TOP kohvipakkumine

Kuidas valida kohvimasinat?

Kuidas valida kohvimasinat?
#Automaatsed kohvimasinad integreeritud kohviveskiga #Kapselkohvimasinad #Kohvimasinad #Kombineeritud kohvimasinad #Kuidas valida kohvimasinat? #Moka kohvivalmistaja ehk moka pot #Padjakohvimasinad #Poolautomaatsed kohvimasinad #Ülevalamismeetodiga filterkohvimasinad

Kõik meie ümber muutub kiires tempos. Kõikide ümbritseva maailma muutustega on end võimatu kursis hoida, nõnda hoiame kinni ajatutest asjadest, mis on meile juba pikalt teada-tuntud. Kahtlemata on kohv üks neist asjadest. Tegu on sama joogiga, ent selle valmistamise ja serveerimise tehnoloogiad arenevad pidevalt.

Alles mõni aeg tagasi pakuti külalistele tavalist ülevalatud kohvi ehk “pätikohvi”. Selle meetodi abil valmistatud kohvijoogid pole otseselt kehvemad, kuid inimesed tüdinesid ikkagi kohvipulbri kriginast hammaste vahel.

Edaspidi prooviti muid kohvivalmistamise viise. Prantsuse presskannud (French press) olid kõige esimesed ülemaailmset populaarsust kogunud kohvivalmistamise vahendid. Hiljem saabus aeg, mil inimesed hakkasid rohkem kohvikuid külastama.

Selle ajastu vaimus kerkis soov aina rohkem jäljendada klassikalist Itaalia espressot ka koduses miljöös. Täiusliku kohvielamuse otsingute käigus sai paljude inimeste kohvirituaalide asendamatuks osaks moka kohvivalmistaja ehk moka pot.

Pärast seda algas kohvimasinate pealetung. Nimelt said kohvimasinad aastate jooksul laiemale üldsusele soodsamaks, muutudes seeläbi luksusesemest vajalikuks kodumasinaks. Nii muutuski õige kohvimasina leidmine aina olulisemaks. Küsimus pole ainult kohvimasina välimuses ja funktsionaalsuses. Inimeste jaoks jääb selgusetuks, milliseid kriteeriume üldse arvesse võtta. Aja möödudes sai kohvimasina valimisest paljudele meist tõeline peavalu.

Mina, kohviguru Mindaugas, soovin sulle enda soovidele vastava kohvimasina valimist kergemaks teha. Järgnevalt vastan võimalikult paljudele küsimustele, mis võivad täiusliku kohvimasina soetamise teekonnal ette tulla.

Kõigepealt peaksid valima, millist tüüpi kohvi soovid igapäevaselt nautida…

1. Kas soovid nautida tavalist kodust kohvi ja vältida kohvipuru jooki sattumist?

2. Kas oled tõeline kohvientusiast, kes otsib kordumatu maitse ja karakteriga espressot?

Kui sa oled esimest tüüpi kohvi armastaja, siis sobivad sulle kõige paremini ülevalamise meetodiga filterkohvimasinad, mis ei kasuta joogi valmistamise käigus rõhku. Seda tüüpi masinate abil valmistatud kohvi on vesisem. Harilikult on filterkohvimasinaga valmistatud jookides lahustunud ligikaudu 2% kohviube. Vastukaaluks võib espresso sisaldada kuni 11% lahustunud kohviube.

Vesisem jook toob kergemini esile kohviubade unikaalse maitse. Filtrikohvi iseloomustab nn “võine” ehk siidjas sisu ning selge läbipaistvusega jook. Filtrikohvi kofeiinisisaldus on tavaliselt espressost kõrgem. Espresso austajad väldivad aga filtrikohvi, sest seda peetakse tihti liialt kergeks.

Ekstraheerimiseks rõhku kasutavad kohvimasinad on suunatud just nimelt espresso armastajatele. Sel viisil valmistatud kohv on täidlane ja rikkaliku maitsega. Võrreldes filtrikohviga on espresso tunduvalt tugevama järelmaitsega. Espressot iseloomustab tihke vaht, paksem ja siirupisem tekstuur ning kergelt hägune jook.

