Piiratud ajaga pakkumine:
  • 00

    P.

  • 00

    T.

  • 00

    Min.

  • 00

    Sek.

1+1 CAPRISETTE & PARALLEL kohvile
Teine sama pakk kingituseks.

Tee: Teejuht Sortide ja Valmistusmeetodide Seas

Tee

Vahepeal joome lonksu teed. Pärastlõunane helk teeb bambused säravaks, purskkaevud pulbitsevad vaimustusest, meie veekeetjast kostab mändide sahin...

Okakura Kakuzo, Teeraamat 

KohviSemu esimene ja suurim armastus on loomulikult Tema Majesteet - Kohv. Kuid siiski… seal kust leiab maitsvat kohvi, on ka alati maitsev tee. Ei ole kokkusattumus, et lahked võõrustajad tervitavad oma külalisi väljendiga “kohvi või teed”. Kuigi esmapilgul võib tunduda, et nende kahe joog maailmad on erinevad, on neil tegelikult väga palju ühist.  

Mõlemad on peategelased arvukates legendides ja müütides, mõlemale on pühendatud filosoofilisi traktaate ja suuroopereid. Nad on inspireerinud suuri artiste oma meistriteoste loomisel, ning mõlemad on endaga kaasa toonud siseriigi rahutusi ja sõdu… Mõlemad joogid hakkasid üle Euroopa samal ajal levima - 17nda sajani esimeses pooles. Kohv ja tee olid kasutusel eksklusiivselt vaid meditsiinilistel kaalutlustel, ning seda sai osta vaid apteekidest - hiljem jõudis see ka Euroopa koorekihi luksuslike toidulauale, ning muutus lõpuks meie kõigi igapäevaelu lahutamatuks osaks.  

Nii kohv kui tee sisaldavad kofeiini, kuid see mõjutab meid veidi erinevalt. Kohvi mõju on tugevam ja kohene: sa tunned energia hoogustumist vaid 10 minuti jooksul, mille järel hakkab see järgmise mõne tunni jooksul vaikselt vähenema. Tees oleval kofeiinil on aga inimkehale aeglasem mõju, ning see kestab palju kauem. 

Andesta meile, oo Kohvijumal, kuid sel korral pühendame oma blogipostituse teefännidele: uudistame erinevaid sorte, soovituslikke valmistusmeetodeid, uusimaid tee-trende, ning viise seda jooki veelgi maitsvamaks muuta. Kas liitud meiega tassikeseks teeks?

Üle 1500 Teesordi, Kõik Ühe Puu Otsast

Üle 1500 Teesordi, Kõik Ühe Puu Otsast

Ilmselt tead sa juba, et olemasolevaid teesorte on sadu. Kui lisame sinna kõikide peamiste teesortide alamliigid, jõuame enam kui 1500 erineva teetüübini. Üllatav on aga see: kõik need pärinevad samast rohelise tee puust. Selle ladinapärane nimi on Camellia sinensis.

Erinevat tüüpi teed tulenevad sellest, kui teepuu lehti on töödeldud. Olenevalt nende töötlusmeetodist (millised pungasid ja/või lehti korjatakse, millal neid korjatakse, ning mis nendega pärast tehakse), valmib erinevat tüüpi tee. Kõige tuntumad ja populaarsemad on järgnevad viis: valge tee, roheline tee, oolong tee, must tee ja pu-erh tee.

Sinu Giid Teemaitsete Paletis

Sinu Giid Teemaitsete Paletis

Inspireerituna nende unikaalsetest värvidest ja maitsetest oleme igale kindlale teesordile omistanud kindla hooaja. See võimaldab meil reisida valge tee pool sümboliseeritud kevadest pu-erh’i meenutavasse krõbedasse talve. Saame teada unikaalsetest teed puudutavatest omadustest, nende töötlusmeetoditest, efektidest, aroomidest, maitsetest ja soovituslikest valmistusmeetoditest. Kas sul on juba tassike teed näpus? Kindla peale tekib varsti tee järgi isu!

Valge Tee: Peen Varakevad

Valge Tee

Elegantne, rafineeritud, mahe, värske ja kerge valge on vaid veidi inimkäe poolt puudutatud. See varase kevade tee toodetakse eksklusiivselt vaid esimestest teepungadest (veel puhkemata lehed) või pungadest, mis on segatud värskete emerald-roheliste lehtedega. Aina enam Eurooplasi avastavad aasta-aastalt enda jaoks valge tee, kuid meie teetassis on see pigem harv nähtus. Olles harjunud erksate musta tee maitsetega, on meil keeruline hinnata valge tee mahedust. Sellegipoolest - kui õpid seda austama, on iga sõõm ahvatlev ja võluv. Peenemaid teed pärinevad Hiinast, Fujian provintsist.

