1+1

Maailma parimad kohvioad: Sherlock Holmesi tasemel müsteerium

Lõuna-Ameerika lääneosast Peruust kuni Paapua Uus-Guineani välja – see on kohvivöö, mis teeb ringi ümber tervele maakerale.

Viimasel ajal on isegi Hiina, ning teised iidsesse aega ulatuvate tee traditsioonidega riigid edukalt kohvimaailma jõudnud ja hakanud teiste kohvikasvatajatega parimate kohviubade tiitli nimel võitlema. Hinnanguliselt on hetkel kohviäriga seotud ligi 17 miljonit kohvikasvatajat, kes kasvatavad kohvi enam kui 60 riigis. Ühest küljest tunnevad kohviarmastajad rõõmu nii laia valiku üle ja kasutavad võimalust proovida erinevaid maitseid, kuid teisalt seisavad nad silmitsi tõsise väljakutsega parimate saadaolevate kohviubade valimisel.

“Tere. Kas ma saaksin teilt osta parimaid kohviube?” Sellele küsimusele ei saa vastata ka parimad kohvitootjad. Nii kurb kui see ka ei tundu, sellist asja nagu “parimad kohvioad” ei ole olemas. Muidugi saab kõigi kohviubade kvaliteeti hinnata tehnilisest vaatenurgast, kuid lõpuks on kõige olulisem tegur siiski iga kohvijooja individuaalne eelistus. 

Niisiis, mida saab üks õige kohvisõber parimate ubade otsimisel teha? Endale sobivaimate leidmiseks soovitame tutvust teha kohvivaldkonnas levinud märksõnadega, et pakil olev info enda jaoks võimalikult arusaadavaks muuta. Allpool arutame neid 8 tähtsaimat märksõna.

Kaks põhiküsimust

Kui legendaarne detektiiv Sherlock Holmes läheks maailma parimaid kohviube otsima, alustaks ta oma otsingut kindla peale just kohvifarmidest: detektiiv analüüsiks kohvipuude ümber olevat pinnast, arvestaks kõrgust ja õhurõhku, jälgiks farmerite tööd.. Pealegi, enne kui kohvioad on kenasti pakitud, ideaalselt röstitud ja kauplustes riiulitele asetatud, peavad nad… kasvama.
Vaadates pruune röstitud kohviube, unustame tihti fakti, et see uba tuleb punakast, ning vahel ka kollakast, magusamaitselisest kohvikirsist. Isegi viljaliha, mis töötluse käigus eemaldatakse, annab oma panuse parima kohvioa maitse kujunemisel. 

Kas otsid parimaid kohviube, sest oled veendunud et nende abil saad nautida võimalikult mahedat kohvi? See arvamus ei pruugi õige olla. Isegi kui keegi on teatud kohvioad parimaks tituleerinud, ei pruugi need ilmtingimata sinu isikliku maitse-eelistusega sobituda. Alusta oma ideaalsete kohviubade otsingut neile paarile küsimusele vastates. Esiteks, millise meetodiga sa kohvi valmistad? Kas sul on kohvimasin, eriline filter, või teed sa lihtsalt pätikohvi? Teiseks, milliseid maitseid sa oma tassis tunda tahaksid?

Esimene märksõna on kohvisegud ja single-origin

Kohvisegud ja single-origin

Kui tahad end tunda kui professionaalne kohvidegusteerija, vali heledalt röstitud single-origin oad (hiljem arutame nende detaile täpsemalt), mida iseloomustab puuviljane ja lilleline maitse. Single-origin kohviubade unikaalsus peitub faktis, et valminud kohv ei vaja mitte millegi juurde lisamist – selle maitsed on ise juba piisavalt rikkalikud. Teisisõnu, sellise kohvi maitset ei tohiks piima ega suhkruga muuta. Sellegipoolest ei ole see fakt kivisse raiutud! Kui kasutad näiteks erksa maasikamaitsega single-origin kohviube, võib espressole piima lisamine sulle meenutada suve ja maasikakokteile.

Kui sa naudid näiteks “korraliku” kohvi maitset, vali tumedama röstiga kohvioad või kohvisegud: nende maitses on tunda šokolaadi ja pähkleid, ning nad on täidlased ning maitsekad.

Märkus. Kombineerides erinevate piirkondade ja riikide kohviube, võivad kohvisegud pakkuda tõeliselt unikaalset maitset. Sellised segud sisaldavad kohviube, mis teineteisega hästi sobivad ja maitset intensiivsemaks muudavad. Lihtsamalt öeldes, mida loodus pole suutnud saavutada, selle sobitavad inimesed erinevate kohviubade segudes.   

Parimad Kohvioad Maailmakaardil

Neile, kes soovivad ette võtta reisi mööda kohvivööd, peaksid meeles pidama kõige tähtsamat märksõna – “päritolumaa”. See on maagiline termin, mis võimaldab meil mööda maailma reisida, ning oma enda kodus parimaid maitseid nautida! Kohviubade teekonna läbipaistvusest hakati rääkima juba mõni aastakümme tagasi, kui algas specialty kohvi kolmas laine.
Ära peaks mainima, et mõne kohvisordi puhul – eriti just kohvisegudes – ei ole tootjamaa pakendile märgitud. Sellele pööratakse aga tänapäeval aina suuremat tähelepanu. Specialty kohviubade puhul on see lausa vajalik! Muide, kui kohvile on pandud silt “specialty”, saab pakendilt infot nii päritolumaa, kui ka kindla piirkonna ja farmeri kohta. Kõlab keeruliselt? Kohvigurmaanid läksid selles osas veelgi kaugemale. Mõne pakendi pealt on võimalik leida sõna “microlot”, mis tähendab hoolikalt valitud kõrgeima kvaliteediga kohviube väga väiksest kohvifarmist või kindlalt alalt farmist.

Teine märksõna on kohvi piirkonnad

Kohvi piirkonnad

Kõik kohvi tootvad riigid saab jagada nelja piirkonda: Lõuna-Ameerika, Kesk-Ameerika, Aafrika ja Aasia. Kui peaksime iga piirkonda vaid mõne sõnaga iseloomustama, teeks me seda nii:

  • Lõuna-Ameerika kohv maitselt kergem ja mahedam, tunda on tumeda šokolaadi ja pähkli noote. Vähem happesust kui Aafrika kohvides.
  • Kesk-Ameerika kohv – võrreldes Lõuna-Ameerikaga on maitse särav ja vähem magus, tunda on pähkliseid noote.  
  • Aafrika kohvselles kohvis domineerivad puuvilja-, marja- ja lillemaitsed. See on ka happelisem ja selle maitset võrreldakse sageli veini omaga.
  • Aasia kohv – see on tuntud oma mõrkja ja maalähedase maitse poolest. Suurimate eksportijate hulka kuuluvad Vietnam, India ja Indoneesia. Viimases toodetakse Kopi Luwak’i, mis on ilmselt kogu maailma kõige kallim kohv. Maitsesime seda ka ise ja rääkisime oma muljetest – need leiab degusteerimise rubriigist!