Ülevalamismeetodiga filterkohvimasinad

Ülevalamismeetodiga filterkohvimasinad

Filterkohvimasinate põhilised omadused ja komponendid:

  • Veepaagimaht: 0,3 kuni 2 liitrit
  • Kohvimahuti
  • Filtrina kasutatakse tavaliselt ühekordseid paberfiltreid. Võid lisada taaskasutatava metallfiltri, mida peab hoolikalt pesema pärast iga kasutuskorda.
  • Kann on valmistatud kuumakindlast klaasist või terasest. Viimasel juhul võib kannu kasutada termosena.
  • Kuumaplaat hoiab kannu soojana ja säilitab kohvi temperatuuri kuni neli tundi

Mida peaks filterkohvimasina kasutamise kohta teadma?

Kõigepealt pead leidma endale õige jahvatusastmega kohvi. Tavapäraselt on tegu veidi jämedama jahvatusastmega võrreldes tavalise ülevalatud kohvi jaoks sobiliku pulbriga. Kui sinu filterkohvimasin võimaldab veetemperatuuri sättimist, siis määra temperatuuriks 90-94 °C. Filterkohvimasinate kasutamine on äärmiselt lihtne pärast õige jahvatusega kohvi leidmist ning korrektse veetemperatuuri määramist. Sul jääb üle vaid masinasse kohvi lisada, misjärel valab seade kohvipulbri veega üle ning hakkab tilkhaaval jooki valmistama. Protsess ei võta kaua aega. Muide, kuigi see pole kivisse raiutud, siis filtermasinaga tuleb kõige maitsvam kohvi tavaliselt kerge või keskmise röstiga kohviubadest.

Filterkohvimasina eelised:

  • Madal hind. Enamik inimesi leiab, et kodused filterkohvimasinad ning kaasnevad filtrid on taskukohase hinnaga.
  • Rohkem kohvi. Saad valmistada ühel korral rohkem kohvi. See on eriti kasulik, kui jood mitu tassitäit kohvi järjest või võõrustad suuremat seltskonda.
  • Kuuma plaadi olemasolu. Kuum plaat aitab säilitada joogi temperatuuri kuni neli tundi. Kohvi valmistamine saab olla hommikul esimene asi, ning hiljem saad seda endale lõunatundide saabumiseni aeg-ajalt valada. Puudub vajadus pidevalt kohvi juurde teha.
  • Mitmesugused joogid. Filtermasinaid võib kasutada kohvi, tee ja mitmesuguste taimsete tõmmiste valmistamiseks.

Filterkohvimasina puudused:

  • Vajad jahvatusmasinat. Kohvi õigesti valmistamiseks läheb sul vaja ka jahvatusmasinat, sest filterkohvimasinad nõuavad korrektset jahvatusastet.
  • Ajakulu. Sõltuvalt masinast võib kohvi valmistamine võtta aega 10 kuni 15 minutit. Võrreldes teiste variantidega on tegu üsna pika ajakuluga. Samas tasakaalustab pikemat valmistusaega võimalus teha korraga mitme tassi jagu kohvi ning seda neli tundi nautida.
  • Piiratud kohvivalik. Filterkohvimasinad ei võimalda valmistada erinevaid piimakohvisid.
  • Kitsendused kanguse määramisel. Ainult kõige kallimad filterkohvimasinad võimaldavad sul kohvi kangust määrata. Küll aga tasub märgata, et oma kohvi kangust saad muuta masina abita. Lihtsalt timmi kohvijahvatuse astet. Kangema kohvi jaoks jahvata oad peenemaks. Lahjema joogi saamiseks jäta jahvatatud oad pigem jämedamaks.
  • Kofeiinisisaldus. Filtrikohv sisaldab palju kofeiini. Kui sa ei kannata kofeiini väga hästi, ent naudid filtrikohvi, siis joo päeva jooksul rohkem vett.
  • Ei sobi espresso fännidele. Filtrikohvi omadused pole espresso armastajatele sobivad.

