1+1

Mokakann: Kuidas Maitsvat Kohvi Valmistada?

Moka

Kas mõtled, mis on tänapäeva trendikaid kohvi valmistamise tööriist? Sa ei eksi, kui ütled, et mokakann. Vaid sekunditega äratuntav Itaalia kohvikultuuri sümbol leidub üheksas köögist kümnest, ning ka arvukates kodudes üle terve maailma. Ikooniline disain, kompaktsed mõõdud, erakordne lihtsus, taskukohane hind ja julged maitsed - just nende asjade kombinatsioon ongi vallutanud tuhandete kohvgurmaanide südamed.

Üldiselt seostatakse mokakanne tugeva ja erakordselt kuuma kohviga, ning tänu sellele on need tänapäeval läbi tegemas tõelist taassündi. See mitmekülgne tööriist elavdab konkreetse kohvi naturaalseid maitseid, ning seda kasutatakse isegi moekates kohvikutes populaarsete jookide valmistamiseks. 

Olenemata sellest, kas sa alles mõtled mokakannu soetamisele, oled selle just ostnud, või juba aastaid kasutanud - see postitus aitab sul selle sajanditevanuse kohvivalmistaja kohta rohkem teada saada, ning ka mõne salajase nipi maitsvama kohvi jaoks kõrvataha panna!

Miks on Mokakannud Tänapäeval Niivõrd Populaarsed?

Bialetti moka patentas

Omal ajal alustas mokakann tõelist koduse kohvivalmistuse revolutsiooni. Milanost pärit mehed, Insener Alfonso Bialetti ja leiutaja Luigi De Ponti suutsid selle kohvivalmistaja teineteisega koostöös luua. Nad esitlesid seda innovatiivset abimeest üldsusele juba 1933 aastal. 20nda sajandi alguses ei olnud Itaallastel tõeliselt tugeva ja maitsva kohvi nautimiseks muud võimalust, kui minna kohvikusse, kus kasutati espressomasinat. Nagu nimestki aru on saada, andis esimene mokakann Bialetti Moka Express (mida müüakse ka veel tänapäeval), võimaluse inimestel kodus olles intensiivseid ja maitsekaid espresso väärilisi jooke valmistada - ning ka selle arvelt raha kokku hoida! Osa esimesi mokakanne oli müügil iganädalasel Piedmont turul.

Uudishimulikematele teist võib huvi pakkuda fakt, et sõna “moka” pärineb legendaarsest Yemini sadamalinnast Mocha, mis oli kunagi kohvikaubanduse keskpunkt. Esimese mokakannu mudelile viidates tähendab sõna “express” selle valmistusmeetodi kiirust. 

Kui Alfonso Bialetti poeg Renato Bialetti oma isa asemele ettevõtet juhtima asus, tõusis mokakannude müük tõelistesse kõrgustesse. Tänu sellele mehele loodi ka Bialetti logo: 1950ndatel sai selle kohvivalmistaja sünonüümiks vuntsidega figuur, mis esindas väidetavalt Renatot ennast. Erakordselt suure reklaami tõttu muutus see kohvivalmistustööriist Itaalia köökide lahutamatuks osaks. Bialetti peamine sõnum on alati olnud: kõik, mida vajad maitsvaks tassikeseks kodus valmistatud kohviks, on kohv, vesi, tuli ja mokakann. Arvatakse, et ettevõtte loomisest peale on nad müünud üle maailma umbes 300 miljonit mokakannu. 

Olenemata suurenevast kohvivalmistajate saadavusest (rohkem saad neist lugeda siit), on Itaalia mokakannud ka täna küllaltki juhtival kohal - võib isegi öelda, et koguvad endiselt populaarsust! 

Kuidas Mokakannu Kasutada?

