TOP kohvipakkumine

Kohvi valmistamine kodus – kohviveskid

#Kohv #Kohviveskid

Kohviveski on kohvi valmistamise lahutamatu osa. Kohviautomaatidesse on sisse ehitatud veskid, mille ülesanne on jahvatada kohviube. Muud mitte midagi.

Pole keeruline veenduda, et kohviveski pole kohviautomaadist sugugi vähem tähtis. Kohvi ei valmistata ju mitte masinast, vaid jahvatatud ubadest! Seetõttu tuleb kohvi jahvatamisele (kohviveskile) pöörata samasugust tähelepanu nagu kohvi keetmiselegi (kohvimasinale).

Siin tuleb juttu just eraldi kohviveskitest, sest kohviautomaatidesse sisse ehitatud veskitest rääkides tuleb arvesse võtta hoopis teistsuguseid parameetreid.

Miks on kohviveski hea kohvi valmistamise lahutamatu osa?

Esiteks – mida värskem tooraine, seda maitsvama ja paremini lõhnava roa või joogi saab sellest valmistada. Kas pole loogiline? Kauplustes müügil olev jahvatatud kohv pole ju halb, kuid tuleb öelda, et peotäis värskelt jahvatatud kohviube täidab köögi palju meeldivama aroomiga kui mis tahes jahvatatud kohvi pakk.

Kohvi valmistamise ajal mõjub jahvatatud kohvile sõltuvalt masina rõhust jõud, mis vastab umbes 25 kilogrammile ühe ruutsentimeetri kohta.

Sellise jõuga on võimalik saada kange ja maitsev kohv, mis ei ole kõrbenud ega üle kuumutatud ning on täidlase maitse ja aroomiga. Selleks aga, et sellise (kuigi võrdlemisi suure) jõuga oleks võimalik jahvatatud kohvist saada kätte selle parimad omadused, tuleb kohv õigesti ette valmistada.

Coffee machine handle. Kohvisemu

Tõepoolest on võimalik saavutada PALJU paremaid tulemusi umbes 100 eurot maksva kohviveski ja 100–200 eurot maksva keskklassi poolautomaatse kohvimasinaga (näiteks KRUPS XP5210) kui 400 eurot maksva kohvimasina ja ebakvaliteetse kohviveskiga.

See ei tähenda, et te peate kodus tõelise kohvi valmistamiseks kulutama lisaraha. Vastupidi – kohviveski ja -masin säästavad pikas plaanis raha ning võimaldavad nautida tõeliselt maitsvat kohvi. Summa, mille te olete otsustanud kulutada kohvimasinale, tuleb lihtsalt jagada kaheks osaks – kohvimasina ja -veski jaoks. Niisiis, kuidas valida kohviveskit?

Lõikamine või jahvatamine?

Tavaliselt peenestavad veskid kohvi kahel viisil – nugade või jahvatuskividega. Kohvi lõikavatel kohviveskitel on üks oluline puudus – jahvatuse jämedust ei ole võimalik reguleerida. Kohvi jahvatuskividega peenestavad kohviveskid võimaldavad valida soovitava jahvatuse ja kohvioad keetmisprotsessiks paremini ette valmistada.

Terasest või keraamilised jahvatuskivid?

Ringleb müüt, et terasest jahvatuskivide või nugade puhul on tunda metallimaitset. See on tõepoolest vaid müüt. Siis võiks metallimaitsega olla ka jäätisekokteil (blenderitel ja šeikeritel on ju ka metallist noad ja muud detailid!) või salat (metallnuga!). Roostevabast terasest noad ja jahvatuskivid ei tekita tõepoolest soovimatut kõrvalmaitset. Kui see nii oleks, siis lõpetataks nende tootmine kohe. Kulumine? Kohvi kodus, mitte müümiseks valmistades ei kulu terasest noad ja jahvatuskivid praktiliselt üldse.

Jahvatamine reservuaari või otse käppa?

Graef. Kohvisemu

Kõige maitsvama kohvi saab värskelt jahvatatud ubadest. See tähendab, et otse käppa jahvatamine on suur pluss, ent muidugi võib ube ka reservuaari jahvatada ka portsjonite kaupa, nii et aroomja maitse ei lahtu. Kõige olulisem on see, et nõu, millesse kohvi jahvatatakse, oleks tihe. Soovite saada nii üht kui ka teist? Graef CM 702. See kohviveski sobib suurepäraselt igaks juhtumiks. Hind? Üsna oluline on võtta vastu õige otsus selle kohta, kui palju raha te seadmele kulutate (seadme all mõtlen siin nii kohvimasinat kui ka -veskit).

Kuni 100 eurot maksvad kohviveskid

Eespool sai räägitud kuni 100 eurot maksvast kohviveskist Graef CM 702. See on suurepärane selliste seadmete esindaja – lihtsalt kasutatav, võimaldab valmistada nii poolautomaatse kohvimasina käppa kui ka tihedasse nõusse. Teine variant on De’Longhi kohviveski KG89. See ei jahvata kohvi otse käppa, kuid säilitab kohvi värske ja aromaatsena eraldi reservuaaris, mis on kergesti kättesaadav.Kuni 100 eurot maksvad kohviveskid

100–250 eurot maksva poolautomaatse kohvimasina (KRUPS XP5210 või De’Longhi EC 680) ja 50–100 eurot maksva kohviveski (CM 702 või KG89) „duett” valmistab tõeliselt kvaliteetset ja maitsvat kohvi. Kui te astute alles esimesi professionaalse kohvivalmistamise samme, siis on need kaks paari üks paremaid investeeringuid.

100–200 eurot maksvad kohviveskid

Siinkohal on jutt juba tõeliselt võimsatest seadmetest. On palju kohviveskeid, mis konkureerivad omavahel ühtede või teiste parameetritega, ent liidritena võime tuua esile firma Graef veskid. Tegu on usaldusväärsete seadmetega, mis võimaldavad valida jahvatust (40 valikut!) ning valmistavad kohvi nii reservuaari kui ka otse käppa.

Coffee machine handle. Graef. Kohvisemu

Need seadmed valmistavad kohvi õigesti ette kõigi koduste kohvimasinate jaoks – korraga suure kohvikoguse jahvatamine ei ole nende kohviveskite jaoks mingi probleem.

Kokkuvõte

Kohviveski on poolautomaatsete kohvimasinate kasutamisel oluline seade, mille tähtsus ei jää masinale sugugi alla. Õigesti jahvatatud ja värske kohv on kvaliteetse joogi lahutamatu osa. Poolautomaatse kohvimasina ostmisel ei tohi veskit pidada tarvikuks, vaid ostetava seadme osaks. Kohviveski on poolautomaatse kohvimasina ostjatele suurepärane investeering – see hoolitseb selle eest, et iga valmistatud tassitäis kohvi oleks aromaatne ja maitsev.