Specialty coffee

Filter
Hind
Tootja
Tüüp
Tüüp
Tüüp
Tüüp
Kapsel sobib
Piimavahustusotsiku tüüp
Valmistatavad retseptid
Kasutatava kohvi tüüp
Kohvi omadused
Juhtimise viis
Röstimisaste
Kohviubade mahuti
Kohvi päritolu regioonid
Piimaanum
Araabika sort
Veepaagi maht
Protsess
Seeria
Seeria
Ekraan
Terade tüüp
Smart äpp
Maht
Andmed
SCA hinnang
Tassisuurus
Koguse valik piimakohvile
Omadus
Koguse valik mustale kohvile
Oamahutite arv
Kohvitüüp
Portsjonite kogus
Kohvikapsel sisaldab
Salvestatud kasutajaprofiilid
Tassisoojendi
Sordid
Piimaga joogid
Kohviubade tüüp
Joogi retsept
Sobilik
Kogus
Sobivus
Säilitab sooja
Tsüklid
Šokolaadi tüüp
Kofeiinivaba meetod
Mokakannu mahutavus
Šokolaadi liik
Funktsioonid
Terade ehitus
Personaalsed retseptid
Kaubamärgid
Soovituslik päevane tasside arv
Veeühendus
Kapselmasina tehnoloogia
Maitsete giid
Gruppide arv
Kasutavad
Tera diameeter
Kohviveski tüüp
Programmeeritav jahvatuse aeg
Sisseehitatud veski
PID temperatuuri juhtimine
Manomeeter
Kuuma vee otsik
Komplekti kuuluvate toodete kogus
Professionaalsed
Tüüp
Kampaaniad
56 toodet

Specialty-kohvi kohta

Kui otsid kõige paremat kohvi, siis selleks on specialty coffee ehk erikohv. Ükskõik, kas oled algaja või asjatundja, see kohv tutvustab sulle täiesti uue maitsete ja aroomide maailma. Vaid 10%-l kogu maailma kohvist on ‘specialty’ tiitel. Selle saavad sordid, mis vastavad Specialty Coffee Association ühingu (ehk SCA) kõrgetele kvaliteedistandarditele.

Kohvi hindamisel pööravad sertifitseeritud kohvitestijad tähelepanu mitmetele faktoritele: teiste hulgas näiteks aroom, maitse, järelmaitse, happesus, täidlus, magusus, maitsete tasakaal, maitse “puhtus” jne. Ihaldusväärse ‘specialty’ tiitli saamiseks tuleb saada 100-st punktist vähemalt 80. Uurime lähemalt KohviSemu specialty coffee valikut, et saaksid välja valida just enda jaoks sobiva!

Mille poolest on Specialty Coffee eriline?

SCA nõuete täitmiseks peab specialty kohv läbima pika ja keerulise teekonna: seda kasvatatakse unikaalsete loodustingimuste all, korjatakse käsitsi ning töödeldakse ülima hoole, armastuse ja tähelepanuga.

Sarnaselt peenele veinile on specialty coffee kohv oma keskkonna, kohaliku mikrokliima ja kõrguse tulemus. Enne, kui sa ostad oma esimese specialty kohvi, soovitame sul lähemalt uurida specialty kohviubade õrna maailma ning seda, milliseid käänulisi teid need peavad läbima enne sinu kohvitassi jõudmist. Mida rohkem teadmiseid ja kogemust sul on, seda lihtsam on valik langetada. Seega, mida specialty kohv sulle pakkuda võib?

Mida tähendab SCA skoor? 

Iga specialty kohv on saanud ‘SCA skoori’, vahemikus 80 kuni 100. Skoor vahemikus 90 kuni 100 tähendab kõrgeima kvaliteediga kohvi; 85–89.99 punktiga specialty coffee kohv on suurepärane; kohvid, millel on skoor vahemikus 80–84.99, on väga head. Mõned nendest sortidest on saadaval piiratud koguses: see tähendab, et seda kohvi on raske leida ja seega on see veelgi erilisem. Sinu mugavuse nimel saad KohviSemu veebipoes filtreerida specialty coffee vastavalt nende SCA skoorile, seega saad valikut teha lihtsalt ja kiirelt.

