Espresso kohv

Filter
Hind
Tootja
Tüüp
Tüüp
Tüüp
Tüüp
Kapsel sobib
Piimavahustusotsiku tüüp
Valmistatavad retseptid
Kasutatava kohvi tüüp
Kohvi omadused
Juhtimise viis
Röstimisaste
Kohviubade mahuti
Kohvi päritolu regioonid
Piimaanum
Araabika sort
Veepaagi maht
Protsess
Seeria
Seeria
Ekraan
Terade tüüp
Smart äpp
Maht
Andmed
SCA hinnang
Tassisuurus
Koguse valik piimakohvile
Omadus
Koguse valik mustale kohvile
Oamahutite arv
Kohvitüüp
Portsjonite kogus
Kohvikapsel sisaldab
Salvestatud kasutajaprofiilid
Tassisoojendi
Sordid
Piimaga joogid
Kohviubade tüüp
Joogi retsept
Sobilik
Kogus
Sobivus
Säilitab sooja
Tsüklid
Šokolaadi tüüp
Kofeiinivaba meetod
Mokakannu mahutavus
Šokolaadi liik
Funktsioonid
Terade ehitus
Personaalsed retseptid
Kaubamärgid
Soovituslik päevane tasside arv
Veeühendus
Kapselmasina tehnoloogia
Maitsete giid
Gruppide arv
Kasutavad
Tera diameeter
Kohviveski tüüp
Programmeeritav jahvatuse aeg
Sisseehitatud veski
PID temperatuuri juhtimine
Manomeeter
Kuuma vee otsik
Komplekti kuuluvate toodete kogus
Professionaalsed
Tüüp
Kampaaniad
84 toodet

Espressokohvi kohta

Kas eelistad eriti rikkalikku ja intensiivset kohvi? Sel juhul oled õigel teel: espresso kohv on just seda. Kujuta ette: valmistad ise endale väikese, ent unustamatu tassikese. See täidab kogu maja kohvilõhnaga ja esimene lonks on inspireeriv… Just seda pakub espresso kohv. Pole mingi ime, et iga espresso kohv peab läbima range kvaliteedikontrolli ja mitmeid väljakutseid enne, kui see jõuab sinu tassi!

KohviSemu espressokohvide valikus on klassikalised itaalia stiilis lemmikud ja intrigeerivad eksootilised tooted. Ükskõik, millist varianti sa eelistad, võid olla kindel, et saad kohvi, mis on hoolikalt välja valitud, röstitud armastusega ning pakendatud nii, et selle unikaalsed aroomid ja maitsed säiliksid. Avasta rikkalikud, intensiivsed ja tasakaalukad maitsed igas tassis. Kutsume sind endale otsima ideaalse espresso!

Mis on espresso kohv?  

Kohvimaailma uurides kohtad hulgaliselt erinevaid kohviliike, pruulimistehnikaid ja -meetodeid. Üks neist on espressomeetod, mis nimele kohaselt on mõeldud selleks, et valmistada korralik espresso kohv. On oluline mõista, et sõna ‘espresso’ võib aga viidata rohkemale kui üksnes klassikalisele retseptile. Kui jutuks on espresso kohv, siis peame silmas kohviube, mida on röstitud viisil, mis muudab need sobilikuks just espressomeetodil pruulimise jaoks. Need kipuvad olema tumedama röstiga, kuna espresso pruulimismeetod on kiire. Üldise reeglina: heledama röstiga oad avaldavad oma maitsed aeglasemalt, mistõttu on tume röst ideaalne kiire rikkaliku espresso valmistamiseks. Seejuures on aga terve hulk erinevaid tumeda rösti astmeid, mis on mõeldud selleks, et valmistada üks imeline espresso kohv. Mida tumedam röst, seda mõrum ja intensiivsem maitse.

