TOP kohvipakkumine

Parimad Täisautomaatsed Kohvimasinad

Parimad Täisautomaatsed Kohvimasinad

Juba täiesti algusest peale on inimkonna põhiülesanne olnud teda ümbritsevate protsesside kiirendamine. Esimesed neist protsessidest olid väga spetsiifilised: Kuidas teha tuld et mitte surnuks külmuda, kuidas jahtida loomi et mitte nälga surra. Tänapäeval on peamised eesmärgid seotud võimalikult kiire punktist A punkti B jõudmise, ning informatsiooni maksimaalse edastamisega.

Ümbritsevate protsesside kiiremaks muutmise eesmärk on ennekõike seotud inimkonna sooviga liikuda pidevalt mugavama elu poole. Selle tõttu on täisautomaatsete kohvimasinate tootjad pidevalt oma seadmeid täiendanud, et nende kasutamine oleks veelgi mugavam ning valmistatud kohv maitsvam. Kuna mugavus on väga subjektiivne, ei tule meile üllatusena ka täisautomaatsete kohvimasinate valik ja mitmekesisus. Meie arvates ei ole kohvimasinat, mida saaks kutsuda “parimaks”, kuid kui teame teie vajadusi ja soove, saame aidata just teile parima seadme valimisel.

Selles artiklis arutame täisautomaatsete kohvimasinate täpseid detaile: tutvustame nende komponente, põhifunktsioone ja eeliseid. Lisaks pakume sulle väärtuslikke teadmisi omaduste kohta, mida peab kindlasti kohvimasina valikul teadma.

Täisautomaatsete kohvimasinate põhikomponendid ja peamised funktsioonid

Roostevaba või keraamiline veski

Roostevaba või keraamiline veski

Roostevabade veskite tootjad on öelnud, et nende peamine eelis on täpsus (jahvatuskvaliteet on tänu sellele kõrgem). Nende veskite teri saab ka teritada, mistõttu on nad vastupidavamad. Keraamiliste veskite tootjad ütlevad aga, et need ei tee palju lärmi, ega kuumene jahvatamise ajal üle (vältides “kõrbenud kohvi” maitset), ega ole nii tundlikud madala kvaliteediga ubade puhul (nt. seal leiduvad kivikesed) – seetõttu saab neid kauem kasutada. Tõeliste kohvimasina-ekspertidena saame kinnitada, et jahvatamisel on need mõlemad võrdselt head.

Heli poole pealt on näiteks modernsed roostevabast terasest veskid hästi heliisolatsiooniga ümbritsetud, olles teinekord isegi keraamilistest veskitest vaiksemad. Rääkides ülekuumenenud veskitest, on oluline mõista, et koduste kohvimasinate kasutamine ei ole nii järjepidev, et kuumenemine saaks toimuda. Kuna veski tüüp ei mõjuta kohvi maitset, ega oma mõju kohvimasina vastupidavuse osas, ei peaks see olema kohvimasina valimisel eriti oluline kriteerium.

Mida peaks valikul arvesse võtma, on jahvati reguleerimine. Erinevad kohvimasinad pakuvad väiksemat või suuremat valikult kohvi jahvatamise reguleerimisel (rohkem või vähem astmeid). Mida laiem valik jahvatusastmeid, seda rohkem saad sa kohvimaitsetega eksperimenteerida.

Küttekeha

Küttekeha

Selle komponendi ülesanne on vee soojendamine. Kohvimasinad võimaldavad sul tavaliselt vee temperatuuri muuta. Madalama temperatuuri puhul on kohv puuviljasem, kõrgema temperatuuriga kohv muutub aga mõrkjamaks.

Kuigi enamike kohvimasinate max. ja min. temperatuurid on sarnased, pakuvad eri masinad neid rohkem või vähem. Neile, kellele meeldib kohvi maitsetega eksperimenteerida ja peeneid maitseid tunnetada, on see väga oluline.

