1+1

Kuidas Kodus Kohviube Säilitada?

Värskelt röstitud kohv on alati kõige imelisematest aroomidest tulvil - just see joovastav lõhn muudab tassikese head kohvi täiesti vastupandamatuks. Kahjuks on see aroom aga väga lühikese elueaga. Niipea kui röstimine lõpeb, hakkab kell tiksuma, ning oad oma aroomi kaotama. Kui kohvi korrektselt ei hoiustata, muutub see üllatavalt kiirelt vanaks.

Ideaalis peaks kohvi ära tarbima mõned nädalad pärast röstimist - mõnikod ei ole see aga võimalik. Kui ka sinul on nii, soovid kindlasti ära õppida paar trikki, mis aitavad sul oma kohvi võimalikult kaua värskena hoida. 

Selles postituses otsime küsimust selle küsimusele: kuidas kodus kohviube hoiustada? Sea end mugavalt sisse, kalla omale tassike lemmikut kohvi, ning ole valmis tutvuma õiget hoiustamise viisidega (kuhu on kauba peale lisatud ka näpuotsatäis teadust!). 

Kõikide Kohviubade Peamised Vaenlased

Kõikide Kohviubade Peamised Vaenlased

Kohviubade korrektseks hoiustamiseks on sul vaja teada nende peamisi vaenlasi. Need faktorid võivad neid kahjustada - päike, kuumus, niiskus ja hapnik. Niipea kui paki kohvi ostad, peaksid proovima selle võimalikult kiirelt ära tarbida. Kui sa seda teha ei saa, võta enne hoiustamist arvesse need neli peamist kohviubade vaenlast. Vaatame neid kõiki ka lähemalt. 

Otsene päikesevalgus ja soojus. Need mõlemad on kohviubadele ühtmoodi kahjulikud: kui kemikaalid ja muud ühendid kohviubades kuumenevad, muutub nende maitse täielikult.

Niiskus. Niiskus on ohtlik seetõttu, et võib esile kutsuda hallitust. Mõnede kohviubade pakendid soovitavad neid säilitada külmikus, kuid tegelikult ei ole see soovituslik. Selle tulemusel võib suureneda niiskuse hulk kohviubade sees: iga kord kui oad külmikust välja võtad, soojenevad need veidi üles, ning neid tagasi pannes tekib temperatuuri langedes kondenseerumine. Lisaks selleks tuleb meeles pidada, et tihtipeale hoiustatakse külmikus ka tugevalõhnalisi toiduaineid, mistõttu ei ole kohviubade seal hoidmine just parim idee - kui sa just ei soovi sibulamaitselist espressot!

Hapnik. Hapnik on kindlapeale üks suurimaid kohviubade vaenlasi: see reageerib neis leiduvate kemikaalidega, mis rikub erakordselt kiirelt nende aroomi ja maitse.

Kuidas ja Kus Kohviube Hoiustada, et Need Kauem Värsked Püsiks?

Eelpool toodud faktoreid arvesse võttes on hea idee säilitada oma kohvi õhukindlas anumas, eemal otsesest päikesest ja tugevatest aroomidest - pimedas ja jahedas. 

Mõned kohvioad on pakitud spetsiaalselt hoiustamiseks mõeldud pakenditesse. Kasutatakse läbipaistvat ja õhukindlat pakendit, millel on ühesuunaline klapp kogunenud gaasi väljutamiseks, ning hapnikuga kokkupuute vältimiseks. Kui oled sellise pakendi avanud, saad seda aina uuesti sulgeda. 

Kui oled soetanud oma kohvioad ilma suletava pakendita, sulge see klambriga, ning pane pakk kuiva ja jahedasse kohta, eemale päikesevalgusest ja tugevatest aroomidest. Sellist pakendit võid hoiustada ka õhukindlas anumas, või kallata oad ümber läbipaistmatu anuma sisse.

Hoiuanumate puhul on parim panustada vaakum-anumale, mis on spetsiaalselt kohviubadele disainitud. Selline lahendus kaitseb ube õhuga kokkupuute eest, ning säilitab sinu kohviubade unikaalseid omadusi. Sel puhul soovitame vaadata seda Fellow “Atmos” anumat, mis on hiljuti paljude ekspertide poolt kiidetud saanud.

Kas Kohviube Võiks Külmikus Hoiustada?

Kas Kohviube Võiks Külmikus Hoiustada?

Tihtipeale kasutatakse mitmete toiduainete maitse säilitamiseks sügavkülmutamist, mistõttu on naturaalne mõelda, kas ka kohviubadele sobiks selline säilitamise viis. Mitte väga kaua aega tagasi olid eksperdid tugevalt selle vastu. Viimase aastakümne jooksul on aga specialty kohvi revolutsioon suures mahus arenenud, ning kohvigurmaanid kohvivalmistusse sügavamalt kaevunud. Seetõttu on saanud selgeks, et külmutamine on ideaalne viis ubade kiiret vananemist ära hoida. Eksperimendid on näidanud, et ühtlasem jahvatus saavutatakse siis, kui kohvioad on just sügavkülmast võetud ja veel jääs. See muudab kohvi ka maitsvamaks ja magusamaks.

