Piiratud ajaga pakkumine:
  • 00

    P.

  • 00

    T.

  • 00

    Min.

  • 00

    Sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kohvile
Teine sama pakk kingituseks.

Kuidas valmistada täiuslik Cappuccino?

Cappuccino
#cappuccino brown #cappuccino caramel #cappuccino dolce gusto #cappuccino ice dolce gusto #cappuccino irish #cappuccino italiano #cappuccino ja latte erinevus #cappuccino piim #cappuccino valmistamine #cappuccino vs latte #dolce gusto cappuccino #easy cappuccino #ice cappuccino #latte cappuccino

Mm, vahustatud piim ja tummine espresso! See kooslus on loodud tõelisteks kohvinaudinguteks. Aga täna ei keskendu me mitte caffé lattel, vaid hoopis legendaarsel cappuccino kohvil.

Kohe saad teada…

• Kuidas teha taevalikult maitsev kruusitäis cappuccinot?
• Miks selle joogi nimi cappuccino on?
• Milliseid põnevaid variante sellest loodud on?
• Millistest tüüpilistest cappuccino valmistamise vigadest tasuks hoiduda?

Ja palju muudki! Loe edasi, et saada põhjalik ülevaade maitserohke kohvi ja mõnusa piimavahu pika ajalooga abielust.

Kuidas käib cappuccino valmistamine?

Alustame ABCst. Iga võrgutava kohvijoogi valmimise taga on küllaga teadmisi ja kogemusi. Kuid konkreetsed meetodid sõltuvad ikkagi sellest, mis sul täpselt kodus on.

Espressomasin vahustamisotsikuga:

Sinu eesmärk on valmistada cappuccino ligikaudu 85 ml värskest täispiimast ja 25 ml espressost. Lõpuks saad umbes 150 ml kohvijooki, sest vahustamine tekitab täiendavat mahtu.

Täida kolmandik kannust külma piimaga. Vahustamisotsik käib piima pinnale, mitte kannu põhja. Hoia sangast, lülita vahustaja sisse ning aeg-ajalt liiguta seda nii pinnal kui veidi sügavamal ringi. Kui vahustamine läbi, siis lase ruttu must vesi teise anumasse ja lase lapiga kiirelt üle toru. Tee paar ringjat liigutust piimavahukannuga ja koputa seda vastu lauda.

Jälgi, et piima temperatuur ei tõuse üle 65 kraadi. Vastasel juhul saab kannatada nii aroom kui tekstuur.

Valmista espresso piisava suurusega tassi. Ideaalis cappuccino kruusi või klaasi. Seejärel vala vahustatud piim otse espressole peale.

Alguses sihi keskele, misjärel liigu ringjate liigutustega ääre poole. Ja siis ongi isuäratav cappuccino valmis!

Kiirem viis ehk kohvikapslid:

Kohvikapslitega saad valmistada cappuccinot eriti kähku. NESCAFÉ® Dolce Gusto® Cappuccino kapslite abil saad mõnusalt piimavahuse kohvijoogi.

Märka, et see kapselkohvi elamus koosneb kahest osast. Sul on ühes pakis 8 kohvikapslit ning 8 piimakapslit.

Kohvikapslites on tumeda röstiga kvaliteetsete kohviubade segu, millest saad mõnusalt tugeva aroomiga espresso.

Piimakapslites on aga täispiimast tehtud pulber, mille kasutamisel saad muudad oma espresso hurmavaks Dolce Gusto Cappuccinoks. Piimavaht saab olema ühtlaselt kreemjas ning kergelt magus. Just nii nagu on hea!

Samuti kiire lahendus ehk täisautomaatne kohvimasin:

Täisautomaatse kohvimasina kasutamisel ei pea üldse millegi üle muretsema. Lihtsalt vali menüüst cappuccino ja vajuta nuppu.

Mõned kohvigurmaanid muretsevad, kas automaatmasina cappuccino jõuab ikka baristade poolt valmistatud kohvijookidele kuidagi järgi? Või jääb täiesti maha?

Ei-ei, tänapäevased täisautomaatsed kohvimasinad on tõelised tehnikasaavutused. Iga sinu cappuccino kvaliteet on kõrge. Parimate masinatega, näiteks Jura valikust, ei tohiks tavalise kohvikus valmistatud cappuccinoga mingit vahet olla.