Märkus. Imeliste kohvimaitsete üksikute nootideni kitsendamisel ei tähenda see, et jõuame teatud konkreetsusteni. Kui keegi üritab teid veenda, et mõne kohvi kvaliteet tuleneb justkui ainult tema piirkonna eripärast (Etioopia, Brasiilia vms.), ei pruugi tal kohe kindlasti õigus olla. Maitseid avastades on tähtis lisaks päritolumaale, piirkonnale ja farmile ka muid faktoreid silmas pidada(kas mäletad “microlot” kohvi?). Võtame näiteks kaks Aasia piirkonda. Indoneesias kasvanud kohv on täidlaselt sügav, maalähedaste maitsete ja madala happesusega. Paapua Uus-Guineas kasvavad kohvipuud aga vulkaanilises pinnases, mis muudab kohvi maitse magusamaks, puhtamaks ja toob välja tsitrusviljade happesuse. Omale sobivaimad kohvioad saad välja valida vaid erinevatest ubadest kohvi valmistades ja kohvijooke proovides. 

Parimate Kohviubade Kasvatamine Võtab Aega 

Täiesti alguses, kui sinu tulevane kohv kasvab, mõjutavad tema maitset paljud looduslikud faktorid. Need tegurid hõlmavad kohvi kasvatamiseks kasutatud mulda, ning seda ümbritsevaid looduslikke tingimusi.  Samal pinnasel kasvatatud kohviubade maitse võib erineda – sõltuvalt näiteks aastasest sademete hulgast. Meie arvates on üks tähtsamaid faktoreid kohvi kasvatamise juures see, kuidas farmerid kohvikirsse korjavad ja töötlevad. Kui nende sammude jooksul kõrget kvaliteeti ei saavutata, võib unustada mõtte parimatest kohviubadest ka siis, kui nad on kasvanud maagiliselt imelistes tingimustes. Lihtsaim näide on see: küpseid kohvikirsse korjatakse tavaliselt käsitsi, et korjajad saaks ise otsustada, millised on kõige ideaalsemad ja küpsemad kohvikirsid.

Kolmas märksõna on kasvukõrgus

Kasvukõrgus

Mõne kohviubade paki pealt on võimalik leida info, millisel kõrgusel on kohvipuud kasvatatud. 600 meetrit. 1200 meetrit. 1500 meetrit. 2000 meetrit jne. See on palju muud, kui lihtsalt statistika. Mida kõrgemal kohvipuud kasvavad, seda keerulisemaid tingimusi peavad kohvikirsid taluma. Suurematel kõrgustel mõjutab neid  õhurõhk, ning kohvikirsid valmivad aeglasemalt.  Võrreldes kõrgemal ja madalamal kasvanud kohviube, avastasid teadlased, et kõrgemal kasvanud kohv on täidlasem(kohv tundub suus meeldivam, aroom on mitmekülgsem).

Märkus. Kõrguste suurim fänn on Araabika kohviuba. Üldiselt on öeldud, et araabika kohvipuud kasvavad vähemalt 600 meetri kõrgusel. Mis puudutab nende maitset, siis mida kõrgemal on kohviube kasvatatud, seda parem on nende kvaliteet. Seetõttu peaksite alati pöörama tähelepanu valitud kohvi pakendil märgitud kõrgusele.

Kui Otsid Parimaid Kohviube, Alusta Araabikaga

Arabika, robusta, liberika

Aina tihemini kohtab kohviubade pakil sõna “araabika”. Seda tüüpi oad esindavad maailma kõige levinumat kohvisorti, mis moodustab kogu maailmas müüdavast kohvikogusest koguni kolm neljandikku.

 Ülejäänud neljandik on kaetud robusta kohviubadega. Libeerika sort, mida kasutatakse peamiselt lahustuva kohvi valmistamiseks, paigutub araabika ja robusta vahele. Mida on tähtis teada? Metsikus looduses kasvab tohutu hulk kohviliike, kuid need kolm on põhilised, mida kasvatatakse massiliselt, ning kasutatakse kaubanduslikel eesmärkidel. Muide, araabika, robusta ja libeerika pärinevad kõik Aafrikast. Alles hiljem levisid need teistesse riikidesse, ning juurdusid kohtades, kus looduslikud tingimused olid nende jaoks sobivad.

Arabica sort on kõigist kõige nõudlikum, kuid ainulaadne on ta oma laia maitsevaliku tõttu, mille moodustavad ümbritsevad looduslikud tingimused, samuti nende ubade aroom ja magusus. Seetõttu toimivad sõnad “100% araabika oad” sageli kvaliteedimärgina.

Kahjuks ei ole nendel sõnadel üksi mingit tähendust. Esiteks, ostja ei tea kust see araabika pärineb: on see Lõuna-Ameerika, Aafrika või hoopis Aasia? Valvsaks tuleb jääda ka muudel põhjustel. Nagu mainitud sai, siis lisaks kohviubade mitmekesisusele on nende töötlemisel, röstimisel ja muudel teguritel samuti tähtis roll, mis võib kvaliteeti dramaatiliselt muuta ja muidugi ka araabika maitset rikkuda.

Muide, sõnu “100% robusta” kohtab üliharva, kuna robusta ube kasutatakse tavaliselt segudes ja kombineerituna araabika liikidega. Itaallased on robusta suured fännid. Kui need oad lisatakse koostisosade loetellu, võib kohvijooja eeldada, et selline kohv on raskelt täidlane, tihke ja mõrkjas. See sisaldab ka suuremat kogust kofeiini.

Neljas märksõna on kohviubade liigid ja alamliigid

Kui arvad, et see on hästi lihtne, peame sulle pettumuse valmistama – või hoopis huvi tekitama? 

Araabika liigid jagunevad veel kümneteks alamliikideks, mis tekkisid kohvipuude loomuliku mutatsiooni või erinevate kohvitaimede tahtliku ristamise kaudu.

