1+1

Kohvi jahvatamine kodus: Veel Üks Samm Ideaalsusele Lähemale

Kohvi jahvatamine kodus

“Kui sul on kodus hea veski, võid filtri abil isegi moosipurgis head kohvi valmistada.”

Tassist kiirgav kohvi aroom on võimas asi: ei tule üllatusena, et enamik kohvireklaame just seda elementi ära kasutavad. Ilmselt tead sa hästi, millest me räägime: sulge oma silmad, ning näed koheselt imemaitsva musta vedelikuga kaetud tassi, ning täielikku rahulolu nautivat inimest, kes värske kohvi aroomi naudib. Kas oled kunagi mõelnud, kust see aroom tuleb ja mida on vaja, et tagasihoidlikest kohviubadest seda toota?

Selleks, et saaksime füüsiliselt kogeda televisioonis või arvutiekraanidel kuvatavate toiduainete aroome, ei ole veel tehnoloogiat välja mõeldud, kuid ega kohv seda väga vajagi: niipea kui näeme teisi oma hommikust tassitäit nautimas, tunneme seda justkui enda sees. See laieneb muidugi ainult neile, kes on ise seda aroomi kogenud! Kui arvad, et jahvatatud kohvile vee peale kallamine on piisav, pead sa ilmselt pettuma: selle imelise aroomi loomine on tegelikult veidi keerulisem. 

Isegi kui oled soetanud maailma parimad kohvioad, on siiski üks oluline samm, mis lahutab sind ideaalsest tassitäiest kohvist - selleks on kohvi jahvatamine. Seetõttu on kohviveski selle jaoks eluliselt vajalik. Kohvieksperdid naljatlevad tihtipeale, et maitsvat kohvi võib valmistada isegi moosipurgis. Selleks on aga siiski üks tingimus: omad peavad olema värsked ja korrektselt ning vahetult jahvatatud. 

Värskelt Jahvatatud Ubade Jõud

Värskelt Jahvatatud Ubade Jõud

Kujutle, et sinu ees seisavad kaks anumat jahvatatud kohviga. Kui paned oma nina kinni, ning vaatad neid anumaid, ei ole võimalik öelda, kuidas need kohvid võiksid maitsta. Teisalt, juba üks nuusutus võimaldab sul analüüsida aroomi tugevust, ning sellesse peidetud erinevaid aroome. Koheselt tunned sa ka seda, kas kohv on värskelt või juba varem jahvatatud. Väide, et meie ninad neid aroome tunnevad, ei ole üldse õige: nina imab sisse lõhnamolekulidega täidetud lõhna, ning suunab selle õigesse kohta. Me kogeme lõhnasid oma närvirakkudega ning oleme võimelised neid hindama tänu oma ajule. Kuid jätame haistmise taga oleva süsteemi nüüd teadlaste kanda, ning liigume tagasi nauditava aromaatse musta kohvi juurde.

Kohv sisaldab enam kui 800 erinevat aroomilisandit. Modernsete tehnoloogiate arenguga on see number aga pidevas kasvus. Sellegipoolest - et kogeda kõiki kohvitassi peidetud aroome, peaksid ube jahvatama vahetult enne kohvi valmistamist. Enam kui 60 protsenti originaalsest aroomist lahtub juba 15 minutit pärast jahvatamist. Seega, kui oled jahvatamise lõpetanud, peaksid oma joogi valmis tegema nii kiiresti kui võimalik. 

Miks me üldse ube enne kohvi valmistamist jahvatama peame? Vastus on väga lihtne: kohvi jahvatades suurendame me selle pindala, ning muudame suuretükilised oad peeneteks graanuliteks. See võimaldab veel läbi kohvi voolata, ning kõik peidetud maitsed ja aroomid protsessi käigus eraldada. Proovi kallata vett jahvatamata kohviubadele: isegi kui need on vees mitu tundi, ei eraldu seal mingeid maitseid. Aromaatse musta kohvi asemel saad sa lihtsalt tavalise vee, milles ulbivad mõned kohvioad.

Eel-jahvatatud Kohv vs Värskelt Jahvatatud Kohv

Eel-jahvatatud Kohv vs Värskelt Jahvatatud Kohv

Meie ninade ja värske kohvi aroomi vahel oma kohvioa kõva kest. Kohvi jahvatamine võimaldab meil need maitse-molekulid vabastada, ning kohvi unikaalne aroom avada. Lõhn, mis on niivõrd eriline, et millegi muuga seda segamini ajada ei saa. See ei ole asjata maailma kõige komplekseim aroom!