Kõige tuntumad filterkohvimasinate brändid:

  • Philips
  • De‘Longhi
  • Melitta
  • Moccamaster
  • Bosch
  • Siemens

Moka kohvivalmistaja ehk moka pot

Moka kohvivalmistaja ehk moka pot

Moka kohvivalmistaja põhilised omadused ja komponendid:

  • Kann
  • Sõel koos kahe metallfiltriga
  • Veereservuaar
  • Annab 3-12 tassi kohvi

Moka kohvivalmistajal pole rõhupumpa, ent seda arvatakse siiski rõhu meetodit rakendavate kohvimasinate sekka. Potis tekkiv aur loob rõhu, mis surub vee läbi kohvipuru. Ekstraheeritud kohv väljub ülemises kambris asuvatest aukudest.

Moka kohvivalmistajas tehtud kohv on tugev ja täidlane. Rõhk pole küll sedavõrd võimas, et luua tõelist espressot (rõhk peaks olema vähemalt 9 bari), kuid see meetod on jätkuvalt kõige lähedasem tavalisele espresso valmistamise tehnikale.

Moka kohvivalmistajat kasutades tasub intensiivse aroomi või peene jahvatusega kohvipulbri puhul jooki veega lahjendada. Kohvivalmistamise põhitõed ei keela sugugi valmistatud kohvile kuuma vee juurde lisamist. Vee lisamine mitte ainult ei paranda üle-ekstraheeritud kohvi, vaid lisab sinu kohvijoogile täiendavat magusust.

Moka kohvivalmistaja variante on mitmeid, sh standardsed ja elektrilised kohvivalmistajad. Standardseid mokamasinaid kasutatakse koos gaasi- ja induktsioonpliitidega. Elektrilised masinad põhinevad hoopiski taimeri ja termomeetri koostööl.

Õigel hetkel mokamasina kuumuselt ära võtmine on paras kunst! Eemalda kann täpselt sel hetkel, kui kohvijook hakkab ülemise kambri aukudest väljuma. Nii saad vältida kohvi keema hakkamist, kuna keemise protsess eemaldab maitsenüansid.

Mokamasina põhilised eelised:

  • Hinna-kvaliteedi suhe. Suurepärane väärtus antud hinnaklassis!
  • Täielik kontroll. Kui oled kasutuspõhimõtted endale selgeks teinud, siis edaspidi omad täielikku kontrolli protsessi ja lõpptulemuste üle.
  • Lihtne hooldus. Ei vaja hoolduseks erilisi meetodeid ega puhastusvahendeid.

Mokamasina põhilised puudused:

  • Pikk tõmbeaeg. Kannul peaks pidevalt silma peal hoidma. Tõmbeaeg on kuni 15 minutit.
  • Vajad jahvatusmasinat. Kohvi kanguse muutmiseks peaksid omama korralikku jahvatusmasinast.
  • Espressost nõrgem, filtrikohvist kangem. Kuivõrd see masin ei tee õiget espressot, siis võib kannu abil valmistatud kohvi tunduda espresso austajatele liialt nõrk ja filtrikohvi fännidele liiga tugev.

Peamine tootja:

  • Bialetti

Moka kohvimasina saate valida siit.

Poolautomaatsed kohvimasinad

Poolautomaatsed kohvimasinad

Poolautomaatsete kohvimasinate põhilised omadused ja komponendid:

  • Koduseks kasutuseks mõeldud poolautomaatsed kohvimasinad sisaldavad ühte keedukambrit. Professionaalsetel mudelitel võib olla kuni kolm keedukambrit.
  • Mõnikord on neil masinatel baromeeter, mis näitab kohvi valmistamisel kasutatavat rõhku (see peaks olema ligikaudu 9 bari). Vahel on kohvimasinal teine baromeeter, mis näitab boileris tekkivat rõhku. Kui see näitaja jõuab 1,1 barini, siis on masin piisavalt kuum ja saad alustada oma kohvijoogi valmistamist.
  • Termomeeter võimaldab määrata soovitud veetemperatuuri. Kui sinu kohvimasinal on see olemas, siis säti tempratuur 90-94°C vahemikku. Luksuslikud kohvimasinad võimaldavad muuta ka vahu temperatuuri.
  • Portafilter ehk “käpp”, millesse lisatakse jahvatatud kohvioad.
  • Piimavahusti (Cappuccinatore), mille abil valmistatakse piimavahtu.
  • Tamper – Kasutatakse kohvi portafiltri sisse tihkelt surumiseks.
  • Kann piima vahustamiseks.

Mida peaks poolautomaatsete kohvimasinate kasutamise kohta teadma?