Mida teha, kui kohtad araabika asemel mõnda muud vähem tuttavat kohviuba? Proovime neist mõne kohta rohkem teada saada: 

  • Araabika Typica: see kohv on kõigi teiste kohviliikide eelkäija. Seda on sajandeid kasvatatud ja täiustatud. Selle maitse on erakordselt magus ja puhas.
  • Bourbon: see sisaldab puuviljade ja magusa karamelli nüansse. Üldiselt on öeldud, et see kohvisort võib võluda nii tõelisi kohvigurmaane kui ka täielikke algajaid, kes on just kohvimaailma avastama hakanud. Proovige ja veenduge ise!
  • Catimor: seda iseloomustavad pähklite ja ürtide aroomid, valmistatud joogist võib leida kirsse ja muid marju. Joojad kogevad happesuse ja magususe noote, ning täidlust.
  • Catuai: mahedalt happeline ja erakordselt magus – tunda võib karamelli ja mee noote. Nende kohviubade maitse oleneb nende päritolust ja kohvipuid ümbritsevast keskkonnast.
  • Caturra: Valmis kohvis on tunda tsitruselist maitset ja kergust.
  • Geisha: See kohv on siidine ja mahe, ning täidetud erinevate maitsetega. Sisult raske, musta tee ja bergamoti nootidega. Muide, see kohv on saanud kõige rohkem auhindu maailmas!
  • Heirloom: see on üldnimetus, mida kasutatakse Etioopias kasvatatud kohviubade kirjeldamiseks. Arvatakse, et Etioopias on kuus kuni kümme tuhat kohviliiki – kõik nad läbivad loodusliku ristumise protsessi, mistõttu tekib pidevalt uusi liike. sellele protsessile viitab termin “heirloom(pärandvara)”. Etioopia erinevates külades või farmides kasvatatud kohviube võib kõiki nimetada heirloomiks, ehkki igas farmis toodetakse ube, mida iseloomustavad täiesti ainulaadsed maitseomadused. Proovige seda salapärast Etioopia kohvi – oleme selle lisanud ka oma maitsmis-nimekirja!
  • Icatu: nende kuivtöödeldud kohviubade peamised noodid on erksad ploomi ja šokolaadi maitsed, ning domineerivad marjad.
  • Jamaica Blue Mountain: neid ube iseloomustab mahe happesus, ning kerge tasakaalustatud maitse. Arvatakse, et need on parimad kohvioad maailmas!
  • Maracatu: need oad muudab eriliseks nende särav ja puuviljane happesus. Maitse osas on nad Caturra ja Maragogype vahepeal. 
  • Maragogype: Seda kohvi iseloomustab puuviljane, kauakestva tsitruse happesus. Nende kohviubade suurus eristab teda teistest – neile viidatakse ka kui elevandiubadele
  • Mundo Novo: magus maitse, täidlase sisu ja mahe happesus muudab need oad tõeliselt lummavaks. 
  • Pacamara: need kohvioad kasvavad El Salvadoris, ning neid iseloomustab tasakaalustatud lillede ja tsitrusviljade maitse, ning mahemagus happesus. 
  • Pacas: need oad meelitavad kohvijoojaid magusate ja peenelt happeliste maitsete abil, mida täiustavad vürtside ja lillede nüansid.
  • SL-34/SL-38: need kohvioad on pärit Keeniast, ning neid kutsutakse ka mustikapommideks. Neid iseloomustab kauakestev puuviljaveini maitse. 
  • Timor või Tim Tim: nii nagu enamikel Indoneesia kohvisortidel, on ka see maalähedase vürtsise maitse ja kauakestva järelmaitsega. 
  • Villa Sarchi: seda kohvi iseloomustab delikaatne happesus, intensiivsed puuviljased noodid ja imeline magusus.

Märkus. Mõned kohviubade liigid levivad kogu maailmas, samas kui teised võivad kasvada ainult teatud riigi piirides. See kõik on tingitud mutatsioonidest. Kui mäletate kohvis kasutatud ubade nime, mida teile juua meeldib, olete sammu lähemal enda jaoks parimate ubade leidmisele.

Kohvioad Nägid Päevavalgust — Kuidas Vältida Nende Rikkumist? 

Kirsside küpsemiseks kulub kohvipuul umbes üheksa kuud, kuid nagu me juba mainisime, ei küpse kõik kirsid korraga. Seetõttu on koristamisprotsess alati erinev.

Viies märksõna on töötlemine

Töötlemine

Küpsete kirsside töötlemisel kasutatakse tavaliselt kahte peamist meetodit, kuid kuna kohvikultuur muudkui areneb, otsivad põllumehed uusi tehnikaid, mis aitaksid neil ostjatele parimat kohviuba pakkuda. Vanim tehnika, mida kohvikirsilt viljaliha eemaldamiseks kasutatakse, on nende päikese kätte kuivama jätmine.  Seda meetodit nimetatakse naturaal-, või kuivtöötluseks. Küpsed kirsid sorteeritakse betoonist aluste või eriliste voodite peal, mida kutsutakse Aafrika või kohvi voodid. Neid kirsse segatakse korduvalt, et nad kuivaksid ühtlaselt, ning ei tekiks hallitust. Kui kirsid on kuivanud, need puhastatakse ning sisu eemaldatakse. Millised ohud kohviubadele selles staadiumis kaasnevad? Kui kohvikirsid kuivavad üle, muutuvad nad hapraks, ning suur osa kohviube purunevad sisu eemaldamise käigus. Sellised kohvioad on defektsed. Teisalt, kui kirssidesse jääb liialt vett, tekib hiljem siiski hallitus. Parimaid kohviube iseloomustab 12.5% niiskus. Ei rohkem, ega vähem. Kuivmeetodil töödeldud kohvioad säilitavad tavaliselt endas teatava puuviljase magususe. 

Kuivtöötluseks

Teine kohvi töötlemise meetod on märgtöötlus, ning sel viisil töödeldud kohviubadele viidatakse kui pestud ubadele. Kirsid kallatakse veetanki – küpsetena on nad raskemad ning vajuvad põhja, rohelised kirsid aga püsivad vee pinnal. Peale seda eemaldatakse küpsete kirsside viljaliha erilise masina abil. Lõpuks kallatakse oad teise veetanki, ning lastakse käärima. Seda protsessi peab eriti hoolikalt jälgima, et maitsed ei läbiks liialt radikaalseid muutusi. Selle protsessi lõppedes pestakse kohvioad veel üks kord, ning lõpetuseks kuivatatakse. Märgtöötlusega kohvioad on happelisemad kui kuivtöötluse kohvioad.

Märgtöötlus

Üks uusimaid töötlusmeetodeid on meetöötlus. Mee ja mesilastega sel aga mingit pistmist ei ole. Märgtöötlusega võrreldes hoitakse kohviube vees vähem aega, ning kääritamisprotsess lõpetatakse rutem. Tänu sellele muutub väiksem hulk suhkruid happeks, mille tulemuseks on ideaalsed kohvioad neile, kes naudivad intensiivset magusust. Veel üks töötlusmeetod, mida harvem kasutatakse on anaeroobne töötlus, mis hoiab kohviube kääritamise ajal ilma hapnikuta, võimaldades tal “omas mahlas käärida”. Tulemuseks on intensiivselt puuviljane maitse, ning anaeroobse töötlemise käigus on kohvil võimalik omastada väga lai valik maitseid. Valides sel viisil töödeldud kohvioad, on tähtis tähelepanu pöörata pakendil välja toodud maitsetele, mis sind ja su maitsemeeli õiges suunas juhivad!