Pump

Pump

See reguleerib veesurvet e. rõhku. Täisautomaatsete kohvimasinate rõhk on tavaliselt vahemikus 9 ja 15 bar’i. Tõmbe ajal on rõhk umbes 9 bar’i, tipphetkel kohvi valmistades aga saavutab masin 15 bar’i rõhu. Mõni masin on oma tipphetkel võimeline isegi 19 bar’ise rõhu saavutamiseks. Kohviekspertidena kinnitame sulle, et kohvi maitset see ei mõjuta. Kokkuvõtvalt, pumba järgi kohvimasinat valima ei peaks.

Veepaak ja veefilter

Veepaak ja veefilter

Kohvimasina valikul on oluline mõelda veepaagi suurusele, ning selle asetusele kohvimasinas. Kui jood vaid paar tassi päevas, on sobivam ka väiksem paak – kohvi valmistamiseks kasutatav vesi peaks olema nii värske kui võimalik. Kui jood igapäevast suuremaid kohvikoguseid või valid pigem piimajooke, vali kindlasti suurem veepaak. Kohvimasinad loputavad ennast automaatselt sisse-, ja väljalülitusel, ning ka peale igat piimajoogi valmistamist.

Kindlasti tuleks arvesse võtta ka veepaagi täpset asukohta – kas selle välja võtmine on mugav? Mõned veepaagid asuvad külje peal, teised on aga eest või pealt ligipääsetavad. Enamikel veepaakidel on eriline koht veefiltri sisestamiseks. Kui kasutad veefiltrit, ei pea masinale nii tihti katlakivieemaldust tegema. Filter pehmendab kohvi valmistamiseks kasutatavat vett, millel on kohvi maitsele positiivne mõju.

Tilgaalus

Tilgaalus

Tilgaalused on tavaliselt varustatud sensoritega, mis annavad märku selle täitumisest – ekraanile ilmub vastav fraas või ikoon, mis sind sellest teavitab. Meie soovitame alust tühjendada igal õhtul – isegi kui kohvimasin seda ei küsi (puhtama masina huvides). Lisaks tilgaaluse tühjendamisele viska ära ka kohvijäägid – kui kohvimasin arvab, et koos veega ka kohvijäägi eemaldasid, hakkab ta valmistatud portsjoneid uuesti nullist lugema.

Kohvitilad millel saab kõrgust reguleerida

Kohvitilad millel saab kõrgust reguleerida

Võta arvesse kohvitila maksimaalne kõrgus, ning võrdle seda oma lemmikute tasside või klaaside kõrgusega.

Piimasüsteem

Olenevalt mudelist võib kohvimasinal olla auruotsik, mida kasutatakse manuaalseks piima vahustamiseks, või siis automaatne piimavahustamise süsteem. Automaatseid piimasüsteeme on kahte tüüpi: üks on piimavoolikuga, teine integreeritud piimaanumaga. Kumb on parem? Mõlemad on head. Tähelepanu tuleks pöörata konkreetse mudeli piimasüsteemi funktsioonidele (olenemata sellest, kas tegemist on anuma või voolikuga), kuna need mõjutavad piimavahu kvaliteeti ja süsteemi puhastamise lihtsust või keerukust.

Ekraan

Ekraan

Ekraan, mis võimaldab lihtsamalt seadeid muuta ja kohvivalmistamist jälgida. Seadeid saab muuta ka ilma ekraanita masinate puhul, aga sel viisil on see palju keerulisem (vaja läheb kasutusjuhendit ja kannatlikku meelt).

Automaatne loputus

Automaatne loputus

See funktsioon kuulub peaaegu kõikide masinate juurde. Kui masin lülitub sisse või välja, teostab ta automaatse loputuse – see tagab ideaalse puhtuse ja värske maitsega kohvi.

Kasutajaprofiilid ja retseptide loomise võimalus

Kasutajaprofiilid ja retseptide loomise võimalus

Mõned kohvimasinad võimaldavad sul luua eraldi profiile. See tähendab, et iga pereliige saab luua enda isikliku profiili, muuta kõikide jookide retsepte oma soovi järgi, ning neid salvestada. Teistel masinatel on integreeritud My Coffee funktsioon, mis võimaldab luua kasutajaid ja salvestada uusi retsepte.