Pole ühtki aparaati:

Cappuccino valmistamiseks läheb sul siiski minimaalselt vaja kahte komponenti. Ühega valmistad mõnusalt tummise itaaliapärase espresso. Teisega teed piimavahu, mis viib keele alla.

Kui oled alles alustamas oma kohvisemu teekonda, siis soovitame mõelda, milline cappuccino valmistamise masinate variantidest sulle võiks kõige meelepärasem olla.

Põhimõtteliselt saad cappuccino valmis teha kõikide järgnevate variantidega: täisautomaatne kohvimasin, poolautomaatne espressomasin koos piimavahustiga ning tasemel kapselkohvimasin.

Oot-oot, teeme selgeks cappuccino vs latte!

Mõned kohvijoogid tunduvad väga sarnased, sest neil on praktiliselt samad koostisosad. Aga oluline on viis ja tehnika, kuidas neid valmistatakse. Sama või sarnase koostisega kohvijoogid võivad kukkuda välja üllatavalt teistsugusena.

Seega, mis on cappuccino ja latte erinevus?

Kohvijook Cappuccino Latte
Kohvi ja piima osakaal 1/3 espressot, 1/3 vahustatud piima, 1/3 piimavahtu 1/3 espressot, 2/3 vahustatud piima
Joogi suurus 150-180 m. 240 ml
Tavaliselt serveeritakse… Tassis Klaasis või tassis
Päritolumaa Itaalia USA/Euroopa (vaidlus)

Kust cappuccino nimi üldse pärit on?

Cappuccino tuleb ladinakeelsest sõnast Caputium. Hiljem muudeti see saksa-austriapäraselt kapuzineriks. Tegu on vormiga nüüdse itaalia keele sõnast cappuccio, mis tähendab kapuutsi või midagi muud, mis katab pead. Seega, cappuccino tähendab sõna otseses “väikest kapuutsi”.

Küll aga ei põhine selle kohvijoogi nimi kapuutsil kui sellisel. Tegelikult viitab nimi hoopiski kaputsiini mungaordu kapuutsidega rüüde värvidele. Tegu on üsna spetsiifilise värviga ja sõnaga kaputsiin tähistati tihti 17. sajandi Euroopas punakaspruuni värvust.

Selline väike ajalootund siis!

Mis on enim levinud vead cappuccino valmistamisel?

Espresso ja piim. Mis saaks küll valesti minna? Päris palju asju. Nüüd teemegi praktilise ülevaate tavalistest vigadest cappuccino valmistamisel.

Vale rõhk Vale rõhk
Kui soovid tõeliselt täiuslikku piimavahtu, siis vahustaja rõhk peaks olema vahemikus 1-1,5 bar. Kohvimasinat valides jälgi, et sinu ostetava seadme vahustaja saaks pakkuda vahustamisel vähemalt nii tugevat rõhku.

Mitmekordne vahustamine  Mitmekordne vahustamine
Oletame, et hakkad esimest korda cappuccinot valmistama. Piim läks esimesel vahustamisel untsu. Kas kasutad sama piima uuesti? Kindlasti võta uus vahustamata piim, kuna kuumutamise käigus on selle omadused juba taastumatult muutunud.
Kõrge temperatuur  Kõrge temperatuur
Kindlasti ei tohiks vahustatava piima temperatuur ületada 70°C. Seda läve ületades muutuvad piimavalgud täielikult. Sinu cappuccino maitse muutub kehvemaks ja vaht pole sugugi selline nagu peaks.
Ei kasuta espressot  Ei kasuta espressot
Ühe õige hea cappuccino aluseks on ikkagi espresso, mitte mõni muu kohvi tüüp. Tummise espresso kohtumine ohtra piimavahuga on just see, mis muudab cappuccino niivõrd naudinguterohkeks joogiks.
Vale kogus piima kannus  Vale kogus piima kannus
Tee alati kindlaks, et oled lisanud piimakannu vahustamiseks paraja koguse vedelikku. Nii liigne kui puudulik kogus piima muudab lõpptulemuse kehvemaks. Alatäidetud kann muudab piimavahu liialt vohavaks ning üleliigne kogus piima muudab siidise tekstuuri saavutamise pea võimatuks.
Piimavaht jääb seisma  Piimavaht jääb seisma
Levinud viga on see, et vahustatud piim jäetakse tükiks ajaks köögipinnale seisma. Ehk tuleb midagi ootamatut vahele või selgub, et espressomasinas pole piisavalt kohviube. Pikad viivitused rikuvad esialgse suurepärase tulemuse ikkagi ära. Seepärast ei tasu viivitada piimavahu valamisel espresso peale.

