Olenemata sinu eelistatud kohvimeetodist, eelnevalt jahvatatud kohv on alati nautimiseks valmis. Pole mingi üllatus, miks selline kohv on kohvisõprade seas populaarne: eeljahvatatud ubade korral saad valmistada kohvi kiirelt ja mugavalt.
Kui otsid õiget valikut jahvatatud kohvide seas, on oluline mõista, mille poolest on mõni jahvatatud kohv teistest parem. Selleks, et nautida kohvis selle parimaid omadusi, pead valima õige kohviliigi, röstiastme, jahvatuse suuruse ja pruulimismeetodi. Ükskõik, kas oled kogenud kohvinautleja või täielik võhik: allpool toome esile võtmepunktid, mille abil saad teada, kuidas endale valida õige jahvatatud kohv!
Meie valikus on saadaval jahvatatud kohv, mis on valmistatud just nimelt meie, KohviSemu, poolt. Need kohvid on pärit erinevatest maailma nurkadest, sisaldavad erinevaid röstiastmeid ja jahvatuse suuruseid, sobivad erinevatele pruulimisviisidele, võivad olla kofeiinivabad või isegi orgaanilised… Leiad kindlasti midagi just oma maitse jaoks.
Caprisette. KohviSemu enimmüüdud kohvisari on rikkaliku aroomi ja delikaatse puuvilja- ning marjahõnguga. Caprisette jahvatatud kohv on ideaalne musta kohvi austajatele või neile, kes eelistavad kohvi piimaga. Samuti sobib see kohv presskannu jaoks.
CHiATO. Meie valikus on ka maitsestatud jahvatatud kohv, mis sobib täiuslikult AeroPress kohvikannule. CHiATO jahvatatud kohv sisaldab rikkalikke crème brûlée, sarapuupähklite, amaretto ja iiri koorelikööri hõngu ning karamelli – see on kohv, mis muudab su igapäevase rituaali magusaks ja imeliseks.
KohviSemu jahvatatud kohvide hulgas on ka premium-tasemel erikohvid ja ühe päritoluga kohvid. Sellised eeljahvatatud kohvid on eriti imeliste maitsenootidega, seega ei vaja need ei piima ega suhkrut. Need sobivad samuti mitmetele erinevatele valmistusviisidele.
Parallel. Alusta imelist maitsete ja aroomide seiklust kohvisarjaga, mis on pühendatud peamistele kohvikasvatuse regioonidele: Aasia, Aafrika ja Ameerika. Jahvatatud kohv Parallel tootesarjas sobib hästi Chemexi ja cold-brew kohvikannudele.
Black Crow White Pigeon. Avasta võrreldamatud maitsed: sügav ja maine või hoopis kerge ja mahe. Black Crow White Pigeon specialty-kohvid sobivad samuti hästi Chemexi ja cold-brew kohvikannudele.
Filterkohvimasina või manuaalse filterseadme omanikud teavad, kui lihtne ja mugav on kohvi valmistada, kui sul on eelnevalt jahvatatud kohv käepärast. Lihtsusest olenemata pead õige jahvatatud kohvi valimisel paari asja silmas pidama. Maitseka joogi jaoks tuleks valida keskmise kuni heleda röstiga kohv. Oluline on ka jahvatuse suurus: filterkohvi jaoks on parim keskmine kuni jäme jahvatus. Kui oad on liiga peened, võib kohv olla liialt mõru ja happeline.
Maitseka ja aromaatse filterkohvi valmistamiseks on saadaval mitmeid erinevaid tööriistu: olgu selleks Chemex, presskann, AeroPress kohvikann, filterseadmed või filterkohvimasin. Muide, see pruulimisviis sobib ideaalselt premium-tasemel erikohvide jaoks. Miks just nii? Konks peitub selles, et filterseadmed suudavad esile tuua kohvis peidetud pisinüansid. Kõik ei naudi aga erikohvide julgeid maitseid: kui nii on lugu ka sinuga, soovitame valida kohvisegu Parallel või Caprisette kohvisarjast.