Siinkohal on aga ka dilemma. Maailmas, mis on pidevas liikumises, tundub eel-jahvatatud kohvi ostmine äärmiselt ahvatlev. Sellegipoolest - kui hoiustad eel-jahvatatud kohvi pikka aega kapil, kaovad oksüdatsiooni käigus nii maitse kui aroom. Teisisõnu, eel-jahvatatud kohv võid sulle aega võita, kuid see tuleb imeliste maitsenootide arvelt. Suurema koguse ubade ette jahvatamine ei ole samuti õige lahendus. Värskelt jahvatatud kohv tähendab siiski vaid vahetult enne valmistamist jahvatamist. Kohvi puhul ei saa teha kompromisse. Kokkuvõtvalt on see aga sinu enda teha: kas eelistad paari hommikust ekstra minutit kasutada ringutamiseks, või valid maitsva, värskelt jahvatatud ubadest kohvi? 

Kohviveski Valimine: Mida Peaksid Arvesse Võtma?

Kohviveski Valimine: Mida Peaksid Arvesse Võtma?

Kordame üle, mida me siiani teada oleme saanud: jahvatamise eesmärk on valmistada kohvigraanulid, mis veega kokku puutuvad. Lisaks sellele oleme teada saanud, et parimad maitsed ja aroomid eristuvad vaid värskelt jahvatatud kohviubadest - see muudab kohviveski tõeliselt asendamatuks tööriistaks. Oleks tore, kui ainus oluline faktor oleks värskus… Selle asemel on äärmiselt oluline ka veski kvaliteet. Tähtis on jälgida jahvatuse konsistentsi (siinkohal tuleb mängu veski tüüp ja terade kvaliteet), kas see sobitub sinu elustiiliga (kas sulle sobib rohkem manuaalne või elektriline veski?), kas see on võimeline jahvatama sinu lemmik valmistusmeetodi jaoks, ning kas seda on mugav kasutada ja puhastada...

Muretsemiseks pole aga põhjust: aitame sind välja, kasutades selleks enim küsitud küsimusi neilt, kes enne kohviveskit omanud ei ole. Lisaks sellele jagame olulist infot selle kohta, millised aspektid on veski valimisel elutähtsad, ning millised vähem olulised.

Teradega Veski vs Koonusjas Veski

Kõige esimene küsimus, millega võid õige kohviveski valikul kokku puutuda: koonus või terad? Vastus on äärmiselt ühene: kindla peale koonus. Kuigi kompaktsus ja hind muudavad teradega veskid äärmiselt populaarseks, peaks neid nimetada siiski “kohvi purustajateks”. Seda seetõttu, et need veskid purustavad või hakivad ube, kuid ei jahvata neid. Lisaks sellele hakivad need tööriistad ube ebaühtlaselt, muutes ühe poole sinu kohvist tolmpeeneks, ning jätteks teise osa jämesoola jämeduseks. Peenemad osakesed jätavad endast maha ebameeldiva kibeduse, ning suuremad tükid muudavad kohvi happelisemaks, kui see olema peaks. Selle tulemusel on sul kehva tasakaaluga kohv, ning nö mudaga kaetud tühi tass. Seega, kui sul on kodus teradega veski, kasuta seda ainult vürtside jaoks - just selle jaoks see sobilik ongi.

Teisalt, kui valida eel-jahvatatud kohvi või teradega veski vahel, on teine valik parem. Seda lihtsalt oma värskuse tõttu. Kui soovid avaldada parimad ubade omadused, peaksid aga eksperte kuulama, ning koonusveskit proovima. Need ei ole tegelikult hinnas väga palju erinevad: teradega veskiga võrreldes on nende hinnavahe vähem kui 60-70 eurot!

Koonusveskil on kaks peamist eelist. Esiteks, nende jahvatus on ühtlasem - see on juba kindlaks määratud. Teiseks, need võimaldavad sul muuta jahvatuse suurust. See on erakordselt tähtis neile, kellel on paar lemmikut valmistusmeetodit - olgu see siis pätikohv, filterkohvimasin või eelistad sa hoopis seda kuulsat espressot.

