TOP kohvipakkumine

Täielik ülevaade: Mis on Flat White kohv?

Flat White
#dolce gusto flat white #dolce gusto white flat #espresso flat white #flat white #flat white coffee #flat white kohv #flat white nescafe dolce gusto #flat white vs cappuccino #Kuidas teha korter valge #Lame valge kohvijook #nescafe dolce gusto flat white

2016 aastal hakati Eestis esmakordselt mainima aina sagedamini kohvijooki nimega Flat White. Selle järgnenud aastate vältel on sellest kuumast joogist saanud kohvisemude üks lemmikuid.

Kuna tegu on uustulnukaga kohalikus kohvimaailmas, siis ümbritseb seda siiani palju müüte ja väärarusaamu. Erinevad kohvikud Tallinnas ja mujalgi valmistavad seda jooki pahatihti suurte variatsioonidega.

Muidugi on loomingulisus kohvi valmistamise juures omaette väärtus. Aga üks on kindel: Flat White pole järjekordne latte. Pigem on väga tabavalt öelnud üks Eestis tegutsev tanklakett: see on piimakohv edasijõudnutele!

Loe edasi, et saada täpselt teada, kuidas valmistada täiuslik tassitäis Flat White kohvi, selle erinevusi teistest piimakohvidest ning saamise tagataustast. Kohustuslik lugemine igale tõsisele kohvisemule!

Mis on Flat White kohv?

Flat White on espresso baasil valmistatud kohvijook, mis sisaldab vahustatud piima. Seejuures peaks valmistamisel olema kasutatud mikrovahtu. Tegu on vahustatud piima, kuhu on õrna käega kogutud täiendavaid õhumulle.

Mikrovahuga valmistatud Flat White joogis on tunda siidja tekstuuriga vahtu, millest vaatavad vastu pisikesed õhumullid. Täiusliku valmistustasemega kohvijoogis võiksid mullikesed olla vaevu nähtavad.

Flat White tegemisel muudab barista klassikalisi vahekordi piima ja espresso vahel märgataval moel. Nimelt saab võrreldes latte või cappuccinoga selles joogis espresso palju prominentsema rolli.

Sellepärast ongi suurepärase tassitäie Flat White’i valmistamine niivõrd suurt väljakutset esitav. Kui latte sees kaob tuntav espresso kvaliteet ära, siis selles joogis peab olema samaaegselt kõrge kvaliteediga nii aluspõhjaks olev espresso kui ka mikrovahust “mütsike”. See pole kergete killast!

Pealegi peab mikrovahu kogus olema õige. Kui lisad liialt palju piimavahtu, siis tekitab see tekstuuride vahel ebakõla. Asi hakkab mõnda muud kohvijooki meenutama. Baristal läheb vaja kindlat kätt.

Kuid siinkohal tahame kindlasti kohvisõpru julgustada Flat White’i ise kodus järgi proovima. Kuigi see võib olla keerulisem võrreldes teiste kohvijookidega, siis on hea tulemus seda küllaga väärt!

Üha rohkem täisautomaatseid kohvimasinaid oskab sujuvalt Flat White’i valmistada. Sel juhul kaob kogu vaev üldse ära. Jääb üle ainult nupule vajutada ning oodata oma maitsvat kohvinaudingut.

Puust ja punaseks: Flat White vs Cappuccino vs Latte

Kõik kolm kohvijooki baseeruvad espressol ja piimal. Kuid siinkohal sarnasused lõpevad, sest nende valmistusviisid ja serveerimise stiilid erinevad tunduvalt.

Flat White on kõige väiksem jook, sellele järgneb cappuccino ning lõpuks latte. Kuigi viimasel ajal on piimavahu kunsti jaoks hakatud kogust vähendama, siis cappuccinol on traditsiooniliselt suur vahumüts. Tavaliselt ligikaudu 1 cm.

Flat White’t vaht on tagasihoidlikum. Cappuccino vahu all on tavaliselt tugevama kohvimaitsega jook. Aga Flat White puhul võid oodata, et kohvi ja piim on väga ühtlaselt omavahel segunenud, jättes espresso aroomid siiski domineerivale kohale.

Kuna cappuccino on väga spetsiifiline kohvijook, siis millegipärast aetakse Eestis tihti segamini just Flat White ja latte jooke. Aga needki erinevad omavahel olulisel määral. Vaata järgnevat tabelit, et asjast parema pildi saada.

Kohvijook Latte Flat White
Päritolu Itaaliast Austraaliast
Serveeritakse… Klaasis Keraamilises tassis
Maitse ja aroom Tasakaalustatud Intensiivne, rikkalik
Piimavahu karakter Kreemjas Siidine
Tuntus Klassikaline Uudne

 

Loomulikult võivad kohvikute ja kohvipoodide vahel lõplikud joogid märgatavalt erineda. Aga üleüldised proportsioonid on siiski sarnased. Kui tellid latte, siis peaksid saama ikkagi lattele, mitte cappuccinole sarnase kuuma joogi.

Kellele Flat White kohvi sobib?

  • Kohvisemudele, kes soovivad proovida uuema aja katsetusi kohvikunstis
  • Inimestele, kes eelistavad kofeiini sisalduse ja organismi imendumise kiiruse osas pigem kangemat kui leebemat jooki
  • Kõikidele, keda kõnetab kohvijook, millel on tugev espresso maitse koos siidja piimavahuga

Kuidas edukalt kodustes tingimustes Flat White valmistada?

