TOP kohvipakkumine

Chai Latte võlu ja imemaitsev retsept

Chai latte
#chai #chai latte pulber #chai latte retsept #latte #masala chai

Kas sooviksid lisada enda igapäevaellu idamaist hõngu ja tervislikku vürtsi siidise kuuma joogi näol? Kui jah, siis on aega teha lähemalt tutvust mõnusa chai latte rüüpega.

See on tuju tõstev jook, mis sobib iseäranis sügiseste ilmade tulekul igapäevasesse joogivalikusse. Aga võid olla kindel, et tegu pole vaid külma aja kosutusega. Üks hea chai latte tõstab toonust ja loob helge meeleolu igal aastaajal. Loe edasi, et saada teada...

  • Mis on masala chai ja chai latte vahe?
  • Kuidas teha nurjatult head chai?
  • Millised on populaarsed chai latte variatsioonid?
  • Kas tavaliste teepakkide tõmmis kõlbab joogi aluseks?
  • Mis on imemaitsev chai küpsetise retsept?

Nii et läksime!

Alguspunkt: Mida chai latte endast ikkagi kujutab?

Chai latte on populaarne jook, mis sai alguse poppidest kohvipoodidest. Seejuures on chai latte tegemine sarnane masala chai valmistamisele, ent neil on siiski olulisi erinevusi.

Traditsioonilise iseloomuga idamaine masala chai valmib teelehtede ja vürtside keetmisel vee ning piima segus. Aga chai latte puhul lisatakse vahustatud piima hulka kontsentreeritud kujul vürtsidega teed.

Kuigi kohvikutes valmistatakse üldjuhul latte jooki vahustatud piimaga, siis kodustes tingimustes ei ole see vajalik. Näiteks Chalo Chai toodetega imelisi jooke valmistades võid kasutada lihtsalt sooja piima.

Millised on olulisimad vürtsid chai lattes?

Järgnevalt saad pilgu peale heita viiele kõige olulisimale chai latte vürtsile. Võib öelda, et mitte ükski kontsentreeritud chai mikstuur ei ole täielik ilma nende koostisosadeta.
vürtsid

  • Kardemon: Kardemon annab mitmesuguseid aromaatseid noote. Lõhn meenutab lillelist buketti, ent tal on ka suitsusem ja maisem järelmaitse. Kui veel mõnda teist vürtsi annaks millegi muuga asendada, siis kardemon on retseptis raudkindlal kohal.
  • Kaneel: Kaneel on üks vähem teravamaid vürtse, mida segus kasutatakse. Kui teed nullist segu, siis lisa keevasse vette kaneelioksi. Aga kui kasutad juba palju mugavamat varianti ehk valmissegu, siis võid chai latte valmimisel piimavahu peale veidi jahvatatud kaneeli raputada.
  • Must pipar: Mustad pipraterad on väga olulised joogi valmistamisel. Need annavad lõplikule rüüpele teatavat teravust, mida on võimalik joomisel oma kurgulaes tunda. Magusamate variantide puhul annab just see vürts vajaliku tasakaalu.
  • Nelk: Leidub chai austajaid, kes arvavad, et nelk on pigem vabatahtlik lisand. Siiski sobib see taim suurepäraselt, sest ta suurendab kaneeli magusust ning musta pipra teravust, lisades samaaegselt mõnusat aroomi tervele joogile.
  • Ingver: Ei ole chai segu valmis enne, kui sinna pole lisatud paraja koguse ingverit. See populaarne vürts lisab kuumust ja meeldiva aroomi, mida pole võimalik teiste ürtidega jäljendada.

Muide, tänapäeval on chai koostisosade maailm palju laiem. Võtame näiteks Chalo Chai Latte tooted. Nende maitsvate lahustuvate teede hulgast leiad muid domineerivaid koostisosi nagu vanill, sidrunhein, mustikas ja maasikas. Põnev, eks?

Kas chai latte on tervislik?

Jah, chai latte on kindlasti tervistav jook. Vähemalt nii kaua, kuniks sinna pole lisatud suure hulgal suhkrut ega kaetud suure vahukooremütsiga (aga sedagi võiks ju vahel lubada, kas pole!?).