Bialetti sena reklama

Mokakann koosneb kolmest eraldi osast: alumine kamber vee jaoks, kohvijäägi filter ja kogumiskamber ülal. Selle toimimise põhimõte on tegelikult lihtne: vesi hakkab alumises kambris keema, ning surutakse selle tõttu kitsast toru mööda ülespoole. Seejärel liigub see läbi filtrisse kallatud kohvi, ning jõuab lõpuks ülemisse kambrisse. Mokakanne saab soojendada nii gaasi-, kui ka elektripliidil (et enda kannu induktsioonpliidil kuumutada, veendu, et antud mudel on sobilik, või soeta eriline adapter). 

Kohvi ja vee vahekorra osas saad eeskujuks võtta tavapärase espresso, ning saad tulemuseks julge ja konsentreeritud kohvijoogi. Rõhk, mida aga seda tüüpi kohvivalmistusel kasutatakse, on vaid mõni bar, mistõttu ei saa neid espressodeks kutsuda ega ka mokakannu kohta espressovalmistaja öelda: tõeline espresso vajab vähemalt 8 või 9 bar’i rõhku. Sellegipoolest ei saa öelda, et mokakann oleks kehvem. See on lihtsalt teistsugune ja oma unikaalsel moel lummav. 

Neile, kellel pole olnud võimalust mokakannuga kohvi valmistada, on Bialetti välja toonud mõningad klassikalised juhised:

  1. Täida alumine kamber toatemperatuuril oleva veega (kuni ohutusklapini). 
  2. Vali õige tasemeni jahvatatud kohv, või jahvata oma oad ise (väldi liialt peent jahvatust. Täida filter jahvatatud kohviga - ära tambi. 
  3. Aseta kohvivalmistaja madalale kuumusele ja oota paar minutit. Kui ülemine kamber on kohviga täitunud, madalda kuumust. 
  4. Kalla valminud kohv tassidesse, ning naudi koheselt.

Seda tüüpi valminud kohv on jõuline, intensiivne, küllaltki mõru ja erakordselt kuum. Just nii Itaallastele meeldibki: sellist tüüpi jook on nende kohvikultuuri lahutamatuks osaks. 

Kuidas Oma Kohvi Veelgi Maitsvamaks Muuta?

Mergina geria moka kavinuku pagamintą kavą

Tulihingelised Itaalia stiilis kohvi fännid, on klassikalisesse Bialetti valmistusmeetodisse üdini armunud. Kui eelistad, et sinu igapäevane kohvijook oleks vähem mõrkjas, või kui soovid asju teisiti teha, soovitame proovida ka seda valmistusmeetodit:   

  1. Klassikaliste maitsete fännidele on soovituslik valida keskmine või veidi tumedam röst, kuid kui kavatsed seda meetodit kasutada, võiksid anda võimaluse ka specialty kohvile või heledamale röstile. Kõige olulisem on see, et sinu kohv oleks värske: värskelt röstitud oad on alati kõige maitsekamad ja aromaatsemad. 
  2. Kasuta kohviube ja jahvata neid neid enne valmistamist. Selleks, et et aroome ja maitseid maksimaalselt välja tuua, peaksin kohvi värskelt jahvatama (rohkem saad sellest lugeda siin). Parim valik on keskmine jahvatus: jämedam, kui see, mille valiksid espressole - kuid peenem, kui klassikalisele filtermeetodile sobilik. 
  3. Kalla jahvatatud kohv filtrisse või mokakannu. Täida filter, tasanda kohvi pind, kuid ära sellele raskust rakenda.  
  4. Täida alumine kamber värskelt keedetud (!) veega kuni ohutusklapini. See on üks peamisi trikke, mida inimesed kasutavad, et vältida lisa-kibedust, mis tekib külma vee pikaajalisest kuumutamisest ja sellest tulenevast kohvi "põletamisest".
  5. Sisesta filter ja keera ülemine kamber peale (kasuta rätikud, et alumist kambrit hoida - selleks hetkeks on see juba kuum). 
  6. Aseta mokakann pliidile madalale kuumusele. Hoia protsessil silm peal, ning püüa kuulatada mulisevat heli. Niipea, kui kuuled mulinat, eemalda kohvikann tulelt, ning jahuta alumist kambrit külma vee all. See välistab selle, et su kann kohvi agressiivselt välja “pritsiks”, ning peatab ka kohvivalmistusprotsessi. Täpselt nii saabki kibedust vältida.  
  7. Kalla jook tassi, ning naudi!

