1+1

Kuidas Pool-automaatset Kohvimasinat Hooldada?

Kuidas Pool-automaatset Kohvimasinat Hooldada

Kõrgeima kvaliteediga jooke otsides püüavad kohvigurmaanid alati kohvivalmistuse peensustesse süveneda. Aina enam jõuab selline kirglik otsing otsuseni proovida tõelise barista rolli, ning koju soetatakse pool-automaatne kohvimasin. Kui sa ikka veel loed, oled ka ilmselt sina üks neist inimestest.

Kui peame arvama, ütleks, et oled lugenud mitmeid artikleid ja vaadanud arvukalt videod maitsva kohvi valmistamisest. Oled hoolikas kohviubade soetamisel, proovid kohvi korrektselt tampida, jälgid veetemperatuuri ja valmistusaega kullipilguga, ning rahuldud ainult siis, kui sinu crema’t katavad kaunid tiigritriibud…

Mis on ühist maitsval kohvil ja kohvimasina hooldamisel?
Baristade treeningutel osalevate spetsialistide sõnul on kohvimasina puhtus otseselt valmiva kohvi maitsega seoses: sa võid investeerida kõrgeima kvaliteediga kohvimasinasse, ning olla tõeline kohvivalmistuse virtuoos, kuid kui masinas on vanu kohvijääke, kannatavad nii kohvi kvaliteet kui ka maitse. Sinu kohvil on selle tõttu ebameeldiv ja “räpane” järelmaitse, ning hooldamata kohvimasin põhjustab ka ebaühtlast kohvivalmistust - see omakorda nullib kõik esmased katsed head kohvi valmistada.

Nagu juba mõistad, on hästi hooldatud ja puhas masin tassikese maitsva ja hästi valmistatud kohvi elutähtsaid faktoreid. Kuid sa võid kergemalt hingata: pool-automaatse kohvimasina hooldamine on tegelikult väga lihtne. Kõige olulisem on konkreetseid protseduure lihtsalt regulaarselt teostada. Milliseid protseduure, mõtled ilmselt? Loe, ning saad teada! 

Pool-automaatse Kohvimasina Hooldamine

Pool-automaatse Kohvimasina Hooldamine

Täpselt nii, nagu teiste kohvivalmistajatega, peab ka pool-automaatset kohvimasinat regulaarselt hooldama. Mõnda protseduuri peab teostama igapäevaselt, kui teiste puhul on piisav ka kord nädalas või isegi kord kuus. Võtame need protseduurid osadeks.

Soovituslik Igapäevane Hooldus

Loputa keeduplokki.

Loputa keeduplokki. Enne ja pärast espresso valmistamist on oluline keeduplokk loputada. Piisab, kui lased veidi vett läbi portafiltri välja. See peseb edukalt välja keeduplokki filtrisse kinni jäänud kohvijäägi. Kuum vesi soojendab keeduploki ka üles, mis aitab omakorda ära hoida kohvi happelist maitset.

Ära jäta kasutatud kohvijääki portafiltri sisse

Ära jäta kasutatud kohvijääki portafiltri sisse. Pärast iga portsjonit on oluline portafilter kohvist tühjendada, ning see puhastada ja paberi või lapiga kuivatada. Mida kauem kohvijääk portafiltris seisab, seda raskem on seda sealt hiljem kätte saada. Ära unusta, et kasutatud kohvipuru on vett täis, mis muudab selle ideaalselt paljunemiskohaks bakteritele.

Puhasta tamper

Puhasta tamper. Kui sinu kohvimasinal on sisseehitatud tamper, veendu et selle külge ei oleks eelmise korra tampimisest kohvijääke jäänud. Uue portsjoni saab tampida ainult siis, kui oled veendunud, et tamperi küljes midagi pole, ning selle pind on ühtlane ja kuiv. Kui neid detaile ignoreerida, on tulemus ka tassis tunda.

Hoolda ka auruotsikut

Hoolda ka auruotsikut. Enne piima vahustamist peaks otsikust lapi sisse auru laskma. See aitab lahti saada piimajääkidest või toru sisse peitunud kondenseeritud veest. Kui oled vahustamise lõpetanud, puhasta otsik kuiva lapiga, ning lase sellest uuesti auru välja. Kui oled selleks päevaks kohvivalmistamise lõpetanud, sisesta auruotsik veega täidetud piimakannu, ning lase sellel üleöö liguneda. Et mustust oleks lihtsam puhastada, kasuta spetsiaalselt piimasüsteemi puhastusvahendit

Veendu, et ka sinu masina välispind oleks puhas

Veendu, et ka sinu masina välispind oleks puhas. Valmistusprotsess võib ka masina korpusele ja restile pritsmeid jätta. Soovitame need koheselt puhastada - kuivanult on neid sealt palju raskem kätte saada. Loomulikult ei mõjuta see kohvi maitset, kuid puhas kohvimasin on sünonüümiks austusest kohvivalmistusprotsessi ja joogi enda vastu.

Kasuta mitut erinevat lappi

Kasuta mitut erinevat lappi. Meie soovitame kohvimasina läheduses hoida mitut erinevat lappi. Ühte neist kasuta korpuse, resti ja ümbruse jaoks. Teine lapp hoia kasutuses ainult auruotsiku jaoks(see lapp peab olema kuiv). Parim idee on pesta teine lapp koheselt pärast piimajookide valmistamise lõppu. Portafiltrit puhastades kasuta paberrätikut või salvrätikut, et nii kohvijäägid kui sinna kogunenud õlid eemaldada.

