TOP kohvipakkumine

Parim Espressomasin Sinu Koju

Parim Espressomasin Sinu Koju

Maailm, milles me elame, erineb täielikult sellest, mille meie esivanemad asustasid. Me oleme ümbritsetud ise sõitvatest autodest, sisseehitatud kalkulaatoritega mobiiltelefonidest (mäletad, kui matemaatika õpetaja ei lubanud sul koolis kalkulaatorit kasutada, sest “sa ei saa seda tulevikus igale poole kaasa võtta”?..) ja loomulikult – maitsvast kohvist, millele on kiire ja lihtne ligipääs.

Võib tunduda, et enamik tehnoloogiaid on täiesti naturaalselt arenenud, ning ei ole ühtegi inimest ega asja, keda tänase elu eest tänada. Sellegipoolest – tulles kõrge kvaliteediga kohvi juurde, mis on tänapäeval niivõrd lihtsasti kättesaadav, ning koduste espressomasinate kasvavat populaarsust arvesse võttes, on kindlasti üks hüppelaud, mida peaksime teadustama. Selle liikumise nimi on “kolmas kohvilaine”. 

Kolmas Kohvilaine

Kolmas kohvilaine on nimetus, mis pandi 2000 aastal alanud liikumisele. Umbes sel ajal hakkasid aina enam spetsialiseerunud kohvikuid tärkama – kohvivalmistamine muutus eriliseks, ning aja möödudes sai sellest tõeline kunstivorm ja unikaalne teadus. Baristad ja kohvipidajaid tõstsid aina standardeid – nii kohvivalmistusele, kui ka valmistamiseks kasutatud kohviubadele. See viis mitmete microlot’ide(väiksed kohvifarmid) loomiseni. Oma erakordsete kohvide suurtootjatele müümise asemel otsustasid farmerid oma hinnalisi ube otse spetsialiseerunud kohvikutele müüma hakata.

Lõpuks said ka nende kohvikute kliendid muutustest mõjutatud. Me lõpetasime tavapäraste vanade Itaalia espressode joomise, ning hakkasime otsima midagi erilisemat ja väljapaistvamat. Väikeste sammudega lükkasime tüüpilise kohvi kibeduse oma mõtete tagumisse nurka, ning andsime võimaluse araabika ubade mõrkjale magususele – leidsime, et õigetes kätes võivad kohvimaitsed luksuslikult meie maitsepaletil lahti rulluda, ning imeliseks maitsete buketiks muutuda. 

Aeg möödus, ning kohvisõprade uudishimu muudkui kasvas. Uute maitsete ja kohvisortide otsingul külastasime mitmeid erakordseid kohvijooke pakkuvaid kohvikuid: see õpetas meid vapralt uurima, kohvimaailma vastu julgelt huvi tundma, ning äratas meis ka enne uinunud loomingulise instinkti. 

Kodus Valmistatud Espresso

Kui kohvikutes pakutavad joogid olid maitstud, hakkasime mõtlema võimalusest ise kohvivalmistust proovida. Et see idee reaalsuseks pöörata, pidi espressomasinate tootja oma seadmed uutesse äärmustesse viima. Õnneks said nad väljakutsega hakkama: kobakad kohvikute kohvivalmistamise instrumendid muudeti maagiliselt kompaktseteks masinateks, mis kaunistasid iga interjööri, ning omasid endiselt suurte masinatega võrdseid funktsioone. Koduste espressomasinate loomine aitas ka koduselt äärmiselt loominguliseks muutuda. Peab mainima, et selliseks loomingulisuse omaks võtmiseks on vajalik ka teadmiste ja oskuste kogum: ainult nende kahe viimase abil saame neist metsikutest kohvivalmistamise loomadest tõelist kasu ja maksimaalselt võimalusi.  

Pool-automaatsed masinad põhinevad aga lihtsal põhjus-tulemus printsiibil. See tähendab, et mida rohkem vaeva maitsva kohvi valmistamise õppimisse paned, seda kõrgema kvaliteediga sinu valmistatud kohvijoogid on. Erakordselt suur osa õppimise protsessist koosneb puhtalt teooriast.  Sa võid kõik kohvi jahvatamise, vee temperatuuri valimise ja joogi valmistamise osas teada saada vaid puhtalt kasutusjuhendi abil. 

Kahjuks vajavad teised pool-automaatse kohvimasinaga seotud protsessid pikka katsetamiste ja ebaõnnestumiste rada. Võib juhtuda, et pead sadu kordi kohvi tampima ja piima vahustama, enne kui seda õigesti teed. Kuigi see kõlab nagu piin, on lõpptulemus seda väärt – sa saavutad ideaalse kohvi, mille oled valmistanud sina ise! Kui oled selle protsessi iga sammu selgeks saanud, garanteerime, et sa ei soovi enam kohvikusse minna. Miks peaksidki? Lõppude lõpuks ootab sind kodus parim kohv, mida oled iial maitsnud. 

Ideaalne Maitse

Ideaalset espressot aitavad nautida sinu jaoks parimad kohvioad ja neile sobiliku kohviretsepti valmistamise oskus. Rikkaliku crema’t iseloomustab tiigritriipude muster – see annab märku ideaalselt valmistatud kohvist. Selle alt leiad täidlaselt siirupise espresso, mille lõhn juba ainuüksi raputab su ärkvele. Ning loomulikult, see esimene maagiline sõõm, mis pakub sulle puhast naudingut. Just sellisest kohvist me kõik unistame – pool-automaatse masina abil saad sellist ka valmistada.

Pool-Automaatne Kohvimasin: Millele Tähelepanu Pöörata?

Kui oled kunagi kohvikus käinud, ning barista on sulle kohvi valmistanud, siis tõenäoliselt tegi ta seda pool-automaatse kohvimasinaga. Selle nimi viitab juba asjaolule, et pool kohvivalmistamise protsessist teostab masin, kuid teine pool sõltub sinust. Masina sisemusse just eriti tehnilise pilguga vaatama ei pea, kuid teadmised erinevate masinate omadustest ja funktsioonidest kuluvad marjaks ära. Lisaks sellele – kui otsid koju parimat pool-automaatset kohvimasinat, aitavad õiged tehniliste omaduste teadmised teha õige valiku. 

Veepaak või Otsene Veeühendus

Pusiau automatinio kavos aparato vandens talpa

Enamik koduseid espressomasinaid on varustatud eemaldatava veepaagiga, mida saab manuaalselt täita. Siinkohal peaks mõningaid asju kaaluma: esiteks, veepaagi eemaldamine ja täitmine peaks olema mugav. Teiseks, veepaagi mahutavus peaks võrduma planeeritud päevase joogikogusega. See on oluline just mugavuse ja hügieeni seisukohalt: kui valmistad ainult paar tassi päevas, ning su veepaak on erakordselt suur, jääb vesi liialt kauaks seisma. Teisalt – kui valmistad palju espressosid ja lattesid eriti väikse veepaagiga, pead seda päeva jooksul mitu korda täitma.

Veepaagi asemel saab kasutada ka pumbaga espressomasinaid, mis on otse veega ühenduses. See on eriti mugav seetõttu, et veepaagi täitmise pärast siis muretsema ei pea. Meeles tuleb pidada, et otsese veeühendusega kohvimasin kaotab osa oma mobiilsusest: selle asukoha köögis otsustab veeühenduse asukoht. Lisaks sellele on selliseid espressomasinad palju kallimad ja võtavad rohkem ruumi.

Espressomasinate Küttesüsteemid

Tavalise vee asemel kasutame kohvi valmistamiseks vett, mis on teatud temperatuurile üles soojendatud. Pea meeles, et vesi on iga kohvijoogi puhul peamine koostisosa. Sinu espresso kvaliteet sõltub täielikult kasutatud vee temperatuurist, ning sellest, kui ühtlane see temperatuur on. 

Kui rääkida espressomasinates leitavatest küttesüsteemidest, jaotuvad need nelja tüüpi: sinu seadmel võib olla küttekeha (termoblokk), üks boiler, soojusvaheti (HX) või topelt-boiler. Kuidas need süsteemid teineteisest erinevad?

Espressomasinad, millel on termoblokk või termiline küttesüsteem

See järjepidev küttesüsteem on leitav algtaseme espressomasinatel. Vesi soojendatakse siis, kui kohvivalmistamise nuppu vajutatakse. Suurim eelis: kuum vesi on koheselt valmis, ning soojenemist ei pea ootama. Suurim miinus: Selline süsteem ei ole võimeline hoidma ühtlast vee temperatuuri, mistõttu võib espresso kvaliteet veidi kannatada (seda maitsenüansside vahet on võimalik eristada ainult siis, kui oled tõeline espresso-gurmaan). Lisaks sellele ei saa sa kohvi ning auru korraga valmistada: neid ülesandeid peab teostama teineteise järel.