Meetöötlus

Kohvi töötlevad riigid tahavad massist erineda, ning otsivad pidevalt unikaalseid ja uusi kohvitöötlusmeetodeid. Üks nendest unikaalsetest on Giling Basah. Seda praktiseeritakse Indoneesias. Peale kääritamist ja ubade pesemist ei kuivatata neid täielikult, vaid sisestatakse märjana (25-30% niiskust) erilisse trummel-masinasse. Kuivamisprotsess jätkub alles seal. Kui soovid kogeda sel viisil töödeldud kohviubade maitset, proovi Sumatras (Indoneesia) kasvanud kohviube. Enne kui seda proovid, loe maitsete peatükist ka meie muljeid! 

Giling Basah

Tegelikult on olemas ka veel eksootilisemaid kohviubade töötlusmeetodeid, kui eelpool loetletud. Indoneesia metsades elab suur osa Aasia palmi-tsibeteid(tiibeti metskass), kelle lemmikuteks delikatessideks on kohvipuudel kasvavad magusad kohvikirsid. Need loomad on küpsete marjade valimise eksperdid. Kirsside viljaliha seedivad nad ära, ning kirsikivi väljub läbi nende seedetrakti. Kuigi kirsikivi ei ole seeditav, on palmi-tsibeti seede-ensüümidel siiski nendele teatav mõju. Muide, selle kohvi lõplik maitse oleneb toidust, mida metskass eelnevalt söönud on. Niimoodi sünnibki maailma kõige kallim kohv – tuntud kui Kopi Luwak. Oleme seda maitsnud ja oma arvamuse sellest kirja pannud!

Kopi Luwak

Märkus. Kohviubade töötlusmeetodid on inimeste lahendused looduse poolt toodetud toormaterjali töötlemiseks. Tehnoloogia arenguga käsikäes on kohviubade töötlus liikunud uuemate, puhtamate ja unikaalsemate maitset viimistlevate lahenduste poole, unustamata siiski ka traditsioonilisi lahendusi. Meie puhul on oluline teha vahet peamistel töötlusmeetoditel, kuid hoida silm peal ka innovaatsusel ja julgelt uute tehnikatega valminud kohviube proovida.

Kohviubadel On Aeg Oma Maitse Paljastada

Roheliste kohviubade valmistamine on vaid väike osa kogu teekonnast. Kõvade kirsikivide muutmine aromaatseks kohvioaks on samuti ülitähtis, mistõttu teevadki seda röstijad. Selles staadiumis saab maagia alles alguse!

Kuues märksõna on kohvi röstimine

Kohvi röstimine

Enne röstimist ei ole rohelistel kohviubadel mitte mingeid maitseid ega sarnasusi kohviga. Röstimise käigus muutuvad need kirsikivid pruunideks kohviubadeks. Värske kohvi aroom on muljetavaldav, ning parima kohvi otsingutel tuleks tähelepanu juhtida röstimise kuupäevale. See kuupäev ei ole küll alati pakil välja toodud, kuid see on väga oluline. Aroom muutub nädalate, kuude, kolme kuuga täiesti drastiliselt nõrgemaks. 

Teine oluline faktor röstimisel on röstimisaste. Aina enam kasutatakse espressomasinates tugevamalt ja pikemalt röstitud kohviube, ning heleda ja lühema röstiga variante filtermeetodite puhul. Kohviube röstides on oluline säilitada tasakaal, ning neid mitte ära kõrvetada – kui kohvioad on kõrbenud, tunned oma tassis söestunud maitset. Teisalt on üleröstitud ubade puhul lihtne peita defektseid maitsed – sel puhul aga ei ole võimalik maitsetealast diskussiooni üldse alustadagi. Usu, kui me räägime röstimisest, on olulise tähtsusega isegi üks ainus minut. 

Kui kohvipakil on röstimisaste hele, võid eeldada aromaatset, värskendavat, õhulist ja puuviljast aroomi ning piimašokolaadi tooni. Keskmise röstimisastmega kohviubadel on kõige rohkem magusaid maitsenoote, mida täiustavad puuviljased ja mõrkjad nüansid. Tumedalt röstitud (mitte kõrvetatud!) kohviubade puhul tunned sa tumedat šokolaadi, vürtse, puitu ja suitsust maitset.

Kohvimaitsete ketas

Kohvimaitsete ketas

Maitse on kohviubade valimisel kõige olulisem aspekt, kuid me kõik teame, et see on iga inimese puhul äärmiselt subjektiivne. Kohvi maitseomadusi on sul võimalik hinnata ainult maitsmise teel, kuid kohvi röstijad ja müüjad saavad sind sellel teel olemasolevaid suundasid tutvustades aidata. 

  Mõnikümmend aastat tagasi loodi eriline kohvimaitsete ketas. Tänu sellele saame nüüd õppida, kuidas kohvi keeles suhelda. Näiteks, kas sa tunned Etioopia kohviubadest valmistatud kohvi juues puuviljaseid maitseid? Leia see maitse kohvikettalt, ning liigu edasi, püüdes tuvastada, kas see meenutab sulle marju, kuivatatud puuvilju, tsitrust vms. Kui tunned tsitruselist maitset, saad liikuda edasi: kas see meenutab sulle greipi, apelsini, sidrunit või laimi?

Seitsmes märksõna on hinnang maitsenootidele

Hinnang maitsenootidele

Kuidas kirjeldaksid kohvi, mida sa täna hommikul jõid? Oli see mõru? Happeline? Või lihtsalt “kohvi moodi”? Kohvikettal välja toodud kirjeldused laiendavad neid piire märkimisväärselt, ning võimaldavad sul ostetavale kohvile kindlaid ootusi seada. Ilmselt nõustud, et kui pakil on kirjas “mustikad” või “metsamarjad”, tunned oma suus kerget happesust juba enne kohvi maitsmist! Sarnaselt ka sõnad “tume šokolaad” ja “pähklid” võimaldavad sul meenutada, mis tunnet tekitab keele peal tükike sulavat šokolaadi.

Tähtis on mainida ka seda aspekti: võimalik on, et sa ei tunne pakil välja toodud maitseid üldse, või tunned väga vähe. See ei ole ootamatu ja üldse mitte halb. Maitse on väga personaalne, ning meie kogemuste, mälestuste ja seostega põimuv – just meie kogemused mängivadki siinkohal väga tähtsat rolli. Toome näiteks maitsenoodi “röstsai võiga”. Inimesele, kes pole kunagi võiga röstsaia proovinud, ei ütle need sõnad mitte midagi. Sellel põhjusel tuleks ette kirjutatud maitsekirjeldusi võtta kui juhiseid, kuid mitte reaalset teerada. Kohvi juues avastad maitseid, mis tunduvad sulle tuttavad – see võib, kuid ei pruugi olla sama, mis pakendil kirjutatud. Aja jooksul õpivad sinu maitsemeeled veelgi laiemat maitsenootide paletti eristama. 