Kui otsid kiiret vastust sellele, mis specialty-kohv ehk erikohv on, siis saame sulle vastata küll: specialty-kohv on lihtsalt öeldes maailma parim kohv! ‘Specialty’ tiitli saamiseks peavad kohvioad saama skooriks 80 punkti 100-st ning seda hindamist teostavad Specialty Coffee Association ühingu sertifitseeritud kohvitestijad. Selliseid kohvisid ei segata enamasti teistega kokku: need on omaette juba unikaalsed ja maitsekad. Iga specialty coffee on tõeliselt unikaalne, kuid samast regioonist pärit kohvidel on teatud sarnasused:
Aafrika kohv. See on puuviljane, marjane ja lilleline. Magusa ja happelise maitse kombo meenutab peenet veini või premium-teed.
Aasia kohv. Esiplaanil on mõru, intensiivne maik: võid tunda vürtside, šokolaadi, tubaka või puidu maiku.
Lõuna-Ameerika kohv. Tasakaalukas ja looduslikult magus kohv sisaldab enamasti šokolaadi, pähklite ja puuviljade noote. See pole nii happeline nagu Aafrika kohv ning on mahedam võrreldes Aasia kohvidega.
Kesk-Ameerika kohv. See kohv on tavaliselt väga julge ning mitmekülgsete maitsetega: alates troopilistest puuviljadest kuni pähkliteni.
Enamus erikohvisid on single-origin ehk ühe päritoluga kohvid. See tähendab, et need on pärit samast regioonist või vahel isegi samast talust. Kui otsid kuldset keskteed tavaliste kohvisegude ja erikohvide vahel, sobib sulle hästi Parallel, meie single-origin kohvisegu. See on suurepärane tutvustus premium-kvaliteediga kohvide maailmasse hüppamiseks!
Selleks, et valida sobiv jahvatatud kohv, tuleb arvestada, millist kohvivalmistusmeetodit kavatsed kasutada. Iga jahvatatud kohv on unikaalse aroomi ja maitsega ning erinevad meetodid toovad need omadused erineval viisil esile. Siin on kriteeriumid, mida arvestada olenevalt sellest, milline seadeldis sul kodus on:
Jahvatatud kohv täisautomaatsele kohvimasinale. Kui valid kohvi automaatsele kohvimasinale, vali keskmise kuni tumeda röstiga kohv. Ära unusta ka jahvatuse jämedust: kui valid liiga peenelt jahvatatud kohvi, võib see masina ummistada, samas aga liiga jäme jahvatus võib valmistada vesise maitsetu joogi. Parim valik on eelistada jahvatatud kohvi, mis on loodud spetsiaalselt espressomeetodi jaoks.
Jahvatatud kohv espressomasinatele. Nagu nimi viitab, sobivad need seadmed kõige paremini jahvatatud kohvile, mis on valmistatud spetsiaalselt espressotehnika jaoks. Kui otsid õiget kohvi espressomasinale, otsi pakendilt või tootekirjeldusest sõna ‘espresso’. Kui leiad sobiva variandi, võid olla kindel, et see on õige jahvatuse ja röstiga.
Jahvatatud kohv filterkohvimasinatele. Filterkohvimasina omanikud peaksid valima keskmise kuni heleda röstiga jahvatatud kohvi. Sedasi saad tulemuseks tasakaaluka joogi–erinevalt tumedast röstist, mis võib valmistada liiga mõru joogi. Kohv filterkohvimasinale peaks olema keskmise kuni jämeda jahvatusega. Kui oad on jahvatatud liiga peeneks, võib jook olla liiga happeline.
Jahvatatud kohv mokakannudele. Kui sul on mokakann, saad nautida ülimat vabadust: kõik alates heledast kuni tumeda röstini sobib. Kui eelistad õrna maitset, vali jahvatatud kohv, millel on keskmine kuni hele röst. Intensiivse mõru joogi fännid naudivad tumedat rösti. Kui asi puudutab jahvatuse suurust, siis parim mokakohv espressokannule on keskmise kuni jämeda jahvatusega: sedasi saad luua rikkaliku kreemise joogi ja just selle jaoks ongi mokakann loodud. Lühemaks otsimiseks vali lihtsalt Bialetti jahvatatud kohv, mis on loodud just nimelt selle tööriista jaoks.