Mõned inimesed eelistavad eriti rikkalikku ja mõru kohvi, mõned eelistavad õrnemaid maitsehõnge. Kui sa kuulud viimaste hulka, siis on parem valida keskmise röstiga kohv. Võid kohata kohviube, mille pakendile on märgitud sõna ‘espresso’: sellisel juhul on kõik selge ja lihtne. Kui soovitud kohvil pole pakendile seda märgitud, siis pole muret: sellisel juhul kasuta juhendiks röstiastet, et leida parim espresso kohv. Kui tahad veenduda, et sinu valitud kohv sobib ülikiire espressomeetodi jaoks, vali keskmise kuni tumeda röstiga oad. Niimoodi saad tulemuseks rikkaliku maitse, mille poolest espresso on tuntud.

Arabica või robusta?

Selleks, et espresso tuleks välja just õigesti, pead kasutama õiget tüüpi kohvi. Pööra tähelepanu sellele, kas kohv on valmistatud 100% arabica kohviubadest või on see arabica ja robusta segu. Arabica kohviubadel on enamasti suurem maitsete ja aroomide variatsioon. Need on õrnemad, delikaatsemad ja pisut kirkama nüansiga. Robusta on aga vastupidiselt just mõru ja kõrge kofeiinisisaldusega. Kui otsid eriti maitsekat espressot või tavalist musta kohvi, on parim valik delikaatsem araabika; kui otsid aga mõru ja puuviljase maitse tasakaalu, võid valida arabica ja robusta segu.

Kohvikasvatuse piirkonnad: sinu espresso päritolu

Selle asemel, et näeksid pakendil sõna ‘segu’, võid seal näha hoopis väljendit ‘single-origin’ ehk ‘üks päritolu’. Erinevalt segudest, kus on erinevatest piirkondadest pärit oad, on ‘single-origin’ kohvid pärit ühest piirkonnast või vahel isegi samast kohvitalust. See on oluline, sest erinevates kohvipiirkondades valmistatakse erinevaid maitseid. Oma rolli mängib ka valmistamisviis ja röstiaste – need on olulised aga hiljem. Kui tahad valida endale sobiva päritolumaa, arvesta järgnevaga:

  • Aafrika kohv. Sellesse rühma kuuluvad oad, mida on kasvatatud Etioopias, Keenias, Rwandas, Tansaanias ja Ugandas. Kõigil neist on tüüpiliselt puuviljased, lillelised hõngud, mis võivad ka meenutada teed või veini. 
  • Aasia kohv. Aasia kohviube kasvatatakse Indias, Papua Uus-Guineas, Sumatral ja Vietnamis. Need on tüüpiliselt natuke “raskemad” ja mõrumad, kuid esile tungivad vürtsikad maitsed, šokolaad, tubakas, punane vein ja puit.
  • Lõuna-Ameerika kohv. Boliivia, Brasiilia, Colombia ja Peruu – Lõuna-Ameerika kohvid on šokolaadised, pähklised ja puuviljased. Enamasti on need pisut magusamad, mitte nii happelised nagu Aafrika kohvid ning delikaatsemad kui Aasia kohvid.
  • Kesk-Ameerika kohv. Guatemala, Mehhiko, Nicaragua ja El Salvadori kohvid on eriti mitmekesise maitseprofiiliga: võid märgata troopiliste puuviljade või hoopis pähklite hõngu. Üldiselt on aga kõik Kesk-Ameerika kohvid eriti rikkaliku maitsega ja igas mõttes erakordsed.

Espresso kohv ja selle liigid: milline valida?

Espresso ainsad koostisosad on kohv ja vesi. Seetõttu on oluline valida õiged oad selle klassikalise retsepti jaoks: kõik sordid ei suuda valmistada jooki, mis on meeldejääv ka vaid 25–30 ml suuruse juures. Täiusliku espresso jaoks pead õppima tundma erinevaid kohviliike, pruulimismeetodeid ning maitseid, mille poolest on erinevad kohvikasvatuse piirkonnad tuntud. Vaatame lähemalt, millised erinevad espressokohvi liigid on saadaval ning mille poolest on igaüks neist unikaalne!