Chai põhilised tervisele toonust andvad omadused tulenevad unikaalsest vürtside kooslusest. Nendel kuivatatud taimedel ja ürtidel on aga kõikidel potentsiaalsed tervist turgutavad omadused.

  • Võib soodustada seedimist. Chais sisalduvad vürtsid stimuleerivad nii kõhunäärme kui ka seedeelundite ensüüme. Selle tulemuse paraneb üldine seedetegevus. Sa tunned end pärast rasket einet mugavamalt.
  • Annab lisaenergiat ja toonust. Must tee sisaldab kofeiini, mis elavdab ja lisab toonust. Kombineerides kofeiini toime koos teiste vürtside ergutavate omadustega, siis tulemuseks saadki meeldivalt toniseeriva kuuma joogi.
  • Võib alandada suhkruhaiguse riski. Mitmed chaist leitavad vürtsid aitavad veresuhkru taset reguleeruda. Pikaaegsel tarbimisel võib see alandada 2. tüübi diabeedi riski.
  • Võib vältida külmetust. Chai vürtside segus on alati prominentsel kohal ingver. Mitmed teaduslikud uuringud on näidanud, et ingver võib toetada immuunsüsteemi talitlust.

Milles seisneb vahe: caffè latte vs chai latte

Mõnikord pole inimesed kindlad, milles seisneb caffè latte ja chai latte vahe. Need on erineva sisuga kaksikvennad. Ühel kuumal joogil on aluseks espresso, aga teisel hoopiski chai. Mõlemat on aga rikastatud piima ja piimavahuga.

Kuigi tehnilises võtmes valmistatakse mõlemat latte-tüüpi jooki sarnaselt, siis vahe on ikkagi oluline. Chai valmistamisel naudid ikkagi tee baasil tehtud jooki, ent caffè latte puhul täielikult kohvipõhist rüübet.

Mis on dirty chai latte?

Ehk oled mõne kohviku menüüs näinud jooki nimega dirty chai latte: see ühendab endas klassikalise masala chai ja espresso baasil tehtud latte kohvijoogi. Enamjaolt tehakse seda jooki lisades masala chaile vahustatud piima ja ühe espresso, mille tulemusel muutub jook meeldivalt "räpaseks".

Kuidas teha chai latte?

Kõige kiirem ja mugavam viis chai latte tegemiseks on Chalo Chai Latte, see on kõrgkvaliteetne chai latte pulber. Tulemuseks on piimjalt siidine vürtsitee, mis kutsub kõikvõimalike erinevate aroomidega.

Muide, kui sul pole espressomasinat ega piimavahustit kodus, siis sul on võimalik ikkagi piima chai latte jaoks rohkem vahtu saada. Vaatamegi lähemalt kolme erinevat viisi...

  • Raputa: Täispiima ja erinevate pähkli baasil valmistatud piimade korral töötab see kõige paremini. Lisa oma piim purki ja raputa see korralikult läbi. Seejärel kuumuta raputatud piima enne chaile lisamist.
  • Vispelda: Klassikalise poepiima (2,5%) ja kookospiima puhul töötab see meetod eriti hästi. Kuumuta piima keskmisel tulel ja vispelda seda pidevalt. Tulemuseks saad meeldivalt vahulise piima.
  • Blenderda: Alati on võimalik piim läbi blenderdada enne kui hakkad seda pliidi peal kuumutama. Üldjoontes toimib see kõige paremini erinevate taimsete piimade puhul, näiteks mandli- ja sojapiimaga.

Kui tahad ise täiesti nullist chai lattet teha, siis soovitame chai kontsentraadi jaoks mitte kasutada teepakke. Pigem otsi poest puruteed, milles on kasutatud kvaliteetseid teelehti. Nii saad aromaatsema ja nauditavama joogi!

Mida veel chai lattest teha?

Retseptiaeg!

Unusta veiniga kokkamine... Proovi seda retsepti, et kokata koos chai lattega!