Soovituslik Iganädalane/Igakuine Hooldus

Olenevalt kohvi valmistamise tihedusest peaks masinat puhastama kord nädalas, või vähemalt kord kuus. Professionaalsed kohvikutes töötavad baristad teevad seda igapäevaselt, kuid tõenäoliselt ei vaja väiksem kodune kohvitarbimine niivõrd tihedat hooldust.

Tagasivool e. Backflush protseduur (keeduploki puhastuseks)

Tagasivool e. Backflush protseduur (keeduploki puhastuseks)

  1. Eemalda portafilter, ning puhasta keeduploki sisemised ääred harjaga. Kui oled üllatunud, et leiad sealt niivõrd palju kohvijääke, võta seda kui märki, et seda protseduuri peab tihedamalt teostama. 
  2. Asenda portafiltri sees olev sõel “pimeda” filtriga, milles ei ole auke (kohvimasina komplektis on selline filter olemas).  
  3. Aseta pimefiltrisse spetsiaalne puhastustablett.  
  4. Teosta integreeritud tagasivoolu protseduur. Kui sinu kohvimasinal sellist protseduuri ei ole, pead selle teostama käsitsi. Alusta vee väljutamist, ning tee seda 10 sekundit. Seejärel peatu, ning oota 10 sekundit. Korda sama protsessi 5-10 korda. 
  5. Eemalda portafilter ja loputa keeduplokki, väljutades läbi selle lihtsalt vett. Ka portafiltrit võid sama vee all loputada. 
  6. Aseta portafilter kohvigrupi sisse tagasi (seekord ilma puhastustabletita). Korda loputuste ja pauside tsüklit 5 korda, et tagada korrektne puhtus. 
  7. Niipea kui süsteem on loputatud, valmista üks espresso, kuid joomise asemel kalla see ära. See garanteerib, et järgmine portsjon on tarbimiseks täiesti ohutu (ning maitsev). 

Puhasta hoolikalt portafilter ja sõelad

Puhasta hoolikalt portafilter ja sõelad. Kalla anumasse sooja vett, ning lahusta selles puhastustablett. Aseta portafiltri sõelad ja portafilter ise (kuni käepidemeni) vedelikku. Lase neil seal 15-30 minutit liguneda. Pärast seda hõõru portafiltrit ja sõelasid nuustikuga, ning loputa täielikult. 

Puhasta keeduploki sõel

Puhasta keeduploki sõel. Kui vesi läbi hoolikalt jahvatatud ja tambitud kohvi liigub, imbub see mingil määral ka keeduploki sõela sisse. Kui see sõel on must, ning vanade kohvijääkidega täidetud, leiad need jäägid ebameeldiva ja “räpase” järelmaitse näol oma tassist. Selle vältimiseks võta sõel kord kuus küljest, puhasta harjaga, ning leota seda üleöö puhastustableti lahuses. 

Puhasta auruotsik

Puhasta auruotsik. Kasuta õhukest metallist abimeest (näiteks kirjaklamber), et auruotsiku auke puhastada. Kui otsikut igal õhtul vees leotad, pead sellist puhastamist väga harva tegema. 

Video: Kuidas Pool-automaatset Kohvimasinat Hooldada?

Vesi ja Katlakivi

Vesi ja Katlakivi

Samal ajal, kui röstikojad teevad tagurpidi kukerpalle, et aidata sul leida ideaalselt koorese tekstuuriga kohvi, nullib nende püüdlused niivõrd lihtne asi, nagu kare vesi. Kui masina sisemus on ummistunud, tekitab see tugevat kahjustust nii kohvimasinale kui ka sellega valmistatavatele jookidele. Et vältida kohvi, mis kuivusest suu krimpsu tõmbab, soovitame osta originaal veefiltri, või kasutada filtreeritud pehmet vett. 

Kohvimasinate puhul on katlakivi üks nende peamisi vaenlasi - just seetõttu leiad iga pool-automaatse kohvimasina kasutusjuhendist juhise, kuidas teostada katlakivi eemalduse protseduuri. Kuna katlakivieemaldus on mudeliti erinev, soovitame neid juhiseid väga hoolikalt lugeda. Selle protseduuri puhul on parim kasutada spetsiaalset kohvimasina katlakivieemaldit.

Kui katlakivieemaldus ei ole korrektne, koguneb seadme sisemusse paks kiht katlakivi - sellest punktis ei aita enam kahjuks ka kõige arenenumad katlakivi eemalduse protseduurid. Just seetõttu on väike katlakivi eemaldusele kuluv aeg igati väärt, et tekkivat probleemi ennetada.

Kokkuvõtteks

Nagu näed, ei ole pool-automaatse kohvimasina hooldamine keeruline ega ajakulukas! Vaid paar vaba minutit igapäevasele seadme hooldamisele, ning veidi aega igakuiselt - see on piisav parandamaks sinu valmistatava kohvi kvaliteeti ja maitset. Hästi hooldatud kohvimasin teenib sind palju kauem. Oled oodatud külastama KohviSemu e-poodi, või tule meile külla meie füüsilistesse kauplustesse: lisaks maitsvale kohvile pakume alati soodsalt ka imelisi kohvimasinate hooldustooteid!