Kui soovid konkreetsele kohvijoogi viimse detailini viimistleda, võid mõista, et lihtsalt kõrge kvaliteediga kohviubade jahvatamisest ei piisa. Sa vajad ka õiget tüüpi tassi, millest seda jooki nautida. Kuigi maitseerinevused ei pruugi on äärmuslikud, on igale joogile disainitud tassi mõte tuua välja joogi konkreetseid omadusi. Siinkohal ei lähtuta ka traditsioonidest: kohvikultuur üle maailma on küll äärmiselt nipsakas, kuid tasside disain selle hulka ei kuulu. Lihtne fakt on see, et kaunis tass muudab sinu kohvipausi niivõrd palju rohkem nauditavamaks! KohviSemu sortimendist leiad valiku erinevaid maailmas tuntud tasside tootjaid, mis on sobilikud erinevat tüüpi jookidele.
Espressotassid
Selleks, et avaldada oma kohvi parimad omadused, peaksid sinu espressotassid vastamata teatud nõuetele. Ette antud ja äärmiselt nõudlikust espresso retsepist lähtudes: intensiivse väiksemahulise joogi (25-30 ml) valmistamiseks peavad oad olema peeneks jahvatatud, vesi läbi selle surutud 8-9 bar’ise rõhuga, ning kohv tambitud täpselt õigel moel. Selle erakordse joogi serveerimiseks kasutatakse väikese diameetri ja mahuga tasse (tavalised espressotassid mahutavad keskmiselt 60-90 ml vedelikku). Nad on muna-, või tulbikujulised, ning kaldus servaga. Selleks, et neist tassidest mugavam juua oleks, on nende serv ümaram ja paksem.
Kuna traditsiooniline espresso portsjon on niivõrd väike, serveeritakse seda tavaliselt väikestest paksuseinalistest portselantassidest: see aeglustab sooja kadu ja muudab joogi aroomi kontsentreeritumaks. Üks espresso unikaalseid omadusi on selle crema: erakordselt aromaatne kollakas-pruun vaht, mille on moodustanud õhumullid ja erinevad kohvis lahustunud ained. Surve langus muudab süsihappegaasi vähem lahustuvaks, kinnitub gaasi sisse, ning loob protsessi käigus kohvile crema kihi. Selleks, et see crema kiht ei hajuks, on vajalik kasutada õige suurusega tassi. Pritsmete ja vahu kadumise vältimiseks peab aga espressotassil olema kaldus serv.
Klassikalistel espressotassidel on tavaliselt valge sisu, mis rõhutab luksuslikult karamellise tooniga crema kihti. Huvitava vahemärkusena võib öelda, et sellist tüüpi tassid on loodud ainult ühele portsjonile. Kohvi tassi kallamisel väldi selle servani täitmist: kui seda teed, ning jooki segad, kaotad mitmed väärtuslikud aromaatsed omadused. Kui eelist topelt portsjonit, vali selleks spetsiaalne topelt-espresso tass – need on suuremad, ning mahutavad umbes 100-120 ml.
Kui oled valmistamas ühte (või kahte) espressot, pööra erilist tähelepanu ka kohviubadele. Need on küll alati äärmiselt olulised, kuid eriti suurt rolli mängivad nad espresso puhul. Seda seetõttu, et espressot juuakse puhtalt, ilma piima ja muude lisanditeta. Pea meeles: mida peenemad kohvioad sa valid, seda autentsem ja sügavam sinu espresso tuleb.
Kohvitassid
Erinevalt rangete nõuetega espressotassist, annavad kohvitassid sulle valikuvabaduse. Klassikaline must kohv, pikk must kohv, americano, filterkohv ja muud mustad joogid on serveeritavad erineva kuju, suuruse ja materjaliga tassidest. Peamiselt kohtad keraamilisi, portselanist, klaasist, savist või roostevabast metallist tasse. Need materjalid ei ole eriti poorsed,0 mistõttu ei mõjuta nad ka sinu kohvi maitset.
Klassikalist musta kohvi serveeritakse tavaliselt suurest (umbes 200-300 ml) ja sirgest käepidemega tassist. Americano ja pikk must on aga sobilikud suuremate espressotasside jaoks. Specialty kohvi ja filterkohvi valmistamise meetodite arenguga koguvad populaarsust ka uued ja omapärased kohvi serveerimise viisid. Filterkohvi serveeritakse tänapäevad sangadeta tassidest või klaasidest. Populaarseks on saanud ka väikesed keraamilised/savist kausid, ning ka kuumakindlad kohviklaasid.