Oluline on ka mainida, et termobloki süsteem on tavapärane soodsamate masinate puhul. Termiline süsteem on aga innovatiivsem: see on erakordselt vastupidav, kiire ja võimeline stabiilset veetemperatuuri hoidma. 

Ühe boileriga espressomasin

Mõned espressomasinad on varustatud ühe boileriga, mis vett soojendab. Erinevalt termoblokist/termilisest süsteemist, pakub see järjepidevat soojendust konkreetsele veekogusele (see kogus oleneb boileri suurusest). Suurim eelis: stabiilne veetemperatuur. Suurim miinus: olenevalt boileri suurusest, peab vee soojenemist ootama – see võib võtta 3-5 kuni 20-30 minutit. Selle tõttu peaksid kindlasti boileri suuruse läbi mõtlema, ning otsustama, milline arv kohviportsjoneid sinu ühe boileriga espressomasinaga iga päev valmib.

Teine oluline aspelt, mida peab arvestama: boiler soojendab vett kohvi valmistamiseks, valmistab auru ja tavalist kuuma vett. See tähendab, et auru ja kohvi samal ajal teha ei saa. Peale tassi kohvi valmistamist peaksid auru väljutamiseks veidi ootama (vesi peab saavutama auru jaoks vajaliku temperatuuri – muul juhul ei ole aur korrektne). Sama kehtib ka kohvi valmistamisele, kui oled just auru väljutanud: pead tõenäoliselt veidi ootama, et vesi jahtuks ja saavutaks kohvi valmistamiseks sobiva temperatuuri (90–95 °C).

Kui plaanid ainult espressot juua, või valmistada igapäevaselt vaid paar piimaga jooki, on see masin sulle täpselt sobiv!

Soojusvahetiga espressomasinad (HX masinad)

Need masinad on varustatud ühe boileriga, kuid seda saad kasutada auru ja kuuma vee jaoks. Läbi boileri läheb eriline voolik – läbi selle voolab külm vesi. Seda vett kasutatakse kohvi valmistamiseks, ning seda soojendatakse eraldi, kuni see saavutab espresso valmistamiseks sobiliku temperatuuri.

Selliste masinate suurim eelis: need seadmed on peaaegu poole soodsamad, kui kahe boileriga mudelid, kuid on sellegipoolest võimelised korraga väljutama nii auru kui kohvi. Need aitavad sul ka rohkem elektrit säästa. Lisaks sellele võtab voolik vett veepaagist või veeühendusest, mitte boilerist – see garanteerib, et vesi on alati värske. 

Sama kategooria seadmete võrdluses on HX mudelite peamine miinus see, et tal ei ole otsest kontrolli vee temperatuuri üle – voolikus olev temperatuur sõltub boileris olevast temperatuurist. Lisaks peab kohvi valmistamiseks teostama jahutava vee läbivoolu. Sellegipoolest on HX süsteemid pidevas arengus, mistõttu ei ole viimastel HX mudelitel – nagu näiteks kuulus Lelit “MaraX PL62X” – vajadust läbivoolu teostada.

Topelt-boileriga espressomasinad

Need seadmed on varustatud kahe eraldi boileriga: ühte neist kasutatakse kohvi valmistamiseks ja madala veetemperatuuri hoidmiseks, ning teine on kasutuses auru tootmisel ja kõrgema temperatuuri hoidmisel. Selle tõttu ei ole piima vahustamisel masinas toimuvatele protsessidele mingit mõju, ning topelt-boiler suudab ühtlaselt mõlemat temperatuuri hoida – nii auru kui kohvi jaoks. See tähendab ka, et kohvi ja auru saab korraga valmistada. 

Tähtis on mainida, et need masinad võtavad rohkem ruumi, ning kasutavad rohkem elektrit (sest nad hoiavad pidevalt mõlemas boileris vett kuumana), ning on ka kallimad. Ideaalne espresso on aga igal juhul seda väärt!

Kohvivalmistamise Grupid

Teine väga oluline pool-automaatsete kohvimasinate element on grupid. Kuna kohv voolab läbi selle, pööravad tootjad sellele nii erilist tähelepanu, kui vähegi võimalik. Gruppide peamine ülesanne pool-automaatsete masinate puhul on lasta veel sealt läbi voolata ilma rõhku muutmata, ning jälgida, et tambitud kohv oleks ühtlaselt niisutatud. Kahte tüüpi grupid – standard (ümara kujuga), ning klassikalised E61 variandid – neil mõlemad on omad eelised ja miinused.

Esimest iseloomustab pigem automaatne juhtimine – et alustada või lõpetada vee väljutust, peab lihtsalt nuppu vajutama. Ülejäänud protsess jätkub vastavalt eelnevalt valitud seadetele. Kui otsid kohvimasinat, mis püsib samade seadistuste peal ja teeks iga kord kohvi valmistamisel automaatselt samu samme, on tavapärane grupp sinu jaoks täpselt õige. 

Klassikaline E61 grupp on juhitav kangi abil. Et vee voolu alustada, peatada või lõpetada, ning kohvi niisutada, pead muutma kangi asetust. Need positsioonid ei ole eelprogrammeeritud, mistõttu tuleb neid manuaalselt juhtida. Sellist tüüpi grupil ei ole samasugust stabiilsust, kui tavalisel grupil, kuid see võimaldab sul kõiki seadistusi reaalajas jälgida. See tähendab, et tingimusi on alati võimalik muuta, mis on eriti tähtis neile, kes on kohvivalmistamises meistrid. E61 grupp tagab ka temperatuuri stabiilsuse – see püsib sinu kohvi puhul alati peamiselt sama. 

Portafiltrid

Portafilter on äärmiselt oluline espressomasina komponent. Siin tambitakse kohv just enne gruppi sisestamist. Portafiltreid on erinevaid suurusi, kuid standard diameeter on kõige lihtsam – algtaseme masinatel 50-53 mm. Need portafiltrid mahutavad vähem kohvi, mistõttu on rõhu suurendamiseks all ühe auguga sõel. Seda tüüpi portafiltrit kutsutakse “survestatud” portafiltriks. 

Pool-automaatsete kõrgema klassi masinate portafiltrite diameeter on tavaliselt 57 või 58 mm. Need mahutavad rohkem kohvi, ning sõela abil lisarõhku juurde panna ei ole vaja. Need portafiltrid on tuntud ka kui “surveta” variandid. Kuigi 57-mm ja 58-mm portafiltri vahe on väga väike, võetakse 58-mm justkui professionaalsete espressomasinate standardit. 

Portafiltreid võib olla üheseid või kaheseid. Ühene portafilter on ühe tilaga, millega tehakse üks jook korraga. See mahutab vähem kohvi, pressitava kohvi ala on võrdluses väiksem, ning selle servad on kaldus. Kuigi ühesed portafiltrid on väiksemate kohviportsjonite puhul mugavamad, ei ole nad eriti praktilised, ning võivad kohvivalmistuse protsessi kahjustada. 

Topelt portafilter on varustatud kahe tilaga, ning kogu selle pind on pühendatud joogi valmistamisele – selle pind on ühtlane, ning kohvimaitse jaotub õigesti, võttes sellest kohviportsjonist kaasa iga hea omaduse. Oma kuju tõttu saab mõningate pool-automaatsete masinate puhul kasutada ka kohvitablette ning jahvatatud kohvi.

Kõik teised portafiltri omadused – käepideme materjal, või selle värv – need tegelikult kohvivalmistamise lõpptulemust ei mõjuta. Materjali ja värvi võid valida ainult oma isiklikest valikutest lähtuvalt. Mõned inimesed arvavad, et kaldus käepide on parem valik, sest see võimaldab portafiltri ühtlaselt tööpinnale asetada. Sellegipoolest ei oma see eriti suurt vahet: kohvi tampides toetad portafiltri tõenäoliselt vastu laua äärt või erilisele hoidjale – teisiti riskid pinnakahjustusega. 

Kui soovid oma jookide kvaliteeti tõsta ja kohvi valmistamist veelgi mugavamaks muuta, soovitame keskenduda raske ja mugavalt haaratava tamperi otsimisele. Kohvi korrektne tampimine on maitsvate jookide valmistamiseks elutähtis. Pea meeles – kõrge kvaliteediga tamper on enamat, kui vaid hea maitse märk! 

Espressomasinate Aurusüsteemid

Aurusüsteem on espressomasinate absoluutne “must-be”. Eelnevalt arutasime auru ja vee temperatuuri seoseid: kui see temperatuur on liiga madal, ei ole aur korrektne. Pea meeles, et aurutoru kuju, kate ja aukude arv on samuti väga tähtsad.