Parimate kohviubade eksam

Kohviubade kvaliteeti saab hinnata punktide abil. See on väljakutse, mida kohv peab läbima, kui soovib sobituda specialty kohvi hulka(kohv, mille päritolu saab jälitada kuni farmini välja). 

Kaheksas märksõna on kohvikvaliteedi skoor

Kohvikvaliteedi skoor

Kasutades 100-punkti süsteemi hindavad sertifitseeritud Specialty Coffee Associaton (SCA e. Erikohvi Liit) liikmed röstimata kohviubade välimust, ning liiguvad siis edasi kohvi maitse ja aroomi poole. “Specialty” nimetuse saavad ainult need kohvid, mille hinnang on rohkem kui 80 punkti.
Kas selline hindamine on tavapärase kohvijooja jaoks oluline? Kas tavaline kohvisõber tunneb vahet 84 ja 86 punkti saanud kohvide vahel? Kuigi enamik meist ei suuda üksikuid punkti-erinevusi maitses tuvastada, võimaldavad need punktid meie maitsemeeltel areneda. Mis kõige tähtsam, need aitavad meid kõrge kvaliteediga kohviubade otsingul. Kui sinu käes on ekspertide poolt hinnatud specialty kohv, võid kindel olla, et hoiad käes midagi erakordset. Sinu teha jääb vaid oma maitsele sobivaima leidmine. Punktide arv ei ole oluline, kui sulle see kohv meeldib. 

Soetasid Omale Parimad Kohvioad – Kuidas Neid Mitte Ära Rikkuda?

Lihtsaimast kohvivalmistusmeetodist, kus kallad jahvatatud kohvile lihtsalt keedetud vee peale, kuni erilise filtri, kaalu ja spetsiaalse veekeetjaga kohvi valmistamiseni – selleks on palju erinevaid meetodeid, ning ükski neist ei ole “halb”. Sellegipoolest, kui oled ostnud kõrge kvaliteediga kohvioad, tahad maitseid maksimaalselt tunnetada. Sel hetkel tulevad sellised “kohviga mängimised” au sisse – iga gramm kohvi, vee kvaliteet, valmistamise aeg ja muud arvukad faktorid muutuvad järsku väga tähtsaks. Mõned peamised reeglid: esiteks, ära kalla kohvi peale keevat vett. Vee temperatuur peaks olema 85-95°C vahel.  Teiseks, kuldreegel on 6 grammi kohvi 100 ml vee kohta (3-4 lusikatäit 200 ml tassi kohta). Need proportsioonid on heaks kiidetud Specialty Coffee Association poolt. Sellegipoolest sõltub kohvi ja vee vahekord ka sinu isiklikust maitse-eelistusest!

Kohvivalmistusmeetodid

Kohvivalmistusmeetodid

Täisautomaatne kohvimasin: see masin võimaldab sul valmistada espressot ja valikut piimajooke! Soovituslik jahvatusaste on peen (sarnane jahule).

Filterkohv: tugev kohv ja intensiivne maitse. Soovituslik jahvatusaste on jäme (sarnane saiapurule). 

Mokakann: sobilik erksa, intensiivse ja eriti kuuma kohvi valmistamiseks. Soovituslik jahvatusaste on peen (sarnane jahule).

Presskann: paljastab naturaalse kohvi maitse ja valmistab küllaltki täidlast jooki. Soovituslik jahvatusaste on jäme (sarnane saiapurule). 

“AeroPress” kohvivalmistaja: selles kohvis aktiveeruvad puuviljased maitsed, tunda on tõeliselt tummist intensiivsust.  Soovituslik jahvatusaste on keskmine (sarnane suhkrule). 

“Chemex” kohvivalmistaja: selle kohvi puhtus ja kergus meenutab teed – jook ei ole mõrkjas ning on üldiselt mahe. Soovituslik jahvatusaste on keskmine (sarnane suhkrule). 

Märkus. Kõige parem on osta kohvi ubadena, ning need just enne valmistamist jahvatada. Meie soovitame soetada elektrilise või manuaalse kohvijahvati. Kui hoiustad jahvatatud kohvi pikemalt, kaotab see oksüdeerumise käigus nii maitset kui aroomi. Värskelt jahvatatud kohvioad võimaldavad sul uuesti head kohvi avastada – iga kord! 

Leia Maailm Parimad Kohvioad – Maitseme Neid Koos! 

Me võiks kohvist terve päeva rääkida, kuid alati on parem tassike valmis teha ja seda maitsta. Sellel eesmärgil oleme välja valinud 15 erinevat tüüpi kohvi. Kohvi valmistasime täisautomaatse kohvimasinaga ja “Chemex” kohvivalmistajaga – mis on viimasel ajal kõvasti populaarsust kogunud.

MAITSEME KOHVIMASINAS VALMINUD KOHVI

Kohvimasin

Alustame lihtsaima ja kiireima kohvivalmistusega – täisautomaatne kohvimasin! Selle seadme abil teostasime 7 maitsetesti – 5 kohviubade segu, 2 single-origin kohviuba Kesk-, ja Lõuna-Ameerikast, ning üks orgaaniliste kohviubade segu Aafrikast. 

Maitsetest 1: Kohvioad “Charles Liegeois Magnifico” 

  • Päritolumaa: Kolumbia  
  • Koostis: segu
  • Röstimisaste: keskmiselt tume / 4
  • Maitsenoodid: vaarikad, šokolaad, viski
  • Maht: 1 kg

See kohv on sobilik neile, kes armastavad mõrkjat tumedat šokolaadi ja intensiivseid maitseid. Maitsepalett kattub täielikult šokolaadi maitsega, ning kestab pikalt peale kohvi lõpuni joomist. Tumeda šokolaadi mõrkjat maitset täiendab vaarikamoosi marjane happesus, mis on sama särav kui selles segus olev šokolaadi maitse. Peale esimest sõõmu tunnevad viskisõbrad kohvis ka selle joogi noote. Peale kohvi jahtumist on ka aroomis tunda viski lõhna. 

Maitsetest 2: Kohvioad “Caprisette Belgique” 

  • Päritolumaa: Brasiilia ja Honduras
  • Koostis: segu; 80% araabika ja 20% robusta
  • Röstimisaste: keskmiselt hele / 2
  • Maitsenoodid: tume šokolaad, karamell 
  • Maht: 1 kg

Selle kohvi muudab unikaalseks tema tugev tumedast šokolaadist tulenev täidlus. Jook on täidlane, tummine ja sobiv ideaalselt koos karamellitäidisega krõbeda Belgia vahvli või pähklitega Itaalia biscotti kõrvale. 

Maitsetest 3: Kohvioad “Caprisette Professional” 

  • Päritolumaa: Lõuna-Ameerika ja India
  • Koostis: araabika ubade segu 
  • Röstimisaste: keskmiselt tume / 4
  • Maitsenoodid: marjad, puuviljad, kirsid
  • Maht: 1 kg

“Maitsete segu ja imemaitsev happesus muudavad selle kohvi eriti jalustrabavaks. Sobib ideaalselt sinu pärastlõunase magustoidu kõrvale!”