Poolautomaatseid kohvimasinaid kasutatakse tavaliselt kohvikutes ja baarides. Selle masina abil on võimalik valmistada tõelist espressot. Küll aga nõuab seda tüüpi kohvimasinate kasutamine teadmisi ja oskusi.

Pärast kasutamise käppa saamist on sul võimalik valmistada täiuslik espresso või muu kohvijook, mis vastab kõikidele sinu ootustele ja eelistustele. Täisautomaatsetest kohvimasinatest erineb antud masin portafiltri ehk “käpa” jahvatatud kohviga täitmise vajaduse poolest.

Täiusliku tulemuse saavutamiseks peaksid kasutama ainult värskelt jahvatatud kohvi. Kui sa pole aga kohvi maitseomaduste osas ekspert, siis sobib suurepäraselt ka eelnevalt jahvatatud ja pakitud kohvi. Täiendavalt pakuvad mõningad kodused kohvimasinad võimalust kohvikapsleid kasutada.

Poolautomaatseid kohvimasinaid võib kasutada piima vahustamiseks integreeritud piimavahusti abil. See nõuab aga oskuseid! Just seepärast soovitatakse poolautomaatseid kohvimasinaid inimestele, kes tahavad aktiivselt osaleda kohvi valmistamise tervikprotsessis, võttes vastutust oma lemmikkohvi iga nüansi ja varjundi eest.

Ilmselgelt ei tohiks rahuldavate tulemuste saamiseks osta kõige odavamat masinat turul. Nimelt pole koduseks kasutuseks mõeldud kohvimasinatel tugev piimavahusti. Ilmneb eriti terav vahe, kui võrrelda tavamasinate võimsust kallimasse hinnaklassi kuuluvate professionaalsete masinatega. Odavaim variant ei pruugi olla piisavalt võimas, et võimalikud piimavahusti käsitlemise oskused saaksid üldse välja tulla.

Kõige parem idee on alustada Lelit kohvimasinatega, mis on taskukohasema hinnaga, ent pakuvad siiski lemmik kohvijookide valmistamiseks piisavalt võimsust. Veel parema täpsuse ja täiendava luksuse nautimiseks tasub oma tähelepanu suunata tootjatele nagu Rocket Espresso või Nuova Simonelli. Kui piima vahustamise võimalus ei ole sulle oluline ning jood peamiselt musta kohvi, siis odavama klassi masinad (tavaliselt toodetud DeLonghi ja Sage poolt) ajavad asja täiesti ära.

Poolautomaatse kohvimasina eelised:

  • Täielik kontroll. Väga täpne masin, mis võimaldab kontrollida kohvi valmistamise tervikprotsessi.
  • Professionaalsel tasemel tulemused. Võimalik luua kohvijooke sarnaselt kohvikust saadavatele jookidel, kui sul on selleks vastavad oskused ja teadmised.
  • Kõrge kvaliteet. Äärmiselt kõrge kvaliteediga kohvijoogid, kui oskad neid valmistada.
  • Taskukohane hind. Koduseks kasutuseks mõeldud poolautomaatsetel kohvimasinatel on hea hinna-kvaliteedi suhe.

Poolautomaatse kohvimasina puudused:

  • Vajab õppimist. Parimate tulemuste saamiseks on vaja pingutada.
  • Ajakulukas protsess. Täisautomaatsed kohvimasinad muudavad kohvi valmistamise palju kiiremaks.
  • Suurte seltskondade puhul aeglane variant. Külalistele kohvi valmistamine võtab aega, sest iga kohvitassi täitmine nõuab eraldi pingutust.
  • Hoolduse vajadus. Vajalik on piisaval tasemel hooldamine. Eriti tähtis on igapäevane hooldus: puhasta portafiltrit, piimavahustit ning loputa piimakann.

Parimad poolautomaatsete kohvimasinate valmistajad:

  • De‘Longhi
  • Sage
  • Lelit
  • Rocket Espresso
  • Nuova Simonelli

Poolautomaatse kohvimasina saate valida siit.

Kombineeritud kohvimasinad

Kombineeritud kohvimasinad

Kas tunned nüüd, et vajad mitut kohvimasinat, kuna kodused kohvieelistused jagunevad kaheks? Nii filtrikohvi kui espresso armastajate jaoks on leitud kompromiss. Saadaval on kombineeritud kohvimasinad, millega on võimalik valmistada kvaliteetset espressot ning maitsvat filtrikohvi.