Algtaseme aurutorud näevad välja nagu tavalised torud. Need toimivad hästi, kui soovid piima soojendada või vahustada, kuid lattekunsti puhul nad väga sobilikud ei ole. 

Kui liikuda erinevate kohvimasinate kategoorias ülespoole – algtasemest premium-tasemeni – leiad, et aurutorud on lihtsamad ja kitsamad. Tavapärase aurutoru otsas on üks väike auk. Lisaks imelisele cappuccinole suudab selline vahustaja valmistada ka kõrge kvaliteediga lattet. 

Premium-klassi mudelite aurutorudel võib olla kaks, kolm või isegi neli auku. Need võimaldavad sul luua klassikalise pöörleva efekti, mida professionaalsed baristad nii väga armastavad. Sellised vahustajad on loodud kujul, mis võimaldab neid lihtsalt piima sisse panna ja koheselt, piima sisse pannes, algab ka pöörlemine. Premium-klassi vahustajad on tihti kahekihilisest metallist, et kaitsta sind põletuste eest, ning abistada mugavamal käsitsemisel.   

Oluline on välja tuua, et olenemata kujust, võimsusest ja muudest vahustaja aspektidest, vajab selle korrektne kasutamine siiski teatavat harjutamist. Kui oled selle tehnika käppa saanud, suudad valmistada kerget ja naturaalselt magusat piimavahtu, ning proovida ka lattekunsti – lase oma loomingulisus valla, ning kasuta vahtu oma kohvile joonistamiseks! 

Mõnedel kohvimasinatel omab aurutoru ka kuuma vee tila ülesannet. Sellegipoolest, kui planeerid kuuma vee funktsiooni tee valmistamiseks tihti kasutada, või sulle meeldib americano retsept, soovitame valida masina, millel on eraldi kuuma vee tila. See on sinu jaoks palju mugavam. 

Espressomasinate Manomeetrid

Neile, kes hindavad täpsust, ning soovivad kõrgeimate standardite järgi kohvi valmistada, on survemõõdik e. manomeeter äärmiselt vajalik abimees. Tõelise espresso jaoks peaks kasutama 9 bar’ist rõhku. Kui sinu espressomasinal ei ole eraldi kangi kohvivalmistusrõhu muutmiseks, saad seda muuta vaid portsjoni suurust või kohvi jahvatusastet muutes. Et neid mõlemaid muuta, pead kasutama kohviveskit, mitte masinat ennast.

Espressomasin Koos Sisseehitatud Veskiga Või Ilma?

Pusiau automatinis kavos aparatas su integruotu malūnu

Kohviveski – nii sisseehitatult kui eraldi – on kohvivalmistamise juures hädavajalik pool-automaatse kohvimasina osa. Kasutades ube, mis ei ole just hetk tagasi jahvatatud, oleks see tõeline kuritegu ideaalse espresso suunas!

Sisseehitatud veski on imeline lahendus neile, kes soovivad eelarves püsida, köögis pole just palju ruumi, kuid isu maitsvate ja kvaliteetsete jookide järele on olemas. Nende omadusi võrreldes ei ole seda tüüpi kohviveski eraldiseisvast väga teistsugune. Sellegipoolest, masina sees asuva veski puhul avaldab masina soojenemine ka teatavat mõju seal olevatele kohviubadele – see võib olla kohviubade maitsele negatiivse mõjuga. 

Eraldi kohviveski välistab selle riski täielikult. Lisaks sellele, eraldi veski tähendab, et võid valida sellise mudeli, nagu hing ihkab. Mida peaks siis endale parima veski valimisel arvesse võtma? Kõige tähtsam element on kindlasti terad. Need võivad olla koonusjad või lamedad, keraamilised või terasest. Premium-klassi espressomasinad on varustatud lamedate teradega, sest need jahvatavad kohvi veidi ühtlasemalt – sellest hoolimata võivad need olla nii roostevabast terasest kui ka keraamilised. Millised on paremad? Siinkohal puudub õige vastus. Roostevabad terad on teravamad, mistõttu jahvatavad nad kohvi täpsemalt, kuid kui nad nüristuvad, kaotad sa ka kvaliteedis – mis tähendab, et veskit on vaja lahti võtta ja terasid teritada. 

Teisalt, kuigi keraamilised terad ei ole alati kõige täpsemad, ei muutu need peaaegu kunagi nüriks, mistõttu kestavad need kauem. Õiget kohviveskit valides peaksid vastama sellele küsimusele: kas sooviksid nautida ideaalset maitset, ning oled valmis terade hooldusele veidi aega kulutama, või eelistad hooldamisest hoiduda, ning oled nõus maitsenüanssides väikseid järeleandmisi tegema? Loomulikult on see relevantne vaid siis, kui valid kõrgeima kvaliteediga kohvioad. Kui oad on keskpärased, ei tunne ka maitses erinevust, olenemata valitud teradest. 

Kohvivalmistamise Seaded Veelgi Kõrgema Meisterlikkuse Saavutamiseks

Kui soetad espressomasina, millel on kõik eeltoodud komponendid, aitavad need garanteeritult valmistada ideaalset kohvi. Sellegipoolest ei jookse mööda külgi alla ka mõned olulised seaded ja funktsioonid, mis nende masinate puhul leitavad on – need aitavad viia sinu jookide kvaliteedi täiesti uuele tasemele, ning pakkuda sulle kohvikogemust, mida on võimatu unustada.

Kohvi Valmistamiseks Kasutatava Vee Temperatuur

Isegi algtaseme kohvimasinad võimaldavad vee temperatuuri reguleerida, kuid nende puhul on saadaval ainult erinevad tasemed: kasutajad saavad valida “madal”, “keskmine” ja “kõrge” vahel. Kõrgema klassi mudelitel on näha täpsed numbrid, ning kasutajad saavad vajaliku temperatuuri ise valida.


Kõrge kvaliteediga kohvi valmistamiseks on vee temperatuur äärmiselt oluline: liiga kuum vesi hävitab kohviubade unikaalsed maitseomadused, ning liiga külm vesi võib ebaõnnestuda nende väärtuslike maitsete välja toomisel. Kõige paremini töötab temperatuur vahemikus 90 ja 96 °C. Selles vahemikus valmistustemperatuuri kohandamine aitab sul avaldada kohvi spetsiifilisi omapärasid.  Mida lähemal 90 °C, seda magusam ja happelisel su jook on. Liikudes lähemale 96 °C, on see rohkem mõrkjas. Kui tunned oma kohviube nagu oma kahte kätt, ning oled kindel omadustes, mis maitset paremaks muudavad, võib valmistustemperatuuri muutmise võimalus kindla peale kasuks tulla. Lisaks sellele võimaldab see sul eksperimenteerida, ning igas tassitäies uusi maitseid avastada! Üks või kaks kraadi siia-sinna, ning lõpptulemus võib olla radikaalselt erinev. 

Eeltõmbe Funktsioon

Üks pool-automaatsete kohvimasinate kõige arenenumaid tehnoloogilisi omadusi on eeltõmbe või eel-niisutuse funktsioon. Tänu sellele omadusele niisutatakse portafiltris olev kohv eelnevalt madala veerõhuga. See tagab, et kui täisjõuga vesi peale tuleb, ei jõua see ainult väikse osa kohvini, vaid puutub iga kohvi osakesega kokku. Niisiis, naturaalselt on eeltõmbel valminud kohvi aroomis ja maitses ülimalt oluline osa.

Mõned kohvimasinad on varustatud sisseehitatud eeltõmbe funktsiooniga, mida ei saa reguleerida, kuid teiste puhul (näiteks E61 grupiga seadmed) saab seda jällegi manuaalselt muuta. Premium-klassi masinate puhul saab seda funktsiooni lausa elektrooniliselt kontrollida – läbi mugava menüü. Kui soovid eeltõmbe kohta rohkem teada, leiad lisainfot eraldi peatükist, mille pealkiri on “Kohvi Valmistamine Pool-automaatse Kohvimasinaga”.

Veekoguse Reguleerimine

Kavos porcija


Kui soovid valmistada maitsvat kohvi, ei piisa ainult õigest vee temperatuurist. Vee kogusel on valminud kohvi maitsele sama palju mõju. Pool-automaatsete kohvimasinate puhul saab veekogust programmeerida või manuaalselt reguleerida. 

Tavalise musta kohvi portsjoni suuruse puhul rangeid reegleid ei eksisteeri – loeb ainult sinu isiklik maitse. Katseta erinevate kogustega, ning proovi eri variante. See, mis sinu jaoks kõige maitsvam on, ongi õige! 

