TOP kohvipakkumine

Kuidas valida kohvi jaoks parim piim?

Kuidas valida kohvi jaoks parim piim?
#hernepiim #india pähkli piim #kaerapiim #kanepipiim #kitsepiim #kohv piimaga #kondenspiim #kookospiim #lehmapiim #mahepiim #mandlipiim #piim #rasvata piim #riisipiim #sojapiim #täispiim

Piim ja kohvi käivad juba pikka aega käsikäes. Kui aastakümneid tagasi valasid inimesed Eestis kohvile lihtsalt piima juurde, siis tänaseks päevaks on toimunud tõelise mitmekesisuse saabumine.

Alates piimavahu kunstist kuni taimsete piimade populariseerimiseni välja – valikute rägastik on äärmiselt tihedaks muutunud. Järgnevates lõikudes teemegi põhjaliku ülevaate, kuidas valida parim piim kohvi jaoks nii kodus kui ka kohvikus. Läksime!

Miks lisada kohvile piima?

 

Piima kasutatakse kohvile lisamiseks üle terve maailma. Vanematel aegadel tehti seda peamiselt selleks, et anda kohvile rohkem kaloreid ja toitaineid. Nüüdisajal toimub piima kasutamine peamiselt maitseomaduste parandamiseks.

Piimas sisaldub rasv muudab kohvi tummisemaks. Kuigi maitse tugevus erineb kohvide vahel, siis piimata kohvi jääb alati ikkagi samaks. See koosneb peamiselt veest, mistõttu on ka selle joomise kogemus veele sarnane.

Aga piima tekstuuriga mängides on võimalik luua unikaalseid kombinatsioone siidisest pehmusest ja suus sulavast vahust. Sellistele piimavahu omadustele mängivad kohvijoogid nagu cappuccino, latte ja Flat White.

Kuid asi pole ainult pehmuses ja tekstuuris. Kohvis sisaldub mitmeid mõrkja ja kibeda maitsega aineid. Piimas sisalduvad valgud reageerivad nende ainetega, seeläbi mõrkjat maitset maskeerides.

Sarnasel kombel vähendavad piimavalgud kohvi tajutavat happelisust. Kuigi osa kohvisemudest lausa armastab keskmisest happelisemat kohvi, siis leidub neidki, kellele see meelt mööda pole. Nendele on piima lisamine justkui taevalik kingitus!

Milliseid piimasid kohvi jaoks kasutatakse?

Tavalise lehmapiima kõrvale on viimasel aastakümne lisandunud ohtralt teisi kandidaate piimakohvi valmistamiseks. Järgnevalt teeme ülevaate kõikidest levinud piimadest ning vaatame lähemalt, kas need sobivad latte või mõne muu kohvijoogi valmistamiseks.

Lehmapiim: Tavaline lehmapiim on läbi aegade kõige populaarsem lisand kohvile. Sõltuvalt päritolust ja rasvasisaldusest võib lehmapiim pakkuda suurepärast tekstuuri ning magusust. Seejuures on lehmapiima oluline pluss tasakaalukus. Õige valmistamise meetodi puhul ei paku lehmapiim üle ega jää liialt nõrgaks. Muidugi on hea seegi, et lehmapiima leiab Eestis alati ning see on väga mõistliku hinnaga.

Täispiim: Kuigi täispiimas on madalama rasvasisaldusega piimadega võrreldes veidi rohkem kaloreid, siis see on siiski üks parimaid variante. Nimelt muudab täispiim sinu kohvi hõrgutavalt kreemjaks. Cappuccino ja latte jaoks on täispiim suurepärane valik.

Vähendatud rasvasisaldusega piim: Umbes 2% rasvasisaldusega piimas on täispiimaga võrreldes ühe klaasi kohta ligikaudu 30 kalorit vähem. See on hea alternatiiv täispiimale, kuna alandatud kaloraaž ei mõjuta liialt kohvijoogi maitset. Kohvikutes on just 2% piim üks enim kasutatud lehmapiima variante.

Rasvata piim: Kui lisad hommikusele kohvile kodus piima, siis 0% rasvasisaldusega piim on rasva või kaloreid jälgides korralik valik. Seejuures tuleb arvestada, et nullini viidud rasvasisaldus tähendab muutust maitses ja tekstuuris. Piimakohv kaotab oma lopsaka ja kreemja iseloomu.