Ka röstijad mängivad rolli: nad valivad röstiastme, mis sobib kõige paremini valitud ubade maitseprofiili jaoks. Pärast röstimist toimetatakse oad ostjale. Kohvitestija on samamoodi oluline tegelane: testijad valmistavad röstitud ubadest kohvi ja proovivad seda. Nad eksperimenteerivad erinevate meetoditega, et välja selgitada, millised tööriistad sobivad ubadele kõige paremini. Lõpptulemuseks on erakordne jook, millele ei saa vastu panna!

Milline Specialty Coffee kohv valida? 

Tõelised asjatundjad teavad, et iga specialty kohvi maitse sõltub sordist, kasvupiirkonnast, töötlemisviisist, röstiastmest, jahvatuse suurusest, pruulimisviisist jne. Maitse, aroom ja järelmaik on kõik olemas kohvioas endas: sa pead lihtsalt avastama selle peenemad nüansid. Selle tegemiseks on kaks võtmeviisi, mis vastavad kahele kõige tüüpilisemale kohviliigile: on liigid, mis sobivad paremini espressomeetodi jaoks ning on kohvid, mis on mõeldud filterkohvimasinatele.

Need kaks valmistusviisi toovad esile erinevad maitsed. Just seetõttu tuleks sobiva kohvi valimisel valida selline sort, mis sobib sinu pruulimisviisile või tuleks valida see, mis on sinu jaoks kõige intrigeerivam, kasutades selle kohvi jaoks sobivat tehnikat. Erikohvi uurimisel tuleks tähelepanu pöörata ka kõige pisematele detailidele: hoolikas valikute kaalumine aitab sul kogeda aroome ja maitseid, mida erinevad kohvid suudavad pakkuda.

Specialty Espresso Coffee kohv: rikkalik maitse igas lonksus

Espresso on niigi üsna intensiivne—specialty kohv toob esile aga veelgi sügavama, rikkama ja keerukama maitse, mida tavalises kohvis ei pruugi olla. Maailma enimtuntud kohvipiirkondadest ja -taludest pärit specialty espresso kohv rõõmustab kindlasti espressofänne.

Kui otsid õiget espressovarianti, tasub piiluda KohviSemu specialty coffee valikut: nendeks on Black Crow White Pigeon. Uuri erinevaid aroome ja avasta maitsed, mida sa pole eales proovinud!

Specialty filterkohv: delikaatsed avastused

Kui tahad kogeda parimat, mida specialty coffee kohv pakkuda suudab, siis proovi specialty filterkohvi. Filtermeetod suudab esile tuua kohvioa delikaatsed noodid, luues kerge ja siidise tekstuuri ning jäädvustades teatud puhtuse, mida asjatundjad kutsuvadki ‘clean’ maitsega kohviks. Filterkohvimasinad ja manuaalsed filterseadmed muudavad erikohvi veel rikkalikumaks ja lasevad kogu maitseprofiilil esile tulla.

KohviSemu tootevalikus on specialty kohv nii tuntud tootjatelt kui ka nišibrändidelt. Kui otsid imelist filterkohvi, soovitame uurida ka meie enda Black Crow White Pigeon erikohvi sarja. Meie kliendid naudivad erinevate piirkondade kohvisid: alates sügavatest kangetest maitsetest kuni kergete aroomideni. Loo omaenda erakordne kohviseiklus!

Kohvioad: esimene samm värskelt jahvatatud kohvi suunas

Kohvioad on muidugi kohvi kõige looduslikum kuju. Just siit saab kohvimaailm ja suurepärane kohvijook alguse. Need, kes otsivad erksat ja intensiivset maitset, peaksid kindlasti proovima specialty kohviube. Parima tulemuse jaoks tuleks ube jahvatada värskelt kohe enne kohvi valmistamist: niimoodi saad avastada kõige peenemad maitsed ning tõeliselt nautida täidlast, rikkalikku ja aromaatset jooki.

