1+1

Maailma kohvid – millist tüüpi valida?

#Maailma kohvid

Kohv ei ole vaid lihtsalt jook, mille järgi haarame tavaliselt hommikuti tööle minnes. Tänapäeval on kohv eraldi kultuurifenomen ja tõeline kohvisõber teab kvaliteetse kohvi maitset. Kui olete tuttav erinevate kohvitüüpidega, teate, et aroom, kangus, maitse ja ka järelmaitse sõltuvad mitte ainult valmistamisest, vaid ka kohviubade sordist. Lisaks on oluline millistes tingimustes antud kohviube kasvatati ja kuidas töödeldi.

Maailmas on suur hulk erinevaid kohviubade sorte – põhilised on araabika, robusta ja libeerika. Kuidas nad üksteisest erinevad? Kutsun teid liituma minuga teekonnal, kus saate teada rohkem erinevate kohviubade ja nende omaduste kohta.

Araabika – maailma kõige populaarsem kohviubade tüüp

Araabika kohvioad on esimesed, mida kohvitööstuses kasutati. Samuti on antud kohv maailma kõige populaarsem. Araabika ubadest võite tihti leida magusaid šokolaadi, pähklite ja karamelli maitseid, samuti ka puuviljade ja marjade noote. Maitse sõltub ka röstimisesastmest, ubade päritolupiirkonnast ja kasvupinnasest.
Seda tüüpi kohviube kasvatatake tipptasemel troopilises kliimas ekvaatori lähedal ja parimad oad tulevad meile Lõuna-Ameerikast ja Aafrikast. Suurim araabika ubade tootjamaa on Brasiilia.

Robusta, libeerika ja segud

Robusta paistab silma oma tugevama ja kibedama maitsega ja kergelt teravilju ja pähkleid meenutava järelmaitsega. Seda tüüpi kohvil on oluliselt kõrgem kofeiinisisaldus võrreldes araabika ubadega. Kohviubade segud mis sisaldavad robustat, on eriti sobilikud piimaga jookide tegemiseks, kuna ka suure koguse piima juures ei kao ära kohvi kange maitse. Kibe ja kangem maitse ütleb palju ubade kasvatusviisi kohta. Need on vastupidavamad kahjuritele, suudavad kasvada madalamatel kõrgustel ja ei ole nii tundlikud ilmastikuoludele. Seetõttu kasvatatakse neid nii Aafrikas kui Indoneesias, kuid suurim tootjariik on Vietnam.

Kõige vähem kasutatakse libeerika tüüpi kohviube. Sel kohvil ei ole kuigi rikkalikku maitset, mistõttu kasutatakse seda rohkem lahustuva kohvi või kosmeetikatoodete valmistamiseks. Seda tüüpi kohv hoiab maailma kohviturust vaid 1%.

Röstides omandavad kohvioad omale iseloomuliku värvi ja maitse. Sel põhjusel kombineerivad tootjad erinevaid tüüpe ube, et hoida segude üleüldist maitset ühtlasena. Ning et erinevad oad üksteist täiendaks, segatakse tihti araabika ubade hulka mingil määral robustat. Kuigi segudes näevad oad üsna ühtemoodi välja, on tegelikult robusta oad lihtsalt eristatavad, kuna on ovaalsemad ja väiksemad.

Me ei räägi erinevatest tüüpidest ilmaasjata, sest see on üks põhilisi kriteeriumeid kohviube valides. Igaüks tunnetab kohvi ja selle aroome erinevalt.

Siin on mõned nõuanded mida meelde jätta, kui otsite oma lemmikmaitset:

1. Erinevad tootjad, erinevad maitsed

Te olete juba tuttav erinevate oatüüpidega, nüüd on küsimus selles, milliseid maitseid oma kohvitassi sooviksite: mahedust, puuviljasust või võib-olla kibedust? Või kõike korraga? Kui nii, siis leiate meie tootevalikust 8 erineva tootja kohvioad ja mõeldes oma maitse-eelistusetele saate valikut kitsendada ja leida oma lemmiku.

2. Röstimisaste – heledast tumedani

Erinevad röstimisastmed mõjutavad kohvi omadusi oluliselt. Hele rösti kasutatakse tavaliselt kõrge kvaliteediga araabika ubade puhul, kuna selle röstiastme puhul jääb ubadele alles kõige rohkem oma naturaalset maitset Näiteks KohviSemu “Maragogype” kohv on heleda röstiga ja sel on kerge puuviljane maitse, mis valminud joogis avaldub kergelt kõditava ja vürtsika järelmaitsena.

Keskmine röst on kõige populaarsem kohvisegude puhul. See tagab tasakaalu erinevat tüüpi kohviubade vahel segus ja annab neile kuldpruuni värvuse ja kergelt õlise läike. Sel viisil röstitud oad võivad saavutada küpsetatud karamelli või tumeda šokolaadi maitse. Need maitsed saavad teile selgeks kui proovite “Caprisette Fragrante” või “Caprisette Belgique” kohviube, mida röstitakse Belgias KohviSemu eritellimusel.

Tumeda röstiga kohvioad on kõige intensiivsemad. Seda tüüpi ubade pakil kasutatakse tihti fraasi “espresso” ja tihti on segus robusta ube, veelgi tugevama maitse ja suurema kofeiinisisalduse jaoks.

3. Värskus

Kui soovite nautida värskeimat võimalikku kohvi, pöörake tähelepanu röstimiskuupäevale. Mitte iga tootja ei märgi seda pakendile, seega mõelge hoolikalt järgi, kas need väärivad teie tähelepanu. Väike auguke pakis laseb süsinikdioksiidi pakendist välja ja samas blokeerib hapniku ligipääsu. Nii püsivad oad kõige kauem värskena.

4. Kohvioad või jahvatatud kohv?

Et iga päev värsket kohvi nautida, tutvuge kõigepealt tootja ja tema valikuga. Maitsev, kvaliteetne kohv ei ole alati kõige kallim, kuna kõik sõltub teie isiklikust maitsest.

Muidugi sõltub maitse ka valmistamisviisist. Seega järgmine samm – leida sobiv viis kohvi tegemiseks. Neile, kes eelistavad kõrget kvaliteeti ja võimalikult mugavat elamust, soovitame täisautomaatset kohvimasinat. Neile, kes soovivad kohvi valmistada eeljahvatatud kohvist, pakume keskmise jahvatusega jahvatatud kohvi, mida hea otse tassis valmistada.

Et tunda kohvielamusest suurimat rõõmu, on hea mõnda asja enne teada. Ning kes teab rohkem kui KohviSemud? Me aitame välja mõelda, milline kohv kõige paremini teie maitsele sobib ja millised varjatud saladused on peidus ühes lihtsas kohvioas.