Espresso kohvioad

Kõige aromaatsema joogi jaoks on alati parim valik värskelt jahvatatud kohvioad. Seetõttu anname me reeglina oma espressosõpradest klientidele sama nõuande: vali kohvioad ja jahvata neid eraldi iga tassi jaoks. Selleks, et valmistada suurepärane espresso kohv, on muidugi oluline valida õiged oad: oleme juba selgitanud, et olemas on kaks peamist kohviliiki (kiire meeldetuletusena: araabika on õrnem ja magusam, robusta on mõrum ja intensiivne) ning selgitasime, milline röstiaste on parim (espresso kohvioad on tüüpiliselt tumeda röstiga, andes tulemuseks intensiivsema joogi, millel on sügavam maitse ning delikaatne šokolaadi, karamelli ja pähklite hõng).

Meie eesmärk on tuua rõõmu igale espressosõbrale, seega meie tootevalikus on erinevate röstiastmetega kohviube. Valikus on ka hulgaliselt erinevaid brände. Uurida tasuks näiteks KohviSemu enda kohvisarju Caprisette ja Parallel. Need unikaalsed segud, mida armastavad juba paljud espressonautlejad, on loodud selleks, et valmistada iga päev täidlase ja maitseka kohvi.

Specialty espresso kohv

Need, kes otsivad värvikaid meeldejäävaid jooke ilma igasuguste lisanditeta, peaksid uurima erikohvide maailma. Isegi kogenud kohvisõbrad võivad olla üllatunud specialty-kohvi proovides! Kui sul on mõttes valmistada espresso kohv specialty-ubadega, peaksid kaaluma nende töötlusviisi: natural-töötlusviis on täidlasem ja kerge magusa hõnguga, mille esiplaanile tulevad puuviljade ja šokolaadikommide hõng; uuenduslik honey-töötlus loob keskmise täidlusega tulemuse, kus on puuviljade või tee magus nüanss; kohv, mis on töödeldud washed-meetodiga, on pisut kergem ja selles on rohkem lille- või tsitrusehõngu; anaeroobne protsess aitab aga luua eriti eksootilise tassikese.

Kutsume sind proovima Black Crow White Pigeon specialty-kohvisid. Need sobivad seejuures ka espressomeetodi jaoks. Kui valid kohvi, mis on saanud vähemalt 80 punkti (võimalikust 100 punktist) Specialty Coffee Association ühingu sertifitseeritud kohvitestijate poolt, on sul võimalik valmistada espresso, millesarnast pole sa eales proovinud. Saadaval on nii kohviube kui ka jahvatatud kohvi, seega leiad kindlasti endale sobiva variandi.

Jahvatatud espresso kohv

Selleks, et saada maitsev espresso, tuleb hankida õige jahvatud kohv. Oled juba õppinud, et espresso valmistamiseks tuleb valida tumeda röstiga oad: need valmistavad just selle intensiivse rikkaliku maitse, mille poolest on espresso tuntud. Õigete ubade valimine on muidugi tähtis: arabica rikastab jooki kerge õrna hõnguga, robusta annab tulemuseks mõru kohvi, mille kofeiinisisaldus on kõrgem. Selleks, et saavutada õige tasakaal erksa ja intensiivse maitse vahel, on espresso kohv tihtipeale valmistatud mõlema sordi segust. Tuleb märkida, et espressomeetod on seotud ka kindla jahvatusega. See on oluline espressovalmistamise kiiruse ja kõrge rõhu tõttu: kui jahvatus on liiga peen, võib jook olla liiga mõru, kui oad on aga liiga jämeda jahvatusega, võib espresso olla nõrk ja mitte nii aromaatne. Kui kavatsed kasutada eeljahvatatud kohvi, on parim valida sellised oad, mis ongi jahvatatud spetsiaalselt espressomasinatele.