Juba mainisime, et aina suurem hulk tänapäevaseid täisautomaatseid kohvimasinaid saab edukalt Flat White’i valmistamisega hakkama. Aga mida teha, kui sul on kodus poolautomaatne kohvimasin? Loe kohe lähemalt!

  1. Valmista kvaliteetne shot Veendu, et sul oleks kohvi kogus, tõmbamise aeg ja valmistamiseks kuluvad sekundid kaalutud ühe ideaalse espresso jaoks. See on oluline, kuna antud kohvidoos on Flat White’i aluseks.
  2. Valmista mikrovaht või tavaline vahustatud piim. Vala aeglaselt veidi piima espresso keskele.
  3. Vii piimakann lähedale, nii et see puutub tassiserva vastu. Jätka valamist kiirema tempoga.
  4. Liiguta õrnalt piimavahuga kanna paremale-vasakule, et tekitada tassi sisse muster.
  5. Kui tass on peaaegu täis, siis tee kindlaks, et valamisel on õige tempo. Piim peab hakkama jõudma ülemise kihini, jättes kõige peale mõnusalt õhukese vahukihi.

Kõik ei pruugi tahta kodustes tingimustes piimavahu kunsti teha. Sel juhul kasuta lihtsalt õigeid proportsioone ja vala valmistatud mikrovaht espressole peale. Lihtsalt tee enne kindlaks, et see vahtu poleks liialt palju. Muidu hakkab jook lattet meenutama.

Kus ja kuidas Flat White leiutati?

Austraalia ja Uus-Meremaa võistlevad omavahel Flat White päritolu staatuse üle. Tänaseks pole debatt rahunenud. Küll aga USAs ja sealtkaudu laiemalt maailmas populariseeris 2015. aastal selle joogi hiigelkett Starbucks. Suurbritannias oli see koloniaalsidemete tõttu juba enne tuntud.

Austraalias elav Alan Preston avas 1985. aastal oma kohviku Sydneys. Tema sõnul kasutas ta kohviterminit Flat White esimest korda maailmas. Sõnu kinnitab 1980. aastatest pärit foto, kus tema menüütahvlil seisis „flat white“.

Aga Uus-Meremaal Wellingtonis elav barista Frank McInnes arvab, et hoopis tema leiutas selle joogi. Töötades kohvikus nimega Cafe Bodega tegi ta cappuccino valmistamisel vea. Frank’il ei olnud piisavalt piimarasva, et piim vahule lüüa, mistõttu ulatas ta kliendile nurja läinud espressojoogi, öeldes talle seejuures „Vabandust, see on flat white!“.

Lõpuks pole kellelgi aimu, kust ikkagi antud jook pärineb. Et asju veelgi segasemaks muuta, siis on tulnud välja inimesi, kes väidavad hoopis 1950ndate Inglismaa päritolu. See müsteerium on veel lahendamisel!

Lõppsõna: Flat White

Flat White – me ei tea, kas jook on pärit Austraaliast või Uus-Meremaalt, aga selge on, et tegu on tõelise kohvigurmaanluse etaloniga. See kohvijook ühendab omavahel siidise mikrovahu ja mõnusalt tummise kvaliteetse espresso.

KKK Flat White kohta

Milliste piimadega võib Flat White’i valmistada?

Flat White’i üks suuri pluss on see, et sa ei pea valmistama suures koguses tavalist piimavahtu. Tähtis on luua soodsad tingimused mikrovahu tekkeks. Pead kookos-, soja-, lehma-, või mandlipiima õigele temperatuurile kuumutama. Igal piimal on unikaalne keemispunkt. Pead vastavalt sellele temperatuuridega mängima.

 

Miks Flat White meeletult erinevalt maitsta võib?

Kohvisemud teavad, et kohvijookide maitse varieerub sõltuvalt valmistusviisis. Aga Flat White on selle koha pealt eriti kurikuulus. Nimelt saad väga erineva maitseelamuse, kui asendad kahekordse espresso hoopiski ristrettoga. Kuna ristretto on lühem ja tugevama kontsentratsiooniga, siis on tulemuseks võimsama karakteriga Flat White, ent samal ajal ka vähem kibe.

 

Kas seda jooki saab kapselmasinaga valmistada?

Sul on võimalik kasutada Nescafe Dolce Gusto Flat White valmistamiseks. Lihtsalt tee topeltespresso ning kasuta eraldi piimavahustajat, et teha mikrovaht. Seejärel vala piimavaht espressosse nagu siin postituses eelnevalt kirjeldatud. Joogi eripära tõttu eraldiseisvaid Flat White kapsleid pea ükski suurtest tootjatest ei müü.

 

Kas Flat White sisaldab rohkem kaloreid ja kofeiini kui latte?

Ei, Flat White’s peaks olema vähem kaloreid, sest sellesse jooki pannakse väiksem kogus piimavahtu. Küll aga peaks kofeiini hulk olema sama, kui peetakse kinni põhimõttest, et sisse läheb topeltespresso. Reaalses elus aga võib kofeiini kogus tugevalt kõikuda, ent kalorite osas võib pigem madalamas kal