Kokkuvõtvalt on kõik peidetud vaid neisse kolme lihtsasse komponenti - värskelt röstitud ja jahvatatud oad, värskelt keedetud vesi ja õigel ajal peatatud valmistus - just nendel detailidel on sinu joogi maitse parandamisele suurim jõud.

Nipid Tõelistele Mokakannu Fanaatikutele

Tulihingelised gurmaanid, julgete eksperimentide fännid ja need, kes soovivad pidevalt oma kohvi valmistamise harjumust uuele tasemele viia, saavad nendest moka-fännide ülemaailmsetest nippidest palju kasu.  

Ühtlaselt jaotatud kohv annab maitseid paremini edasi.

Tasakaalustatud valmimiseks ja erakordseks maitseks on vajalik jahvatatud kohvi ühtlane jaotumine. See tähendab et eri osakeste vahed peavad olema võimalikult ühtlased ja vältida tuleks tükkide moodustumist. Nipp: kalla kohv filtrisse etappidena, ning loksuta iga sammu vahepeal. Niipea kui filter on täis, kasuta nõela või erilist kohvi jaoturit, et tükkidest vabaneda.  

AeroPress paberfilter puhtama ja maitsvama kohvi jaoks. 

Sa võid proovida asetada mokakannu filtrisse paberist AeroPressi filtri. Lisa filter-kiht parandab kohvi valmimist, ning muudab selle maitse veelgi puhtamaks. Kui sul on pigem suuremat tüüpi mokakann, peaksin filtri enne niisutama, et see kannu külge kinnituks, ning õiges kohas kinni püsiks. 

Aeglane ja ühtlane vee vool = peenem maitse (saavutatud ka õige temperatuuri abil).

Selle meetodi puhul ütlevad kogenud kohvigurmaanid, et võtmeprobleemiks võib olla kergelt liiga kõrgeks kasvav temperatuur. Kann muutub eriti kuumaks, ning põhjustab “põlemist” ehk soovimatut mõrkjat maitset. Kuidas seda vältida? Siin on lahendus: soojenda kannu, kuni kohv hakkab voolama, ning säilita seejärel samasugust rõhku ja temperatuuri, takistades neil mõlemal tõusmast ning protsessi liiga vara lõpetamast. Kuidas seda siiski teha?

  • Elektripliidil. Aseta oma mokakann eelsoojendatud pliidile (vali madal või keskmine kuumus). Niipea, kui kohv hakkab voolama, liiguta kann veidi kõrvale. Kui tundub, et vedeliku vool aeglustub, liiguta jälle kann kuumusele lähemale. Kui sinu kohv voolab liiga kiirelt, võta kann kuumuselt või kergita vaid korra. Sinu eesmärk siin on soojendada vett õrnalt ja ühtlaselt. 
  • Gaasi-, või induktsioonpliidil. Kui kohv hakkab voolama, seadista kuumus maksimaalselt madalaks, ning liiguta kannu vajadusel nii üles kui külgedele. 
  • Adapteril. Kui sul on kodus gaasi-, või induktsioonpliit, soovitame kasutada erilist adapterit. See võimaldab sul kannu koheselt pärast kohvi voolu algust pliidilt eemaldada. Soe adapter jätkab mokakannu õrna soojendamisega ühtlaselt - kuni valmistusprotsessi lõpuni. 

Erinevad jahvatuse-, ja veetasemed - olenevalt valitud röstist.