Olemasolevad kohviretseptid

Olemasolevad kohviretseptid 

Kohvimasina valikul on tähtis otsustada, kas soovid laia valikut erinevaid retsepte, või naudid vaid ühte tüüpi jooke – see on eriti tähtis, kui oled valimas mitme erineva masina vahel.  

Mugav juhtimine

Esimeste täisautomaatsete kohvimasinate küljes olevate nuppude arv, mis konkureeris esimestes rakettides olevate nuppude arvuga, põhjustas stereotüübi, et kohvimasinate kasutamine on äärmiselt keeruline. Modernsed kohvimasinad on vastupidiselt hoopis väga lihtsad kasutada – tootjad keskenduvad nii kohvivalmistamise tehnoloogiatele, kui ka kasutusmugavusele. Käimas on tõsine võistlus, milline tootja suudab luua suurema, targema ja funktsionaalsema ekraani, ning milline neist suudab pakkuda kõige täiustatumat nutiäppi.

Kohvimasina valikul peaks jälgima nuppude asetust, ikoonide mõistetavust, ekraani mugavust, menüü asetust, menüü keeli (kas sinu emakeel on seal olemas?), ning võimalust masinat äpist juhtida. Viimane neist on abiks nii jookide valmistamisel, seadete muutmisel, hooldusprogrammide teostamisel kui ka väärtusliku info omastamisel.

Disain ja viimistlus

Disain ja viimistlus

Kohvimasina välimine pool peaks olema mugav, ning ka meeldiva väljanägemisega. Ilu on vaataja silmades, mistõttu püüavad tootjad rahuldada erinevate maitsetega inimesi. Pea meeles, et sama mudel on tihti saadaval mitmetes toonides, mistõttu võid alati küsida, kas leidub ka sinu maitsele sobiv värvikombinatsioon.

Viimistluse koha pealt tuleks jälgida, et pind ei oleks liialt nõudlik e. ei määrduks ega kriimustuks liiga kergelt. Nõudlikum viimistlus nõuab ka rohkem puhastust ja hooldust. Sellisel juhul on vaja vaid soetada mikrofiiberlapp.

Kohvimasina nähtamatu pool

Kohvimasina nähtamatu pool

Mugavus on funktsioonide poole pealt väga oluline, kuid see mängib rolli ka nähtamatu ja peidetud kohvimasina poole juures. Täisautomaatsetel kohvimasinatel on kolm peamist komponenti, mida peab küllaltki tihti välja võtma, ning üks neist(tihti unustatud) mida nii tihti eemaldama ei pea. Esimene kolmest on veepaak, tilgaalus ja kohvijäägi anum, viimane aga – keeduplokk(brewing unit).
Alustame veepaagist. Nagu eelnevalt sai mainitud, on selle suurus kohvimasina valikul oluline faktor. Igapäevaste tasside arvu järgi saad valida väiksema või suurema paagi. Pea meeles, et vett võiks vahetada iga päev (värske vesi tähendab maitsvamat kohvi). Kui naudid piimaga kohvijooke, vali suurem paak, sest suur osa vett kulub loputuseks. Oluline on tähelepanu pöörata ka veepaagi asukohale – sinu valikust oleneb, kuhu saad kohvimasina asetada. Erinevad veepaagid on ka erinevalt eemaldatavad: vasakult, paremalt, eest, üleval. Kuna veepaagi eemaldamine on väga tihe tegevus, peaks see sinu jaoks ka mugav olema.
Rääkides tilgaalusest, on mõistlik eelistada alust, mis ei aja välja võttes vett su jalgadele ja põrandale. Mida sügavam alus, seda parem. 