Soovitame alati oma klientidel testida erinevaid kohviliike: niimoodi avastad just endale sobiva. Kui sa ei taha aga pikalt otsida, soovitame uurida KohviSemu enda jahvatatud kohvi Caprisette tootesarjast! Pea meeles, et korralik espresso vajab pisut aega ja oskuseid, aga lõpuks saad kindlasti loodud täiusliku tassikese espressot.

Espresso kohvipadjakesed ja kapslid

Lisaks kiirusele ja lihtsusele on kohvikapslite ja padjakeste üks suurimaid eeliseid maitsete mitmekesisus. Alates rikkalikust intensiivsest espressost kuni delikaatsete piimajookideni: kohvikapslid pakuvad kõike. Selleks, et luua täidlasem ja kerge mõru maitsega kohv, kasutatakse espresso kohvipatjades ja kapslites peenema jahvatusega kohvi. Kui sa otsid aga tavalise espresso õrnemat versiooni, mis kestaks kauem, soovitame proovida lungo kohvikapsleid. KohviSemu tootevalikust leiad hulgaliselt espressokapsleid, mis sobivad kõige populaarsematele kapselkohvimasinatele!
Kas sul on kodus NESCAFÉ® Dolce Gusto® kohvimasin? Sel juhul ei tule puudu espresso kohvikapslitest! Võid valida Dolce Gusto® originaalkapslid või Dolce Gusto®-le sobivad kapslid, mis on teiste tootjate valmistatud. Kui otsid väiksemat, aga intensiivset tassikest, proovi KohviSemu enda brändi CHiATO “Espresso” kapsleid. See arabica ja robusta segu on õrna tumeda šokolaadi, pähklite ja ploomide hõnguga, samas on sellel meeldivalt magus järelmaitse.
Ka Nespresso masina omanikel on hulgaliselt espressokapsleid, mille hulgast valida. Nespresso-le sobivad kapslid lasevad sul nautida täielikku maitsevabadust. Ükskõik, kas eelistad klassikalist ja tugevat maitset või eksootilist ja delikaatset espressot, Nespresso kohvikapslid lasevad sul valmistada tassikese, mis vastab just sinu maitsele.
ESE kohvikapslid
Juba ainuüksi ESE kapslite nimi viitab sellele, kui unikaalse kohviga on tegemist. Lühend ‘ESE’ (ehk inglise keeles Easy Serve Espresso) viitab ülikiirele ja tõhusale pakendamis- ning pruulimismeetodile: pead vaid asetama erilise kohvipadja masinasse ning vajutama nuppu. Ehkki kohvitabletid pakuvad mitmeid eeliseid, on üks suurim neist espresso maitsete mitmekesisus: alates rikkalikust, sügavast maitsest kuni puuviljase, magusa, õrna ja kergelt happelise joogini. Kui otsid midagi kompaktsemat ja kiiremat võrreldes traditsioonilise espressomasinaga, on ESE kapslid hea valik. Meie tootevalikus on hulk erinevaid valikuid igale espressosõbrale!
Kofeiinivaba espresso kohv: joo igal kellaajal

Kui väldid kofeiini või tahaksid lihtsalt aeg-ajalt nautida kohvi hilisemal kellaajal, on hea valik kofeiinivaba kohv. KohviSemu enda tootevalikus on samuti olemas imemaitsev kofeiinivaba kohv. Saadaval on näiteks Caprisette Lullaby Decaf segu, mis koosneb premium-taseme araabika ja robusta ubadest, pärit Brasiiliast, Guatemalalt ja Indiast: kohvil on õrn india pähklite hõng üheskoos kakao ja puidu nüanssidega. Veel üks hea kofeiinivaba espresso on Colombia Decaf erikohv Black Crow White Pigeon valikust. Nii pea kui avad pakendi, tunned šokolaadi, karamelli, õunade ja tsitrusviljade aroome ning valmis kohv täidab kodu imelise magusa maiguga. Meie kofeiinivabade toodete valik ei peatu aga sellega: uuri ka teiste tuntud brändide tooteid, mis on muudetud kofeiinivabaks uuenduslike looduslike meetodite abil!