Meie erikohvide hulgas on erinevate maitsetega oad mitmetelt brändidelt. Sinu mugavuse jaoks on meie veebilehel olemas maitsejuhise filter, mille abil saad leida oma lemmiku. Näiteks, kas sulle meeldivad marjad, puuviljad, šokolaad või vein? Uudistada tasub ka KohviSemu enda kohvisarju—Black Crow White Pigeon ja Parallel. Need specialty kohvid on valmistatud ülima hoole ja tähelepanuga, kätketes endas erinevate kohvipiirkondade aroome, unikaalseid maitseid ning loodud selleks, et tuua sinuni parim võimalik maitsekogemus. Black Crow White Pigeon kutsub sind avastama erikohvide erakordsed lood, samas kui Parallel esitleb kohvisõpradele unikaalset kohvisegu.

Jahvatatud specialty coffee: kiire & lihtne

Erikohvi valmistamine võib võtta aega. Kui tahad protsessi kiirendada või sul pole kodus kohviveskit, on sul hea meel kuulda, et üks variant on kasutada eeljahvatatud kohvi. Jahvatatud kohv laseb sul hõlpsalt valmistada aroomika kohvi. Saadaval on erineva suurusega jahvatusi ja erinevaid röstiastmeid, seega saad valida just sellise, mis sobib su eelistatud meetodi jaoks. Hangi jahvatatud specialty coffee ja naudi hõlpsalt kvaliteetseid jooke!

Valiku hulgas on mitmeid maitseprofiile: alates kergest ja puuviljasest kuni šokoladise ja intensiivseni. Kui uurid meie veebipoes olevaid erikohvisid, soovitame uurida ka KohviSemu enda erikohvisarju: Black Crow White Pigeon. Saadaval on ka erinevad jahvatuse suurused: alates peenest kuni jämedani. Vali lihtsalt pruulimisviis ja naudi imelisi jooke!

Specialty kofeiinivaba kohv: erakordne alternatiiv kofeiiniga jookidele

Kui sa ei saa või ei taha kofeiini tarbida, ei tähenda see, et sa peaksid kohvirõõmud unustama—ning samuti ei pea sa unustama specialty kohvi. Kofeiinivaba kohv on hea alternatiiv. Mis veelgi parem: müügil on mitmeid maitsvaid kofeiinivabasid erikohvisid. Neid ei ole küll saadaval nii palju nagu tavalisi specialty kohvisid, kuid kofeiinivaba specialty coffee annab endiselt unustamatu maitsekogemuse. KohviSemu kofeiinivabade valikute hulgas on nii ube kui ka eeljahvatatud kohvi, seega on midagi igaühele.

Ei tea, milline kofeiinivaba kohv sulle kõige paremini sobib? Soovitame proovida KohviSemu enda specialty kohvi Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. See on imelise maitseprofiiliga: šokolaad, karamell, värskendavad õunad ja tsitrusviljad loovad võrratu kombinatsiooni. Need kohvioad on muudetud kofeiinivabaks loodusliku meetodi teel. Eemaldatud on suisa 99.9% kofeiinist ning mis veelgi olulisem – kadunud pole maitse ega aroom.

Specialty Coffee kohv erinevatele valmistusviisidele

Eelistatud kohviliigi valimine on vaid üks osa protsessist. Teine oluline kriteerium on valmistusmeetod. Olenevalt meetodist saad avastada erinevaid maitseid, avastades iga kord oma erikohvis midagi uut. Eksperimenteeri erinevate tehnikatega või leia oma lemmik ja proovi uusi erikohvisid!