Kohvijäägi anuma puhul ei ole mugavus kõige tähtsam asi, kuid arvesse tuleks võtta selle suurust. Kui jood igapäevaselt palju kohvi, on mõistlik valida suurema anumaga kohvimasin – et sa ei peaks seda liiga tihti tühjendama. Kui jood ainult paar tassi päevas, soovitame valida väiksema anuma, ning tühjendada seda igapäevaselt (puhtuse ja hügieeni eesmärgil). 

Viimane komponent on kohvi keeduplokk. See on press-tüüpi mehhanism, mis asub kohvimasina südames. Selle tähtsust ei tohiks kohvi valmistamise puhul unustada. Kohv jahvatatakse selle sisse, ning pressitakse tabletiks. Kapsel täitub veega, ning vesi surutakse läbi kohvitableti. Suure surve abil voolab kohv sinu tassi. Kuigi tegemist on suletud süsteemiga, võib kohvipuru ja veetilkasid tihti ka keeduploki peal ning ümber leida. Selle tõttu on iganädalane keeduploki eemaldamine ja täielik kraani all puhastamine väga oluline. Just sel põhjusel on hea, kui keeduplokki on lihtne eemaldada. Mõne kohvimasina puhul on keeduploki eemaldamine nagu keerulise pusle kokkupanek – enamik masinaid võimaldab seda aga väga lihtsalt teha. Tippklassi mudelitel näitab kohvimasin kõiki keeduploki puhastuseks vajalike tegevuste jada ekraanil.

Kohvimasina hooldus

Kohvimasina puhastusfunktsioonide puhul on mugavus esmatähtis. Kuigi kõikide kohvimasinate puhastus-, ja katlakivieemaldusprogrammid on üsna sarnased, erineb tihti nendes olevate ülesannete/protseduuride arv. Eriti kehtib see fakt masinate kohta, millel puudub jahvatatud kohvi ava – koht, kuhu tavaliselt käib puhastustablett. Sellistel seadmetel läheb puhastustablett otse keeduplokki, mille peab eelnevalt masinast välja võtma.

Oluline on välja tuua ka fakt, et tippklassi masinatel on hooldusprogrammide teostamine lihtsam, ning terve puhastusprotsess on suurel värvilisel ekraanil kuvatud. Kui sinu masinal ekraani ei ole, pead kätte võtma kasutusjuhendi, ning teostama vajalikud sammud ükshaaval järjekorras.

Kohvimasina hooldus

Suurim erinevus hoolduse koha pealt on piimasüsteemi puhastamises, mis oleneb täielikult masina tootjast. Lisaks kasutatavale süsteemile, piimasüsteemi vedeliku asukohale ja masina tühjendamise meetodile tuleks arvesse võtta ka piimavahustaja ülesehitust. Seda peaks olema lihtne eemaldada ja tagasi panna. Muul juhul võib piimajookide valmistamisel sattuda rohkem piima tassi ümbrusesse, kui tassi.

Oluline on meeles pidada, et kui oled musta kohvi jooja ning piimakohvid ei ole sulle, võid soetada masina, millel piimasüsteem puudub. Selle abil saad säästa raha, ning ka kohvimasina hooldamine on palju lihtsam. 

Paagid ja mahutid

Paagid ja mahutid

Äärmiselt oluline on juhtida tähelepanu oamahutite, veepaakide ja kohvijäägi anumate suurusele. Vali need oma igapäevase tarbimise järgi. Kui see number on suur, vali suuremate mahutitega masin, et ei peaks neid liiga tihti täitma ning tühjendama.

Õige suurusega mahuti valimisel pea meeles, et kohvimasin loputab ennast sisse-, ja väljalülitusel, ning peale iga piimajoogi valmistamist. Kui jood vaid paar tassi päevas, ei tohiks arvata et “Suurem on parem”. Soovituslik on kohvi valmistamiseks kasutatavat vett vahetada iga päev, ning ka kohviubade liiga pikk mahutis seismine kaotab nende aroomi ja maitset. Veepaaki või oamahutit valides tuleks meeles pidada ka nende asukohta masinas.