Sõltuvalt kohvimasina mudelist võivad masina komponendid erineda:

  • Taimer lubab sättida kohvi valmistamiseks sobiva aja. See funktsioon on mugav, kui soovid saada endale tassitäit kohvi koheselt pärast ärkamist.
  • Kohvi ja vee automaatne väljastamine.
  • Kohvi kanguse reguleerimine.
  • Automaatne loputuse funktsioon, mis võimaldab süsteemil end automaatselt loputada. Kõiki teisi puhastuse protseduure pead ise läbi tegema, sh katlakivi eemaldama ja lahustiga süsteemi komponente pesema.
  • Piimavahusti abil saad pärast oma oskuste lihvimist valmistada kõiki piimaga kohvijooke, sh cappuccinot või lattet.
  • Veefilter kaitseb kohvimasinat liigse katlakivi tekkimise eest ning muudab sinu kohvi pehmemaks.
  • LCD ekraanilt näed reaalajas kohvi valmistamise erinevaid samme, ning muuta hõlpsalt kohvimasina põhilisi sätteid.

Kombineeritud kohvimasinate eelised:

  • Võimalus valmistada nii espressot kui filtrikohvi.
  • Lihtne hooldada.
  • Suur osa kohvi valmistamise protsessist on automatiseeritud.
  • Hea hind.

Kombineeritud kohvimasinate puudused:

  • Piimavahusti on pigem nõrk (cappuccinatore).
  • Pole nii täpne nagu eraldiseisev espresso või filtrikohvimasin.
  • Sul läheb vaja kohviveskit.

Peamine kombineeritud kohvimasinate tootja:

  • De‘Longhi

Kapselkohvimasinad

Kapselkohvimasinad

Kapselkohvimasinate põhilised omadused ja komponendid:

  • Turul on kaks kõige populaarsemat kapslite süsteemi: Dolce Gusto ja Nespresso.
  • Kindlasti peaks kapselkohvimasina ostmisel suunama tähelepanu pumba võimsusele.
  • Veemahuti on enamasti 0,5 kuni 1 liitri mahutavusega. Enne masina ostmist tee kindlaks, millise suurusega mahutit vajad. Vali mahutavus vastavalt päevase kohvi tarbimise hulgale. Lisaks tee kindlaks, kui palju on sul kapselkohvimasina hoiustamiseks ruumi. Suurema veemahutiga masinad võtavad rohkem ruumi.
  • Kapselkohvimasinate kasvava populaarsus tõttu on masinate disain mitmekesisemaks muutunud, mistõttu leiad just enda kodule sobivas stiilis värviskeemi ning kujunduse.

Mida peaks enne kapselkohvimasina kasutamist teadma?

Kapselkohvimasinad on praegusel ajal aina menukamaks muutumaks. Inimesed valivad kapselkohvimasinad peaasjalikult hea hinna-kvaliteedi suhte pärast, ning nende poolt pakutavate kohvijookide valik on lai.

Kapselkohvimasinate turul valitseb peamiselt kaks tehnoloogiat ja firmat: Dolce Gusto ja Nespresso. Dolce Gusto kohvimasinad on odavamad. Kapslites sisaldub nii jahvatatud kohv kui lahustuv kohv ning piimapõhiste kohvijookide jaoks on saadaval eraldiseisvad kapslid piimapulbriga. Dolce Gusto masinad pakuvad tõeliselt laia joogivalikut.

Vastukaaluks on Nespresso tehnoloogiat kasutavad masinad veidi kallimad. Selle firma kapslites kasutatakse ainult jahvatatud kohvi. Piimaga kohvijookide valmistamiseks läheb piimapulbri asemel käiku päris piim. Nespresso masinad kasutavad kõrgemat survet, mis küündib 19 barini (Dolce Gusto masinad kasutavad hoopiski 15 bar rõhku). Espresso on seeläbi kõrgema kvaliteediga. Üldiselt on Nespressol eriti laiapõhjaline espresso ja musta kohvi kapslite tootevalik.