Kui oled kange ja mõrkja kohvi fänn, ei ole need ilmselt sinu lemmik-oad. Kui otsid oma kohvimaitses meeldivat happesust, peaksid seda kohviubade segu kindlasti proovima. Kuigi need oad on tumedamalt röstitud, domineerib maitses marjane happesus ja küpsete puuviljade magusus.

Maitsetest 4: Kohvioad “Caprisette Fragrante

  • Päritolumaa: Brasiilia
  • Koostis: segu
  • Röstimisaste: keskmiselt tume / 4
  • Maitsenoodid: kreeka pähklid, piimašokolaad, maapähklid
  • Maht: 1 kg

Selle kohvi maitse on eriti mahe, seega jääb see kange kohvi austajate jaoks nõrgaks. Oad on tumedamalt röstitud, kuid valmis joogis avalduvad maapähklivõi ja piimašokolaadi magusus ning kreeka pähklite mahe mõrkjas maitse.

Maitsetest 5: Specialty kohvioad “El Salvador Santa Petrona” 

Specialty kohvioad “El Salvador Santa Petrona” 

  • Päritolumaa: El Salvador, Santa Ana piirkond
  • Koostis: Pacamara oad, single-origin
  • SCA hinnang: 86.5
  • Kasvukõrgus: 1700 m
  • Töötlus: naturaalne
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: martsipan, šokolaad, sidrunikoor
  • Maht/pakend: 1 kg, Mugav lukk-kinnitus

Selle kohvi aroom võlub kohvi joojad kindlalt juba algusest peale. Õrn, intrigeeriv, mõnusa lõhnaga ja meenutab martsipani. Sõõmu võttes tervitab teid sidrunikoore kerge kibedus ja õrn happesus – see maitsete tasakaal on iseloomulik El Salvadoris kasvatatud kohviubadele. Pacamara sordi oad on haruldased ja need on loodud Pacas ja Maragogype liigi kohvipuude ristamisel. Arvatakse, et selle sordi parimaid kohviube kasvatatakse just El Salvadori Santa Ana piirkonnas. Soeta ja proovi ka!

P.S. Me valmistamise mõlemat kohvi nii täisautomaatse kohvimasina kui ka “Chemex” kohvivalmistajaga. Kohv on ühtmoodi maitsev mõlemal viisil!

Maitsetest 6: Specialty kohvioad Goat Story “Brazil Toucan”

Specialty kohvioad Goat Story “Brazil Toucan” 

  • Päritolumaa: Brasiilia, Minas Gerais,  Cerrado Mineiro piirkond
  • Koostis: Catuai, Caturra, Mundo Novo oad, single-origin
  • SCA hinnang: 83.5
  • Kasvukõrgus: 1100 m
  • Töötlus: naturaalne
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: tume šokolaad, karamell, Brasiilia pähklid 
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

Valmistasime seda kohvi nii kohvimasinas kui “Chemex” kohvivalmistajas. Traditsiooniline kohvimaitse austajad armuvad sellesse juba esimesest sõõmust. Maitsemeeli ümbritseb tumeda šokolaadi mõrkjas maitse, mida täiendab mahe happesus ja delikaatne Brasiilia pähklite magusus.

Maitsetest 7: Orgaanilised kohvioad “Charles Liégeois Kivu”

  • Päritolumaa: Kongo Demokraatlik Vabariik
  • Koostis: orgaanilised kohvioad, segu
  • Röstimisaste: keskmiselt tume / 4
  • Maitsenoodid: Kuivatatud datlid, tume šokolaad, martsipan 
  • Maht: 250 g

Ülimalt aromaatsed jahvatamata kohvioad, mis pakuvad magusat kakao-lõhnalist elamust. Valmis kohv on täidlane, pehme ja delikaatne – esimesele happelisele noodile järgneb imeline tumeda šokolaadi mõrkjas maitse. Nagu enamik Aafrika kohvisorte, on ka see sobilik happelisema kohvi austajatele. 

MAITSEME “CHEMEX” KOHVIVALMISTAJAGA TEHTUD KOHVI

Chemex

“Chemex” kohvivalmistajaga kohvi tehes järgisime kohvi ja vee vahekorra “kuldreeglit”: 60 g jahvatatud kohvi 1 l vee kohta. Kuna kasutame 500 ml vett, kohandame ka kohvi koguse selle järgi. Mainimata ei saa jätta, et jahvatasime kohvi vahetult enne valmistamist, ning kasutasime madala mineraalsusega vett. Vee kuumutasime kuni 94°C, kuid ei lasknud keema. 

KESK-AMEERIKA

Piirkonnast. Lõuna-Ameerika piirkonnaga võrreldes on see kohv vähem magus. Maitsenoodid varieeruvad erinevatest puuviljadest pähkliteni.

Maitsetest 8: Specialty kohvioad “Nicaragua Maragogype” 

Specialty kohvioad “Nicaragua Maragogype” 

  • Päritolumaa: Nicaragua, Matagalpa piirkond
  • Koostis: Maragogype oad
  • SCA hinnang: 83
  • Kasvukõrgus: 12001500 m
  • Töötlus: märg
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: karamell, mesi, vürtsid
  • Maht/pakend: 1 kg, mugav lukk-kinnitus

“See kohv oli minu maitsemeelte jaoks kõige intrigeerivam. Selle maitsmine oli kui mäkketõus – iga sammuga avanesid nüansid, mis kasvasid veelgi muljetavaldavamaks. Võttes viimase sõõmu, jõuad maitsete mäe kõrgeimasse tippu.” 

Filtermeetodil valminuna mängib see kohv ideaalselt delikaatse magususe ja õrna happesuse tasakaalus. Sellegipoolest ei tasu end petta lasta: see kohv ei kuulu delikaatsete maitsete hulka. Peale pehmet tervitust tunned oma maitsepaletil vürtsikust. Tunne rõõmu imeliselt avanenud pehme koorevõi maitsest, mis sinu tassis lahti rullub.  

Maitsetest 9: Specialty kohvioad “El Salvador Santa Petrona”

Specialty kohvioad “El Salvador Santa Petrona” 

  • Päritolumaa: El Salvador, Santa Ana piirkond
  • Koostis: Pacamara oad, single-origin
  • SCA hinnang: 86.5
  • Kasvukõrgus: 1700 m
  • Töötlus: naturaalne
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: martsipan, šokolaad, sidrunikoor 
  • Maht/pakend: 1 kg, mugav lukk-kinnitus

“Kas märkasid nende ubade kõrget SCA hinnangut? Kui oled kahtlev, kutsub see number sind kindlasti proovima.”