Teisisõnu, küsi endalt, kas muud asjad sinu köögis ei takista kohvimasina mahutitele ligipääsu. Kui kohvimasina kohal on vaba ruum, on see mahutitele ideaalne koht – kui masina kohal on riiul, tuleb mahutite asukoht hoolikalt läbi mõelda. 

Joogiretseptid

Liigume edasi kohvimasina funktsioonide ja kohvivalmistamise nüansside juurde. Esimene asi, mida tuleks olemasolevate retseptide puhul arvesse võtta – kas kohvimasin valmistab musti kohvisid või ka piimajooke. Esimesed masinad valmistavad tavaliselt espressot ja musta kohvi, teised on aga võimelised ka cappuccinot, lattet ja nende variatsioone valmistama.

Musta kohvi retseptid

Musta kohvi retseptid

Kõik täisautomaatsed kohvimasinad valmistavad kahte peamist kohviretsepti: espresso ja must kohv. Peamised erinevused peituvad nende kahe joogi kogustes. Espresso on 35-45 ml, must kohv pakub meile aga 100-150 ml tumedat ja maitsvat vedelikku. Joogi suuruste reguleerimine – enamik masinaid kallavad kohvi tassi ja võimaldavad sul soovitud koguse korral valmistamise peatada. Masin jätab selle valmistamisperioodi meelde, ning valmistab sama kogust ka edaspidi. Kui naudid suuremaid koguseid (rohkem kui 150 ml), soovitame veekoguse suurendamise asemel valmistada samasse tassi topelt jook, või lisada valmis joogile kuuma vett (Kasutades kuuma vee funktsiooni). Miks? Kohv ei ole lahustuv jook, seega selle valmimine ei lõppe, kui ta on lahustunud, vaid kui kõik omadused on kohvipurust välja võetud. Kui sa sama kohvipaksuga väga suure koguse kohvi valmistad, muutub kohv kibedaks, ning märjast kohvipurust läbi tulek muutub veele nii raskeks, et ta hakkab välja pressima kuskilt mujalt. 

Lisaks neile kahele joogile sisaldavad kõrgema klassi kohvimasinad ka teisi musta kohvi jooke. Näiteks klassikalise espresso variatsioonid, mis erinevad teineteisest suuruse, lisatud kuuma vee ja kohvi&vee järjekorra osas. Kõige populaarsemate retseptide hulka kuuluvad ristretto, topelt ristretto, topelt espresso, lungo ja americano. Vähemtuntud retseptid on näiteks black eye, red eye ja külmpruulitud kohv.

Piimaga kohvijoogid

Piimaga kohvijoogid

Enamik piimasüsteemiga täisautomaatseid kohvimasinaid valmistavad kahte peamist piimajooki: latte ja cappuccino. Peamised erinevused neis retseptides on vahustamine ja piima kogus. Lattes on rohkem piima ja vähem vahtu, cappuccino koosneb aga ühest kolmandikust piimavahust, ühest kolmandikust piimast ja ühest kolmandikust espressost. Mõnede masinate puhul erinevad need retseptid vaid piima koguse poolest, sest mitte kõigil kohvimasinatel ei saa reguleerida piimavahu konsistentsi. Kui oled erinevate piimajookide fänn, või naudid ka vahustamata piima, veendu, et sinu valitud masinal on olemas piimavahu konsistentsi reguleerimise funktsioon.
Kõrgema klassi kohvimasinatest võib leida ka suure hulga teisi piimaga kohvijooke. Kõik nad erinevad teineteisest espresso ja piima koguse, kohvi ja piima vahekorra ja piima konsistentsi (vähem või rohkem vahustatud piim või vahustama kuum piim) poolest. Kõige populaarsemad retseptid on espresso macchiato, flat white, latte macchiato, latte macchiato doppio ja cappuccino doppio.