Kitsepiim: Eestlastele võib tunduda kitsepiima kasutamine veidi võõras. Kuid meilgi on arvestav kogus kitsefarme, kus toodetakse piima ja juustu. Kuna kitsepiimal on äärmiselt omapärane maitse, siis ei pruugi see kõikidele sobida. Ekspertide sõnul sobib kitsepiim kõige paremini suhkru pruunistamisele suunatud keskmised röstid. Nimelt puudub kitsepiimal lehmapiimale omane magusus.

Kookospiim: Kookospiima saab kohvijookide jaoks kasutada küll. Aga arvestama peab kookospähkli maitsega. Veendu, et kookospiim oleks parima tulemuse jaoks pigem kõrgema rasvasisaldusega. Vastasel juhul sisaldab see emulgaatoreid ja stabilisaatoreid, mis jäljendavad tavalise kookospiima konsistentsi. Kuid selle segamine kohvi sisse ei too häid tulemusi.

Mandlipiim: Sarnaselt teistele taimsetele piimadele võib mandlipiim koaguleeruda. Seepärast tasub mandlipiima kasutades vältida ülihappelist kohvi ning külma piima valamist väga kuuma kohvisse. Üldiselt eelistatakse kohvi sees kasutamisel pigem magusaid mandlipiima variante. Vastasel juhul võib maitse liialt kibedaks muutuda.

Kaerapiim: Viimasel ajal on saanud taimsete piimade seas kaerapiimast üks kohvinautlejate uusi lemmikuid. Selle kreemjas maitse annab pehme tekstuuri, mis ei tohiks õige valmistamise korral sugugi kohvielamust rikkuda. Kuna kaerapiimas on ka kiudaineid, siis on tõusnud favoriidiks terviseteadlike kohvijoojate seas. Siiski tuleb kaerapiima valimisel olla tähelepanelik. Turul on korraga nii üsna ebatervislikke kui täiesti tervisesõbralikke tooteid.

India pähkli piim: Kogemused on näidanud, et ise valmistatud india pähkli piim toimib kohvijookides paremini. Samas on arvestatav miinus kallim hind. India pähkli piima maitse on teiste pähklipiimadega võrreldes veidi magusam ning vähem “pähklisem”.

Riisipiim: Riisist valmistatud piim on vaba pähklitest ja sojast. Seetõttu on see menukas valik kohvijoojate seas, kellel on laktoositalumatus ja muid allergiaid. Aga riisipiima neutraalne maitse ja vesine konsistents muudab kohvijookide harjumuspärast karakterit märgatavalt. Kahjuks pole riisipiimaga võimalik mugavalt kreemjat tekstuuri saavutada.

Sojapiim: Võrreldes riisipiimaga on sojapiim tunduvalt kreemjam ja pehmem. Seepärast sobib see palju paremini kohvijookide valmistamiseks. Kuid kindlasti tasub erinevate brändidega katsetada, sest tulemused võivad üsna laial skaalal varieeruda. Neutraalse maitse tõttu tuleb sojapiima kasutades kohvi maitse ja aroom kenasti esile.

Hernepiim: Ei tasu karta, et hernepiimal oleks tugev herneste maitse, mis kohvi pehmelt öeldes kentsakaks muudaks. Paljude baristade arvates on hernevalgust valmistatud piim maitseomaduste poolest üks parimaid asendusi lehmapiimale. Näiteks lattet valmistades ei pea kartma taimset järelmaitset, mis kõikidele meelt mööda pole.

Kanepipiim: Kui räägime kanepipiimast, siis peame silmas pea olematu THC sisaldusega kanepitaimedest valmistatud piima, mis on Eestis legaalne. Selle maitse meenutab kergelt pähkleid. Võimalikult neutraalse maitseomadustega taimset piima otsides ei tasu kanepipiima kasuks otsustada.

Mahepiim: Kõik eelpool nimetatud piimad võivad pärineda nii tavalisest tööstuslikust tootmisest kui ka mahetootmisest. Kontrolli pakendil olevaid märgiseid, et veenduda piima ökoloogilises puhtuses. Üldjuhul võid aga arvestada, et otseselt mahepiimal ja tavalisel piimal ei tohiks olla kohvijoogi lõplike maitseomaduste osas erilist vahet. Pigem on küsimus lisaainete esinemises, ökoloogilises mõjus ja sarnastes faktorites.

Kondenspiim: Kondenspiim on tavalisest lehmapiimast äärmiselt erineva konsistentsiga. Aga seda kasutatakse näiteks Vietnami kohvi valmistamisel. Tavaliselt ühendab Vietnami kohv maitsva kondenspiima, topeltespresso ja jää. Tegu on laiemalt Kagu-Aasias populaarse jäise kohvijoogiga.

