T.
Min.
Sek.
Black Crow White Pigeon jutustab erakordseid kohvilugusid. Selle loo peategelased ja jutustajad – Must Vares ja Valge Tuvi – kehastavad erikohvide maitsepalette: tumedatest sügavatest maalähedatest nootidest kuni heledate peenete aroomideni. Alates täielikust süsimustast pimedusest kuni hingetuks võtva valgustava erksuseni, sobitub sellele skaalale iga maitse. Liituge nende tegelastega unustamatul maitsete teekonnal.
Iga kohv jutustab ainulaadset lugu, olles samal ajal pakitud kotti, mis meenutab peatükki raamatust: hoolikalt nummerdatud peatükid ulatuvad 1-st 24-ni. Oma erakordse kohviloo jutustamiseks alustage julgelt mis tahes peatükist.
Specialty on selline kohv, mida on hinnanud sertifitseeritud kohvidegusteerijad (tuntud ka kui Q graders e. kvaliteedi-hindajad), kasutades Specialty Coffee Associationi (SCA) välja töötatud spetsiaalset skaalat, ning mis on seejärel saanud 80 või enam punkti 100-st. Selle protsessi käigus hinnatakse erinevaid omadusi, sealhulgas aroomi, maitset, järelmaitset, happesust, täidlust, maitsete tasakaalu, magusust, maitse “puhtust”… Tasub teada, et erikohvid moodustavad vaid 10% kogu maailmas toodetud kohvist – see tähendab, et need on tõepoolest maailma parimad sordid.
Oluline on mõista, et specialty kohvide maitsenoodid ei ole kunstlikud maitsed. Selle asemel on need loomulikult esinevad peened vihjed. Seega, selle asemel, et selgelt tuvastada näiteks mustikate või piimašokolaadi maitset, võite erikohvi rüübates tunda midagi mustikate või piimašokolaadi sarnast. Selliseid kirjeldusi saab vaadelda samamoodi, kui nüansse peenete veinide või teede puhul.
Erikohvide maitsepalett on äärmiselt mitmekesine: tumedatest sügavatest maalähedatest nootidest kuni kergete peenete aroomideni välja. Oleme oma kohvid rühmitanud nende domineerivate maitsete järgi: valge pakend esindab puuviljasemat profiili suurema hulga lilleliste või marjaste nootidega, samas kui mustad kotid sisaldavad maalähedasemaid kohvisid, mis kipuvad olema šokolaadisemad.
Kui olete valmis katsetama, võite alustada ükskõik millisest neist kohvidest! Need, kes otsivad aga midagi eriti üllatavat, peaksid kaaluma Aafrika kohvi proovimist: see on äärmiselt elav ja võib isegi panna teid kahtlema, kas see on tõesti kohv, mida te joote. Kui soovite siiski alustada millegi turvalisemaga, soovitame proovida Brazil Santa Luziat, mis on tõeline Brasiilia klassika.
Oma sobiva specialty kohvi valimisel tuleks arvesse võtta neid tootekirjelduses või pakendil välja toodud omadusi:1. Kohvi kasvatuspiirkond. See on absoluutselt tõsi, et iga specialty kohv esindab eraldi ainulaadset universumit – teatud piirkondadest või mandritelt pärit kohvide puhul kohtab siiski teatud noote sagedamini. Aafrika kohvid kipuvad olema eriti eksootilised: neil on marjade, puuviljade, lillede, isegi tee või veini noodid. Aasia sorte iseloomustab suurem arv mõrkjaid, eriti “raskeid” noote: võite tuvastada vürtside, šokolaadi, tubaka, punase veini või puidu maitsed. Lõuna-Ameerikast pärit kohvid on hästi tasakaalustatud ja loomult magusad: neil kipuvad jääma tunda šokolaadi, pähklite ja puuviljade noodid. Need sordid on üldiselt vähem happelised kui Aafrika omad ja ka peenemad kui Aasia kohvid. Kesk-Ameerika kohv on aga eriti särav ja elav: sageli kohtab troopiliste puuviljade ja pähklite noote.2. Kõrgus. Kõiki specialty kohvisid kasvatatakse kõrgetel kõrgustel. Mida suurem on kõrgus merepinnast, seda kauem võtab kirsside küpsemine aega ja seda keerulisem on sealt saadav maitse. Seetõttu on mägismaal kasvatatud kohvile iseloomulik rikkalik maitsepalett ja veetlevad magususe vihjed.3. Töötlemisviis. Looduslikul meetodil töödeldud kohvi iseloomustab tavaliselt suurem täidlus ning magusam ja mahlasem maitse. Pestud meetod seevastu annab ubadele eriti puhta maitseprofiili: sellised kohvid kipuvad uhkeldama kergema, õrnema sisuga ja suurema puuviljasusega. Meetöötlus annab kohvile keskmise täidluse, magusamad noodid ja teelaadse järelmaitse, anaeroobse meetodi tulemuseks on aga eriti puuviljased eksootilised maitsed.4. SCA hinnag. Mida kõrgem on SCA hinnang, seda heldemalt on eksperdid kohvi hinnanud – ja järelikult seda intrigeerivam ja üllatavam on selle maitseprofiil.5. Röstimise tase ja soovitatavad valmistusviisid. Heledad röstid sobivad tavaliselt filterkohvi ja pätikohvi jaoks, samas kui meie specialty valiku keskmised ja tumedamad röstid töötavad suurepäraselt olenemata sellest, kuidas te neid valmistate. Soovitatavad valmistusmeetodid leiate iga kohvi kirjeldusest.6. Maitsenoodid. Kindlasti on ka maitsenootidele tähelepanu pööramine hea mõte.
Saad valida, milliseid küpsiseid lubad meil kasutada. Mõned neist on hädavajalikud ja neid ei saa välja lülitada.
Neid küpsiseid on vaja selleks, et meie veebileht töötaks korrektselt ning neid ei saa välja lülitada. Need küpsised ei kogu isiku tuvastamist võimaldavat infot.
Need küpsised lasevad meil optimeerida veebilehte ja näha külastajate allikaid. Selle eesmärgi jaoks kasutame Google Analytics platvormi. Kogutud andmed ei võimalda sinu tuvastamist ning me ei jaga infot ühegi kolmanda poolega. Nende küpsiste võimaldamisel saad kasutada meie reaalajas vestlust ning saad seega abi meie nõustajatelt.
Kellelegi ei meeldi reklaamid - eriti sellised, mis pole üldse asjakohased sinu jaoks. Nende küpsiste abil saame tuvastada sinu soovid ning näidata sulle vaid asjakohaseid pakkumisi. Sa näed reklaame ka siis, kui sa neid küpsiseid sisse ei lülita, kuid sel juhul ei vasta reklaamid sinu huvidele ja soovidele.