TOP kohvipakkumine

Milline on maailma kõige kallim kohv?

#Single origin

Kui palju on liiga palju tassitäie kohvi eest? Kolm eurot? Viis? Kümme? Võin anda vihjeks, et see kohv, mida eelmine nädal vanalinnas jõite, on võrreldes selles nimekirjas olevatega väga odav.

Kõrgeima hinnaga on päritolumaakohvid, mida korjatakse ühest kindlast farmist või regioonist. Kuigi kohvi hind muutub pidevalt, olenevalt mitmetest faktoritest (selle aasta ilmastikutingimused, saagikoristus, turuolukord), esitlen täna 3 kohvi, mis on pidevalt kõige kallimate kohvisortide hinnatabelite tipus.

Kopi Luwak

Morgan Freeman ja Jack Nicholson naljatlesid selle kohta filmis “Bucket List.” Selle müüjad teevad oma hääle madalamaks, kui sellest räägivad. Mis on siis nii erilist ja müstilist Kopi Luwaki juures? Noh, enne kui haarate kohvitassi järgi, läbib see kohv Aasia palmitsiibeti seedesüsteemi. Jah, just nii.

Kuid Aasia palmitsiibet on väga valiv loom, kes valib ainult kõrgeima kvaliteediga ja täielikult küpsed kohvioad. See loomake ei seedi kohviubasid oma kõhus täielikult, vaid neid mõjutab ainult fermentatsiooni protsess. Peale seedimist kogutakse kohvioad kokku ning röstitakse traditsioonilisel viisil. See Indoneesia araabika-tüüpi kohv paistab silma oma tugeva aroomi, rikkaliku ja tugeva maitse ning paksu konsistentsi poolest.

Kuigi kogu see protsess ei pruugi tunduda väga isuäratavana, siis tänu oma unikaalsele maitsele ja haruldusele on Kopi Luwak üks maailma kõige kallimaid kohvisid. Kilo seda kohvi võib maksta kuni 600 €.

Luwak

Saint Helena kohv

Saint Helena saar – väliselt tavaline pisike saar Atlandi ookeani keskel, millel elanikke vähem kui 5000. Sellele vaatamata on selle saare nimi kõigis ajalooraamatutes, kuna Napoléon Bonaparte pagendati sinna aastal 1815. Ta märkis, et ainus hea asi sellel kuradima saarel on kohv. Peagi peale Napoléoni surma sai Saint Helena kohv Pariisis populaarseks ning hiljem levis üle kogu maailma. Kombinatsioon kõrgest kvaliteedist ja eriti väikesest tootmiskogusest aitasid selle kohvi hinnal tõusta ennenägematustesse kõrgustesse.

Blue Mountain

Selle kohvi hinda mõjutab kõige enam selle unikaalne ja ebatavaline päritolu. Kohvipuud, mis kasvavad udustel Blue Mountains aladel Jamaical, valmivad seal olevate tingimute tõttu oluliselt aeglasemalt kui muidu ning omandavad erilise maitse ja aroomi. Palju vihma ning eriliselt rikkalik muld – ideaalne kombinatsioon kohvi jaoks. Nendes tingimustes võivad valmis kohvioad seista kuni 10 kuud – peaaegu 2 korda kauem kui tavatingimustes. Ubade korjamine on seal samuti väga keeruline.

Erinevalt Kopi Luwakist, on sellel kohvil eriliselt pehme ja puhas maitse, kibedust Blue Mountain kohvis peaaegu et ei olegi.

Kui tahaksite maitsta neid päritolumaakohvisid, ei pea te minema rahvusvahelistele oksjonitele – leiate kaks sorti neist kohvidest meie poodidest: Kopi Luwaki ning Blue Mountain’i. Selleks, et pidada end tõeliseks kohvieksperdiks, peaksite neid maitsma. Kasvõi korra.