Dolce Gusto Nespresso

Odavamad kohvimasinad

Kallima hinnaga kohvimasinad

15 bari 19 bari

Kapslites on nii lahustuv kohv kui jahvatatud kohv

Kapslites on ainult jahvatatud kohv

Piima sisaldavad kohvijoogid kasutavad piimapulbri kapsleid

Piimaga kohvijooke valmistatakse naturaalsest piimast

Lai valik kohvijooke erinevate lisatud maitsete ja aroomidega

Suur valik espresso ja musta kohvi põhiseid jooke

Kapselkohvimasinate põhilised eelised:

  • Madal hind.
  • Võimalus valmistada tõelist espressot (selleks on piisav rõhk täiesti olemas).
  • Iga pereliige saab juua kohvi erinevat tüüpi kapslist.
  • Kompaktsus.
  • Kerge hooldada.

Kapselkohvimasinate põhilised puudused:

  • Kohv paikneb tihedalt kapslis, ent eelneva jahvatuse tõttu kaob aroom siiski võrdlemisi ruttu.
  • Plastiku kasutus ehk vähem jätkusuutlik pakend.
  • Ostes ühe firma kapselkohvimasina, saad ainult konkreetsele kapslisüsteemi mõeldud kapsleid kasutada.
  • Kapslite valik on üsna suur, aga võimalike jookide ja kohvitüüpide repertuaar on siiski kitsam võrreldes tavaliste kohvipulbrite ja -ubadega.

Kõige populaarsemad kapselkohvimasinate brändid:

  • De’Longi
  • Krups
  • NESCAFÉ Dolce Gusto
  • Nespresso®

Kapslikohvimasina saate valida siit.

Padjakohvimasinad

Padjakohvimasinad

Padjakohvimasinate põhilised eelised:

  • Kasutab spetsiaalseid kohvipatju.
  • Ekraan võimaldab jälgida protsessi kulgemist ning muuta sätete alt soovitud tugevust.
  • Osa mudelitest pakub automaatset piima vahustamise süsteemi (Saeco Senseo Lattee Duo HD7855).

Mida peaks enne padjakohvimasina kasutamist teadma?

Padjakohvimasinad pakuvad soodsamat alternatiivi kapselkohvimasinatele. Vaid mõni aasta tagasi poleks ma soovitanud kohvipatju, sest kohv väljus masinast üsna nõrgana. Espresso asemel meenutas jook mulle pigem filtrikohvi.

Nüüd on tehnoloogiad kiiresti muutumas. Padjakohvimasinad on väga lähedale jõudmas kapselkohvimasinate poolt pakutud kohvielamusele. Kohvi omadused on väga sarnased espressole. Samuti on mõningatesse masinatesse integreeritud automaatne piima vahustamise süsteem, mis tõstab need kohvimasinad hinna-kvaliteedi suhte osas esirinda.

Küll aga säilib padjakohvimasinate puhul põhiline probleem, mis kimbutab ka kapselkohvimasinaid. Padjakestesse pandud kohvi kaotab oma värskust üsna kiiresti. Kõige parem viis selle probleemi seljatamiseks on populaarsete tootjate eelistamine. Suurte tegijate kohv ei seisa liialt kaua laos. Nende tooteid asendatakse suure nõudluse tõttu pidevalt uutega.

Padjakohvimasinad sobivad sarnaselt kapselkohvimasinatele inimestele, kes tahavad köögis võimalikult palju ruumi kokku hoida. Sobib neilegi, kes ei soovi igakuiselt palju raha kohvi peale kulutada. Padjad maksavad kapslitest vähem ning masina hooldus ei nõua palju erinevaid vahendeid.

Padjakohvimasinate põhilised eelised:

  • Masina taskukohane hind.
  • Patjade mõistlik maksumus.
  • Tasemel tehnoloogiliste arengute tulemusel meenutab espressot.
  • Võimalus määrata soovitud kangust.
  • Iga pereliige saab valida endale sobiva kohvi vastavalt oma eelistustele maitse ja kanguse osas.

Padjakohvimasinate põhilised puudused:

  • Kohv kaotab kiiremini värskust.
  • Kohvi kvaliteet on jätkuvalt veidi madalam, kui võrrelda seda kapselkohvimasinate abil valmistatud jookidega.
  • Kohvivalik on kapselkohvimasinatega kõrvutades väiksem.