Tõelise espresso valmistamisel on aga nõudeid rohkem. On kindlad reeglid, mille järgi peaks käituma, et parimat võimalikku maitset säilitada. Alusta joogi valmistamist, ning peata see täpselt enne valge vahu kujunemist. Niipea, kui espresso tumeda crema sisse ilmub väike valge täpike, oled saavutanud täpselt õige veekoguse oma espresso jaoks. Kui kasutad E61 grupiga espressomasinat, peaksid iga kord täpselt sellel samal hetkel kohvivalmistamise lõpetama.

Kokkuvõtvalt

Võttes kokku kõik peensused, mis meid ideaalse kohvitassini viivad, võime lõpetuseks öelda, et kõik sõltub valmisolekust õppida ja oma oskusi protsessi käigus lihvida. Kui see puudub, on ka tehnoloogiliselt kõige arenenum masin täiesti kasutu. Enne, kui soovid arutada parimate turul olevaid espressomasinate omadusi, avaldame sulle samm sammult, kuidas kohvivalmistus käppa saada – selle tulemusel oled ise rõõmus, ning pakud ka kõigile oma külalistele restorani tasemel kohvi!

Kohvi Valmistamine Pool-automaatse Kohvimasinaga

Parimate Kohviubade Valimine Espresso ja Musta Kohvi Jaoks

Kavos pupelės espresso kavai

Alustame õigete kohviubade valimisest. Kui kavatsed valmistada espressot või musta kohvi, sobivad hästi kõik oad, mis on röstitud espresso valmistusmeetodile. Valmistamise meetod on tavaliselt ubade pakendil või kirjelduses välja toodud. Kui pakendil on sõna “espresso”, tähendab see, et oad on röstitud espressomasinat silmas pidades.

Kui valmistad kohvi, ära karda eksperimenteerida! Otsi tasakaalu maheda, šokolaadiselt mõrkja, värskendava ja suviselt happelise vahel – need maitsed seob kokku imeline peidetud magusus.

Kui oled eelnevalt kasutanud automaatset kohvimasinat, ning soetanud hiljuti pool-automaatse, soovitame proovida ube, mida oled varem maitsnud. Espressomasin avaldab tõenäoliselt sulle hoopis uued, ootamatud ja rikkalikud peidetud noodid. 

Õigete ubade otsingul peaksid kindlasti tähelepanu pöörama nende maitseomadustele. Näiteks Aafrika kohv, või oad mis on kasvanud Lõuna-Ameerikas ja töödeldud pestud meetodil, on alati happelisemad kui India ja Indoneesia sordid. See ei tähenda, et üks neist sortidest oleks parim – kokkuvõtvalt tõestab see seda, et pool-automaatne masin võimaldab igaühel oma lemmikkohvi leida, ükskõik kui ekstravagantne nende isiklik maitse ka on!

Parimad Kohvioad Piimaga Kohvijookidele

Kavos pupelės gėrimams su pienu

Kui oled piimaga kohvijookide fänn, vali tugevama iseloomuga oad – seda seetõttu, et tunneksid piima kõrvalt ka kohvi maitset. Sellepärast, et oad on liiga mõrud, ei ole vaja muretseda – nii kohv kui piim mängivad selles koosluses tasakaalustatud duetti.

Kui oled piima vahustamise selgeks saanud (sellest räägime veel hiljem ka), saad valmistada imelisi kohvisid. Neid iseloomustab naturaalne magusus ja eriti pehme piimavaht, mis seguneb espressoga, pakkudes unikaalse tekstuuriga kohvi, ning taevalike omadustega kvaliteetset vahtu.

Õigesti Jahvatatud Kohv

Kui oled valinud sobivad kohvioad, peaks need järgmisena jahvatama. Soovitame seda teha vahetult enne kohvi valmistamist, ning ainult selleks korraks vajaliku koguse. Olenemata sellest, kas veski on sisseehitatud või eraldi, võimaldab see sul muuta kahte seadistust, millel on kohvile suur mõju. Just seetõttu mainisime ka eelnevalt, kui tähtis osa on kohviveskil.

Esimene asi nende seadete puhul on kohvikoguse suurus

Olenevalt sinu portafiltrist (hetkel räägime topeltsuurusest), mahutab see tavaliselt 14 kuni 20 grammi jahvatatud kohvi. Parim viis õige portsjoni suuruse teada saamiseks on selle valamine sõela sisse. Kui portsjon on õige, asetub tamper kohvi peale täpselt, ning on portafiltri servaga tasane.

Pea meeles, et portsjoni suurust veskis muutes pead kohandama ka kohvi jahvatamise kestust, mitte ainult gramme. Selle kestus on veskite puhul erinev, mistõttu pead kasutatava kohvi jaoks kaalu lähedal hoidma, ning oma kohviportsjoneid kaaluma. 

Teine seadistus on jahvatusaste

Enne selle seadistuse muutmist valmista üks espresso, ning mõõda selle valmimisaega. Kui kasutad 9-barist rõhku, peaks espresso valmima 20-25 sekundiga, ning esimesed tilgad peaks portafiltrist tilkuma pärast 3-4 sekundit. Kui su kohv valmib kiiremini ning hakkab ka koheselt voolama, peaksid selle peenemalt jahvatama. Kui joogi valmimine võtab märgatavalt kauem, ning kestab kauem kuni 25 sekundit, peaksid ube jämedamalt jahvatama.

See võib olla keeruline, sest sama portsjoni ubade puhul ei pruugi jämedamalt jahvatatud kohv sama hästi portafiltrisse mahtuda (et tamperi äär oleks portafiltri äärega tasane). Sellest lähtuvalt – kui su kohv valmib kauem, muuda portsjon väiksemaks ja jahvata see jämedamalt. 

Kui saad jahvatusastme õigeks, ning su espresso valmib 20-25 sekundit, maitse seda kohvi, ning otsusta, kas see on sulle sobilik. Kui su kohv on tihke, täidlane ja maitsetest tulvil, on see ideaalne! Kui jook on vesine, tähendab see, et sinu valitud jahvatatud kohvi portsjon on liiga väike. Viimaseks – kui kohvi on erakordselt rikkalik ja liiga kontsentreeritud maitsega, peaks jahvatatud kohvi kogus olema väiksem. 

Veskit reguleerides peaksid otsustama ka kasutatava vee koguse. Nagu juba mainisime, peaks korrektse espresso valmistamise lõpetama, kui näed hallikas-kollakat värvi. Ära unusta seda peatada niipea, kui see vedelik su espressoni jõuab – ühtlaselt värvitud veejuga pole vaja oodata.

Kohvi Valmistamise Rõhk ja Eeltõmbe Funktsioon

Ideaalne espresso jaoks peaks valmistamise ajal säilitama 9 bar’ist rõhku. Kuna enamik masinaid ei võimalda oma kasutajatel rõhku reguleerida, on ainus viis teha seda jahvatusastet muutes (mis tähendab, et valmistusrõhu jälgimine aitab sul jahvatuse täpselt õigeks reguleerida!).

Mitmed modernsed espressomasinad on varustatud eeltõmbe või eel-niisutuse funktsiooniga, mis niisutab kohvi 3-4 bar’ise rõhuga esimese 3 sekundi jooksul. See tagab, et kohv oleks ühtlaselt niiske, ning peale seda 3 sekundit saab vesi väikese osa asemel lihtsa vaevaga kogu kohvi ühtlaselt “läbi pesta”. E61 grupiga masinate puhul saab seda funktsiooni esimestel sekunditel manuaalselt kergelt kangi tõmmates teha. 

Kui sul on masin, mis võimaldab survet terve valmistusprotsessi ajal reguleerida, on asi veelgi lihtsam: alusta kohvi valmistamist madala rõhuga, ning tõsta see kangi abil 9 bar’ini. Pea meeles, et kui eeltõmme toimub kauem, kui mõne sekundi, läheb vesi läbi jahvatatud kohvi äärmiselt kergelt, rõhk langeb väga madalaks, ning täiuslik espresso läheb kraanikausist alla.

Tiigritriibud, Crema ja Ideaalne Espresso

Kui espressot õigel moel valmistada, meenutab crema meile tiigritriipe. See triibulisus on hästi tuntud fenomen espresso-gurmaanide hulgas.

Niisiis, kui oled saavutanud espresso, mis valmis 20-25 sekundiga ja 9 bar’ise rõhuga, mille crema’t katavad tiigritriibud, ning selle konsistents on täidlane, on järgnev sellega toimuv ainult sinu kätes. Espresso on miski, millel põhinevad kõik teised kohviretseptid! 

Klassikalised kohviretseptid

Kui eelistad seda jooki niisama juua, naudid tassikest ideaalset espressot; kui lisad sellele kuuma vett, saad americano (mis on muide tavalisest mustast kohvist maitsvam); kui lisad sellele piima, siis olenevalt vahust saad nautida imemaitsvat cappuccinot või lattet. 

