neile, kes ei ole nii suured magusasõbrad. Kerge ja mahedamaitseline kohv puuviljaste nootidega sobib juustukoogi või teiste koorega magustoitude juurde, kuna see aitab puuviljade maitseid rõhutada.

Pidage meeles, et erinevat tüüpi kohvid võivad endas sisaldada erinevate puuviljade omadusi ja maitsenüansse. Mõnes leiduvad tugevamad sidruni- ja greibinoodid, teises aga aprikoosi, kirsi või pirni maitsed. Sellised kohvid sobivad eriti hästi vähese hapususega magustoitude kõrvale. Just nagu teiste jookide kombineerimisel totudega, peaksite kohvi ja magustoite kombineerides meeles pidama, et kõige olulisem on hoida asju lihtsana ja harmoonias.

Kohviasjatundja soovitab 3 pirukaretsepti mis sobivad ideaalselt piduliku lõunasöögi jaoks ja soovitab ka, milliseid kohviube kasutada, et luua harmoonia erinevate maitsete vahel. “Õunapiruka retsepti puhul avaldub õunte hapusus kõige paremini, kui kasutada päritolumaa araabika-kohviube “Maragogype“, milles võite tunda vürtsist järelmaitset. Kui tegemist on kuivatatud puuvilju sisaldava pirukaga, siis soovitaksime samuti päritolumaakohvi, seekord sorti nimega “Papua New Guinea Sigri“, “Ethiopia Shakisso” kohviubadel on aga troopiliste puuviljade ja lillede aroom, seega sellest sordist tehtud kohv sobib eriti hästi apelsinide või mandariinidega pirukate kõrvale.”

Kuninglik õunapirukas

Koostisosad:

– 3 muna
– 200 g võid
– 6 õuna
– 200 g suhkrut
– 320 g jahu
– Vanilje-ekstrakti (vastavalt maitsele)
– Näpuotsatäis soola
– 2 teelusikatäit küpsetuspulbrit

Valmistamine:

1. Vispeldage munavalged vahule. Valage sisse pool suhkrukogusest ning jätkake, kuni segu tahkestub.

2. Teises kausis segage jahu, sool ja küpsetuspulber.

3. Segage või ülejäänud suhkru ja vaniljega, valage sisse munakollased, jahusegu ja segage hoolikalt

4. Pange küpsetuspaber küpsetusvormi (20 x 20 cm)

5. Koorige ja tükeldage õunad

6. Pange 2/3 taignast plaadile, pange ühtlase kihina peale ka õunatükid ja katke see vahustatud munavalgega. Puistage peale ka ülejäänud taigen ja katke munavalgega.

7. Küpsetage seda eelsoojendatud ahjus 180 °C juures tund aega. Laske pirukal jahtuda ja serveerige.

Pidulik pirukas kuivatatud puuviljadega

Koostisosad:

– 5 muna
– 120 g jahu
– 80 g suhkrut
– 200 g rosinaid, kuivatatud ploome ja apelsine
– 100 g pähkleid
– 1 lusikatäis riivitud sidrunikoort
– Veidi kaneeli
– Pool tassi tärklist

Valmistamine:

1. Eraldage munakollased munavalgetest

2. Kloppige munavalged

3. Vispeldage munakollased koos suhkruga, valage sisse ka jahu ja tärklis. Segage hoolikalt

4. Segage sisse kuivatatud puuviljad ja rosinad (suuremad puuviljad nt. ploomid ja apelsinid tuleks ka tükeldada), pähklid ja vürtsid. Segage kergelt uuesti.

5. Segage sisse munavalged ja valage taigen õlitatud koogivormi.

6. Küpstage seda eelsoojendatud ahjus 180 °C juures umbes 40 minutit.

Mooniseemne pirukas mandariinidega

Koostisosad:

– 1 tass mooniseemneid
– 2 sidrunit
– 150 g suhkrut
– 2 teelusikatäit vaniljesuhkrut
– 4 muna
– 350 g nisujahu
– Veidi soola
– 250 g võid
– 1 teelusikatäis küpsetuspulbrit
– 1 pakk ricotta juustu
– 4 mandariini

Valmistamine:

1. Valage kuum vesi mooniseemnete peale ja laske paisuda

2. Peske sidrunid ja riivige sidrunikoort, siis pigistage mahl välja

3. Kloppige munad

4. Vispeldage või suhkruga kuni segu läheb kreemiseks. See läheb kiiremini kui või on sulatatud. Siis segage sisse munamass ja ricotta juust

5. Segage sisse mandariinid, siis sidrunikoor ja sidrunimahl, mooniseemned, sool, küpsetuspulber ja jahu

6. Pange küpsetuspaber koogivormi sisse ning õlitage see võiga. Valage taigen sinna sisse. Küposetage seda eelsoojendatud ahjus 180 °C juures 30 minutit. Kaunistage valmis pirukas mandariinilõikudega.