Soovist leida erinevaid maitsed, valmistasime neid kohviube nii kohvimasinaga kui ka “Chemex” kohvivalmistajaga. Oleme juba eelnevalt maininud, et kohvimasinas maitseb see kohv imeliselt, kuid “Chemex” kohvivalmistaja avaldab tema veelgi unikaalsemad ja puhtamad maitsed. Arvatakse, et parimad Pacamara oad kasvavad just El Salvadoris, Santa Ana piirkonnas. Kui soovid El Salvadori paremini tundma õppida, soovitame kindlasti neid ube proovida – selle riigi parimad omadused avalduvad just selles kohvis.  

AAFRIKA

Piirkonnast. Aafrika kohvi saab iseloomustada kui puuviljast, marjast ja lillelist maitset, millele lisandub särav happesus. Maitses võrreldakse seda tihti veiniga. 

Maitsetest 10: Specialty kohvioad “Ethiopia Shakisso” 

Specialty kohvioad “Ethiopia Shakisso” 

  • Päritolumaa: Etioopia, Guji piirkond
  • Koostis: Heirloom oad, single-origin
  • SCA hinnang: 87.5
  • Kasvukõrgus: 1800 m
  • Töötlus: märg
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: mustikad, põldmarjad, jasmiin
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

“Mis sa arvad, kuidas lõhnab värskelt korjatud, viljalihast puhastatud ja koheselt röstitud kohviuba? Täpselt nii – Jasmiinilõhnaliselt.

Oo, Etioopia! See lõhnab justkui jasmiin ja meelitab su maitsepaletti marjase mustikate ja põldmarjade nüansiga. Kohvimaitses on tunda naturaalset magusust. Mida värskemalt Etioopia kohv röstitud on, seda säravamaid lillelisi aroome sa seal tunned. 

Maitsetest 11: Specialty kohvioad “Kenya Kariru” 

Specialty kohvioad “Kenya Kariru” 

  • Päritolumaa: Keenia, Kirinyaga piirkond
  • Koostis: SL-34 ja SL-28 oad, single-origin
  • SCA hinnang: 87.5
  • Kasvukõrgus: 18001900 m
  • Töötlus: märg
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: vaarikad, punased sõstrad, õunad 
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

“Sellise maitsega kohv väärib enamat kui aplaus – see väärib kohest maitsmist.” 

See kohv on täidetud marjaste maitsetega! Nii peale jahvatamist kui joogi valmistamist tunned sa punaste sõstarde aroomi. Seda juues tunned seda ka maitses – nagu jooks punasõstra kompotti. Need kohvioad on kasvanud vulkaanilises pinnases, mis annab kohvile sellise unikaalse maitse. Selle joomine tundub justkui sööks küpset õuna – meeldiv, magusa tantsiskleva järelmaitsega palett jääb sinu keelele veel pikalt hõljuma. 

AASIA

Piirkonnast. Aasia kohv on äratuntav oma mõrkja ja maalähedase maitse poolest.  

Maitsetest 12: Specialty kohvioad “Indonesia Sumatra”

Specialty kohvioad “Indonesia Sumatra”

  • Päritolumaa: Indoneesia, Sumatra saar
  • Koostis: Tim Tim oad, single-origin
  • SCA hinnang: 84
  • Kasvukõrgus: 14501700 m
  • Töötlus: Giling Basah (pärast kääritamist ja pesemist ei kuivatata ube täielikult vaid sisestatakse märjalt (25-30% niiskust) erilisse trummel-masinasse, kus kuivatusprotsess jätkub.) 
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: kaneel, pruun suhkur, vein
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

Tim Tim oad loodi araabika ja robusta kohvipuude ristandamisel, mistõttu on selle maitse sarnane Aasia kohvisortidele. Marjade happesust selles joogis ei ole. Lõhnas on koheselt tunda rikkalikku pruuni suhkru ja kaneeli aroomi, maitsepaletis võib kogeda erksat punase veini maitset.

Maitsetest 13: Specialty kohvioad “Papua New Guinea Sigri” 

Specialty kohvioad “Papua New Guinea Sigri” 

  • Päritolumaa: Paapua Uus-Guinea, Wahgi org
  • Koostis: Caturra oad, single-origin
  • SCA hinnang: 84
  • Kasvukõrgus: 1600 m
  • Töötlus: märg
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: ingveriküpsised, must tee, mesi
  • Maht/pakend: 1 kg, mugav lukk-kinnitus

“Need kohvioad näitavad, kui intrigeeriv kohvimaailm võib olla.” 

Musta tee fännid peaksid seda kohvi kindlasti proovida. Proovi silmad sulgeda, ning tunned, nagu jooksid sidruni ja meega musta teed. Selles kohvis on tunda delikaatset mee magusust ja sidruni happesust. 

LÕUNA-AMEERIKA

Piirkonnast. Lõuna-Ameerika kohv on tavaliselt heledam, delikaatsema maitsega – tunda võib olla tumedat šokolaadi ja pähkleid. Aafrika ubadega võrreldes on see vähem happeline. 

Maitsetest 14: Specialty kohvioad Goat Story “Brazil Toucan”

Specialty kohvioad Goat Story “Brazil Toucan” 

  • Päritolumaa: Brasiilia, Minas Gerais, Cerrado Mineiro piirkond
  • Koostis: Catuai, Caturra, Mundo Novo oad, single-origin
  • SCA hinnang: 83.5
  • Kasuvkõrgus: 1100 m
  • Töötlus: naturaalne
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: tume šokolaad, karamell, Brasiilia pähklid
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

Kohv, millesse traditsioonilise kohvi austajad kindla peale armuvad. Maitsemeeli ümbritseb tumeda šokolaadi mõrusus, millele lisandub mahe happesus ja delikaatne Brasiilia pähklite magusus. Seda kohvi filtermeetodil valmistades muutub pähklite maitse veelgi äratuntavamaks.
 

Maitsetest 15: Specialty kohvioad Goat Story “Colombia La Marianela”

Specialty kohvioad Goat Story “Colombia La Marianela”

  • Päritolumaa: Kolumbia, Cauca piirkond
  • Koostis: Caturra, Catimor oad, single-origin, microlot
  • SCA hinnang: 84
  • Kasvukõrgus: 16501800 m
  • Töötlus: naturaalne
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: punased puuviljad, rumm, kakao, troopilised puuviljad
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

“Niipea, kui paki avad, täituvad su lõhnameeled unikaalselt meeldiva rummiaroomiga. Selle kohvi puuviljast magusust ja kergust on äärmiselt raske unustada.” 

Kohe peale paki avamist tervitab sind rikkalik rummi aroom – peale jahvatamist on tunda ka tumedat šokolaadi. See kohv on rikkalik nii maitse kui ka aroomi poolest. Valmis joogis on tunda sarnasusi magustamata värskelt pressitud punaste viljade mahlast. Maitsepaletile jääb ringlema meeldiv troopiliste viljade magusus – meenutades passionvilja!