Selle saavutamiseks peaks aga järgima mõningaid reegleid:

Pane oma kohv õhukindlasse kotti või anumasse, milles on niivõrd vähe hapnikku kui võimalik - kui soovid veelgi kaugemale minna, oleks ideaalne, kui saaksid selle vaakum-sulgeda. 

  • Kui oled oad sügavkülmast välja võtnud (isegi kui ainult minutiks või kaheks), ära kindlasti neid uuesti külmuta. Parim on jahvatada oad siis, kui need on veel külmad. Alternatiivina võid välja võetud ubadel üleöö anumat avamata seista lasta (et vältida kondensatsiooni), ning hoiustada neid edasi, nagu värskeid ube. Pea meeles et korra sulatatud kohvioad lähevad veel kiiremini vanaks - kui kavatsed oma ube sügavkülmutada, jaga need portsjoniteks, milleks igaüks on sobilik 1-2 nädalaks tavapäraseks kohvijoomiseks. 
  • Kui oled oad ostnud, külmuta need nii kiirelt, kui võimalik. Pealegi, selleks et värskust hoida, PEAB see värskus alguses olemas olema! 

Kokkuvõtvalt võib öelda, et oma kohviubade hoiustamine on kindlapeale huvitav võimalus, ning kui oled ostnud suurema koguse, on see väärt proovimist. Sellegipoolest, kui soovid tarbida kõik ostetud oad paari nädala jooksul, ei ole mõtet neid külmutada (kui neid korrektselt hoiustada). 

Muide - kas teadsid, et kohvi võib sügavkülmas hoiustada ka mitu aastat?! 

Tähelepanu! Kui kasutad oma kodus täisautomaatset kohvimasinat, väldi külma kohvi jahvatamist - nii väldid oma kohviveski võimalikku kahjustamist. 

Kas Värskelt Röstitud Kohv on Parim?

Kas Värskelt Röstitud Kohv on Parim?

Me unustame tihti, et kohv on tegelikult toiduaine. Mida värskem - seda parem. Mitte päris. Miks siis nii?

Röstimisprotsess tekitab teatavaid keemilisi reaktsioone. Niipea kui kohv on röstitud, aeglustub mõneks ajaks süsihappegaasi eritus. Just seetõttu on kohvipakid varustatud ühesuunaliste klappidega: need hoiavad ära pakendis koguneva gaasi.

Lihtsamalt öeldes - kui valmistad tassi kohvi värskelt röstitud ubadest, mis on tulvil CO2, ei ole sa võimeline tunda tõelisi maitseid. Lisaks sellele on see kohv tihtipeale väga happeline. Just seetõttu peaks kohv pärast röstimist natuke “settima” - tavaliselt võtab see 4 kuni 14 päeva. Korrektne termin oleks degaseerimine, kus oad pannakse seisma, et üleliigne gaas väljuks. Kui seismise periood on lõppenud, on kohvioad võimelised sulle parimaid maitseid ja aroome pakkuma - just sel ajal peakski neid ideaalis tarbima. 

Kas Kohvil on Aegumistähtaeg?

Kas Kohvil on Aegumistähtaeg?

Võib tulla üllatusena, et kohv tegelikult ei aegugi. Just seetõttu kasutatakse pakenditel kõlblik-kuni asemel hoopis parim-enne kuupäeva. Olenevalt tootjast on kehtivus enamik kohvidel 12 ja 24 kuu vahel. See tähendab et selle perioodi jooksul säilitab kohv tootja poolt välja toodud omadused. Kindlasti oled ka märganud, et parimad tootjad näitavad oma pakenditel ka röstimise kuupäeva. See on ju pealegi kuupäev, mis võimaldab ostmisel hinnata kohviubade värskust: mida hiljutisem röstimise kuupäev, seda aromaatsem ja maitsvam kohv. 

Selleks, et sellise kohvi värskust võimalikult kaua säilitada, peaksid seda ka korrektselt hoiustama: valima peaks taassuletava kohvipakendi, õhukindla anuma, erilise vaakum-anuma või sügavkülma vahel.