Americano ja Must Kohv

Americano vs lungo

Americano maitseb paremini kui must kohv. Miks? Nagu eelnevalt mainisime, siis espresso valmistamisel võetakse sellest viimast, kuni miskit pole enam võtta. Valmistades musta kohvi, jätkub see protsess pikemalt, mistõttu võetakse kohvist kaasa ka kehvad omadused. Kui valid espresso portsjoni, ning lahjendad seda kuuma veega, saad nautida kohvi parimaid omadusi. Lisatud vesi annab kohvile lisa-magusust, millega ei kaasne soovimatut ja ebameeldivat maitset.

Piimaga Joogid: Cappuccino ja Latte

Cappuccino vs latte

Kuidas valmistada imelist piimaga kohvijooki? Esiteks pead õppima tegema vahet lattel ja cappuccinol. Seda sa juba tead, et nende mõlema joogi põhi sisaldab espressot – kuna see jook on niivõrd tihke, on seda tassi keerutamisel äärtel näha. Nende kahe joogi peamine erinevus sõltub piima kogusest ja selle vahutihedusest.

Tass cappuccinot koosneb ⅓ espressost, ⅓ piimast ja  ⅓ piimavahust, ning latte koosneb espressost, peaaegu tervest tassist soojast piimast, ning kreemisest ülemisest piimavahu kihist, mille paksus peaks olema 1 cm kanti. Mõlema joogi valmistamise tehnika on identne, kuid retseptidest ilmneb, et cappuccino nõuab suuremat kogust piimavahtu.

Kuidas  Tassitäie Cappuccino Või Latte Jaoks Piima Vahustada?

Enne kui aurutoru piimavahustuskannu pistate, laske osa auru salvrätikusse – et eemaldada kondents. Seejärel kasutage oma vasakut kätt, et kannu põhjast kinni võtta, ning asetage aurutoru piima sisse nii, et see võimaldaks kannul vastu toru puhata, ning vahustage piima ilma seda kahele poole liigutamata.

Niipea, kui olete kindel, et aurutoru on õiges asendis, ning kõik selle augud on piima sees, kasuta oma paremat kätt auru täisvõimsusel vabastamiseks. Niipea kui seda teed, madalda kannu. Aurutorus olevad augud peaksid piima pinda puudutama, ning sa peaksid kuulma järjepidevat “tshhhh” heli. Kui täpselt see toimub, siis juhhuu – sa vahustad piima! 

Edasi on oluline otsustada, kas vaht on mõeldud latte või cappuccino jaoks. Kui lattele, vahusta piima kuni 3 sekundit, kui cappuccinole, ei tohiks vahustamine kesta kauem kui 5 sekundit. Kui see aeg on täis, muuda kannu asetust, et vahustaja oleks pigem viltu kui püsti. Kui seda teed, jälgi, et augud püsiksid piima sees. 

Kui teed kõike korrektselt, tekib piima keskele keeris – see eemaldab aeglaselt kõik mullid. Selles staadiumis seguneb piimavaht sooja piimaga. Kui oled selle tehnika selgeks saanud, saad valmistada piima, mis on sama siidine ja kerge, nagu pilved. 

Vahusta oma cappuccino piima, kuni see saavutab 65 °C (esialgu võid kasutada termomeetrit). See temperatuur võimaldab laktoosil avaldada oma naturaalse magususe, mistõttu ei vaja sa enam suhkrut isegi siis, kui olid eelnevalt harjunud oma kohvi magustama. 

Tassi latte jaoks soojenda piim kuni 70 °C. See aitab tagada piima püsimise soojana kuni viimase sõõmuni, kattes su maitsepaleti imelise soojusega, ning pannes sind naudingust õhu ahmima. 

Selle protsessi lõpus keera aur kiire liigutusega kinni (tee seda oma vasaku käega, sellega mis kannu eelnevalt alt hoidis – sinu parem käsi peaks nüüd kannu hoidma). Pane kann kõrvale, ning puhasta vahustaja salvrätikuga. Lase torust ka natuke auru välja, et eemaldada selle sees olevad piimajäägid. 

Lase piimal 15 sekundit seista, haara käepidemest, ning keeruta piima vastupäeva, kuni see saavutab särava välimuse. 

Kui valmistad lattet, kasuta kannu tila, et piim sinna peene joana kallata. Cappuccino puhul kalla piima sinna üle serva, et vaht mulksuga kohvi peale kukuks. 

Piimaga kohvijookide puhul on populaarsed ka flat white ja espresso macchiato. Esimese retsepti jaoks jäta vahustamine vahele, ning kalla soojendatud piim tassi, nagu teeksid lattet. Teise retsepti jaoks valmista cappuccino tehnikaga piimavaht, ning lisa 4-5 lusikatäit espresso portsjonile. 

Viimane, kuid samamoodi oluline – ära unusta neid jooke koheselt peale valmistamist nautida, sest siis on nad kõige maitsvamad!

Pool-automaatse Kohvimasina Hooldus

Igapäevaselt. Veendu, et loputad kohvigruppi alati jookide vahepeal väikse koguse veega, ning puhastad portafiltri täielikult kohvijääkidest. Lisaks peaks ka vahustajat koheselt pärast kasutamist lapiga puhastama. Kui oled tänaseks kohvivalmistamise lõpetanud, ära unusta ka tilgaalus ja tassiresti pesta!

Kord nädalas või iga 100 portsjoni täitumisel. Grupi ja portafiltri puhastusprogrammi peaks teostama erilise puhastusprogrammiga (mõnedel pool-automaatsetel kohvimasinatel on selleks puhuks eriline “pimesõel”). See programm aitab eemaldada kohvijäägid ja õlid. Sa võid ka tableti vees lahustada, portafiltri ja kohvifiltrid sinna sisse panna, 15-30 minutit liguneda lasta, ning siis puhta veega pesta. 

Nagu nõutud. Kui sinu masinal on sisseehitatud veski, ära unusta seda spetsiaalsete kohviveski tablettidega aeg-ajalt puhastada.

Sinu kohvimasina katlakivieemaldus: kui su kohvimasinal on termoblokk küttesüsteem, peaksid kasutusjuhendi abil regulaarselt ka katlakivieemaldust teostama. Kui su masinal on sisseehitatud boiler (või boilerid), soovitame tungivalt veefiltrit või pehmet vett kasutada – seda seetõttu, et masinat võivad kahjustada nii regulaarsed katlakivieemaldusprogrammid kui ka katlakivi ise. Kui katlakivi koguneb, ning sa hakkad selle tõttu probleeme kogema, soovitame kohvimasina hooldustehnikuga koheselt ühendust võtta.

Kõige Populaarsemad Kodused Espressomasinad

Et muuta õige espressomasina valimine lihtsamaks, oleme parimad ja populaarsemad pool-automaatsed espressomasinate mudelid ritta seadnud. Grupeerisime need seadmed hinna järgi, et saaksid otsuse teha nii masina tehniliste omaduste kui ka eelarve järgi. Nende mudelite detailne kirjeldus aitab sul kergemalt valikut teha.

Parimad Espressomasinad: Kuni €300

Tehnilised omadused De’Longhi „EC230.BK De’Longhi „EC251.W“ De’Longhi EC685.M
DeLonghi EC230.BK De’Longhi EC 251.W De’Longhi EC 685.M
Üldised omadused
Tootja De’Longhi De’Longhi De’Longhi
Päritolumaa Hiina Hiina Hiina
Võimsus 1100 W 1100 W 1300 W
Veepumba rõhk 15 BAR 15 BAR 15 BAR
Manomeeter Ei Ei Ei
Vahustaja tüüp Kitsas toru Lai toru Kahe positsiooniga lai toru (vahustatud ja vahustamata piimale)
Eraldi kuuma vee tila Ei Ei Ei
Sisseehitatud veski Ei Ei Ei
Juhtimine
Ekraan Ei Ei Ei
Juhtimise tüüp Pöördlüliti Nupud Programmeeritavad nupud
Seaded
Programmeeritav potsjoni suurus Ei Ei Jah
Temperatuuri seaded Ei Ei Jah
Teised omadused Võimalus valmistada jooke kohvitablettidest Võimalus valmistada jooke kohvitablettidest; võimalus reguleerida vee temperatuuri; integreeritud katlakivieemaldus and programmeeritav veekaredus
Anumad/mahutid
Veepaak 1 l 1,1 l 1,1 l
Mõõdud ja kaal
Kohvimasina mõõdud (laius x kõrgus x sügavus) 20,5 cm x 28,5 cm x 34,3 cm 20,8 cm x 32,7 cm x 32 cm 14,9 cm x 30,3 cm x 33 cm
Kaal 4,3 kg 3 kg 4,2 kg
Portafiltri suurus (mm) 51 mm 51 mm 51 mm
Komplektis sisaldub
Komplektis sisaldub Ühene filter, kahene filter, plastiklusikas/tamper jahvatatud kohvile Ühene survega filter, kahene survega filter, plastiklusikas/tamper jahvatatud kohvile Ühene survega filter, kahene survega filter, kohvitableti filter, plastiklusikas/tamper jahvatatud kohvile

 

De’longhi EC230.BK

Kohvimasin De’Longhi „EC230.BK“

Üks soodsamaid ja populaarseimad espressomasinad, sobiv algajale kohvivalmistajale. See võimaldab valmistada ühe või kaks portsjonit espressot või musta kohvi, ning vahustada piima su lemmikutele piimajookidele. 