Jahvatatud kohv presskannule. See kohvikann sobib mitmete erinevate jahvatatud kohvidega, seega pead vaid järgima oma isiklikku maitse-eelistust. Kui sinu presskannukohv on tumeda röstiga, on jook mõnusalt mõru ja täidlane. Maheda magusa maitse austajad võiksid valida keskmise või heleda rösti. Jahvatuse suuruse puhul on reegel üsna lihtne: mida peenem jahvatus, seda julgem on maitse. Kui eelistad delikaatset jooki, vali pigem jäme jahvatus. Ideaalse tasakaalu jaoks tasub pilk peale visata keskmise jahvatusega kohvidele.
Jahvatatud kohv Chemex kohvikannudele. Chemex kannu omanikud peaksid valima keskmise kuni heleda röstiga jahvatatud kohvi: sedasi saab avaldada kohvis peituva maheda maitse ning just seda otsivad enamik Chemexi kasutajaid. Jahvatatud kohv Chemex kohvikannule peaks olema keskmise jahvatusega. Kui otsid ideaalset valikut, võid uurida meie valikus olevaid specialty jahvatatud kohvisid.
Jahvatatud kohv filterkohviseadmetele. Kui kasutad pour-over kohvikannu või filterseadmeid (nagu Hario V60, eelnevalt mainitud Chemex vms), peaksid valima keskmise jahvatuse ja keskmise kuni heleda röstiga kohvi. Kohv filterkohvivalmistajale tutvustab sulle kõige mahedamaid filterkohvimaitseid. Kui valid tumeda röstiga eeljahvatatud kohvi, siis pea aga meeles, et jook võib olla üsna mõru. See kehtib ka peene jahvatuse kohta.
Jahvatatud kohv Aeropress kohvikannudele. Selle meetodi korral tuleks eelistada keskmise röstiga jahvatatud kohvi, kui eelistad mahedat maitset. Kui otsid aga puuviljast ja happelist maitset, tasub prioritiseerida heleda röstiga kohv, samas kui tumeda röstiga Aeropress kohv meeldib kindlasti mõru maigu austajatele. Jahvatuse suurus oleneb suuresti sinu maitsest. Aeropress kohv, mis on peenema jahvatusega, toodab kangema kohvi, samas kui jäme jahvatus valmistab delikaatsema maitsega joogi.
Jahvatatud kohv cold-brew kohvikannule. Maitsev kohv ei pea olema kuum–seda teavad kõik külmpruulikohvi austajad. Pea aga meeles, et üleliigse mõrususe vältimiseks ja erksate maitsete nautimiseks peaks cold-brew jahvatatud kohv olema keskmise kuni jämeda jahvatusega. Kui eelistad magusamat külmpruuli kohvi, on hea mõte valida keskmine röst. Kui otsid head happelisuse tasakaalu, tasub valida aga hele röst või võta hoopiski tume röst juhul, kui eelistad eriti kanget kohvi.
100% Arabica vs Arabica ja Robusta segud: kus on erinevus?
Iga jahvatatud kohv saab alguse kohviubadest ning need on tüüpiliselt kahest erinevast liigist: araabika või robusta. 100% Arabica on enamasti mahe, delikaatne ja loomulikult magus. Robusta on teisalt aga intensiivne, mõru ja kõrge kofeiinisisaldusega. Oma julge olemuse tõttu ei kohta enamasti 100% robustat–küll aga on hulgaliselt araabika ja robusta segusid, kuna selle duo koosmõjul saab valmistada tasakaalukate maitsetega kohvi. Lisaks kohvi liigile tuleks aga arvestada paari kriteeriumi, kui üritad enda jaoks välja valida õige jahvatatud kohvi:
Röstiaste. Sinu kohvi röstiaste võib olla hele, keskmine-hele, keskmine, keskmine-tume või tume. Kui jahvatatud kohv on heleda röstiga, on selle maitse puuviljasem ja happelisem. Heledama röstiga kohvid sobivad paremini filtermeetoditele või pour-over kohvikannudele. Tumeda röstiga variandid on enamasti õrnalt mõrud ning sisaldavad šokolaadi või likööri noote.
