TOP kohvipakkumine

Kohvioad, millel on oma lugu: Kopi Luwak

Kopi Luwak

Kohvi ajaloo jooksul ei ole olnud ühtegi sorti, mis oleks niivõrd palju tähelepanu pälvinud. Aasia palmitsibeti seedetraktis töödeldud kohvioad arvati kunagi olevat maailma kalleimad. Nende haruldase päritolu, unikaalse töötlusmeetodi ja erakordse maitse tõttu on tuhanded uudishimulikud kohvifännid neid aastaid taga otsinud. Selle populaarsus jõudis oma tipphetke 2007 aastal, kui kuulus Ameerika film The Bucket List tele-ekraanidele jõudis. Selle hittfilmi kangelane - impulsiivne miljonär Edward Cole (keda mängis ekstsentriline Jack Nicholson) praalis seal maailma haruldaseima johvi joomisega. Loomulikult ei olnud see kohv miski muu, kui imepärane kopi luwak.

Populaarsuse laine tuli ja läks - sellegipoolest küsitakse kohvitööstuse inimestelt endiselt nende erakordsete ubade kohta. Mida selle kohvi kohta öelda? On see tõesti nii eriline? Kuidas see teistest kohvidest erineb? Kas kopi luwak on tõepoolest proovimist väärt? Senikaua, kui tegemist on kõrge kvaliteediga, pakuvad kõik kohvioad sulle erakordset kogemust, ning avastamata aroomide ja maitsetega seiklust - ka kopi luwak ei ole siinkohal mingi erand. Niisiis, kui tunned avastamishimu liitu meiega sellel vingel kopi luwaki teekonnal!

Kopi Luwaki Lugu: Kust See Kõik Algas?

Kavos plantacija

Legend räägib, et 19nda sajanid paiku käskisid Indoneesias elavad Hollandi kolonistid kohalikel farmeritel kogu oma kohvisaagi uustulnukatele anda. Lisaks sellele keelasid nad vaestel Indoneeslastel isiklikul eesmärgil kohvimarjade korjamise. Kuna kohalikelt rööviti nende lemmikjook, leidsid nad kohe probleemile ka lahenduse. Palmitsibeteid (väikesed kohalikud loomakesed, keda elanikud luwak’iks kutsuvad) vaadates märkas üks farmer, kui väga nad lisaks putukatele ja troopilistele viljadele ka kohvikirsside söömist naudivad. Pärast seedimist eemaldus palmitsibeti seedekulglas marjade ümbert viljaliha ning seemned e. kohvioad jäid koos väljaheitega järgi.  Kohalikud otsustasid riski võtta: nad korjasid, pesid, kuivatasid ja röstisid need oad. Kujutage ette nende üllatust, kui nad taipasid, et seda tüüpi kohv maitses paremini, kui tavaline! Tulemuseks oli jook, mille maitse oli peen, vähem mõru, ning erakordselt meeldiva järelmaitsega. Kuulujutud sellest unikaalsest joogist jõudsid aga peagi ka Hollandi kolonistide kõrvu. Sealt ei läinud enam kaua, kui kopi luwak hakkas oma eksootilisuse tõttu terves maailmas levima. 

Kopi Luwak Läheb Hollywoodi

Mainisime juba eelnevalt The Bucket List (2007) filmi, mis oli 21 sajandil kopi luwaki taas-avastamisel läänerahvale uueks tõukeks. Uurime selle mõju lähemalt.

Film räägib loo kahest surmavalt haigest pensionärist: Jack Nicholsoni poolt mängitud miljonär Edward Cole, ning tavaline töölisklassi mehaanik Carter Chambers (keda mängis Morgan Freeman). Esmapilgul täiesti erinevad tegelased leiavad üksteist ühest ja samast palatist. Carter veedab oma limiteeritud päevi ja otsustab lõpuks teha valmis nimekirja kõikidest seiklustest, mida ta elus veel enne surma nautida tahaks. Kui Edward sellest nimekirjast kuuleb, teeb Carter vaesele mehaanikule ettepaneku, millest viimane keelduda ei saa: koos haiglast ära joosta, ning unustamatult teekonnal kõik tema unistused täita.