Manuaalne Kohviveski vs Elektriline Kohviveski

Manuaalne Kohviveski vs Elektriline Kohviveski

Teine küsimus, millele ilmselt vastust soovid, on seotud manuaalse ja elektrilise veski valikuga. Tõde on see, et see kõik sõltub isiklikest harjumustest, vajadustest ja soovidest. Et valikut lihtsustada, proovi kaaluda neid erinevad aspekte: 

  • Kompaktsus, kaal, mobiilsus. Manuaalne veski on kompaktsem, kergem ja mobiilsem. Kui kipud rohkem reisima, ning sooviksid veski kaasa võtta, vali manuaalne variant. Elektrilised kohviveskid on tavaliselt suuremad ja raskemad, mistõttu ei ole teda mugav lihtsalt kohvrisse visata. 
  • Aeg, kannatlikkus, pingutus. Manuaalne veski on ideaalne valik, kui plaanid jahvatada väiksemaid kohvi koguseid, ning keskmist või jämedamat jahvatust. Sellegipoolest, kui tarbid igapäevaselt palju kohvi, vajab manuaalne veski suurt kannatlikkust, pingutust ja aega. Lihtsalt öeldes, manuaalse masinaga suure koguse kohvi peeneks jahvatamine on korraliku treeningu eest. Elektriline veski muudab selle lihtsamaks - see teeb suure osa tööst sinu eest. Selline veski on käed-vabad süsteemiga, mistõttu garanteerib see sulle ekstra vaba aega. Küll aga tuleks mõelda sellele: mingi osa inimesi tahavad igasse oma tegevusse palju energiat panna, et kogeda tõeliselt millegi ilusa loomise naudingut. Kui oled üks neist, on manuaalne veski sinu jaoks õige tööriist.  
  • Hind. Kui küsid nõu mõne veski omanikult, ütleb enamik, et hind mängib tõenäoliselt suurt rolli. Head elektrilised veskid on kallimad, kui head manuaalsed variandid, mistõttu tuleb piiratud hinnaklassi puhul valida just see viimane. Enne manuaalse veski ostmist küsi endalt veelkord, kas sul on tõepoolest piisavalt aega ja kannatust, et iga kord tassikese kohvi nautimiseks käsitsi kohvi jahvatada. 
  • Helitase. Olenemata selle olulisusest unustatakse see aspekt tihti ära. Kui heli sinu kodus eriti ei tolereerita (sest sul on näiteks väike laps), mõtle, kas elektriline veski sinu jaoks liialt lärmakas ei ole. Manuaalne veski on selles osas võitja: see jahvatab ube palju vaiksemalt. 
  • Espresso ja teised valmistusmeetodid. Lõpetuseks - kui sa ei kujuta oma elu ette ilma kvaliteetse espressota, peaksid kindlasti valima elektrilise. Enamik manuaalseid veskeid ei ole võimelised korrektse espresso tasemel jahvatama. Isegi kui leiad manuaalse veski, mis seda suudab (see kuulub kindla peale kallimasse hinnaklassi), pead sa iga kord, kui soovid kohvi valmistada, panustama korrektsesse ubade jahvatamisse suure osa energiast. Nagu sa juba tead, siis peenem jahvatus vajab tugevamat survet. Ning isegi see ei garanteeri jahvatusele ühtlast konsistentsi… Elektriline veski on selles osas mugavam, ning espresso valmistamiseks sobivam: seda tüüpi kvaliteetne tööriist jahvatab oad automaatselt, ühtlaselt ning kiirelt, mille tulemusel saad sa oma valmistusmeetodile perfektse kvaliteediga jahvatuse. 

KohviSemu soovitab

Kokkuvõtvalt - kohviveskit valides peaksid arvesse võtma oma jahvatuse harjumusi ja hetkelist olukorda. Kui sulle ei meeldi ennast ühe valikuga piirata, võid investeerida mõlemasse veskisse (seda tõelised gurmaanid kipuvadki tegema). Elektriline veski võimaldab sul kodus lihtsa vaevaga kohvi valmistada, ning oma espressot kiirelt ja mugavalt nautida. Manuaalsed veskid on abiks aga siis, kui soovid valmistada filterkohvi või sul on vajadus veski reisile kaasa võtta. 