Milline piim on parim kohvi piimavahu valmistamiseks?

Piimavaht on paljude maitsvate kohvijookide oluline komponent. Kuna vähesed kohvisemud suudavad ära öelda mõnusast cappuccinost või lattest, siis järgnevalt teemegi ülevaate erinevate piimade kasutamisest vahu valmistamiseks.

Piima tüüp Kas sobib piimavahu tegemiseks?
Lehmapiim Sobib suurepäraselt. Siidjas ja kreemjas. Mikrovahu puhul vaevu märgatavad mullid. Ideaalseks tulemuseks vaja oskusi nagu iga teise sobiva piim puhul.
Sojapiim Piisavate katsetuste ja oskuste korral on võimalik saada lehmapiimale väga sarnane tulemus. Üks baristade lemmikuid taimepiimade repertuaarist.
Kaerapiim Valmistamine võtab tavaliselt lehmapiimaga võrreldes kauem aega. Madalama valgusisalduse tõttu võivad mullid suuremad tulla. Sobivate tingimuste korral saab isegi latte art’i teha.
Kookospiim Võrreldes lehmapiimaga tuleb kookospiimast välja madalama tiheduse ja suuremate mullidega piimavaht. Põhimõtteliselt sobib, aga pole ideaalne variant.
Hernepiim Sobib väga hästi asendama tavalist piima. Vahul tuleb üsna siidine tekstuur. Piisavad omadused piimavahu kunsti tegemiseks.
Riisipiim Ei sobi. Riisipiim on liiga vesine ja ei sisalda piisavalt valke, et teha korralikku piimavahtu erinevate kohvijookide jaoks. Heaks tulemuseks vajab lisaaineid.
Kanepipiim Üldiselt sobib küll piimavahu valmistamiseks. Piimavahustaja toimimise seisukohast võrreldakse selle omadusi sojapiimaga. Arvestama peaks, et selle taimepiima vaht võib kiiremini kaduda.
India pähkli piim Vajab äärmist hoolt, et saada hea tulemus. Kogemuste puudumisel on lihtne saavutada seepi meenutav tekstuur. Mullid on lehmapiimaga võrreldes suuremad. Konsistents võiks olla tihedam.
Mandlipiim Mandlipiimast saab teha piimavahtu. Kuumutamisel kipub mandlipiim kihistuma. Vahumütsi alt võib vastu vaadata vesine jook.
Sarapuupähklipiim Vahustamisel kipub sarapuupähklitest valmistatud piim kohviga reageerides kergesti tükki minema. See ei ole hea piim kohvijookide tegemiseks.

 

Lõppsõna: Kuidas valida kohvi jaoks parim piim?

Kõige paremad piimad kohvi jaoks on sojapiim, kaerapiim, lehmapiim ja hernepiim. Kõige kehvema tulemuse annavad riisipiim ja india pähkli piim. Loomulikult tasub neid arusaamu ise läbi katsetada.

Suur mõju omavad lõpptulemusele kaks asja:

  1. Millised on piimavahustaja oskused ja kogemused
  2. Millise tootja lehma- või taimepiimaga on tegu

Taimsete piimade osas mängib koostis suurt rolli. Kaerapiima või mandlipiima nime kandvas pakendis võib sisalduda vägagi erinevate koostisainetega taimepiim. Sõltuvalt koostisest võib tulla lõplik tulemus parem või halvem.

KKK kohvi ja piima segamise kohta

Kas kaalujälgijad peaksid vältima piimaga kohvi?

Sõltub konkreetsetest eesmärkidest ja päevastest piirangutest. Fakt on aga see, et piim lisab esialgse variandiga võrreldes juurde küllaga kaloreid. Ühes tassis mustas kohvis on ilma piima või kooreta ainult 4-5 kalorit.

Kas rasvavaba piimaga saab lattet valmistada?

Rasvatu piimaga on võimalik lattet ja cappuccinot valmistada. Aga selle maitseomadused ja konsistents tulevad täispiimaga või vähendatud rasvasisaldusega piimaga võrreldes teistsugused.

Milline piim on parim vahustamiseks?

Piimavahu nautlejatele on parimad variandid lehmapiim, hernepiim ja kaerapiim. Siiski läheb heade tulemuste saamiseks vaja palju katsetamist. Ka professionaalsetele baristadele on taimsete piimade kenasti vahtu saamine paras väljakutse.