Jahvatuse suurus. Sinu jahvatatud kohv võib olla väga peen, peen, keskmine, jäme või eriti jämeda jahvatusega. Erinevad jahvatuse suurused sobivad erinevatele kohvivalmistusviisidele. Näiteks filterkannud vajavad keskmist kuni jämedat jahvatust (peen jahvatus võib valmistada liiga mõru või liiga hapu kohvi). Tassi sisse valmistades on parem valik aga peenem jahvatus.
Kui sa ei soovi mõnel põhjusel kofeiini tarbida või tahad lihtsalt nautida kohvi hilisel pärastlõunal, on ideaalne valik kofeiinivaba jahvatatud kohv. KohviSemu valikus on hulk tooteid, mis on muudetud kofeiinivabaks looduslikel viisidel.
Kofeiinivaba kohvi sõprade jaoks oleme lisanud oma Caprisette kohvisarja ka kofeiinivaba variandi: selle nimi on “Lullaby Decaf”. Selles aromaatses mahedas joogis on tunda india pähklite hõngu, millele lisandub kerge kakao ja puidu nüanss. Kui eelistad orgaanilist kohvi, proovi unikaalset jahvatatud kohvi Charles Liégeois valikust. Mokakannu omanikud naudivad kindlasti Bialetti “Perfetto Moka Decaf” varianti: see on loodud spetsiaalselt mokakannu jaoks, on täpselt õige intensiivsusega, õrnalt mahe ning mõnusa aroomiga.
Aina rohkem inimesi otsib praktilisi kingitusi ning seega on jahvatatud kohv üks väga levinud valik just siis, kui lähed sõpradele või sugulastele külla. Kui kohvioad on riskantne valik (mis siis, kui teisel polegi kodus kohviveskit?..), siis jahvatatud kohviga ei saa kunagi alt minna. Kui otsid täiuslikku kinki, vaata meie jahvatatud kohvi komplekte: meil on nii sama kohviga komplekte kui ka selliseid, kus on mitu erinevat kohvivarianti, seega leiavad midagi ka kõige nõudlikumad kohvinautlejad.
Ei tea, millist valikut teha? Siin ootab teid maitsev kohv. Võid uurida ka meie valikus olevaid teisi kohviliike. Võid alati ühendust võtta KohviSemu nõustajatega: saada meile sõnum või helista ning vastame kõigile küsimustele. Veel üks variant on külastada meie kaupluseid, kus pakume sulle maitsvat kohvi ja suuname sind parima võimaliku jahvatatud kohvi suunas.
Saad valida, milliseid küpsiseid lubad meil kasutada. Mõned neist on hädavajalikud ja neid ei saa välja lülitada.
Neid küpsiseid on vaja selleks, et meie veebileht töötaks korrektselt ning neid ei saa välja lülitada. Need küpsised ei kogu isiku tuvastamist võimaldavat infot.
Need küpsised lasevad meil optimeerida veebilehte ja näha külastajate allikaid. Selle eesmärgi jaoks kasutame Google Analytics platvormi. Kogutud andmed ei võimalda sinu tuvastamist ning me ei jaga infot ühegi kolmanda poolega. Nende küpsiste võimaldamisel saad kasutada meie reaalajas vestlust ning saad seega abi meie nõustajatelt.
Kellelegi ei meeldi reklaamid - eriti sellised, mis pole üldse asjakohased sinu jaoks. Nende küpsiste abil saame tuvastada sinu soovid ning näidata sulle vaid asjakohaseid pakkumisi. Sa näed reklaame ka siis, kui sa neid küpsiseid sisse ei lülita, kuid sel juhul ei vasta reklaamid sinu huvidele ja soovidele.