Eraldi tasub mainida ka degusteerimise kausse (cupping bowls). Need on disainitud kohvi cuppingu ehk erilise maitsmise tehnika jaoks. Selle korrektseks teostamiseks peab vee temperatuuri hoolikalt jälgima: maitsjad proovivad kohvi alles siis, kui see on piisavalt jahtunud. Termomeetri vajaduse välistamiseks saad sa kasutada värvimuutvat cupping kaussi.
Cappuccino Tassid
Cappuccino on espresso baasil jook, mis sisaldab ühte espresso portsjonit, piima ja tihket piimavahu kihti. Cappuccino tassid mahutavad tavaliselt 170-250 ml kohvi, ning on ülaosast laiemad. Alumine osa on kitsam ja paksem, ning aitab välistada tahtmatute mullide tekkimise. Ülemise osa õhukesed seinad aitavad kaasa meeldiva crema kihi tekkimisele. Sellist tüüpi tassid on tavaliselt portselanist, klaasist, keraamilisest materjalist või isegi kivist.
Latte Tassid
Café latte on üks mitmetest trendikatest espresso baasil jookidest. See on valmistatud ühest või kahest portsjonist espressost, soojendatud piimast, ning õhukesest piimavahu kihist. Latte tassid mahutavad tavaliselt umbes 250-300 ml vedelikku. Selles osas on saadaval erinevaid valikuid: klassikalise latte tassi kuju võib sulle meenutada cappuccino tassi, ning samal ajal kaldub pikk ja kitsas klaas rohkem latte kihilise venna, kreemise latte macchiato poole. Klassikaline variant on tavaliselt keraamiline või portselanist, ning latte macchiato serveeritakse tavaliselt paksust topelt-seinaga klaasist. Läbipaistev klaas võimaldab sul imetleda erakordselt kauneid kihte, ning topeltsein välistab kuumenenud klaasi haaramisest tekkiva ebamugavuse.
Flat White Tassid
Flat white on espresso baasil jook, mis on kaetud peen-vahuga. See on sarnane café latte’le, kuid ta on väiksem, sisaldab vähem piima, ning rohkem kohvi. See jook sisaldab tavaliselt topelt-portsjonit espressot, või eriti intensiivse kohvi fännidele – topelt-portsjonit ristrettot. Flat white tassid on valmistatud peamiselt keraamilisest materjalist, ning mahutavad umbes 150-200 ml kohvi.
Teetassid
Lisaks arvukatele kohvi jaoks loodud tassidele on KohviSemu sortimendis ka lai valik teetasse. Oluline on aga mainida, et teetassidele otsese nimetusega ei viidata: peamiselt on need universaalsed, ning sobilikud mitmetele erinevatele jookidele. Meie valikus olevaid tasse vaadates leiad aga kindla peale ka endale sobilikud teetassid: oma valiku tegemisel lähtu portsjoni suurusest, mugavusest ja disainist.
Sellegipoolest on ideaalse tassi leidmisel ka mõningad nõuanded. Proovi vältida poorseid materjale: seda seetõttu, et aroomid kipuvad pooridesse kinni jääma. Sel puhul on alati heaks valikuks keraamilised tassid. Nad ei ole poorses, ning hoiavad hästi ka sooja! Ka portselanist tassid on ideaalsed: tees leiduvad osakesed (tanniinid) ei ole võimelised selle seinale kinnituma, ning su tee püsib täidlane. Klaasist tassid on aga erakordselt head sinu kohvi kauem kuumana hoidmisel, ning roostevabad valikud äärmiselt vastupidavad.
Kohv ei ole üldse ainus sajanditepikkuste traditsioonidega jook. Ka tee maailm on tõeliselt värvikas! Kuigi tundub, et tänapäeval toetutakse valikutes pigem mugavusele, on mõningad juurdunud harjumused oma alguse saanud väga vanadest kommetest. Näiteks teetassi sang: selle olemasolu sõltub tavaliselt joodava tee tüübist. Sangaga tass on tavaliselt musta tee jaoks: see tee vajab kõrgemat valmistamise temperatuuri, ning muudab sanga olemasolu seetõttu erakordselt oluliseks. Selle vastandina juuakse aga traditsioonilist Hiina rohelist teed keraamilistest või kivitassidest, millel käepidemeid ei ole.
Taldrikuga tassid
Taldrikuga tassid on ideaalne valik peenematele inimestele. Klassikalised kohvitassid peaksid muide alati tulema koos taldrikuga – olenemata sellest, kas serveeritakse espressot, musta kohvi, cappuccinot, lattet või flat white’i. Taldrik muudab jooki atraktiivsemaks ja lisab mugavust. Kui sulle meeldib oma jooki veidi magusamaks muuta, saad kasutada taldrikut suhkrukuubiku või segamislusika hoiustamiseks.