Seadet on väga lihtne juhtida: kasuta kohvimasina ees asuvat pöördlülitit. Keera see ühele poole, ning saad auru. Kui keerad selle teisele poole, hakkab seade kohvi valmistama. Selle mudeli sees on väike kuid tubli roostevabast terasest boiler, mis on äärmiselt vastupidav ja kauakestev. 

Teine oluline omadus on kõrgemate tasside või klaaside kasutamise võimalus. Alumine tassirest on eemaldatav, mistõttu saad valida tassid, mis on kuni 11-cm kõrgused. Lisaks sellele on kohvimasinal äärmiselt stiilne välimus – see sobib hästi sinu interjööri. 

De’longhi EC251.W

Kohvimasin De’Longhi „EC251.W“

See mudel on väga hinnatud eelarve piiridesse jääda soovivate kohvisõprade seas. Kuigi ta on esimesest mudelist veidi vanem, on ta siiski populaarne. Erinevalt esimesest mudelist on see masin juhitav kolme esipaneelil asuva nupu abil: seal on ON/OFF nupp, kohvinupp ja aurunupp. 

Peamine erinevus on fakt, et “EC251.W” on varustatud survefiltritega (nendest rääkisime artikli alguses). Tänu topeltkihtidega filtri poolt loodud survele, on sinu espresso kaetud eriti täidlase ja tihke crema’ga – isegi kui oad just väga perfektselt jahvatatud ei ole. Selle mudeli vahustaja on veidi teise kujuga, mis aitab ka algajatel lihtsamalt piima vahustada. 

Teine oluline eelis on võimalus valmistada jooke kohvitablettidest, ning jahvatatud kohvist (just seetõttu on masin tähistatud lühendiga E.S.E Easy Serving Espresso e. Lihtsasti Serveeritav Espresso). Pea meeles, et see mudel sobib vaid lühematele tassidele, mille mõõt jääb 8.6 cm piiresse.

De’longhi EC685.M

Kohvimasin De’Longhi „EC685.M“

See masin on käesoleva hinnaklassi vaieldamatu liider. Miks nii? Esiteks on sellel metallist korpus ja stiilselt moderne disain, mistõttu sobib see igasse interjööri. 

Eriti oluline on ka fakt, et masin on äärmiselt kitsas (ainult 14.9-cm lai!), mistõttu mahub see igasse kööki. Kui rääkida masina juhtimisest, siis sellel on ühe ja kahe portsjoni programmeeritavad nupud Lisaks sellele võimaldab see mudel sul vee temperatuuri reguleerida (valida saab kolme erineva taseme vahel), mis tähendab, et saad katsetada erinevate kohvimaitsetega. 

Nagu ka pildilt on näha, erineb selle kohvimasina vahustaja eelnevalt välja toodud mudelitest. Sellel vahustajal on kaks fikseeritavat positsiooni: üks võimaldab sul valmistada vahustamata piima, ning teine piimavahtu. Seade laseb sul kasutada ka kohvitablette – selle mugavamaks muutmiseks on komplektis ka eraldi kohvitablettide filter. Selle masina regulaarsed filtrid on survestatud, seega imeline crema on garanteeritud! 

Programmeeritav veekaredus ja sisseehitatud teavitus annavad kasutajale märku katlakivieemalduse vajadusest. Nende kahe kombinatsioon muudab kohvimasina hooldamise palju lihtsamaks. Eeltoodut arvesse võttes ei tule üldse üllatusena, miks just see mudel selle hinnakategooria tipus juba mitmeid aastaid püsib. 

Parim Espressomasin: €500800

Tehnilised omadused Sage „The Barista Express SES875“ Anita PL042TEMD Rancilio Silvia E
Sage The Barista Express SES875 Lelit Anita PL042TEMD Rancilio Silvia E
Üldised omadused
Tootja Sage Lelit Rancilio
Päritolumaaa Hiina Itaalia Itaalia
Võimsus 1850 W 1000 W 950 W
Veepumba rõhk 15 BAR 15 BAR 15 BAR
Manomeeter Jah Jah Ei
Vee soojendamise süsteem PID süsteemiga termokuumutus Boiler (250 ml) + PID süsteem Boiler (300 ml)
Vahustaja tüüp Professionaalne vahustaja Professionaalne vahustaja Professionaalne vahustaja
Eraldi kuuma vee otsik Jah Ei Ei
Sisseehitatud Jah Jah Ei
Juhtimine
Ekraan Ei Ei Ei
Juhtimise tüüp Programmeeritavad nupud Kangid Nupud
Seaded
Programmeeritav portsjoni suurus Jah Ei Ei
Temperatuuri seaded Jah Jah Ei
Teised omadused Integreeritud eemaldatav tamper Integreeritud tamper

Anumad/mahutid
Veepaak 2 l 2,7 l 2 l
Mõõdud ja kaal
Kohvimasina mõõdud (laius x kõrgus x sügavus) 33 cm x 40 cm x 31 cm 31.5 cm x 36.8 cm x 25.5 cm 23.5 cm x 34 cm x 29 cm
Kaal 12 kg 10.2 kg 14 kg
Portafiltri suurus (mm) 54 mm 57 mm 58 mm
Komplektis sisaldub
Komplektis sisaldub Doseerimistööriist “Razor”, ühene ja kahene filter (survestatud ja tavaline), kohvilusikas, integreeritud tamper, roostevabast terasest piima vahustamise kann, puhastusketas ja tabletid, puhastushari ja teised tööriistad, veefiltri hoidja ja veefilter Ühene ja kahene filter, kohvitablettide filter Ühene ja kahene filter, jahvatatud kohvi lusikas, roostevabast terasest tamper

Sage The Barista Express SES875

Kohvimasin SAGE „The Barista Express SES875“

See sisseehitatud kohviveski ja lugematu hulga tarvikutega (vaata seda nimekirja allpool) espressomasin paneb su ennast tundma, kui tõeline kodune barista! 

Sa saad kohvioad täpselt nii jahvatada, nagu on õige, ning seda otse portafiltrisse (selle suurus ei ole veel päris professionaalne, kuid peaaegu). Integreeritud tamperi abil saad kohvi korrektselt tampida, ning otse masinasse sisestada. Sellel mudelil on sisseehitatud temperatuurisensoriga termiline küttesüsteem, teisisõnu PID süsteem. See tähendab, et sa saad kohvi temperatuuri reguleerida, ning erinevate maitsetega eksperimenteerida. Ka portsjoni suurust on lihtne programmeerida. Kõrgrõhu pump võimaldab sul valmistada kohvi, mis on erakordselt kreemine ja aromaatne, ning professionaalse vahustaja abil saad tõelise barista moodi piima vahustada, ning omas kodus restorani tasemel kohvi nautida. 

Mainimist väärib ka see, et masinal on komplektis kahte tüüpi filtrid: survestatud ja tavalised. Proovi mõlemaid, ning vali endale sobivaim. Ka kvaliteetse piimakannu otsimiseks pole vajadust – ka see on komplektis. See kohvimasin on ideaalne neile, kes tahavad end tunda justkui tõelised baristad, sukeldumata liialt professionaalse kohvivalmistamise peensusteni.

Lelit Anita PL042TEMD

Kohvimasin Lelit „Anita PL042 TEMD“

See Itaalias toodetud Lelit espressomasin toob meid professionaalsuse kõrgema tasemeni. Just nagu eelnev Sage mudel, on ka “Anita” masinal sisseehitatud veski, mistõttu jahvatab ta iga kohvi valmistamiseks oad otse portafiltrisse. Portafiltri diameeter on lähedane professionaalsele standardile – selle mõõt on 57 mm. 