Chai Muffinid

Koostisosad põhiosa jaoks: Koostisosad kreemi jaoks:
125 g nisujahu  340 g tuhksuhkrut
1,5 tl küpsetuspulbrit 150 g toatemperatuuril võid
1/4 tl söögisoodat 0,5 spl Chalo Masala Chai pulbrit
2 muna 1 spl piima
1,5 spl piima
60 ml kondenspiima
125 g + 1 spl võid
100 g granuleeritud suhkrut
2,5 spl Chalo Masala Chai pulbrit

 

Kuidas valmistada:

Muffinite jaoks sega omavahel kausis küpsetuspulber, jahu, Chalo pulber, ja söögisooda. Sega põhjalikult ja aseta kõrvale. Seejärel lisa miksrikaussi või ja suhkur. Mikserda kuni tulemus on kahvatu ja kohev. Siis lisa ükshaaval munad, segades kõik kokku pärast iga muna lisamist. Nüüd lisa mikstuuri ka kondenspiim ja jätka põhjalikku segamist.

Lisa segusse jahu koos sinna lisatud koostisainetega. Nüüd on aeg õrnalt see jahusegu muu mikstuuriga omavahel kombineerida. Väldi ülesegamist, et jätta muffinid ikkagi meeldivalt õhuliseks. Nüüd lisa piim, aga sega ainult nii palju, et koostisosad kokku läheksid.

Jaga saadud segu muffinipanni kaheteistkümne salve vahel. Küpseta eelnevalt kuumutatud ahjus 170ºC juures ligikaudu 20 minutit või kuni muffinid on kuldpruunid ning täielikult küpsenud. Seejärel tõsta muffinid restile jahtuma. Lase neil täielikult maha jahtuda.

Kreemi jaoks sega kõigepealt tuhksuhkur ja Chalo pulber. Tõsta see kõrvale. Mikserda võid umbes viis minutit kuni see on heledam ja kahvatu. Lisa pool tuhksuhkru segust ja sega mikserda veel viis minutit. Nüüd korda sama ülejäänud tuhksuhkru seguga.

Lõpuks lisa piim ja sega kuniks kõik on omavahel segunenud. Lisa kreem pritskotti ja see ongi valmis kasutamiseks. Nüüd aga kasuta pritskotti, et katta muffinid kaunite siirude-viirudega. Võid lisada erinevaid kaunistusi, et tulemuse veelgi pilkupüüdvamaks muuta!

Lõppsõna: Chai Latte

Latte tüüpi jooke on tänaseks kogunenud palju erinevaid. Üks neist on chai latte, mis vaatamata oma nimele tavalises versioonis kohvi ei sisalda. Piimavahule on hoopiski lisatud põnevat segu mustast teest ja idamaistest vürtsidest.

Turgutav jook sobib nii pimedateks sügisõhtuteks kui ka kuumadeks suvepäevadeks. Viimasel juhul tasub lihtsalt chai lattest teha külm variant, lisades sinna jääkuubikuid või lausa jääga läbi blenderdades.

KKK Chai Latte kohta

Q: Kas chai latte pulbrist valmistamine muudab joogi kvaliteeti?

A: Ei mõjuta, kui valid kvaliteetse ja tunnustatud tootja pulbri. Küll aga võid sattuda kehvema joogielamuse osaliseks, kui peaksid ostma madala kvaliteediga pulbri mõnelt tundmatult veebisaidilt või füüsilise asukohaga kauplusest.

Q: Milliseid chai latte variatsioone võib veel leida?

A: Chai lattesid tehakse kõikvõimalike erinevate taimsete piimadega, sh sojapiima, mandlipiima ja kaerapiimaga. Samuti võid teha jääkülma versiooni või lisada mitmesuguseid maitsesiirupeid, et chai latte elamus järgmisele tasemele viia.

Q: Kas chai võib valmistada rohelise tee baasil?

A: Jah, ikka võib, aga parima tulemuse saad siis, kui lisad oma chai latte sisse hoopiski matcha pulbrit. See on parem variant, kuna sel juhul säilib chai latte võrgutav aroom ja maik, ent juurde lisanduvad ka maisemad kontsentreeritud rohelise tee noodid.