  • Specialty coffee ehk erikohv täisautomaatsele masinale. Kui otsid sellist kohvi, on kõige parem valida espressomeetodi jaoks sobivad kohvid. Enamjaolt on kohv automaatsele kohvimasinale selline, mille pakendile on kirjutatud ‘espresso’. See on enamasti tumeda või keskmise röstiga. Selle meetodi jaoks loodud erikohvid on enamasti ka pisut happelisemad—see on aga mõnus magus happelisus, mis meeldib sulle kindlasti.
  • Specialty coffee ehk erikohv espressomasinatele. Oskuste, teadmiste ja poolautomaatse kohvimasina kasutamine lasevad sul valmistada unustamatu espresso. Pea meeles, et värske kohvi valmistamiseks tuleks kasutada värskelt jahvatatud kohvi, seega soovitame oad jahvatada enne kohvi valmistamist. Kui tahad protsessi kiirendada, võid valida ka espressomeetodile sobiva eeljahvatatud kohvi. Kohv espressomasinale on tüüpiliselt keskmise või sünge röstiga, aidates maitsetel kiiremini esile tungida.
  • Specialty coffee filterkohvimasinatele. Selle meetodiga saad avaldada kõige peenemad maitsed, mistõttu kipub filterkohvimasina erikohv olema eriti “puhta” maitsega. Kui otsid kõige peenemat maitset, peaksid valima heleda või keskmise röstiga specialty kohvioad.
  • Specialty coffee mokakannudele. Mokakannud valmistavad intensiivse täidlase joogi ja just sellise rikkaliku maitse, mis meenutab espressot. Autentne itaalia stiilis mokakohv espressokannule vajab tumeda röstiga specialty espressosegu. Need, kes tahavad eksperimenteerida, võivad valida hoopis heleda või keskmise röstiga specialty kohvioad. Asi on maitses: kas eelistad tugevat ja pikantset kohvi või delikaatsemat ja natuke happelist kohvi?
  • Specialty coffee perkolaatoritele. Kohvi perkolaatorid on eksperimenteerimise kehastus. Perkolaatori kohvi tuleb jahvatada, seega on jahvatuse suurus ülimalt oluline. Mida peenem on sinu erikohvi jahvatus, seda intensiivsem on jook. Vastupidiselt: mida jämedam jahvatus, seda delikaatsem on kohv. Tasakaaluka maitse jaoks soovitame keskmise jahvatusega erikohvi.
  • Specialty coffee presskannule. Presskannuga saad valmistada imelise erikohvi vaid mõne minutiga! Pea aga meeles, et parim presskannukohv french press kannule on keskmise kuni jämeda jahvatusega. Röstiastme puhul sõltub kõik sinu maitsest: vali tume röst mõru erikohvi jaoks või keskmine kuni hele röst delikaatsema kohvi jaoks.
  • Specialty coffee Chemex kohvimasinatele. Ehkki selle meetodiga on keerulisem meisterlikuks saada, tasustab see sind igal juhul erakordsete maitsete ja imeliste aroomidega. Kvaliteetne kohv Chemex kohvikannule vajab keskmise jahvatusega kohvi tasakaaluka maitse jaoks. Kergema tassikese valmistamiseks võid valida heleda kuni keskmise röstiga erikohvi.
  • Specialty kohv filterseadmetele. Erakordse erikohvi nautimine ei pea olema üldse keeruline. Kui sa meid ei usu, siis proovi kasutada filterseadmeid! Kohv filterkohvivalmistajale on kergem, delikaatsem ja õrnema maitsega kui espresso. Selle meetodi jaoks sobivad kõige paremini keskmise kuni heleda röstiga erikohvid. Keskmise röstiga oad rikastavad jooki mõnusa magusa ja tasakaaluka maitsega, heleda röstiga kohvid annavad tulemuseks natuke värskendavama maitse.
  • Specialty coffee Aeropress kohvimasinatele. Kõige keerukamate maitsenootide ja erksamate nüansside avaldamiseks tasub proovida Aeropressi. Kohv Aeropress kohvivalmistajale tuleb eeljahvatada. Sellisel juhul on õige specialty kohv keskmise kuni peene jahvatusega. Aeropress kohvimasinad sobivad erinevatele jahvatustele, kuid pea meeles, et mida jämedam on jahvatus, seda vähem intensiivne on maitse!
  • Specialty coffee külmpruulitud kohvikannule. Sellise variandi korral saad avastada täiesti unikaalse kohvirituaali. Cold brew kohv külmpruulitud kohvikannule valmib ilma kuuma veeta, seega on see väga maitsekas ja sobib erinevatele erikohvidele. Võrratu ja värskendava cold brew kohvi jaoks vali heleda kuni keskmise röstiga oad.