Lamedate Teradega Kohviveski vs Koonusjate Teradega Kohviveski

  • Jahvatuse konsistents. Lamedad terad on valmistatud kahest paralleelsest sümmeetrilisest kujundist. Koonusjad terad koosnevad aga rõngast ja koonusest mis teineteise sisse ideaalselt sobituvad. Jahvatatud ubade portsjonit vaadates ei ole võimalik kindlaks teha, milliseid terasid on kasutatud - küll aga on see kindlaks tehtav siis, kui asetada need kohvi osakesed mikroskoobi alla. Lamedad terad pakuvad ühtlasemat ja identseid osakesi sisaldavad jahvatust, kuid koonusjad terad valmistavad kahes suuruses graanuleid: osad on peenemad ja teised veidi jämedamad (seda omadust kutsutakse “bi-modaalseks jahvatuseks”).
  • Maitseerinevused. Eelnevat lugedes võid tunda soovi kiirelt järeldusteni hüpata, ning otsustada, et lamedad terad on paremad - siinkohal sa kahjuks eksid. Selle asemel viidata ebaühtlase konsistentsiga jahvatusele, kirjeldab “bi-modaalne jahvatus” hoopis kahe erineva suurusega jahvatuskonsistentsi. See lisab kohvile intensiivsust ja meeldivat tekstuuri. Osa inimesi ütlevad, et selline jahvatus on rikkaliku maitse ja erakordse traditsioonilise espresso täidluse avamiseks ideaalne. Sellegipoolest usuvad aga lamedate terade tõelised fännid, et sellises kohvis puudub harmoonia, ning maitses pole “puhtust” ja “selgust”, mida nö modernses espressos otsitakse.
  • Kohvi väärtuse säilitamine. Tõelised kohvisõbrad hindavad iga graanulit, ning ei tule üllatusena, kui nad kurdavad, et lamedad terad jätavad kohvi liialt suuretükiliseks. Nende terade kuju tõttu jäävad osad kohvi osakesed sinna sisse kinni - kui sa aga veskit piisavalt tihti ei puhasta, võivad need osakesed järgmisel korral jahvatatavat kohvi negatiivselt mõjutada. Kohvi väärtuse säilitamisest rääkides on koonusjad terad kindlapeale võitjad. Need lasevad peenetel osakestel vabalt langeda, mis tähendab, et veskisse need kinni ei jää. Aja jooksul on kõrge kvaliteediga veskite tootjad välja mõelnud arvukalt probleeme, et seda probleemi vältida, mistõttu on ka lamedate teradega veskite puhul jäägi settimine miinimumi viidud. 
  • Helitase. Osa inimesi ütlevad, et lamedad terad on lärmakamad kui koonusjad. Jällegi, kui kasutad kvaliteetset veskit, siis sa ilmselt vahet ei tähelda - kui sa just helitaseme mõõtjat ei kasuta! 
  • Hind. Koonusjate veskitega võrreldes võib lamedate terade veski veidi kallim olla - seda seetõttu, et nende ülesehitus on veidi keerukam. 

Üldiselt rääkides - lamedad ja koonusjad terad on märgitud vaid väikese erinevusega kohvi väärtuse säilitamine koha pealt (mis on seotud värskuse ja kohvi raiskamisega), ning maitse osas. Kui nad on kõrge kvaliteediga, siis töötavad mõlemad terad hästi. Teadatuntud veskite tootjad pakuvad tihtipeale erinevaid terasid, mis on kõik samas hinnaklassis - kinnitades jällegi fakti, et mõlemad terad täidavad oma eesmärki võrdselt hästi. Selle tulemusel ei peaks õige veski valimisel sellele väiksele aspektile väga palju tähelepanu suunama.

Roostevaba Terad vs Keraamilised Terad

Roostevaba Terad vs Keraamilised Terad

Jätkamaks “esoteerilise aruteluga”, peame arvesse võtma ka ühte igavest kohviküsimust: kas parem on valida metallist või keraamilised terad? Joogi maitse ja kvaliteedi osas ei ole siinkohal õiget vastust - konkreetset jooki maitstes ei ole võimalik öelda, millisest materjalist terasid selle joogi valmistamisel kasutati. Sellegipoolest peaks siinkohal mõningaid aspekte arvesse võtma. Võtame need koosi läbi:
Let’s go through them together: 

  • Maitse erinevused. Mõned eksperdid väidavad, et keraamilised terad toodavad rohkem kohvitolmu, mis mõjutab kohvi osakeste suurust ja jaotumist. Selle tulemusel on jook täidlasem, tihkem ja maitsed on “maskeeritud” (sarnane koonusjate teradega). Roostevabad terad on ühtlasemad, kohvi maitse on “puhtam”, ning äratuntavate maitsenootidega. Selle tõttu usutakse, et keraamilised terad sobivad rohkem traditsioonilise espresso ja kohviubade segude jaoks, ning roostevabad terad neile, kes armastavad modernset espressot, filterkohvi ja specialty kohvisorte.
  • Tugev ja habras. Keraamilised terad on kõvemad, kui metallist terad, mistõttu peaksid nad olema kaks korda vastupidavamad. Nii lihtne see aga kahjuks ei ole: keraamilised terad on küll kõvemad, kuid nad on ka hapramad. See tähendab, et kui su kohviubade sees juhtub olema kivi, võib see üsna kergelt keraamilise tera lõhkuda. Roostevabad terad aga sel viisil viga ei saa, kuid kõikide mõrade ja mõlkide eest nad siiski kaitstud ei ole.
  • Kuumus. Jahvatamise ajal keraamilised terad metallist konkurendi kõrval nii kuumaks ei lähe. Sellegipoolest räägime me hetkel ainult intensiivsest tööstuslikust jahvatamisest, ning kui kasutad veskit kodus või väikses kohvikus, siis see rolli ei mängi.
  • Helitase. Kuigi osa inimesi on veendunud, et keraamilised terad ei ole nii lärmakad, kui metallist terad, ei vasta see tegelikult tõele. Erinevus ei tulene siinkohal terade materjalist, vaid nende ülesehitusest.
  • Hind. Võrreldes sama kategooria terasest ja keraamilisi terasid, siis keraamilised kipuvad olema odavamad.