Kasulik nipp neile, kes unistavad kaunist ja maitsvast piimavahust: hoia piim/piimaanum alati külmkapis, ning võta välja vahetult enne piimajoogi valmistamist. Korrektselt vahustatud piima jaoks on soovituslik kasutada külma piima. Muide, kui su piim on liiga kaua toatemperatuuril, võib see lisaks vahustamisprobleemile ka keset vahustamist roiskuda. 

Masinatootjate piimasüsteemid on küll erinevad, kuid sama hinnaklassi masinad valmistavad tavaliselt ka sarnase kvaliteediga jooke, ning on ka ühte moodi joogivalikuga. Niisiis, nagu eelnevalt sai mainitud, kõige olulisem aspekt on piimasüsteemi hooldamine e. kas see on lihtsalt lahti võetav, automaatse loputusega ja mugav.

Värske piim või piimapulber

Meie kliendid küsivad tihti kohvimasinate kohta, mis valmistavad piimajooke piimapulbrist, kuna nad on kuulnud nende eriti lihtsast puhastusest. See võib valmistada pettumust, kuid täisautomaatsed kodumasinad ei valmista pulbri-jooke (puudub võimalus masinasse pulbri sisestamiseks). See funktsioon on saadaval ainult kohvimasinatel, mis on koduseks kasutamiseks liiga suured ja ebamugavad. Sellegipoolest on meil häid uudiseid – baristad ja kohvigurmaanid on üheselt kindlal arvamusel, et naturaalne värske piim on alati parem, kui piimapulber.

Täisautomaatse kohvimasina eelised

Täisautomaatse kohvimasina eelised

  • Kiirus ja mugavus. Nagu eelnevalt sai mainitud, loodi täisautomaatsed kohvimasinad selleks, et aidata meil maitsvat kohvi kiiremalt ja lihtsamalt valmistada. Kuigi osa inimesi seostavad kohvi tegemist pika kohvivalmistamise rituaaliga, saavad paljud neist seda rituaali nautida ka täisautomaatse kohvimasinaga. Naudingu peamine märksõna on maitsev kohv. Ka külaliste puhul tulevad kiirus ja mugavus kasuks – vaid minutitega saad igale külalisele nende soovidele vastava joogi valmistada. Loomulikult kehtib see ka suuremate perede kohta: iga pereliige saab oma retsepti masina mällu salvestada, ning hiljem oma lemmikjooki vaid nupuvajutusega valmistada. 
  • Kõrge kvaliteediga kohv. On inimesi, kes usuvad et hea kohv valmib vaid professionaalse barista abil, ning professionaalse kohvimasinaga. Osa inimesi on otsustanud omale isegi pool-automaatse kohvimasina osta ilma, et nad oleksid selgeks õppinud kohvivalmistamise kunsti, või arvestanud nende faktoritega – selline masin võtab soojenemiseks aega (30 min kuni tund), ning vajab kasutamiseks nii aega kui ka oskusi. Kõrge kvaliteediga kohvi valmistamiseks või korrektselt piima vahustamiseks peavad baristad tavaliselt mitmekuulise intensiivse treeningu läbima. Meie arvates on kiirelt ja lihtsalt maitsva kohvi nautimiseks täisautomaatne kohvimasin ideaalne valik. Tänu täisautomaatsete kohvimasinate uusimatele integreeritud tehnoloogiatele on valmistatud kohvi maitse võrreldav jookidega, mida valmistavad professionaalsed baristad. 
  • Kõik vajalikud komponendid on leiatavad ühest kohast. Teisisõnu, täisautomaatsel kohvimasinal on olemas kõik, mida vajad maitsva kohvi valmistamiseks – veskist piimasüsteemini. Kuigi see on täisautomaatse kohvimasina põhiolemus, on see ka tema eelis teiste kohvimasinate ees. 
  • Võimalus seadeid muuta. Alustame faktist, et sinu kohvi mõjutab kohvioa iga nüanss – alustades sellest, kust poolt loojus päike, kui kohvipuu kasvas, lõpetades ilmaga, kui valmistasid kohvi ja vaatasid aknast välja (huvitaval moel mõjutab ilm sinu kohvi maitset, sest niiskustase ja õhurõhk mõjutavad sinu vee kvaliteeti). Liigume tagasi tingimuste juurde, mida me saame muuta. Esiteks on vaja paika panna soovitud veetemperatuur – olenevalt kohvimasina mudelist saad valida erinevate astmete vahel. Eri temperatuuriga kohv avaldab sinu kohvis erinevaid maitseid. Eksperimenteeri ja avasta omale sobilik temperatuur. Pea meeles, et kui sinu ostetud kohv on veidi happelisem, saad seda vähendada ja kohvile kibedust lisada vee temperatuuri tõstes. Kui su kohv on liiga mõru, madalda vee temperatuuri. Järgmise aspektina saad reguleerida kohvi jahvatusastet. Mida peenem see on, seda kangem on kohv – jämeda jahvatuse puhul on kohv pehmem ja puuviljasem. Muide, tootjad ei soovita kõige peenemat jahvatust valida: see ei lase veel korrektselt läbi kohvi voolata, kahjustades pressi. Lisaks võivad liiga peened kohvi osakesed liikuda kohtadesse, mida on keeruline puhastada. Eriti peen jahvatus on sobilik valida vaid siis, kui sa tead, mida teed, ning oled võimeline masinat korrektselt hooldama. Viimane aspekt on joogi proportsioonid – usalda oma isiklikku maitset ja soove. Oluline on meeles pidada, et tootjad salvestavad menüüsse tavaliselt ideaalsed joogid ja retseptide proportsioonid, mis pakuvad meile ideaalselt tasakaalustatud maitseid. Sellegipoolest ei tähenda see, et sa ei võiks uute maitsvate kombinatsioonide jaoks eksperimenteerida!
  • Parima disaini valimine. Valida on võimalik erinevate tootjate vahel, kuid pea meeles – isegi sama tootja sama mudelit toodetakse tihtipeale eri toonides või kombinatsioonides.