Specialty Coffee kohvikomplektid

Reisi erinevates kohvipiirkondades ilma, et peaksid üldse kodust lahkuma! Kõik meie tootevalikus olevad erikohvide kohvikomplektid on loodud selleks, et tutvustada sulle erinevate riikide unikaalseid maitseid. Need, kes otsivad midagi erilist, võivad uudistada KohviSemu enda tootesarju Black Crow White Pigeon ja Parallel. Need on disainitud selleks, et avaldada eriti erakordsed maitsed ja aroomid. Igas komplektis on kohvioad, mis on pärit erinevatest kohvikasvatuse piirkondadest nagu Etioopia, Colombia ja Keenia, seega saavad kohvinautlejad proovida mõnusa joogi erinevaid nüansse. Lisaks sellele, et rikastada sinu igapäevast kohvirituaali, on need kohvikomplektid suurepärased ka kingituseks. Too rõõmu oma lähedastele, lastes ka neil avastada oma uue lemmikkohvi! 

100% Arabica vs kohvisegud: milline on parim? 

Ehkki reeglile on alati erandeid, siis specialty kohv kipub olema 100% ühe päritoluga Arabica kohviubadest valmistatud. Selline kohv on eriti eksootiliste maitsetega ning just seda otsivadki enamus inimesi, kes tahavad osta specialty kohvi. Seetõttu soovitamegi juua erikohvi üksi, ilma teiste koostisosadeta. Need on nii unikaalsed ja maitsvad, et millegi muu juurdesegamine võib peeneid maitseid segada. Araabika ja robusta segud on aga teistsugused: neid võib olla suisa 5 või 9 erinevat variatsiooni. Segude maitse on tihtipeale tasakaalukas ja maitsenoodid ei tungi nii esile. Kui tavaline specialty kohv ei ole nii hea teiste retseptide jaoks, siis segud sobivad ka piimajookide, siirupi või teiste koostisosadega nautimiseks.

Ühe päritoluga kohv: mida see tähendab?

Kui uurid kohvimaailma, võid märgata mõne kohvi pakendil väljendit ‘single origin’ ja mõne omal sõna ‘blend’. Segud sisaldavad kohviubasid erinevatest kohvikasvatuse piirkondadest, kuid ühe päritoluga kohvid on kõik pärit ühest kohast, vahel isegi samast talust. Pea meeles, et kõik ühe päritoluga kohvid ei ole aga specialty kohvid. Kui pakendil pole SCA skoori või sõna ‘specialty’, tähendab see, et kohvi päritolu on küll kontrollitav, aga see ei kuulu specialty kohvide hulka. Teisalt aga on enamus erikohvisid ühe päritoluga: kõrgeima kvaliteediga ube ei segata enamasti kokku. On muidugi erandeid: ka meie valikus on selliseid. Uuri lähemalt KohviSemu enda tootesarja Parallel: see ühendab parima, mida segud ja erikohvid suudavad pakkuda.

Vajad abi?

Ei tea, milline specialty coffee sobib sulle kõige paremini? Tahad uurida teisi kohviliike? Meie valikus on lai valik maitsvat kohvi.Võta julgelt ühendust KohviSemu nõustajatega meilitsi või telefonitsi. Võid külastada ka meie füüsilisi kaupluseid, kus sind kostitatakse maitsva kohviga!

Selles blogipostituses “Specialty Kohv: Sukeldu Erakordsetesse Kohvilugudesse” on samuti kirjeldatud specialty kohvi.