Kokkuvõtvalt - nii kaua kui sinu veski on kõrge kvaliteediga, ei ole teradel suurt vahet: nii terasest kui ka keraamilised, lamedad ja koonusjad - teevad oma tööd täpselt sama hästi. Teised ülaltoodud aspektid annavad sulle küll mõtteainet, kuid otsus jääb siiski su enda teha!

Ütle Mulle Kuidas Sa Kohvi Valmistad ja Mina Ütlen Milline Veski Valida

Ütle Mulle Kuidas Sa Kohvi Valmistad ja Mina Ütlen Milline Veski Valida

Kui sulle on jäänud mulje, et kohviveski valimine on raske ülesanne, siis sa eksid: valik on loomulikult hästi lai! Sellegipoolest, nagu teada oleme saanud, peamine valikut mõjutav faktor peaks siinkohal olema sinu lemmik kohvivalmistuse meetod. Võid alati minna ka lihtsamat teed mööda, ning valida universaalse veski, kuid see ei pruugi olla lahendus, kui oled tulihingeline espresso fänn.

Esiteks, espresso valmistusmeetod vajab äärmiselt peeneid osakesi. Paljud universaalsed kohviveskid ei ole võimelised seda tegema (on teadatuntud tõde, et turu odavaimad veskid - isegi kui näed sildid sõna espresso, ei ole võimelised tassikest korrektset espressot valmistama).

Teiseks, kui sa kipud aeg-ajalt erinevaid valmistusmeetodeid kasutama, pead espresso valmistamist veskit pidevalt reguleerima ja kohandama. Usu meid, see ei ole mugav, ning tüütab kiiresti ära. Pole mingi üllatus, et kohvigurmaanidel on kodus kaks erinevat veskit: ühte kasutavad nad eksklusiivselt ainult espresso jaoks, ning teine on kasutusel filterkohvi valmistamiseks. Kuidas need kaks teineteisest erinevad, ning kuidas endale õige valida?

Kohviveski Espresso Valmistamiseks

Kohviveski Espresso Valmistamiseks

Kas mõtled, milline veski sobiks hiilgava espresso valmistamiseks? Vastus on küllaltki lihtne: elektriline veski. Elektrilised veskid on disainitud tootma ühtlast ja eriti peent espresso jaoks vajalikku jahvatust. Kui ostad sellise veski, on parim seda ainult espresso jaoks kasutada. Järjepidev veski seadistamine on aeganõudev ja kohvi raiskav tegevus. Niisiis, mida peaks tõeline espresso fänn ideaalset veskit valides arvesse võtma?