Espresso kohv erinevatele valmistusviisidele

Õige espresso kohv on vaid üks osa kogu protsessist. Täiuslik espresso vajab ka õigeid tööriistu. Möödas on ajad, mil korralik espresso oli saadaval vaid kohvikus—saad nüüd seda valmistada hõlpsalt ka kodus, kui sul on kohvimasin, mis sobib espressomeetodi jaoks!

  • Espresso kohv täisautomaatsetele masinatele. Täisautomaatsed masinad sobivad kõige paremini 100% araabikakohvi või arabica ja robusta segudele. Esimene variant valmistab õrna, ent keeruka maitseprofiili, samas kui segu on veidi intensiivsem ja kreemisem. Arvesta ka röstiastmega: parim kohv automaatsele kohvimasinale on keskmise röstiga, kuna niimoodi on happelisus ja mõrud maitsenoodid tasakaalus. Kui kohv on välja valitud, pead vaid vajutama nuppu. Sinu täisautomaatne masin valmistab kiirelt imelise joogi!
  • Espresso kohv espressomasinatele.  Nii kohv espressomasinale kui ka täisautomaatse masina kohv on samade põhimõtetega. Vali kas 100% arabica või araabika ja robusta segu. Kui asi puudutab röstitaset, on espresso jaoks parim valik keskmine röst: niimoodi saad just õige intensiivsusega kohvi. Kui oled oma espressomasinaga saanud sinasõbraks, saad valmistada baristatasemel jooke. See masin sobib hästi neile, kes tahavad eksperimenteerida ning ei kavatse rahulduda millegi muu kui vaid parimaga.
  • Espresso kohv mokakannudele. Mokakannu puhul saad valida mitmete kohvide vahel: sobivad nii heledamad kui ka tumedamad röstid. Kui eelistad õrnemat jooki, vali hele kuni keskmine röst. Mõru intensiivse maitse austajad peaksid aga valima tumedama röstiga kohvi. Arvesta ka jahvatuse suurust: eriti rikkalik, kreemine mokakohv espressokannule vajab keskmist kuni jämedat jahvatust. Oluline on märkida, et tehniliselt võttes ei valmista mokakannud päris ehtsat espressot: neil on madalam rõhk ning aeglane ekstraheerimine. Õigesti valmistades ei ole aga mokakannu kohv kuidagi vähem maitsev. Arvesta lihtsalt sellega, et maitse võib olla pisut erinev kui tavalisel espressol.

Kohvikomplektid espressosõpradele 

Espresso kohv on võrdlemisi tugeva maitsega ühe väikese serveeringu kohta. Maitsed ja aroomid on nii rikkalikud ja mitmekesised, et ainus viis leida oma lemmikespresso, on proovida võimalikult palju erinevaid variante. Kui testid erinevaid valmistamisviise, leiad lõpuks sellise, mis sobib just sinu maitsele. Väikesest mahust hoolimata jätab tassike espressot kestva mulje. Kui otsid eelistatud kohvi, siis on hea valik kohvikomplektid: nende abil saad teada, kuivõrd erinevalt võib espresso maitseda. Meie tootevalikus on kohvikomplektid, kus on mitu (2, 3, 4 või 6) kohviliiki või mitu erinevat kotikest, seega on see hea viis, kuidas avastada oma lemmik espresso kohv. Komplektid sobivad hästi ka espressosõbrale kingituseks: need on juba pakendatud ja valmis! Naudi espressomaitseid kodus või jaga neid oma lähedastega.

Vajad abi?

Kui sul on keeruline välja valida endale sobiv espresso kohv, võid alati abi jaoks ühendust võtta KohviSemu nõustajatega. Võta meiega ühendust meili või telefoni teel: aitame meeleldi sind ning jagame sinuga kasulikke nippe. Võid ka külastada meie kaupluseid, kus kostitame sind tassikese maitsva kohviga!

Selles blogipostituses “Mis on Espresso ja mida peaksid sellest kindlasti teadma?” on samuti kirjeldatud espresso kohvi.