Lisaks sellele on teiste professionaalsete masinate kõrval ka sellel masinal boiler, kuigi väiksemat sorti. See tagab stabiilse ja ühtlase kohvi valmistamiseks kasutatava vee temperatuuri. Vaskboileri mahutavus on 250 ml. Tasub ka mainida, et see mudel ei vaja eriti pikka soojenemist – piisab ainult kolmest minutist. PID temperatuurikontroll, millega boiler on ühendatud, võimaldab sul reguleerida kohvi ja auru temperatuuri. Sellest tulenevalt on selle masina võimalused veelgi rohkemad, kui Sage mudeliga. Viimaseks – mugav vahustaja võimaldab sul lihtsa vaevaga oma lemmik piimajookidele piima vahustada.

Rancilio Silvia E

Kohvimasin Rancilio „Silvia E“

Kui soovid kohvivalmistamise täiesti uuele tasemele viia, soovitame kaaluda tuntud Itaalia tooja Rancilio “Silvia E” mudelit. Oma kõrge kvaliteediga materjalide ja raskemetallist korpusega on see tõeline tunnustus igale inimesele, kes selle masina loomisele kaasa aitasid. 

Selle masina seest leiad boileri, mis on ideaalne soovitud temperatuuri hoidmiseks (just nagu need, mille leiad professionaalsete kohvimasinate turult!). Boiler on äärmiselt hästi isoleeritud, mistõttu aitab see elektrit säästa. Professionaalne 58-mm portafilter libiseb käes mugavalt, ning paneb nii algajad kui ka tõelised professionaalid sellesse armuma. Ka vahustaja on professionaalne, võimaldades sul  vahustamist maksimaalselt nautida, ning isegi lattekunsti proovida. Komplektis sisaldub ka vastupidav professionaalne tamper. 

Kuigi see mudel ei ole sisseehitatud veskiga varustatud (mis tähendab, et sa peaksid selle eraldi soetama), ei ole see ilmtingimata halb asi. Oleme juba eelnevalt maininud, et mida professionaalsema espressomasinaga on tegemist, seda ebatõenäolisemalt on selles sisseehitatud veski.

Parimad Espressomasinad: €9501300

Tehnilised omadused Sage „the Barista™ Touch SES880“ Ascaso „Steel Duo PID Black&Wood“ Lelit MaraX PL62X
Sage the Barista Touch SES880 Ascaso Steel Duo PID Black&Wood Lelit MaraX PL62X
Üldised omadused
Tootja Sage Ascaso Lelit
Päritolumaa Hiina Hispaania Itaalia
Võimsus 2400 W 2068 W 1400 W
Veepumba rõhk 15 BAR 20 BAR 15 BAR
Manomeeter Ei Jah Jah
Vee soojendamise süsteem PID süsteemiga termokuumutus PID süsteemiga termoblokk Roostevabast terasestl HX boiler (1.8 l) ja PID süsteem
Vahustaja tüüp Automaatne vahustaja Professionaalne vahustaja Professionaalne vahustaja
Eraldi kuuma vee tila Jah Jah Jah
Sisseehitatud veski Jah Ei Ei
Juhtimine
Ekraan Värviline puuteekraan Ei Ei
Juhtimise tüüp Puutetundlik Kang-lülitid Kangid ja käepidemed
Seaded
Programmeeritav portsjoni suurus Jah Jah Ei
Temperatuuri seaded Jah Jah Jah
Teised omadused Automaatne piima vahustamine ja teised automaatsed protsessid, retseptide salvestamise võimalus Professionaalne portafilter ja vahustaja, programmeeritav eeltõmbefunktsioon E61 grupp, korraga piima vahustamise ja kohvi valmistamise võimalus
Anumad/mahutid
Veepaak 2 l 2 l 2,5 l
Boileri mahutavus 1,8 l
Mõõdud ja kaal
Kohvimasina mõõdud (laius x kõrgusx sügavus 32,2 cm x 40,7 cm x 32,2 cm 27 cm x 36 cm x 31.5 cm 22 cm x 35 cm x 41 cm
Kaal 20 kg 12 kg 18.8 kg
Portafiltri suurus (mm) 54 mm 58  mm 58  mm
Komplektis sisaldub
Komplektis sisaldub Roostevabast terasest piimakann, puhastusketas ja tabletid, topeltseinaga filtrid, ühe seinaga filtrid, veefilter ja filtrihoidja, puhastushari, doseerimistööriist “Razor”, kuuskant võti, vahustaja puhastamise tööriist, veekaredustest, tamper Puidust portafilter (diameeter 58 mm), 5 roostevabast terasest filtrit: 2 survestamata filtrit (ühene ja kahene), 2 survestatud (ühene ja kahene) ja üks kohvitableti (E.S.E.) filter, professionaanel alumiinum tamper, filter grupi puhastamiseks 58-mm tööstusliku tasemega portafilter, 4 filtrit: 911 g, 1418 g, 1821 g ja üks “pime” puhastusfilter, tõstetud alus espressotassidele, veefilter, 58-mm puidust käepidemega roostevabast terasest tamper

Sage the Barista™ Touch SES880

Kohvimasin Sage „the Barista™ Touch SES880“

See kohvimasin on miski, millest iga algaja kohvivalmistaja unistab! Kuigi see kuulub pool-automaatsete espressomasinate kategooriasse, on see mudel justkui sinu isiklik barista. Protsessid on täiesti automaatsed, mistõttu pead vaid instruktsioone järgima, või värvilisel puutetundlikul ekraanil seadeid muutma. 

Masinast leiad 5 eel-programmeeritud jooki. Ühte olemasolevatest retseptidest vajutades näed reguleeritavaid seadeid: need sisaldavad jahvatuse kestust (mudel on varustatud sisseehitatud kohviveskiga), kohvivalmistamise temperatuuri ja aega, ning isegi piimavahustamise taset. Piima vahustades pead automaatse vahustaja piima sisse pistma, ning kõik – see tööriist vahustab barista tasemel vahu iseseisvalt. Innovatiivne küttesüsteem võimaldab masinal kiirelt soojeneda, ning ühe tassi teise järel ilma pausideta valmistada. Sisseehitatud PID temperatuurikontroll võimaldab sul seadistada erinevaid temperatuure, ning sel viisil erinevate kohvimaitsetega mängida. Võimalik on luua kuni 6 isiklikku lisaretsepti! 

See kohvimasin on imeline valik neile, kes soovivad kiirelt ja mugavalt maitsvaid jooke nautida, ning osa kohvivalmistamise kohustusest masina kanda jätta. Ära unusta vaadata ka nimekirja kaasasolevatest tarvikutest – see on tõeliselt muljetavaldav!

Ascaso Steel Duo PID Black&Wood

Kohvimasin Ascaso „Steel Duo PID Black&Wood“

Kui oled keegi, kes naudib oma kätega asjade tegemist, unistad traditsiooniliseks baristaks olemiseks, ning väärtustad kohvimasina disaini ja ilu kõrval ka funktsionaalsust, on see seade just sulle! 

Üks selle masina tunnuseid on selle professionaalsele seadmele omane 58-mm portafilter. Selle käepide on valmistatud puidust (mis annab tunde luksusest, ning on meeldiv katsuda), ning selle kaldenurk aitab sellel tööpinnal paigal püsida, olles  korrektsel tampimisel abiks. 

Teine oluline omadus on kuumakindla kattega vahustaja. Seda saab vahustamisprotsessi ajal turvaliselt katsuda. Saame kindlusega öelda, et see on ideaalne ka lattekunsti jaoks. See kohvimasin on varustatud kahe eraldi küttesüsteemiga: üks auru ja teine kohvivalmistamise jaoks (seda süsteemi kutsutakse “duaal-termoblokiks”). Süsteem tagab, et kohvivalmistamise ja piima vahustamise vahel ei oleks pausi. 

Kasuks tulevad ka programmeeritav ja reguleeritav eeltõmbefunktsioon, ning reguleeritav veetemperatuur. Ka tassisoojendusfunktsioon on läbi mõedud – sellel on lai tassisoojendusala, otse seadme peal. Viimaseks – fantastiliselt esteetilist välimust lisab sellele imelisele tervikule tööstuslik disain ja kena valgustatud veepaak. 

Lelit MaraX PL62X

Kohvimasin Lelit „MaraX PL62X“

Espressomasinate redelil veelgi kõrgemale ronides saame lähemale kohvivalmistuskunsti puhtaimale vormile. See HX kohvimasin on varustatud mahuka boileri, eraldi kohvivalmistussüsteemi, traditsioonilise E61 grupiga ja professionaalse vahustajaga, võimaldades sul kogu kohvi valmistamise protsessi algusest lõpuni kontrollida. 