  • Doseerimissüsteem. Ideaalis peaks sinu veski iga eraldi kohviportsjoni otse portafiltrisse jahvatama. See on eriti tähtis just seetõttu, et korrektset espressot peaks valmistama ainult värskelt jahvatatud ubadest, mistõttu peaks see jõudma kohvimasinani vahetult peale jahvatamist. Selline doseerimissüsteem võimaldab sul säilitada maksimaalset originaalset aroomi ja kohvimaitset.
  • Jõudlus. Vastupidiselt odavatele kohviveskitele on kõrge kvaliteediga espresso-veskid varustatud võimsate mootoritega. Soodsaimate mudelite mootorid on kiired ja lärmakad, kui neid puudub vajalik tootlikkus peene kohvi jahvatamiseks. Just seetõttu saab osa inimesi ebameeldiva üllatuse, kui soetavad soodsa veski ja pettuvad nende peen-jahvatus omaduste puudumises.
  • Jahvatuse reguleerimise süsteem. Espresso valmistusmeetod vajab tihti peale mikro-kohandusi, mistõttu pead veenduma, et sinu veski on selleks võimeline. See süsteem võib olla “astmeline” või “astmevaba”. Astmetega seadistussüsteem on fikseeritud tasemetega ning piirab su vabadust (seda leidub soodsamatel mudelitel), kuid astmevaba süsteem võimaldab sul ka väiksemaid muudatusi lihtsa vaevaga teostada.
  • Ülesehitus. Vältimaks, et pool sinu kohvist portafiltri ümber laiali kukuks, veendu et sinu valitud veski ülesehitus võimaldab sulle “puhast” ja täpselt doseerimist.
  • Programmeerimise võimalused (taimer). Taimer tuleb kasuks siis, kui soovid täpset valmistusaega programmeerida, ning kõikidele espressodele võrdne kvaliteet tagada.
  • Lihtsus ja kasutamismugavus. Küsi endalt, kas veski on lihtsasti ja mugavalt kasutatav: kas sa saad seda kergelt sisse ja välja lülitada, ning jahvatuse suurust ja programme muuta?
  • Terade kvaliteet. Mis erinevus on 120€ maksva espressoveski ja mitmetuhandese veski vahel? Nende viimistlus, disain, mootori jõudlus, kasutuslihtsus, programmeerimise võimalused, jahvatuse reguleerimise variandid ja sinu kontroll jahvatusprotsessi üle on täiesti erinevad. Kõige olulisem on aga erinevus terade kvaliteedi ja jahvatuskonsistentsi puhul. Kohviekspertide sõnul ongi just siin odava ka keskmise hinnaklassi lahktee. Paarsada eurot tekitavad suure erinevuse. Kõrge kvaliteediga veski abil jahvatatud kohv on magusam, “puhtam”, ning ebameeldivatest ja hapudest maitsetest vaba. Selle tekstuur on meeldiv, ning jätab su maitsepaletile imelise järelmaitse.

KohviSemu soovitab

Kohviveski Filtermeetodile või Otse Tassis Valmistamiseks

Kohviveski Filtermeetodile või Otse Tassis Valmistamiseks

Kui sulle meeldib filterkohvimasinad, moodsad filterkohvivalmistajad, presskannud või vanaaegne “pätikohv” otse tassi, vali ka neile meetoditele sobilik veski. Hea uudis on see, et seda tüüpi veskid on tavaliselt soodsamad - põhjuseks nende lahjem mootor. Niisiis, mida sellist veskit valides arvesse võtta?

  1. Manuaalne vs elektriline. Oleme seda juba eraldi peatükis pikalt arutanud, mistõttu tuletame sulle meelde veski tüübi olulisust. Kui soovid rohkem teada saada, loe sellest ülevalpool.
  2. Kuhu jahvatatud kohvioad jõuavad? Seda tüüpi veskid on tavaliselt varustatud anumatega, kuhu oad jahvatatakse. Kui sinu valitud veskil on see ka, veendu et tegemist on mugavalt eemaldatava variandiga, et oma lemmikut valmistusmeetodit kasutada. Lisaks sellele saad valida ka ühe portsjoni meetodiga veski: see jahvatab oad otse sinu vabalt seisvasse anumasse. See on parim viis maksimaalse värskuse säilitamiseks.
  3. Mugav jahvatuse reguleerimine. Kuigi need valmistusmeetodid peent jahvatust ja mikro-kohandusi ei vaja, võiksid siiski üle vaadata saadaolevad jahvatuse reguleerimise võimaluse, ning veenduda, et vajadusel on jahvatuse suurust mugav muuta. See on erakordselt asjakohane ka manuaalsetest veskitest rääkides: mõned mudelid vajavad jahvatusastme muutmiseks täielikku veski lahti võtmist.
  4. Lihtne puhastamine. Veendu, et sinu valitud veski konstruktsioon ja disain võimaldavad lihtsat puhastamist.
  5. Mahutavus. Veendu, et valitud veski on sinu jaoks piisavalt mahukas - eriti kui oled valinud manuaalne veski (need on tihtipeale varustatud väikeste anumatega). Ideaalis peaksid olema võimeline jahvatama nii palju kohvi, nagu ühe kohvivalmistuse jaoks vajad.
  6. Konstruktsioon ja stabiilsus. Mida stabiilsemana veski jahvatuse ajal püsib, seda ühtlasem jahvatus jääb.
  7. Materjalid. Sinu veski peaks olema valmistatud vastupidavatest materjalidest, olgu see siis plastik või metall. Täpselt sama oluline on, et veskit oleks meeldiv puudutada - puudutad sa seda ju igapäevaselt.
  8. Terade kvaliteet. Lamedad ja koonusjad, terasest ja keraamilised - seda oleme juba eelnevalt arutanud, kuid siinkohal mõtleme just tera enda kvaliteeti, ning jahvatuse konsistentsi. Just nagu espresso-veskite puhul, tähendavad kõrge kvaliteediga terad ka maitsvat kohvi. Ilmselt ei üllata see sind, et kvaliteet on vastavuses hinnaga. Sellegipoolest on oluline rõhutada, et sajad eurod mängivad siinkohal väga suurt rolli.

