TOP kohvipakkumine

Specialty Kohv: Sukeldu Erakordsetesse Kohvilugudesse

Õhku täidab küpsete mustikate, mustsõstarde ja magusa vanilli rikkalik aroom. Nina kõditab ahvatlev bergamot, meenutades aromaatset tassikest ääreni täidetud Earl Grey teega. Maitset ilmestab happeline metsamarjade nüanss, mis jääb pärast lõpetamist veel mõnda aega maitsemeeltele tantsisklema..

See ei ole gurmee-magustoidu kirjeldus. Need pole ka esmaklassilise veini noodid. Need on tegelikult specialty kohvis leiduvad maitsed. Enamik inimesi ei tea, et röstitud kohv on  oma keemilise koostise poolest tegelikult üks keerulisemaid jooke: see koosneb tuhandetest (!) ainulaadsetest keemilistest ühenditest, mis loovad omavahel hulgaliselt looduslikke maitseid. Alates mustikatest, maasikatest, apelsinidest ja tamarindist kuni karamelli, tumeda šokolaadi või hõõgveinini... Võite isegi leida end mõttelt, kas see on tõesti kohv, mida joote! Liituge meiega erakordsete lugude teekonnal, mis nende võrratute maitsete alla peidetud on.

Mis On Specialty Coffee?

Mõiste "specialty kohv" võeti esmakordselt kasutusele aastal 1973. See ilmus ajakirjas “Tea & Coffee Trade Journal”, kus seda kasutati ainulaadses mikrokliimas kasvatatud ühe päritoluga kohvide kirjeldamiseks, mida iseloomustasid erakordsed maitseomadused. Sellistel esmaklassilistel kohvidel pole midagi pistmist kibeda ergutava vedelikuga, mis on hommikul kiirelt valmistamiseks ja alla ahmimiseks. Need on erakordselt rikkalikud joogid, mis on mõeldud nautimiseks aeglaselt, suure hoole ja tähelepanuga – täpselt nagu parim vein.

Mõnikümmend aastat hiljem töötas Specialty Coffee Association (tuntud ka kui SCA) välja kohvi eriskaala, mida tänapäeval kasutavad sertifitseeritud kohvi-degusteerijad maailma parimate kohvide hindamiseks. Hoolikalt kaalutakse erinevaid omadusi: aroom, maitse, järelmaitse, happesus, täidlus, maitsete tasakaal, magusus, maitse "puhtus"... Ihaldatud “specialty kohv” tiitli saavad ainult need sordid, mis koguvad 80 või enam punkti 100st. 

Erakordsed Specialty Kohvi Lood

Iga erikohv on täiesti ainulaadne ja räägib oma erakordset lugu: teatud maatükile istutatud kohvipuust kuni lõhnava tassini, mida mõnusalt käes hoiate. Oma erakordsete maitsete saamiseks ja vajalike punktide kogumiseks peab selline kohv läbima pika ja raske teekonna, mille iga etapp on võimalik vaid tänu sadade erinevate inimeste tähelepanule, armastusele ja hoolitsusele. Uurime sügavamalt väljakutseid, mis tuleb sellel kohvil ületada:

Ainulaadne päritolukoht. Iga specialty kohvi kvaliteeti ja maitsepaletti mõjutavad suuresti pinnas, millest see on võrsunud, ja ilmastikutingimused, millega see on ümbritsetud. Specialty sorte kasvatatakse mägismaal: see aeglustab küpsemisprotsessi ja annab ubadele eriti keeruka maitse. Kohvitaimi hooldatakse erakordse armastuse ja hoolega. Ainult pühendunud põllumeeste abiga ja õigete kliimatingimustega suudavad need taimed pakkuda kohvigurmaanidele tõeliselt erilist saaki..

Käsitsi korjatud kohvikirsid. Kui kirsid on küpsed, korjatakse neid ainult käsitsi ning iga oksa ja vilja eest kantakse armastusega hoolt. Valitakse ainult need kirsid, mis on täielikult küpsenud, tagades, et kohvitaime protsessi käigus ei kahjustata.

Maagiline kohvi töötlemise protsess. Pärast kirsside käsitsi korjamist valitakse õige töötlemismeetod: see võib hõlmata traditsioonilisemat tehnikat (st looduslik, pestud või poolpestud protsess) või uuenduslikku eksperimentaalset meetodit (näiteks anaeroobne protsess). Pärast töötlemist jäetakse oad kuivama.

Hoolikas sorteerimine. Justkui uhkel iludusvõistlusel, vaadatakse töödeldud oad seejärel hoolikalt üle: ainult need, millel pole üldse defekte, pääsevad oma teekonna järgmisse etappi.

Specialty kohvi tiitel. Rohelise kohvi ostjatel on nüüd võimalus särada: suurte lootustega maitsevad nad kohvi ja hindavad seda SCA skaala alusel. Kui kogutakse 80 või enam punkti, liigub kohv edasi.

Alkeemia-laadne röstimisprotsess. Nagu tõeline mustkunstnik, valib kogenud kohviröstija, milliseid maitsenoote avaldada ja rõhutada. Sellest etapist sõltub teie specialty joogi lõplik maitse.

Erakordne lugu teie kohvitassis. Selle loo viimane peatükk on teie otsustada: kohvijoojana olete ka selle maitsete loo peamine kangelane. Olenevalt teie valitud valmistusmeetodist ja isegi teie meeleseisundist pakuvad ainulaadset maitsete tantsu erinevad noodid. Igas specialty sordis on peidus lugematu arv erakordseid teekondi…

Teie Isiklik Specialty Kohvi Giid: “Black Crow White Pigeon”

Kas oleme suutnud teid veenda, et specialty kohv on proovimist väärt? Teekonna veelgi sujuvamaks muutmiseks oleme teie jaoks valmis seadnud terve hulga ainulaadseid specialty sorte. Tutvuge "Black Crow White Pigeon" kohvisarjaga! Selle loo peategelased ja jutustajad – Must vares ja Valge tuvi – kehastavad erikohvide märkimisväärselt mitmekesist maitsepaletti: tumedatest sügavatest maalähedastest nootidest (nagu tume šokolaad või kaneel) kuni kergete ja peenete aroomideni. (nagu jasmiin ja tsitrusviljad). Sellele pikale skaalale sobib iga võimalik maitse, alustades sügavast pimedusest ja muutudes aeglaselt eredaks hingetuks võtvaks valguseks..

Iga kohv koos selle ainulaadse looga on paigutatud kaunisse pakendisse, mis meenutab teile peatükki raamatust: hoolikalt nummerdatud peatükid ulatuvad 1-st 24-ni. Must vares kutsub teid püsima maalähedastel nootidel, nautides rikkalikke jooke, samas kui White Pigeon on siin, et aidata teil oma erakordselt peenete ja ülevate nootidega üha kõrgemale tõusta. Alustage julgelt oma isiklikku teekonda mis tahes peatükist..

Kokkuvõtteks…

Specialty kohvide valdkonda sukeldumine on nagu uue raamatu alustamine. Iga peatükk – ja iga specialty kohv – tõotab avada jutustuse uue kihi, uue aroomi, uue maitse. Kutsume teid seiklusterohkele teekonnale läbi specialty kohvisortide maailma. Teil on võimalus luua omaenda erakordne kohvilugu.