Kõige populaarsemad padjakohvimasinate tootjad:

  • Philips
  • Handpresso – need masinad on kaasaskantavad, mistõttu saad valmistada kohvi matkal või isegi oma autos.

Saate valida padjakohvimasina siit.

Automaatsed kohvimasinad 

Automaatsed kohvimasinad integreeritud kohviveskiga

Automaatsete kohvimasinate põhilised omadused ja komponendid:

  • Kohviveski on tehtud keraamilisest materjalist või terasest.
  • Veemahuti ja veefilter.
  • Kuumutuselement: sea veetemperatuur võimaluse korral 90° kuni 94 °C sarnaselt teistele kohvimasinatele.
  • Pump pakub 15 või 19 barist rõhku.
  • Võimalus kasutada kohviretsepte.
  • Funktsionaalsus isiklike retseptide loomiseks ja salvestamiseks (kasutajate profiilid).
  • Automaatne loputus.
  • Tilgaalusel on tavaliselt sensorid, mis annavad koheselt märku, kui alus on täis saanud ja peaksid vee välja valama. Soovitan alust igal õhtul tühjendada, ka siis, kui masin ei palu seda teha. Tähtis on märgata, et kui viid aluse välja, siis tuleb kasutatud kohvipuru ära visata. Masin eeldab, et viid samal ajal kohvi puru välja ning tühjendab salvestatud kohviportsjonite arvestuse vahemälu.
  • Sõltuvalt mudelist on saadaval integreeritud automaatse piimavahustamise funktsionaalsus või võimaldatakse inimestel ise vahusti vooliku abil piimavahtu valmistada.
  • Ekraan laseb sul sätteid muuta ning pidevalt oma kohvi valmistamise protsessi jälgida.
  • Kohvitila, mille kõrgust saab ise sättida.

Mida peaks enne sisseehitatud täisautomaatse kohvimasina kasutamist teadma?

Alustuseks tuleb hoolikalt jälgida, millised on masinasse talletatud kohviretseptid. Kui jood ainult musta kohvi, siis leia endale masin, millel pole piima funktsiooni. Seeläbi hoiad raha kokku mitte ainult kohvimasina soetamisel, vaid ka hilisemal hooldusvahendite ostmisel.

Kui peaksid aga otsima kohvimasinat spetsiaalselt piimapõhiste kohvijookide valmistamiseks, siis tuleb otsustada, millise meetodi abil soovid endale piimavahtu valmistada. Üks variant on ise piimavahtu teha, ent teine võimalus on kasutada masinat, millel on olemas cappuccino funktsioon. Viimasel juhul tasub aga valida täisautomaatne kohvimasin, mille piima valmistamise süsteemi on kerge hooldada. Valimise teevad keerulisemaks mitmesugused mahutid, lisatorud ja nendevahelised ühendused.

Minu arvates on äärmiselt oluline, kas masin võimaldab teha ühe kohvijoogi topeltportsjonit kahest eraldiseisvalt jahvatatud kohviubade kogusest. Võib isegi öelda, et see on kõige olulisem funktsioon täisautomaatsete kohvimasinate puhul. See tehnoloogiline lahendus väldib olukordi, kus kohv näib liialt nõrk või vesine.

Erinevalt filtrikohvist sobib seda tüüpi masinate jaoks kõige paremini tume röst. Kõrge surve tõttu liigub kohvi kiiremini läbi automaatse masina ning seeläbi võib heledama röstiga kohvi muutuda kergelt happeliseks. Tumeda rösti korral loob kiire rõhu all toimuv liikumine tasakaalu kibeduse, happelisuse ja magususe vahel. Pärast võtmetähtsusega omaduste kindlaks tegemist võid liikuda edasi ülejäänud mugavuste juurde nagu automaatne loputus, ekraan, disain, töökiirus ja helitase.

Integreeritavad kohvimasinad

Järgnevalt räägime integreeritud kohvimasinatest. Integreeritud kohvivalmistajaid tasub kaaluda, kui sul on juba kööki sisse ehitatud mikrolaineahi, praeahi ja muud köögimasinad. Kuivõrd integreeritud kohvimasinal on otseühendus veevärgiga, siis puudub vajadus pidevalt veemahuti täitmise järele. Samuti on mugav lihtsalt kohvioad masinasse valada ning unustada poolautomaatsete kohvimasinatega seotud mured.