Maailma kalleimad kohvioad

Maitsetest 16: Specialty kohvioad “Jamaica Blue Mountain”

Specialty kohvioad “Jamaica Blue Mountain” 

  • Päritolumaa: Jamaica, Clydesdale, Blue Mountains piirkond
  • Koostis: Blue Mountain oad, single-origin
  • SCA hinnang: 84
  • Kasvukõrgus: 1700 m
  • Töötlus: märg
  • Röstimisaste: keskmine / 3
  • Maitsenoodid: tamarind, apelsinid, piimašokolaad
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

“Vastupandamatu maitsete tasakaal. Mis kõige tähtsam, ma ei kahelnud kordagi, kas see kohv väärib ühe maailma parima kohviubade sordi tiitlit!”

Nendest piiratud kättesaadavusega kohviubadest tehtud kohvi millegi muuga segamini ajada ei saa. Magus apelsini ja piimašokolaadi aroom kõditab sinu lõhnameeli, ning täidab ka maitsemeele magusa piimašokolaadi maitsega. Kui seda suletud silmadega juua, võib arvata, et jood magustatud ja väikese piimaga kohvi. Reaalsuses ei ole suhkrut ega piima Blue Mountain kohvile vaja lisada. Muide, pakendil on toodud välja nüansid tamarindi nootidest. Kui sa seda puuvilja enne proovinud ei ole, võid proovida kohvis tunnetada pikantset karamelliseeritud suhkru aroomi.

“Jamaica Blue Mountain” kohvi pakub meile firma nimega “Clydesdale Jamaica Blue Mountain Coffee”, mida juhib Sharp’i perekond. See perekond on vanimas Jamaica Blue Mountains piirkonnas kohvi kasvatanud juba neli põlve – piirkonda kutsutakse Clydesdale’iks ja see asub mägede südames. Selle perekonna eesmärk on kohvi imelise maitse ja kõrge kvaliteedi säilitamine, ning ka nende inimeste toetamine, kes neid kohvi kasvatamisel aitavad. Jamaica kohvi kvaliteeti järgitakse osariigi tasandil väga hoolikalt. 1953 aastal loodi The Coffee Industry Board(CIB) (Kohvitööstuse Juhatus), mis uurib kohvi väga hoolikalt, ning garanteerib et tegemist on 100% Jamaica Blue Mountain kohviga. Kuna selle kohvi tootmiskogus on äärmiselt väike, kuulub see LIMITED EDITION e. Piiratud väljaanne sarja. 

Maitsetest 17: Kohvioad “Indonesia Kopi Luwak”

Kohvioad “Indonesia Kopi Luwak” 

  • Päritolumaa: Indoneesia, Kesk-Java
  • Koostis: Typica oad, single-origin
  • Kasvukõrgus: 1500 m
  • Töötlus: Luwak
  • Röstimisaste: keskmiselt tume / 4
  • Maitsenoodid: karamell, sarapuupähklid, šokolaad
  • Maht/pakend: 250 g, mugav lukk-kinnitus

Selle kohviga on seotud üks unikaalne fenomen: isegi kui inimesed selle täpset nime ei tea, on nad teadlikud, et see on üks maailma kalleimaid kohvisid. Nende kohviubade väärtus tuleneb nende unikaalsest töötlusmeetodist. Indoneesia metsades on väga palju palmi-tsibeteid ehk metskasse, kelle lemmik delikatess on kohvipuul kasvav küps ja magus kirss. Need loomad valivad välja vaid küpseimad marjad. Kirsside viljaliha seedub ära, ning kirsikivid väljuvad seedetrakti kaudu. Kuigi kirsikivi ei ole seeditav, avaldab palmi-tsibetite seede-ensüüm sellele siiski teatavat mõju. Tulemuseks on kohv, milles ei ole Indoneesia sortidele iseloomulikku agressiivset mõrkjat iseloomu. Muide, selle kohvi lõplik maitse oleneb sellest, mis toitu see loom eelnevalt sõi. Selle fenomeni tõttu on iga tass  Kopi Luwak kohvi eriti unikaalne.

Seda kohvi juues kõditab su nina intensiivne šokolaadi ja pähklite aroom. Jahtudes rullub lahti tsitruseline happesus ja magusa keedetud karamelli maitse. Tänu oma täidlusele võid tunda sarnasusi kuuma šokolaadijoogiga! Kuna selle kohvi tootmiskogus on äärmiselt väike, kuulub see LIMITED EDITION e. Piiratud väljaanne sarja. 

Kulminatsioon 

Niisiis, kuidas endale parimaid kohviube valida? Lihtsaim ja parim viis on neid lihtsalt maitsta. Mida rohkemaid kohvisorte proovid, seda selgemaks saab sinu enda individuaalne maitse. Sellegipoolest on väga oluline vältida ubade ära rikkumist! Kui soetad kõrge kvaliteediga kohvioad, kuid jahvatad need korraga ja hoiustad väga pikalt, haihtub nende kvaliteet õhku. Oluline on pöörata tähelepanu röstija poolt etteantud soovitustele. Näiteks, kui kohvi soovitatakse valmistada filtermeetodil, kuid sa kasutad kohvimasinat, on kohvi maitse hoopis teine. Loodame, et kõik siin artiklis välja toodud märksõnad (single-origin/kohvisegu, kohvi piirkond, kasvukõrgus, kohviubade liigid, töötlusmeetod, maitsenoodid, kvaliteedi hinnang, valmistusmeetodid) aitavad sul kohvimaailmas mugavamalt liikuda.

Ole rahulik! Tõeliselt hea koduse kohvi valmistamiseks ei pea olema professionaalne barista(nii kutsutakse kohvivalmistamise eksperte). Meie soovitus on see: proovi ja “tunneta” kohviube. Maitse erinevaid sorte ja väldi lisandite kasutamist(piim ja suhkur), Ei ole mingi saladus, et kõiki eeltoodud kohvide maitsmisel kasutasime täpselt 0 grammi suhkrut ja 0 ml piima! Koge kohvide naturaalset magusust. Avasta maitsete jaotumine, erinevad happesused, huvitav tasakaal erinevate maitsete vahel. Ära unusta, et igal kohvil on oma lugu, mis viib meid kohviubade päritoluriiki. Vii ennast selle looga kurssi, sest kohv on palju enamat, kui lihtsalt hommikune ärataja.

Unustasime peaaegu mainida parimaid kohvi eksiarvamusi: arvatakse et kõrge kvaliteediga kohv on alati palju kallim. Hind tuleneb tõepoolest paljudest faktoritest, sealhulgas ka sellest, kui haruldase kohviga on tegemist. See on täiesti loomulikult, et haruldasema kohvi puhul(seda toodetakse vähem) on ka hind kõrgem. Kas see tähendab, et haruldaseim kohv on ka parim kohv? Kindlasti mitte. Kõige olulisem ja ainus hinnangu andja on sinu isiklik maitse-eelistus. Usalda oma maitsemeeli, ning jätka nende arendamist!