KohviSemu soovitab

Hoolitse Oma Veski Eest

Hoolitse Oma Veski Eest

Kui oled teinud investeeringu kõrge kvaliteediga kohviveskisse, investeeri aega ka selle puhtana hoidmisesse. Pea meeles: kohv on toiduaine. Iga uue portsjoniga peaks veskit puhastama, isegi kui teed seda kiirelt - vastasel juhul võivad vanad kohvijäägid järgmine portsjoni rikkuda. Kohviubades leidub ka naturaalseid õlisid: peenete kohvi osakestega võivad need terasid ummistada. Tänapäeval on müügil isegi erilised veski puhastamise tabletid, mistõttu on veski hooldamine lihtsam kui iial varem.

Kohvi Jahvatuse Tabel: Jahvatamine Erinevatele Valmistusmeetoditele

Kohvi Jahvatuse Tabel: Jahvatamine Erinevatele Valmistusmeetoditele

Erinevad kohvivalmistusmeetodid vajavad erinevaid jahvatusastmeid. Põhireegliks on: kui kohv on sinu jaoks liiga kange, jahvata see jämedamalt. Kui vastupidi, ning kohv ei ole piisavalt kange, proovi peenemat jahvatust. Selliseid kohvi jahvatamise tabeleid on parim vaadata kui suunanäitajaid või soovitusi, millest alustada omale parima maitse valimisel. Kui sa peaksid aastaid järjest barista maailmameistrivõistluseid jälgima, oleks enam kui selge, et kohvimaailmas ei ole universaalseid lahendusi. Kohvi professionaalid teevad järjepidevaid eksperimente, ning proovivad erinevaid jahvatusi. Seni, kuni maitsed on tasakaalus, võivad nad oma ülesanded õnnestunuks lugeda

Erinevate kohvivalmistusmeetodite puhul soovitab KohviSemu jälgida selliseid mõõdupuid:

Kohvi tassi valmistamine: jäme jahvatus, meenutab meresoola. Otse tassi valmistades on kohv küllaltki kaua veega kokkupuutes, tavapäraselt kuni tarbimise lõpuni. Jämedam jahvatus aeglustab maitsete ülekande, ning tagab madalama kofeiinisisalduse. Kui jahvatad kohvi peenelt, ning hoiad seda väga kaua vee sees, võib maitse muutuda ebameeldivaks, ning kohv ise liiga kangeks.

Mokakann: peen jahvatus, sarnane jahule. Kui soovid oma kohvi vähem mõrkjana, ning vältida ubade kõrvetamist valmistamise ajal, vali keskmine jahvatus.

Türgi kohvikann: eriti peen jahvatus, sarnane jahule. See valmistusmeetod on üks maailma vanimaid, ning vajab ainult kolme asja: erilist kohvikannu, vett ja eriti peeneks jahvatatud ube. Valmistus ei ole sellisel juhul pigem kui 2-3 minutit, sest peene jahvatuse ajal saad kohvist kätte maksimaalse maitse.

Espresso: peenem kui keskmine jahvatus, meenutab soola. Kui veski läbi kohvi liialt kiirelt jookseb, tähendab see, et oled oad liiga jämedalt jahvatanud. Jahvata need peenemalt, et seda protsessi aeglustada. Ideaalis peaks espresso valmima 20-30 sekundiga.

Täisautomaatne kohvimasin: keskmine jahvatus. Täisautomaatsed masinad on disainitud valmistama traditsioonilist kohvi, mis enamikele inimestele meeldib. Nende seadmete eesmärk on valmistada jooke täpselt õige ajaga, mistõttu tagab keskmine jahvatus sel moel optimaalseima maitsete eraldumise. Kui kohv tundub liiga happeline või kibe, vali peenem või jämedam jahvatus, ning kohanda maitset nii, et see oleks sinu isiklikele eelistustele vastav.

