TOP kohvipakkumine

Halvasti maitsev kohv. Kuidas seda vältida?

#Kohv

Tere, kohvisõbrad!

On varajane pühapäeva hommik. Tuju on suurepärane, täiusest puudub vaid tass head kohvi. Te puistate kohvioad masinasse ja ootate mõne minuti. Kodu hakkab lõhnama mõnusa joogi järele, mida võite juba peagi nautima asuda… Aga mis see siis on? Esimene lonks on vastik. Teine samuti. Kolmandat ei taha enam üldse proovida ja kohv läheb otse kraanikausist alla. Mis on juhtunud? Jook, mida te olete rõõmuga igal hommikul nautinud, meenutab nüüd pigem kohvimaitselist vett. Veelgi hullem, vett, millega on loputatud kohvitassi. See on kõike muud kui teie lemmikkohv. Mõned arvavad, et kohvi valmistamiseks piisab pakist võetust kohvist, kraanist lastud veest ja kohvimasinast. Kohvi jaoks piisab sellest tõesti, aga kas sellest piisab ka TEIE kohvi jaoks? Kohvil ja õigesti valmistatud kohvil on väga suur vahe. Kui te soovite nautida tõelist kohvi, siis on vaja veidi rohkem kui „lihtsalt vett ja ube“.

Water. Kohvisemu

Alustame joogi valmistamiseks kasutatavast veest

Kui te ei osta vett poest, siis on väga soovitatav vesi enne kohvi valmistamist jääkambris ära külmutada ja uuesti üles sulatada. Olgem ausad – meie korterite ja majade vesi ei ole kõige maitsvam. Selles on lisandeid (näiteks desinfitseerimisvahendeid), seejuures on Leedus vesi väga kare. Neid vee omadusi ei paranda sugugi mitte kõik filtrid. Veevärgivesi ei ole just parima maitsega. Kõik see mõjutab ka valmistatava kohvi maitset. Ning mitte paremuse poole. Soovin öelda seda, et maitsva kohvi valmistamisel saab kõik alguse veest. Seda on kõige lihtsam teha, kuid näib, et inimesed kulutavad kõige vähem aega sellele, et kasutada kohvi valmistamiseks head vett.

Kuum või külm kohv?

Ei, ma ei räägi tõelisest hommikusest tassitäiest kuumast espresso’st ega jääkohvist palaval suvel. Ma räägin sellest toatemperatuuril olevast lürbist, mida ei saa enam kohviks nimetada. Kui kohv on tund aega puutumatult seisnud, siis satub ta mujale. Täpsemalt – kraanikaussi. Oluline on ka vee peale valamine. Kohv säilitab enda omadused kõige paremini, kui valada sellele 93-kraadist vett. Kõrgema temperatuuri puhul võib kohvile tekkida kõrbemaitse. Madalamal temperatuuril ei tõmba kohv piisavalt hästi ning juua saab vaid kohvimaitselist vett, millest ma rääkisin alguses. Pealevalatava vee tempeatuur on üks põhilisi asju, mida tuleb kohvi valmistamisel teada. On oluline mainida ka seda, et kohvi jaoks ei ole hea kasutada juba kord keedetud vett, sest see võib rikkuda joogi maitse.

Kohvi. Kohvisemu

Sobivad kohvioad

Sobivatest kohviubadest kirjutasin ma juba sissekandes kohviubade eripärade kohta. Kui te ei ole seda veel läbi lugenud, siis soovitan vähemalt vaadata. On selge, et isegi kõige puhtamat vett ja parimat kohvimasinat kasutades ei saa head kohvi ilma oma lemmikubadeta… 🙂

Kohvimasin

Oletame, et olete valinud tõeliselt kvaliteetse, maheda maitse ja täidlase aroomiga kohvi, näiteks Bontadi Arabica. Koju jõudes olete juba valmis nautima midagi tõelist – kõrgekvaliteedilist jooki! Te puistate kohvioad kiiresti masinasse, sellest hakkab kostma teile juba hästi tuttavaid helisid ning köögi täidab meeldiv aroom. Tass on juba täis, te nuusutate veel kord seda lõhna ja… kordub alguses kirjeldatud olukord „lonks-lonks-kraanikauss“. MIS SIIS VEEL VÕIS JUHTUDA? Mõistan, milline ärritus võib tekkida pärast seda, kui paistab, et kõik on tehtud õigesti – puhas ja selge vesi, õige temperatuur, kõrgema sordi kohv. Seade. Kohvi valmistamise protsessi mõjutab suurel määral kasutatav seade. Mõned kohviveskid ei jahvata ube õigesti. On oluline valida kvaliteetne veski või veenduda, kas kohvimasin töötab õigesti. Halb kohviveski võrdub halvasti jahvatatud ubadega. Sellistest ubadest ei pääse vette kõik hea ning seetõttu võib kohvi tunduda lahja. Pikka aega puhastamata kohvimasin ei suuda kuumutada vett vajaliku temperatuurini ning jälle saate te kohvi maitsega vee. Selleks, et masin valmistaks kohvi õigesti, tuleb seda õigesti hooldada – sellest on vaja regulaarselt eemaldada katlakivi ja samuti tuleb kohvi valmistamise süsteemi õigesti puhastada. See ei ole probleem! Meie sissekannete hulgas on kaks selget ja üksikasjalikku kirjeldust katlakivi eemaldamise ja masina puhastamise sammudega.

Kohv. Kohvisemu

Loodan, et neist on abi! Kui te läbite need sammud (ehk olete mõne neist täiesti unustanud), siis võin lubada, et te tunnete suurt erinevust. Joogi valmistamine võib olla lihtne, kui soovite lihtsalt kohvi. Ent kui te soovite tõelist kohvi, millest saab teie lemmik, siis on väga oluline pöörata sellele veidi tähelepanu. Näidake valmiva joogi vastu üles veidi armastust ning te võite olla kindel, et see kukub välja kordumatu maitsega. Soovin edu ning ärgu teie kohv sattugu kunagi kraanikaussi!