Ühes esimestest filmi stseenidest näeme me Edward Cole’i endale tassikest kopi luwak kohvi kallamas, ning uhkelt hõiskamas: “see on haruldaseim kohv maailmas.” Rikas gurmaan kannab endaga igal pool kaasas isegi kohvi sifooni sisaldavat kohvrit: sel viisil saab ta alati ja igal pool erakordseid maitseid nautida. Edward ei ole aga kursis, kust tema lemmikjook täpsemalt pärit on. Kopi Luwaki loo räägib talle Carter: 

Kopi luwak on üks maailma kalleimaid kohvisid - kuigi mõnede jaoks kuulub see “liiga hea et olla tõsi” kategooriasse. Ühes Sumatra külas, kus neid ube kasvatatakse, elab üks metsikute kasside tõug. Need kassid söövad ube, seedivad need ära, ning siis… väljutavad. Külaelanikud koguvad need kokku, ning töötlevad väljaheite. Ubade ja puukasside maomahlade kombinatsiooon annabki kopi luwakile selle unikaalse maitse ja aroomi. 

Pärast selle kuulmist puhkevad sõbrad hüsteeriliselt naerma. Carter tõmbab hinge, ning kriipsutab maha ühe punkti oma nimekirjas: seal ütleb Naera, kuni nutad. 

Sellise stseeni puhul ei ole ka ime, et kopi luwak jõudis peagi arvukate inimeste nimekirjadesse üle terve maailma. Nicholson’i karisma ja erakordselt intrigeeriva loo tõttu soovisid ka Läänemaailma inimesed oma enda seiklusi kogeda. 

Kopi Luwak’i Maitse

Neapdorotos Kopi Luwak kavos pupelės

Kõik need lood jätavad õhku ühe lihtsa küsimuse: kas see kohv on päriselt eriline? Või on selle reputatsioon lihtsalt turundus-trikk, naljakas stseen Hollywoodi filmist? Kas need oad erinevad teistest kohvidest, ning kas tõelist kopi luwak’i tuvastab ainuüksi tema maitse järgi?

2004 aastal otsustas Guelph Ülikooli (Kanada) toidutehnoloog Massimo Marcone kopi luwak kohvi oma uurimustöö keskmeks võtta. Tema eesmärk oli välja uurida, kas sellist tüüpi kohv erineb tõepoolest kuidagi teistest kohviubadest. Palja silmaga kopi luwak’ile peale vaadates märgatavaid erinevusi märgata ei olnud, mistõttu läks Marcone sammukese kaugemale, ning võttis kasutusele võimsa mikroskoobi. Alles siis märkas ta ubadel väikeseid mõrasid: tavalised sordid ei olnud üldse mõranenud, mistõttu oli see äärmiselt suur erinevus. 

Pärast mõningast uurimist leidsid teadlased, et need mõrad olid põhjustatud palmitsibetite magudes leitavate ensüümide poolt. Ensüümid läbisid ubade koore, mis põhjustas omakorda valkude lagunemise. Kuna need oad veetsid palmitsibeti kõhus umbes 24 tundi, hakkasid need idanema. Kokkuvõtvalt võib öelda, et kopi luwak läbib omamoodi kääritamise protsessi, mistõttu ei oleks vale nimetada kopi luwaki ka “kääritatud kohviks”. 

Sinu kohvis sisaldub valk on vastutav selle eest, mis taseme kibedusega on tegemist: mida rohkem valku ubades on, seda mõrkjam valmiva joogi maitse on. Intensiivne valkude lagunemine annab kopi luwak’ile tema õrna meki. Teiste testide puhul, nagu näiteks elektrooniline aroomianalüüs, oli näha, et Aasia palmitsibetite poolt töödeldud kohv erines samuti tavalisest kohvist. 

Siinkohal on tähtis meeles pidada ka olulist erinevust: termin “kopi luwak” viitab kindlale töötlusmeetodile, mitte oasordile. Lõplik kopi luwak’i maitse oleneb arvukatest teistest protsessi käigus toimuvatest asjaoludest. Näiteks valitud kohvi tüüp (araabika või robusta), korjamise tingimused, röstikoja otsused…See kõik tähendab omakorda, et kopi luwak’e on erineva taseme kvaliteediga. Sellegipoolest on reegel lihtne: mida kõrgem on kasutatud kohviubade kvaliteet, ning mida professionaalsem nende töötlusmeetod, seda erakordsem on ka tassi jõudev tulemus.  

Kahtled, kas sellist tüüpi kohvi on ohutu juua? Massimo Marcone uuring näitas, et on. Tänu hoolikale puhastamisele ja röstimisele eemaldatakse ubadest soovimatud jäägid, ning säilitatakse ja rõhutatakse nende väärtuslikeimatele omadustele.  

KohviSemu Kopi Luwak

Kavos Draugo Kopi Luwak kava

Kas oleme juba suutnud sind veenda seda delikatessi proovima? Kui nii, leiad kopi luwak’i ka meie sortimendist! KohviSemu piiratud väljaandega kopi luwak on toodetud kõrgeima kvaliteediga araabika kohviubadest, mis on kasvanud Kesk-Java (Indoneesia) piirkonnas 1500 m kõrgusel. Usutakse, et selles piirkonnas leidub parimat tsibetite kohvi. 