Heledamalt röstitud oad on aeglasemad oma maitseid vabastama. Just seetõttu on parem jahvatada neid peenemalt, ning täita veeanum kuni ohutusklapi servani: see aitab ubadest rohkem noote kätte saada. Kui valid tumedamalt röstitud kohvioad, jahvata need veidi jämedamalt ja kasuta väiksemat kogust vett. See hoiab sinu kohvi piisavalt kange, ning vabastab ka oma peamised aroomid ja maitsed - just see, mida sa tumedalt röstitud sortidest ootad. 

Proovi Uusi Retsepte

Lõpetuseks sooviksime sinuga jagada ka tipptasemel retsepte, mis on disainitud just mitmekülgse mokakannu jaoks. Selle kannu abil valminud espresso on sarnane espressole, mistõttu saad seda kasutada ka kui klassikaliste espresso-põhjal jookide asendust. 

Moka Americano 

Moka americano

Nagu sa juba tead, on mokakannud valminud kohv küllaltki julge maitsega, mistõttu soovivad osad teist seda veidi pehmendada. Selleks lisa lihtsalt kuuma vett (täpne kogus oleneb sinu isiklikest eelistustest). Kui kasutad kõrge kvaliteediga spevialty kohvi ja jälgid valmistamisel meie nippe, muudab vee lisamine sinu joogi veelgi magusamaks ja maitsvamaks. Seda tüüpi jooki kutsutakse “moka americano’ks”. 

Moka Cappuccino 

Moka cappuccino

Täidlane kohv sobib hästi ka piimavahuga. Sa võid seda valmistada nii erilise piimavahustaja kui ka tavalise presskannuga - just, sa lugesid õigesti! Kalla vaid veidi 60 °C soojendatud piima presskannu, ning vahusta seda manuaalselt. Kui omad piimakannu, kalla vaht selle sisse, keeruta õrnalt mullid välja, ning kalla valminud joogile. Kui tunned ennast eriti seiklushimuliselt, võid proovida ka latte art’i teha! 

Café Cubano 

See kauges Kuubas armastatud retsept avaldab kindla peale muljet just magusasõpradele. Valminud jook on kaetud tihke kihi suhkruse vahuga. Lähme Kuubale?

Kuue väikse portsjoni jaoks vajad:

  • 4 supilusikatäit valget/pruuni suhkru
  • Tumedamalt röstitud kohvi
  • Mokakannu
  • Segamiseks spaatlit või lusikat
  • Tassi/anumat
  • Teelusikat

Moka cubano

Sammud

  • Pane mokakann valmis: kalla vesi alumisse kambrisse, lisa kohv, keera osad teineteise külge. 
  • Enne kuumuse sisse lülitamist kalla suhkur oma valitud anumasse. 
  • Aseta kann madala kuumuse kohale. Hoia teelusikas ja suhkruga anum lähedal.
  • Korja lusikaga kokku esimesed paar tilka kohvi (need on ka kõige konsentreeritumad). Kui oled teelusikatäie kätte saanud, kalla see suhkru sisse. Lõpeta kohvivalmistus oma soovitud meetodiga. 
  • Valmista vaht: alusta kohvi ja suhkru segamist spaatli või lusikaga. Sega, kuni moodustub tihke, vahune ja hele mass. 
  • Järjepidavalt segades lisa mokakannust ka ülejäänud kohv. Nüüd näed, kuidas vaht kerkib pinnale. 
  • Kalla jook väikestesse tassidesse ja serveeri.

Kokkuvõtteks…

Loodame, et see postitus aitas sul ikoonilist mokakannu taas-avastada, ning innustas sind selle imelise abimehega eksperimenteerima. Eelpool toodud nippe kasutades saad valmistada aromaatset, magusat ja tõeliselt nauditavat kohvi. Nüüd aga võta oma tassike kätte, ning säti ennast mugavalt tugitooli seda nautima!