Lisaks kõigele eelnevale paistavad integreeritud kohvimasinad silma kõrgkvaliteetse disainiga. Isegi kui sul on väga eksklusiivse interjööriga köök, siis leiad nende kohvimasinate seast endale sobiva kandidaadi hõlpsa kergusega.

Positiivne on seegi, et integreeritud täisautomaatsete kohvimasinate kvaliteet on tõusnud väga kõrgele tasemele. Kasvava menukuse tõttu on tootjad investeerinud arendusse rohkem ressurssi. Küll aga on integreeritud kohvimasin võrdväärse mahutavuse ja funktsionaalsusega tavalisest kohvimasinast kallim.

Maksumuse mõttes on automaatsed kohvimasinad ilmselt kõige laiema hinnaskaalaga. Põhjus on lihtne: hind sõltub paljudest faktoritest, sh kasutatud materjalidest ja pakutavast funktsionaalsusest. Kui sul on piiratud eelarve ja soovid nautida hea kvaliteediga kohvi, siis investeeri olulisimasse. Alles seejärel mõtle mugavuse ja disaini peale.

Automaatsete kohvimasinate eelised:

  • Integreeritud kohviveski, mis jahvatab värsket kohvi.
  • Lihtne kasutada, sest erioskuseid ei lähe vaja.
  • Kiire viis kohvi valmistamiseks.
  • Võimalus valmistada kohvijook vaid ühe nupuvajutusega.
  • Kohvi valmistamiseks kasutatav rõhk on 15 või 19 bari ning see aitab välja tuua kohviubade parimad omadused.
  • Automaatsed hooldusprogrammid.
  • Energiasäästlik kohvimasin.
  • Võimalus kohvimasin enda kööki integreerida.
  • Lai valik retsepte ning võimalus programmeerida eraldiseisvad retseptid iga pereliikme jaoks.
  • Võimalus ühendada masin otse veevärki.
  • Lai valik mitmesuguseid disaine.

Automaatsete kohvimasinate puudused:

  • Kõrgem hind.
  • Võtab enda alla üsna palju ruumi.
  • Nõuab mitmesuguseid hooldusprogramme ja -vahendeid.

Automaatsete kohvimasinate tootjafirmad:

  • Jura
  • De‘Longhi
  • Philips
  • Saeco
  • Nivona
  • Miele
  • Siemens
  • Bosch
  • Krups

Automaatse kohvimasina saate valida siit ja sisseehitatud versioone leiate siit.

Resümeerima

Nüüd tead täpselt, millised on peamiste kohvimasina tüüpide plussid-miinused. Lõpetuseks tahan puudutada veel üht teemat, mis aitab sul oma lõplikku otsust paremini teha.

Küsi endalt, kas sinu jaoks on olulisem kohviubade või kohvimasina temaatika. Kohviubade tähtsaimaks pidamise puhul tasub soetada kohvimasin, mis toob välja sinu lemmikubade parimad maitseomadused. Näiteks specialty kohvide nautlejad armastavad filterkohvimasinaid, sest see sobib kõige paremini hoolikalt valitud kohviubade komplekssete aroomide välja toomiseks.

Ehk on sulle hoopis kohvimasin olulisim? Sel juhul vali kohvimasin vastavalt igapäevasele kohvijoogi eelistusele, olgu see espresso, tugev must kohv, kergem kohv, filtrikohv, cappuccino või midagi muud. Pärast masina soetamist saad osta kohvi, mille aroomi ja meki esile toomiseks sobib sinu poolt välja valitud kohvivalmistaja.

Eksperimenteerimist ei tasu kunagi karta. Parimaid kohvielamusi leitakse aktiivsete otsingute käigus. Katsetamise käigus ühe kilo kohvi ära rikkumine on köömes selle kõrval, kui jood ülejäänud elu tonnide kaupa maitsetut kohvi.

Me teame, et kohvimasina valimine on raske. Oleme alati sind valmis aitama! Kui sa ei leidnud sellest artiklist kõiki vastuseid, siis helista meile, saada sõnum või külasta meie poode. Minu tõelistest kohviekspertidest kolleegid aitavad sul ideaalset kohvielamust luua!