Kas mõtled, kuidas kopi luwak maitseb? See on intensiivne, rikkalik ja erakordselt täidlane, ning maitses on tunda šokolaadi ja pähklite aroomi. Lisaks annab nooti ka röstitud karamell. Kui oled lonksu lõpetanud, jääb sinu maitsepaletile tantsisklema meeldivalt kauakestev järelmaitse. Kõlab ahvatlevalt, kas pole? 

Kuidas Kopi Luwaki Valmistada?

Vastus sellele küsimusele on lihtne: valmista seda nii, nagu iga teist specialty kohvi! Mida see täpsemalt tähendab? See tähendab, et specialty kohv eristub oma erakordsete aroomide ja maitsete poolest, mis vajavad ekstra tähelepanu ja hoolt. Just seetõttu on soovituslik kasutada peale kallamisega filtermeetodeid: need on võimelised avaldama erakordseid noote, mis naturaalselt sellistes kohvides leiduvad. 

Cupping

Erinevate kohvide valmistamisel ja hindamisel valivad tõelised gurmaanid selle valmistusmeetodi. See on äärmiselt lihtne: vajad vaid kohviveskit ja veekeetjat, ning tegelikult pead lihtsalt kuuma vee ubadele peale kallama. Kuigi see meetod tundub äärmiselt lihtsakoeline, avaldab selline tegevus lõpptulemuse maitsele kõige vähem mõju, ning võimaldab naturaalsetel nootidel avalduda. Cupping’u kohta saad rohkem lugeda siit.  

 

Presskann

See kohvivalmistustööriist võimaldab sul nautida naturaalseid kohvi maitseid, ning filtreerib su joogist välja ka kohvijäägi. Jahvata oad, kalla jahvatatud kohv oma presskannu, lisa kuum vesi, ning vajuta sõel mõni minut hiljem alla. Vaata rohkem nippe siit, ning õpid oma presskannuga tõeliselt head kohvi valmistama. 

 

Filterkohv

Kui oled erakordselt puhta maitse fänn, proovi hoopis filtermeetodit. Sel viisil kohvi valmistades kasutatakse lisafiltrit: see eraldab kohvijäägi joogist, ning laseb ainult peened osakesed läbi (kõik oleneb muidugi filtri paksusest, ning vee ja kohvi kokkupuute ajast). Intensiivsete maitsete austajad võiks valida Aeropress’i, ning maheda maitse austajad V60 filtri. Neile, kellele meeldib oma kohv aga eriti puhtalt, leiavad enda jaoks hoopis Chemex kohvivalmistaja.

Sifoon: valmista kohvi nagu Jack Nicholson

Kui soovid järgi teha kohvi, mida Jack Nicholson The Bucket List filmis maitses, muretse endale sifoon! See näeb välja, justkui miski otse teadlaste laborist, kui see tööriist pakub nii sulle, sõbrale kui ka tervele perele naudingut. 

Kuidas Olla Kindel Kopi Luwak’i Tõelisuses?

Samal ajal kui huvi selle kohvi vastu kasvas, suurenes ka nõudlus taevastesse kõrgustesse. Petturid olid kiirelt kohal, ning turg ujutati üle võlts kopi luwak’iga: kuigi sildil oli kirjas, et kohv töödeldud Aasia palmitsibetite abil, sisaldab pakend lihtsalt tavalisi vanaks läinud kohviube. Probleem on siin selles, et nii kopi luwak, kui ka tavaliselt töödeldud kohvioa tüüp näevad paljale silmale ühesugused välja. Ainus viis petturi käest ääseda on valida usaldusväärsed tarnijad, kes suudavad vajadusel pakkuda ka kopi luwaki päritolu tõendavat tunnistust. KohviSemu on üks neist! 

Kokkuvõtteks…

Kopi Luwak’i lugu lugedes võid arvata, et tegemist on müüdi või üleloomuliku ettekujutusvõimega. Sellegipoolest on see kohvimaailma delikatess päris! Uuringud on ka näidanud, et selliseid aroome ja maitseid teiste ubade puhul ei leia, mistõttu ei ole ka maitse kiitmine üldse mitte liialdus. Et selles ise veenduda, pead sa selle lihtsalt ära proovima! Kuigi sa tõenäoliselt iga oma hommikut kopi luwak’iga alustama ei hakka, arvame siiski, et igaüks peaks vähemalt korra elus selle kohvi ära proovima - kui mitte muul põhjusel, siis lihtsalt uudishimust. Miks mitte oma kodus maitsmise õhtu korraldada, ning oma kogemuste nimekirja ühe unikaalse seikluse juurde lisada?