Esimesena püüab pilku see legendaarne E61 kohvigrupp, mis tagab kõrgeima tasemel temperatuuristabiilsuse, ning võimaldab kasutajal täpselt oma soovide järgi kohvi valmistada. Tõsta käepidet veidi üles, ning lülitad sisse eeltõmbe funktsiooni, tõsta see täielikult üles, ning jälgi manomeetrilt veesurvet, et see oleks kohvi valmistamiseks täpne. Valmistusaega ja kogust E61 grupiga muuta ei saa, kuid see tähendab, et saad hetkeolukorda arvesse võttes sobival ajal manuaalselt valmistamise lõpetada. 

Espresso valmimise ajal saad ja samal hetkel latte või cappuccino jaoks piima vahustada (tänu HX boilerile). Kuna selle seadme vahustaja on erakordselt võimas, võimaldab see vahustada ka suuremat, kahele kohvile vajaminevat piimakogust. 

Niipea, kui sa seda masinat näed, armud sa sellesse kohvivalmistamise kunsti. See seade on disainitud neile, kes näevad kohvivalmistust kui erilist käsitööd, ning on valmis iga nüansi kallal nii kaua töötama, kuni see saavutab perfektsuse.

Parimad Espressomasinad: Üle €1500

Tehnilised omadused Sage „the Oracle™ Touch SES990“ Rocket Espresso „R Cinquantotto“ Lelit Bianca PL162T
Sage the Oracle™ Touch SES990 Rocket Espresso R Cinquantotto Lelit Bianca PL162T
Bendrosios savybės
Tootja Sage Rocket Espresso Lelit
Päritolumaa Hiina Itaalia Itaalia
Võimsus 2400 W 1400 W 1400 W
Veepumba rõhk 15 BAR 15 BAR 15 BAR
Manomeeter Ei Jah Jah
Vee soojendussüsteem Kaks eraldi PID süsteemiga boilerit Kaks eraldi PID süsteemiga boilerit Kaks eraldi PID süsteemiga boilerit
Vahustaja tüüps Automaatne vahustaja Professionaalne vahustaja Professionaalne vahustaja
Eraldi kuuma vee otsik Jah Jah Jah
Sisseehitatud veski Jah Ei Ei
Juhtimine
Ekraan Puuteekraan Eraldi puutepaneel Ei
Juhtimise tüüp Puutetundlik Kang ja käepidemed Kang ja käepidemed
Seaded
Programmeeritav portsjoni suurus Jah Ei Ei
Temperatuuri seaded Jah Jah Jah
Teised omadused Täisautomaatsed programmid: jahvatus, tampimine, valmistus, vahustamine Professionaalne pöördpump; võimalus otseseks veeühenduseks Võimalus reguleerida survet valmistuse ajal; võimalus otseseks veeühenduseks
Anumad/mahutid
Veepaak 2,5 l 2,5 l 2,5 l
Boileri mahutavus (info lisatakse hiljem) 580 ml kohvile ja 1.8 l aurule 800 ml kohvile ja 1.5 l aurule
Mõõdud ja kaa
Kohvimasina mõõdud (laius x kõrgus x sõgavus) 37 cm x 41 cm x 45 cm 31 cm x 38.5 cm x 44 cm 29 cm x 40 cm x 40 cm
Kaal 12 kg 20 kg 20 kg
Portafiltri suurus (mm) 58  mm 58  mm 58  mm
Komplektis sisaldub
Komplektis sisaldub Roostevabast terasest piimaanum, kahene filter, ühene filter, veefilter ja hoidja, puhastusketas ja tabletid, knockbox, veski terade puhastushari, vahustaja puhastuspulber, veekaredustest (info lisatakse hiljem) Kahene ja ühene filter, põhjatui portafilter, pimefilter, 70-l veefilter, alumiiniumist käepidemega roostevabast terasest tamper, grupi puhastushari, mikrofiiber lapp, lisavahustaja, veeühenduseks vajalikud tarvikud

Sage the Oracle™ Touch SES990

Kohvimasin Sage „the Oracle™ Touch SES990“

Selle Sage kohvimasinaga siseneme me täiesti uude pool-automaatsete espressomasinate maailma. Oma topelt-boileri ja professionaalse 58-mm portafiltriga, mis mahutab lausa 22 grammi kohvi, on see professionaalsetele mudelitele veelgi lähemal. 

Ka aina enam on automaatseid programme: masin vahustab automaatselt piima, imiteerides barista tegutsemist ideaalse tulemuse näol, ning tambib ka kohvi oma sisseehitatud tamperi abil täiesti ise. 

Kõige innovatiivsem lisa on kindlasti selle automaatne surve-kontroll – see tähendab, et kohvi valmistamiseks kasutatav rõhk püsib alati stabiilne, säilitades sinu kohvi maitset. Teiste paljude Sage retseptide hulka kuulub ka automaatne americano: vali jook, ning masin valmistab topelt-espresso, lisades eraldi tilast sinna kuuma vee. Lisaks sellele saad salvestada kuni 8 personaalset retsepti. 

See kohvimasin on ideaalne inimesele, kes unistab kõrge kvaliteediga kohvist, ning soovib ise selle valmistamisest aktiivselt osa võtta, kuid eelistab et mõned sammud oleks siiski automaatselt tehtud. 

Rocket Espresso R Cinquantotto

Kohvimasin Rocket Espresso „R Cinquantotto“

Rocket Espresso on tuntud tööstuslik-professionaalsete kohvimasinate tootja. Ei tule üllatusena, et kodune “R Cinquantotto” mudel sisaldab kõiki tüüpilisi professionaalse kohviseadme omadusi. 

Pöördpump võimaldab kasutajal valida veeühenduse variandi, mis talle enim sobib: see võib olla eemaldatav veepaak, või otsene veeühendus. Eriti tuleb see kasuks, kui seade asub kontoris, ning järjest valmistatakse mitu jooki. See mudel on varustatud ka kahe eraldi boileriga, mille temperatuuri saab reguleerida integreeritud PID süsteemiga. 

Puutetundlik juhtpaneel võimaldab sul lihtsa vaevaga soovitud funktsioone valida, ning E61 grupp tähendab, et kohvi valmistatakse manuaalselt. Nagu teised selle tüübi seadmed, võimaldab “R Cinquantotto” mudel sul valmistusprotsessi äärmise täpsusega juhtida, ning täpselt õigel ajal peatada. 

Sisseehitatud taimer on samuti imeline lisa. See võimaldab kohvisõpradel valmistusaega jälgida, ning nõuete piiridesse jääda. Kokkuvõtvalt kombineerib see masin uusimad tehnoloogiad ja vanimad espresso traditsioonid. See on ideaalne kaaslane professionaalseks baristaks pürgijatele.

Lelit Bianca PL162T

Kohvimasin Lelit „Bianca PL162T“

“Bianca” – tõeline Itaalia tootja Lelit meistriteos. Lisaks eelnevate mudelite täiustatud omadustele välistab see täielikult erinevuse su lemmik kohviku ja elutoa vahel. Imeliste puidust detailidega “Bianca” sobib ideaalselt igasse interjööri. Roostevabast terasest masina korpus on kinnitus vastupidavusest ja katkematust valmisolekust mitu tassi kohvi järjest valmistada. Teised selle masina funktsioonid on veelgi unikaalsemad. 

Esiteks saab seda masinat otsese veega ühendada, mistõttu on see sobilik nii koju, kui ka kohtadesse, kus oleks vaja järjest mitu tassi kohvi valmistada. Selle tulemusel garanteerib “Bianca” eriti kiiret valmistust. Aga valminud jookide kvaliteet? 

Lisaks E61 grupile, PID süsteemile, manomeetrile ja taimerile on sellel ka lisafunktsioon, mis muudab su tavalisest kohvijoojast tõeliseks kohvigurmaaniks. See funktsioon on surve reguleerimise kang. See võib küll lihtsalt kõlada, kuid heade asjadega ongi tavaliselt nii. Kang võimaldab sul veesurvet kohvi valmistamisel reaalajas reguleerida – kui hoiad 9 bar’ist rõhku, säilitad kohvi maitse parimad omadused. 

Magusus, kibedus, happesus – kõik need maitsed ei ole iial nii erksalt ja harmooniliselt sinu tassis koos põimunud. See mudel garanteerib sinu pääsetee ideaalse tassi kohvini. Kui oled kunagi mõelnud, kas kodus valmistatud kohv saab olla sama hea, kui restoranis, võime raudkindlalt öelda: Lelit “Bianca” abil saab!

Kõik need masinad (ja enamgi veel) leiad meie e-poest www.kohvisemu.ee. Kui sa ei ole endiselt kindel, milline masin sulle täpsemalt sobiks, või kahtled eri mudelite vahel, võta meie konsultantidega ühendust. Oleme rõõmuga valmis aitama, ning sind parima espressomasina valikul nõustama!