Ära Hoiusta Ube Veskis

Ära Hoiusta Ube Veskis

Veel üks võimalus, mida ilmselt soovid kasutada, on ubade säilitamine veskis. Koduse kohvi hoiustamise koha pealt võib see olla äärmiselt mugav. Kuid kas see on ka hea idee? Õige vastus oleks - ei, see ei ole hea idee. Esiteks ei ole enamik veskeid täiesti õhukindlad. Teiseks, kohvi hoiustamise veski sees võib tekitada õlide kogunemise, ning see võib omakorda lõpuks jahvatuse mehhanisme kahjustada. Kui me sind ikka veenda pole suutnud, võiksid endalt küsida: mis siis kui sooviksin aeg-ajalt kohviube veskis vahetada? Kokkuvõtvalt on vastus lihtne: kasuta oma veskit ainult jahvatamise jaoks.

Kas Peaksin Ostma Hoopis Jahvatatud Kohvi?

Kas Peaksin Ostma Hoopis Jahvatatud Kohvi?

Jahvatatud kohvi hoiustamisel on tähtis meeles pidada need peamised kohviubade hoiustamise reeglid: kaitse oma kohvi üleliigse niiskuse eest õhukindla anuma abil, hoia see eemal tugevatest aroomidest ja proovi ka temperatuur õigena hoida (siinkohal peaksid sihtima keskmist temperatuuri e. mitte liiga kuum ega liiga külm).

Kui võimalik, jahvata oad ainult vajadusel, ning keskendu täpse soovitud koguse saavutamisele. Ära lase jahvatatud kohvil liiga kaua seista: selle pindala on palju suurem kui tervel oal, mistõttu on see niiskusele ja hapnikule veelgi vastuvõtlikum. Põhimõtteliselt on kuldreegel see: tarbi jahvatatud kohvi kohe, kui saad! 

Kui haarad poest siiski veel jahvatatud kohvi, kuid oled hakanud mõtlema ka veski peale, saad rohkem kohvi jahvatamisest teada siin.

Kohv on Tuim ja Maitsetu? Ära Viska Seda Ära!

Oleme palju teemasid siin lahti harutanud, mistõttu loodame, et tead paremini, kuidas kodus kohvi hoiustada - ning kuidas seda värskena hoida. Kui su oad on ikkagi vanaks läinud, ära nukrutse - kõik ei ole veel kadunud! On mõned huvitavad ja vähemtuntud viisid kohvi kasutamiseks kodus ja aias. Sa võid sellest teha: 

  • puhastusvahendi;
  • naturaalse õhuvärskendaja;
  • kehakoorija;
  • komposti;
  • ...ja palju enamat!

Niisiis - anna tulevikus endast parim, et ube korrektselt hoiustada - kui su kohv on ka kogemata vanaks läinud, leia sellele teine kasutusviis, ning väldi selle abil raiskamist. Meie omalt poolt loodame, et hoiad oma kohvi värske, ning naudid iga piiska sellest kohvijoogina!

KKK/ Kiire Kokkuvõte

Mida peaks koduse kohvi hoiustamise juures vältima?

Peamised asjad, mida vältida, on päikesevalgus, kuumus, niiskus ja hapnik.

Miks ma peaks neid vältima? Kuidas need mu kohvi mõjutavad?

Need võivad kohviubades tekitada kergeid keemilisi reaktsioone, mis võivad tekitada maitsekadu ja hallitust.

Millised on kohvi hoiustamiseks parimad anumad?

Kõige paremini sobivad õhukindlad läbipaistmatud anumad. Ideaalis võiksid kasutada spetsiaalseid kohvi hoiustamiseks mõeldud vaakum-anumaid.

Kas värskuse säilitamiseks võib kohviube sügavkülmutada?

Jah, võib küll. Tegelikult on see hea viis kohvi värskuse säilitamiseks. Pea meeles eelpool tekstis välja toodud reegleid!

Kuidas on kohvi röstimiskuupäev minu jaoks kasulik?

Röstimiskuupäev on palju kasulikum, kui lihtne kõlbik-kuni kuupäev. See aitab sul säilitada parima kohviubade kasutamise kuupäeva - tavaliselt on see 4-14 päeva pärast röstimist, sest siis on oad saanud seista ja üleliigse gaasi väljutada.

Kui kaua saan ma jahvatatud kohvi hoiustada?

Jahvatatud kohvil on palju laiem pindala, mistõttu reageerib see veelgi enam niiskuse, soojuse, valguse ja tugevate aroomidega. Parim on jahvatada oma kohvi vahetult enne valmistamist.

Kas ma võin kohviube veskis hoiustada?

See ei ole eriti hea mõte. Selline säiltusviis kiirendab oksüdatsiooniprotsessi, ning põhjustab kohviubade kõige väärtuslikumate omaduste kadu.

Mida peaksin tegema, kui mu oad on kehva hoiustamise tõttu vanaks läinud?

Kohvi saab kasutada puhastusvahendi, naturaalse õhuvärskendi, komposti ja arvukate muude asjadena - ära viska vanaks läinud ube lihtsalt prügikasti!