V60: keskmine jahvatus, sarnane suhkrule. Kui leiad, et kohv on liialt happeline, ei ole piisavalt maitseid avaldunud, mistõttu peaks jahvatus olema peenem ja/või kauem veega kontaktis. Ku kohv on liialt mõru, vähenda kokkupuute aega ube jämedamalt jahvatades ja nende veega ühenduses oleku aega vähendades.

Presskann: jäme jahvatus, sarnane meresoolale. Selle valmistusviisi puhul on kohv ja vesi teineteisega kauem kontaktis, mistõttu on oluline vältida ubade liiga peeneks jahvatamist. Erinevad jahvatused võivad tulemuseks anda täiesti erinevad maitsed. Liiga peenelt jahvatatud kohvi maitse võib meenutada espressot, ning jämedam jahvatus suudab sulle pakkuda traditsioonilist presskannu maitset.

AeroPress: keskmine jahvatus, sarnane tavalisele liivale. Seda sorti jahvatus on soovituslik kasutades “invert-meetodit”. Kui kasutad traditsioonilist varianti, jahvata kohv peenelt. Just nagu espressot valmistades, kasutab AeroPress rõhku, mistõttu tasub proovida ka espresso laadset jahvatust

Chemex: keskmisest jämedam jahvatus, sarnane jämedale liivale või graanulitele. Kui jahvatad oma kohvi liiga peenelt, kestab kohvi ja vee kontakt liiga kaua. Teisalt, kui kohv on liiga jämedalt jahvatatud, voolab vesi kohvist liiga kiirelt läbi, ning ebaõnnestub kõikide lahustuvate elementide kaasa haaramisel, ning ei paku piisavalt maitset.

Ostes Kvaliteetse Veski, Investeerid Maitsvasse Kohvisse

Kohvieksperdid on õigel teel, viidates uuele veskile justkui investeeringule. Mõned neist usuvad, et hea kohviveski on sama tähtis, kui kõrge kvaliteediga kohvivalmistaja - võibolla tähtsaimgi. Eriti tõsi on see espressomasinate puhul: kui masinat ennast vaadatakse, kui tähtsaimat, siis veski jäetakse tihti tähelepanuta. Veski vajab aga samuti palju tähelepanu! Kui sinu kohvioad ei ole korrektselt jahvatatud, ei päästa neid ükski kohvivalmistaja. Seega, sammu aga jõudsalt selle tabamatu eesmärgi e. ideaalse kohvini!

Nipid

Nipid

  1. Värskelt jahvatatud kohv on maitsvam ja aromaatseim, mistõttu peaksid jahvatatud kohvi ostmise lõpetama, ja veski ostmist kaaluma. Kõik väärivad maitsvat ja aromaatset kohvi - ka sina! 
  2. Jahvata oad vahetult enne valmistamist, nig mõõda välja õige kogus koheseks valmistuseks. 
  3. Veskit valides vaata ka selle tüüpi: koonus on parem kui teradega variant. 
  4. Tehes valikut manuaalse ja elektrilise veski vahel, võta arvesse enda elustiil ja kohvivalmistus harjumused. Manuaalne veski on lihtne reisile võtta. Lisaks sellele on see vaiksem, kuid nõuab ka rohkem aega ja pingutust. Elektriline veski o.n lärmakam, kuid ka kiirem ja mugavam. Kui oled tulihingeline espresso fänn, vajad kindla peale ka kõrge kvaliteediga elektrilist veskit. 
  5. Pea meeles, et universaalsed veskid on sobi kõikidele valmistusmeetoditele. Kui sulle meeldib espresso ja filterkohv, kaalu kahe erineva veski soetamist. 
  6. Terade puhul ei tasu üle mõelda. Olenemata sellest, kas need on lamedad, koonusjad, terasest või keraamilised, oma töö teevad need ühtemoodi hästi, kui nad on kvaliteetsed. Mõned inimesed võivad öelda, et konkreetsete terade abil jahvatatud kohvi on maitsvam, kuid maitse on subjektiivne mõiste. 
  7. Ühtlane jahvatus tähendab hästi tasakaalustatud maitset. Just seetõttu on paremate teradega kallima veski ostmine seda täiesti väärt. 
  8. Ära karda erinevate jahvatusastmetega eksperimenteerida. Sinu peamine ülesanne on tasakaalustatud maitse, mis ei oleks liialt happeline ega erakordselt mõru. 
  9. Võta aega, et oma veski eest hoolt kanda: puhasta seda pärast iga kasutust. 
  10. Hea kohviveski on pikaajaline investeering. Kui teed kohe õige valiku, muudab see veel pikki aastaid sinu päevi säravamateks!