Täisautomaatse kohvimasina puudused

Täisautomaatse kohvimasina puudused

  • Kohvimasina hind. Kuna inimesed peavad täisautomaatse kohvimasina hinda tihti puuduseks, lisame ka selle siia nimekirja. Pikas perspektiivis tasub see investeering ennast kiirelt. Kuigi teised, eeljahvatatud kohvist ja kapslitest kohvi valmistavad masinad on soodsamad, on jahvatatud kohv ja kapslid palju kallimad, kui kohvioad. Tuletame ka meelde, et kohviubadest värskelt jahvatatud kohv on alati aromaatsem ja maitsvam. 
  • Hooldustooted. Nagu iga teine keerukam seade, vajab ka kohvimasin hooldamist. Selle tarvis on vaja erilisi hooldustooteid: puhastustabletid, keeduploki määre, katlakivieemaldusvahend ja/või veefilter, ning eriline piimasüsteemi puhastusvahend. Kui hooldad oma kohvimasinat korrektselt, kestab see kaua ja muudab iga su päeva maitsva kohvi abil säravaks. 
  • Masina hoolduseks kuluv aeg. Kuigi modernsemad kohvimasinad on automaatsete hooldusprogrammidega varustatud, nõuab nende teostamine siiski aega. Oluline on ära märkida, et tippklassi masinate puhul muutub see aina kergemaks ja lihtsamaks – asjaolu tõttu, et tegemist on täiesti automatiseeritud funktsioonidega, tasub kaaluda kallima masina soetamist. 

Kas kallima kohvimasina valimine on tõesti seda väärt?

Küsimus, mida tihti oma klientidelt kuuleme: mis vahet on lihtsaimal(tihti ka soodsaim), ning preemium klassi kohvimasina mudelil? Kas kallim masin valmistab maitsvamat kohvi? Sel puhul saame kohvimasinat võrrelda autoga. Iga toimiv auto viib meid ühest kohast teise – see on auto põhifunktsioon. Sama kehtib ka kohvimasinatele: kui see on heas korras, valmistab see sulle kohvi. Küsimus on selles: kuidas ta seda teeb?

