1+1

Kas teie piimaga kohv on liiga külm? Siin on põhjus

#kuum kohv

Peale pikka valimist ja kaalumist teemal, kas automaatne piimavahustussüsteem on see, mida tõesti vajate, astub mängu üks KohviSemu ja aitab teil õige välja valida. Teie masin saabub, pakite karbi lahti, seate masina üles, vajutate oma lemmiku piimaga kohvi nupule ja peaaegu tunnete, kuidas tulikuum latte macchiato teid juba soojendab. Peale esimese lonksu võtmist hüppab pähe aga pettumust valmistav mõte – see ei ole ju piisavalt-põrgulikult kuum! See on üsna tavapärane stsenaarium, aitan aga selgitada, miks selles midagi halba ei ole.

Kõik oleneb piimast

Vähe sellest, et selles midagi halba ei ole, tegelikult on asi vastupidine – kohv ei tohiks iial olla tulikuum. Vähemalt mitte hea kohv ? Kui piima temperatuur ületab keemistemperatuuri, siis hakkab see kaotama oma siidist tekstuuri – vaht lihtsalt ei moodustu enam. Piimapõhiste jookide ligikaudne temperatuur peaks olema 65 kraadi juures – see on piisavalt kuum, et toetada espresso crema kihti ning samas piisavalt jahe, et piimavahu tekstuuri säilitada. Kui piima temperatuur läheb siit kõrgemaks, jääb teile vaid piimaga kohv, mitte pehme, kohev, pilve-sarnane cappuccino. Üks asi veel, mis märkimist väärib – piima magusus avaldub just pigem madalatel temperatuuridel. Selle tõttu on kõigil piimapõhistel espresso-jookidel õigesti valmistatuna loomulikult magus maitse. Mida lähemale keemistemperatuurile piima temperatuur aga ulatub, seda rohkem maitset läheb kaotsi.

Kuidas seda kuumemaks teha?

Ma ei jäta teid siinkohal tühjade kätega, on olemas mõned viisid, kuidas joogi temperatuuri tõsta.

  • Veenduge, et piima/kohvi proportsioonid on õiged. Tavaline kohvi-piima vahekord on 1:2. Kui piima osakaal on suurem kui ⅔ joogist, siis alaneb ka kohvi temperatuur.
  • Eelsoojendage tass. Üks põhilisi samme ükskõik millise kohvijoogi tegemisel on tasside eelsoojendamine. Võite tassi asetada tassisoojendusplaadile (mõnel masinal sisseehitatud) või valage kuuma vett tassi ning laske sel veidi seista, soojendades niimoodi tassi üles. Kui mõtlete, kas midagi ka tassist endast oleneb, siis jah, oleneb küll! Mida paksema seinaga on tass, seda soojemana jook püsib. Kui teil on tegemist leigete jookidega, peaksite proovima Loveramics tasse.

Miks on see kohvikus kuumem?

Pidage silmas, et piimapõhised espresso-joogid, mis valmivad kodus täisautomaatse masinaga, on mõeldud koheselt nautimiseks. Ärge laske neil pikalt seista ja eeldage, et need säilitavad oma kõrge temperatuuri nagu mõnedes kohvikutes – see ei ole lihtsalt kodustes tingimustes võimalik, kuna võrdluseks toodud professionaalsetel masinatel on mitu võimsamat ja suurema mahutavusega boilerit.

Nagu juba kindlaks tegime, ei väljenda ülekuumutatud joogid parimaid kohviubade omadusi ega ka piimavahu siidisust ning selle seose mõistmine viib teid sammu võrra lähemale tõeliseks kohvieksperdiks saamisel. Ärge muretsege, ka mul võttis sellest aru saamine veidi aega. Kui soovite aga mingis osas lisaküsimusi või nõu küsida, on KohviSemud siin, et aidata teil algust teha müstilisel teekonnal kohvide maailmas. Kõik see ja veel rohkemgi, tutvustades teile parimaid valikuid kohvimasinate maailmas.