Millised on põnevaimad cappuccino tüübid?

Cappuccino tüüpe on erinevaid. Eriti ohtralt võid leida loomingulisi lähenemisi cappuccino valmistamisele erinevatest kohvipoodidest. Näiteks on populaarne viis cappuccinot elavdada läbi hooajaliste lisandite, näiteks sügisene pumpkin spice või suviselt jahutav jäine jook.

Cappuccino Caramel: Karamelline cappuccino on hästi populaarne jook. Selle valmistamiseks on vaja koos vahustada piima ja karamellisiirupit. Tulemuseks on mõnusalt karamelli-iirise maiguline ja kosutav kohvi.
Cappuccino Irish: Iiri cappuccino valmistamiseks on mitmeid lähenemise, seejuures nii alkohoolseid kui alkovabasid. Alkovaba joogi valmistamiseks kasutatakse Irish Cream siirupit, mida vahustatakse koos piimaga. Alkoholi sisaldavasse varianti lisatakse Bailey’s Irish Cream likööri või tõelist iiri viskit.
Cappuccino Italiano: Tõeline Itaalia cappuccino käib ikkagi espresso ja piimavahu baasil. Kõik ülejäänud variandid sellest kohvijoogist on tekkinud peaasjalikult väljaspool pitsa ja pasta koduriiki.
Ice Cappuccino: Jäist cappuccinot saab valmistada mitmel moel. Kõige tõupuhtam retsept näeb ette kõikide õigete sammude tegemist, ent serveerimiseks lisad veidi suuremasse klaasi või tassi enne espresso ja piimavahu valamist jääkuubikuid. Samas tasub märgata, et Ice Cappuccino nime alt müüakse üle terve maailma kõikvõimalikke kohvijooke, millest osa on esialgsest valmistamisviisist väga kaugele liikunud.

Kas cappuccino on praktiliselt sama jook nagu Flat White?

Flat White on Austraalia (või Uus-Meremaa) päritoluga kohvijook, mis põhineb samuti piimavahul ja espressol. Õige valmistamise juures on äärmise tähtsusega mikrovaht. See on väga tihedalt teineteise vastu pressitud pisimullidega piimavaht.

Tavaliselt tehakse Flat White nii: 1-2 espressole lisatakse mikrovahtu, misjärel serveeritakse jook cappuccino tassist pisut väiksemas anumas. Espresso maitse peaks Flat White’s pigem üle lööma, kuna piimavahu aroom on õrnalt kaaslev, mitte kohviga võrdselt domineeriv.

KKK cappuccino kohta

Mitmes kohvikus pole cappuccino olnud kuni 180 ml ega espressoga tehtud. Mis juhtus?
Kohvijookide tellimise ja valmistamise juures leidub palju variatsioone. Kuigi “puristid” on kindlaks määranud teatavad kogused ja valmistamise põhimõtted, siis reaalelu teeb oma korrektuurid. Niiviisi võidki leida cappuccino nime alt üsna erineva suuruse, serveerimise ja vahu iseloomuga jooke. Võib sattuda ka filtrikohvi ja piima sümbioosile.

Millest on kõige parem cappuccinot juua?
Kohvisemud on andnud vägagi sooja tagasisidet cappuccino klaasile, mille topeltsein väldib välimise pinna liialt kuumaks tõmbumist. Samaaegselt säilib aga joogi soojus pikemat aega. Suurepärane valik sügistalvisteks hommikuteks.

Mis asi on cappuccino piim?
Kohvisõprade jaoks on turule tuldud kõikvõimalike toodetega, mis peaksid igapäevaste kohvinaudingute koduses miljöös loomist lihtsamaks tegema. Cappuccino piima nime all müüdav toode on kõrgema rasvaprotsendiga (tavaliselt 3,2%) ning kõrgkuumutatud enne pakendamist.