  • Retseptivalik. Kõik automaatsed kohvimasinad valmistavad kohvi värskelt jahvatatud ubadest (see on integreeritud veski mõte), kuid lihtsaimate kohvimasinate retseptid piirduvad vaid mõne traditsioonilise kohviretseptiga: espresso ja must kohv. Mõned neist kohvimasinatest on varustatud auruotsikuga, mis võimaldavad sul manuaalselt piima vahustada. Preemium-klassi mudelite abiga saab ühe nupuvajutusega valmistada kuni 28 retsepti.  
  • Kohvi maitse. Rääkides kohvi maitsest, on oluline arutada ka võimalikke reguleerimise variante. Soodsaimatel mudelitel on need võimalused väga piiratud: valida saab vaid mõne üksiku jahvatusastme ja temperatuuri taseme vahel. Teisest küljest – preemium masinad võimaldavad sul iga kohvivalmistamise parameetrit oma soovide järgi kohandada, pakkudes sulle laia valikut erinevaid tasemeid. 
  • Kohvimasina juhtimine. Tavapäraselt on lihtsaimad kohvimasinad varustatud väikeste ekraanidega, mis näitavad saada olevaid funktsioone või teavitavad sind masina hetkeseisust konkreetsete ikoonide abil. Nende mõistmiseks on esialgu tarvis välja uurida ikoonide tähendus. Selliste masinate puhul on ka hooldusprogrammide teostamine palju keerukam(abiks peab võtma kasutusjuhendi).
    Preemium mudelid on selle koha pealt erinevad: nad on varustatud laia värvilise ekraaniga, mis pakub nii tekstipõhist kui ikoonidega abi. Eriti mugav on see seadistusi muutes või hooldusprogramme teostades – jälgi vaid ekraanil etteantud samme. 
  • Nutikad tehnoloogiad. Peaaegu kõik preemium mudelid on nutiseadmest juhitavad (nutitelefon või tahvelarvuti). Lae lihtsalt tootjapoolne äpp alla. Selle abil saad valmistada jooke, muuta ja salvestada seadeid, ning kõrva taha panna laia valikut nõuandeid kohvi teadmiste ja valmistamise osas.
  • Hooldus. Preemium-klassi masinad on täisautomaatsed, seega nende hooldamine on palju lihtsam. Integreeritud piimasüsteemiga mudelit valides on see eriti tähtis. 
  • Disainilahendused. On ilmselge, et lihtsamaid masinaid tehes kasutatakse lihtsakoelist disaini. Preemium mudelid uhkustavad aga palju kõrgkvaliteetsema viimistlusega, ning nende disainilahendused on tihtipeale modernsemad ja luksuslikumad.

Kokkuvõtteks

Täisautomaatset kohvimasinat või muud sarnast seadet valides peaksid läbi mõtlema, millist summat oled sa valmis kulutama. Meeles peaks pidama, et kohvimasin teenib sind kauem kui aasta. See seade rõõmustab sind igapäevaselt maitsva tassitäie kohviga, seega kasutad sa seda igapäevaselt. Olles oma soovid ja vajadused kaardistanud, vali masin vastutustundlikult – hiljem võib pettumus suur olla, kui selgub, et see masin ei ole sulle õige. Kui soovid oma väärtuslikku aega säästa, kontakteeru meie konsultantidega, kes hoolikalt sinu vajadusi/soove analüüsivad, ning sulle sobivaimat pakuvad. Peale kohvimasina soetamist ei tohiks unustada, et kohvi maitse ei sõltu ainult masinast ja sinna integreeritud tehnoloogiatest/seadetest, vaid ka kohviubadest endast. Need peaksid olema värsked ja kõrge kvaliteediga. KohviSemu ubade sortiment on väga lai, ning disainitud täisautomaatsetele kohvimasinatele – aitame sul sinu maitsele sobivaimad kohvioad välja valida.
Jääme innukalt teie kõnesid ja kirju ootama!