TOP kohvipakkumine

Barista Soovitab: De’Longhi “La Specialista Prestigio”

Barista Soovitab De’Longhi La Specialista

Tere kõigile! Mina olen Goda – professionaalne barista, kohtunik ja juhendaja baristade meistrivõistlusel, Backstage Café kohvikute juhataja, järelvaataja ja baristameeskonna koolitaja. Lisaks sellele olen kogenud kohvimaitsmiste läbiviija, ning mul on Instagrami konto, mis harib inimesi kohviteemadel… Minu elus on oma koha leidnud suur hulk kohviga seotud tegevusi. Specialty kohvi maailmas sai minu karjäär alguse juba üle 10 aasta tagasi. Tegin tudengina esimesi samme kohvirajal, ning käisin samal ajal ja tööl ja loengutes – ma poleks iial arvanud, et peale õpinguid haarab kohv enamuse mu ajast, ning toob mu ellu niivõrd palju kogemusi ja väärtuslikke sõpru. Üks selliseid olulisi sõpru on KohviSemu, kes on võimaldanud mulle arvukalt valikuid proovida uusimaid kohvivalmistamise tarvikuid. Selle tulemusel tutvustan teile veel ühte uut lisa minu koduses kohvinurgas!

De’Longhi “La Specialista Prestigio” veenis mind, et tassike kodus valmistatud espressot või lattet võib olla sama maitsev, kui see, mida serveeritakse restoranis. See seade jõudis minu kööki mõned kuud tagasi, ning sellest ajast alates on seda silitanud ja hellitanud mitmed külalised, kellel on au olnud lõpuks minu barista oskusi ka oma silmaga näha. Selleks, et selle masinaga end mugavalt tunda, läheb veidi aega, kuid kinnitan absoluutse enesekindlusega, et see on 100% seda väärt.

Esimene päev

De’Longhi La Specialista Prestigio

Kui see masin minuni jõudis, oli süda täidetud meeldiva ootusärevusega: Pakkisin selle hoolikalt lahti, võtsin kõik osad välja, ning panin juhendi järgi masina kokku, mis on muide äärmiselt lihtne. Väike nõuanne minu poolt: veendu, et teostad iga juhendis kirjeldatud sammu – sel viisil on masin töötamiseks täielikult valmis. Kui oled esimeste sammudega valmis, saadx alustada seadistusi oma esimese tassikese espresso jaoks.

Ma ei salga: selle seadistamine võttis veidi aega. Sisseehitatud veskil on äärmiselt lai jahvatusvalik, mis on sarnaselt teiste kõrge kvaliteediga kohviveskitega muudatustele äärmiselt tundlik. See tähendab, et kiirustades tõenäoliselt jahvatusastet õigeks ei saa. Ühest märgistusest teiseni liikumiseks peaks veski töötama – ning loomulikult, iga õrn muudatus annab maitses kohe tunda. 

Kui olin veski reguleerimisega ühele poole saanud, liikusin edasi temperatuuri juurde (võimalikke valikuid on kolm: 92, 94 või 96 °C!), ning mängisin ka veega, ning tamperi positsiooniga. Muide, tampimise puhul on oluline mainida, et selle masina puhul on ka tamper sisseehitatud – see tähendab, et ebaõnnestumise jaoks siin kohta pole. Professionaalsed baristad kasutavad laua taga töötades manuaalseid tampereid: need tööriistad nõuavad veatuid oskusi, ühtlast kätt ja täpsust. Kui jahvatatud kohv ei ole korrektselt tambitud, ei jaotu see samuti ühtlaselt, ning rikub joogi täielikult. Selle masina sisseehitatud veski võimaldab sul aga kõiki selliseid vigu vältida. 

Peale parameetrite reguleerimist saavutasin ma soovitud tulemise. Mulle läks see “maksma” 40 minutit ja 200 g kohvi, kuid valmistatud espresso oli lihtsalt imeline. Kui sinu jaoks on kohv vaid lihtne ja maitsev päeva algus, suudad sa seda ilmselt palju kiiremini saavutada – kui oled tõeline “kohvinohik”, unustad end tundideks näidikute taha, sest avastatud võimalused tunduvad lõputud!

Rõõm Piima Vahustamisest

Rõõm Piima Vahustamisest

Juba pikka aega tagasi panid mind koduste kohvimasinate võimekuses kahtlema just nende auruotsikud – lihtsamalt öeldes “vahustajad”. Minu poolt proovitud kodumasinate vahustajad olid siidiselt kreemise piima vahustamiseks liiga nõrgad, või ei olnud kaasasoleva automaatse vahustaja piimavaht lattekunsti tegemiseks piisav ega sobilik. Minu jaoks on aga lattekunst kohvivalmistamise protsessi juures eluliselt tähtis. De’Longhi “La Specialista Prestigio” vahustaja võimekus tuli minu jaoks aga meeldiva üllatusena: see tööriist oli võimas, mugav ja lihtsasti kasutatav. Valminud vaht ei olnud erinev piimavahust, mida baristana töötades professionaalse kohvimasinaga valmistasin. Niivõrd kreemise piimaga ei ole küsimustki, et sinust saab tõeline “lattekunstnik”!

Sinu Päris Oma Kodune Kohvik

Sinu Päris Oma Kodune Kohvik

De’Longhi “La Specialista Prestigio” puhul olid kaks asja, millesse ma koheselt armusin. Esimest mainisin juba eelnevalt ka: võimalus tunda end, kui tõeline kodune barista. Ubade jahvatamisest ja tampimisest espresso jaoks, kuni piima vahustamiseni – see kohvimasin tekitas minus täpselt sellise tunde, nagu oleksin barista laua taga. Võimalus iga detaili kontrollimiseks – tänu sellele saad luua ideaalsed maitsed, ning enda teadmisi ja oskusi testimise ja maitsmise teel veelgi enam arendada, aina uuesti ja uuesti. 

Teine nüanss, mida ei saa mainimata jätta, on selle masina disain. Ilu on küll vaataja silmades, kui mina olen alati olnud tulihingeline klassikaliste ja vintage stiilis masinate fänn. See mudel näeb eriti elegantne välja, lisades mu kööki parajalt rafineeritust – mis kõige tähtsam, nüüd on ka minu külalised teadlikud minu barista oskustest, mistõttu saan nüüd õitseda nii tööl kui ka kodus!