Kaanega tassid
Kui sulle meeldib oma jooke igale poole kaasa võtta, sobib sulle hästi kaanega tass. Sellised tassid on disainitud tavaliselt eriliste autos olevate tassihoidjate jaoks. Kellele ei meeldiks omle hommikul kohvi või teed valmistada, ning seda ohutult teel tööle nautida? Kui leiad, et su kohv on joomise hetkeks juba liiga külm, võib sulle sobida hoopis termostass. See hoiab su jooki kuumana lausa mitu tundi.
Maailma Parimad ja Tuntumad Tasside Tootjad
Fellow
San Francisco’s asuv Fellow valmistab imelisi kohvivalmistajaid ja serveerimis-seadmeid. Maailmas on omale nime teinud näiteks Stagg EKG elektriline veekeetja, Ode kohviveski, ning Atmos vaakumkonteiner. Fellow tassid sisaldavad endas keraamilisi topeltseinu, mistõttu puudub sanga vajadus: tass ei kuumene väljastpoolt, ning jook ise püsib palju kauem kuumana. Saadaval on ka mitmeid Fellow reisitermoseid. Kõik Fellow termostassid on laia avaga, kitsaste seintega, ning optimaalse maitse jaoks ka keraamilise kattega.
Kahla
Kahla on maailmakuulus Saksa portselanitootja, ning mitmete rahvusvaheliste disainiauhindade nominent. Ettevõte pakub erinevaid portselanist köögitarvikuid, mis eristuvad oma kõrge kvaliteeti, säravate toonide ja erakordse funktsionaalsuse poolest. Kahla toodetud reisitermosed on samuti äärmiselt tuntud. Tänu Magic Grip tehnoloogiale on need tassid erakordselt mugavad käes hoida: seda tänu nende pinda katvale kummist soontele.
KeepCup
KeepCup sündis tänu soovile vähendada ühekordsete plastikust topside raiskamist. See ettevõte pakub nüüd maailma esimesi taaskasutatavaid tasse maailmas, mis sobituvad kõrgeimate barista standarditega. Need stiilsed ja mugavad tassid on valmistatud plastikust, klaasist ja roostevabast terasest, mistõttu rahuldavad nad kõikide nõudmisi.
Stelton
Stelton on Taani disaini-ettevõte, kes toodab köögiriistu ja mitmesuguseid muid majapidamistarbeid. Nende skandinaavialiku minimalismiga on nende looming korraga nii kaunis kui ka funktsionaalne. Pidev koostöö maailma parimate disainerite ja arhitektidega on püüdnud kõikide tähelepanu, ning toonud neile ka arvukalt mainekaid disainiauhindu. Stelton tassid on ideaalne kombinatsioon stiilist ja kvaliteedist.
Loveramics
KohviSemu sortimenti kuuluvad ka Loveramics poolt toodetud tassid, mis on armastatud ja tuntud miljonite poolt üle terve maailma. Loveramics spetsialiseerub eriliste käsitsivalmistatud keraamika, kohvitasside ja lauanõude tootmisele. See ettevõte avas oma esimese kaupluse 2011 Hong Kongis, ning on sealt alates olnud kohvimaaailma kuldne standard – kombineerides endas iidseid traditsioone ja kaasaegseid disainilahendusi. Loveramics tassid valmistatakse kõrgeima kvaliteediga portselanist: seda kuumutatakse, kuni ta saavutab 1300 °C. See muudab aga materjali äärmiselt vastupidavaks ja purunemiskindlaks. Paksud seinad tagavad stabiilse temperatuuri, ning kaldus serv välistab soovimatute mullide tekkimise. Ei tule ka üllatusena, et Maailma Latte Art Meistrivõistlustel valiti Loveramics ürituse ametlikke tasse tootma.
Saad valida, milliseid küpsiseid lubad meil kasutada. Mõned neist on hädavajalikud ja neid ei saa välja lülitada.
Neid küpsiseid on vaja selleks, et meie veebileht töötaks korrektselt ning neid ei saa välja lülitada. Need küpsised ei kogu isiku tuvastamist võimaldavat infot.
Need küpsised lasevad meil optimeerida veebilehte ja näha külastajate allikaid. Selle eesmärgi jaoks kasutame Google Analytics platvormi. Kogutud andmed ei võimalda sinu tuvastamist ning me ei jaga infot ühegi kolmanda poolega. Nende küpsiste võimaldamisel saad kasutada meie reaalajas vestlust ning saad seega abi meie nõustajatelt.
Kellelegi ei meeldi reklaamid - eriti sellised, mis pole üldse asjakohased sinu jaoks. Nende küpsiste abil saame tuvastada sinu soovid ning näidata sulle vaid asjakohaseid pakkumisi. Sa näed reklaame ka siis, kui sa neid küpsiseid sisse ei lülita, kuid sel juhul ei vasta reklaamid sinu huvidele ja soovidele.