Töötlemine

Seda teed väga agressiivselt ei töödelda: pigem tehakse seda äärmise hoole ja tähelepanuga. Kuna teepungad korjatakse enne, kui nad lehtedeks muutuvad, on korjeks väga vähe aega (mistõttu on see tee ka teistest kallim). Niipea kui pungad eemaldatakse, laotatakse need välja, bambusmattidele, kus nad saavad päikese käes närbuda - sel viisil algab naturaalne ja aeglane oksüdatsiooniprotsess, mis kestab 52-60 tundi. Niipea kui lehed 70-80% oma originaalsest niiskusest kaotavad, kallatakse need suurtele pannidele, ning kuivatatakse tule käes täielikult. See peatab oksüdeerimise protsessi. Peale seda toimub hoolikas lehtede sorteerimine.

Efekt

Valget teed toodetakse noorimatest pungadest, mis pakatavad kevadisest energiast. Pärast krõbedaid talvekuid peavad teepuud pakkuma väga palju toitaineid, et pungad kasvada saaks. Seetõttu (ning minimaalse töötluse tõttu) sisaldab valge tee suurimat kogust antioksüdante, mis on ideaalsed immuunsüsteemi tugevdamiseks. Sellel on ka jahutav ja värskendav omadus. Seda teed iseloomustab madal kofeiinisisaldus, mistõttu võid soovi korral tassikest ka õhtul hilja nautida. See sõidutab su koheselt varakevadistesse päevadesse…

Aroom ja maitsepalett

Valge tee on naturaalselt magus ja värskendav. Sellel on mitmeid mahedaid aroome ja maitseid, mida tuvastada: magusa mee noodid, särtsakas tsitrusvili, lillelised aimdused jasmiinist ja roosidest… Selle tee sisu on kerge ja värv mahekollane - ära lase tal erksama värvi jaoks kauem tõmmata. Just selle delikaatse tooni pärast kutsutaksegi teda “valgeks”.

Valmistusjuhis

Kaip ruošti baltą arbatą

Valge tee on erakordselt mahe, mistõttu on oluline vältida kõrgeid temperatuure ja pikka tõmbeaega: kaks teelusikatäit (umbes 4 g) teed on tavaliselt ühele tassile sobiv, ning õige veetemperatuur peaks olema umbes 80 °C. Lase 2-3 minutit tõmmata. Kõige peenemaid teesid saab uuesti kasutada 2-3 korda.

Roheline Tee: Särtsakas Mai

Roheline Tee

Roheline tee leidis tee meie südamesse sadu aastaid tagasi. Mis muudab selle eriliseks, on tema tervislikud omadused ja puhas, värskendav maitse. Peene rohelise tee joomine on justkui jalutuskäik rohelises orus või mahajäetud vaikses mererannas. Valge teega võrreldes on rohelisel teel tugevam maitse, erksamad maitsenoodid ja säravam värv. Kõrgeima kvaliteediga roheline tee pärineb Hiinast või Jaapanist: Hiina sordid on õrnemad ja mahedamad, Jaapani omad intensiivsemad.

Töötlemine

Kõige peenemate roheliste teede tootmiseks korjatakse esimesed pungad koos noorte lehtedega. Mõni tund hiljem need praetakse (Hiina meetod) või aurutatakse (Jaapani meetod), et oksüdatsiooni vältida. Just seetõttu säilitavad rohelise tee lehed oma lummava smaragd-rohelise tooni - see justkui “fikseeritakse”. Lehtede peidetud aroomide avaldamiseks rullitakse neid pärast küpsetamist käsitsi, või erilise masinaga (manuaalne või mehhaaniline tehnika, mis valitakse tee klassi ja omaduste järgi). Sel viisil vormitakse tee palideks või ribadeks (olenevalt riigi või piirkona tavadest). Lõpetuseks jäetakse lehed kuivama, kuni saavutatakse õige niiskuse tase.

Efekt

Täpselt nagu valge tee, on ka roheline tee täidetud immuunsüsteemi tugevdavate antioksüdantidega. Rohelisel teel on ka tõestatud omadus parandada mälu, produktiivsust ja ohjeldada ärevust. Lisaks aitab see ka nälga kontrolli all hoida. Selle joomine on justkui jooksmine heinamaal, või jalutus mererannas soojal kosutaval kevadpäeval.

Aroom ja maitsepalett

Rohelisel teel on arvukalt alamliike, seega aroomide ja maitsete koha pealt on selle palett küllaltki vaheldusrikas. Hiina roheline tee on kergem ja õrnem. Selles on tunda magusaid nüansse - justkui valge tee. Selles tees tunned puuviljade, lillede ja pähklite maitse kõrval tõenäoliselt ka värskelt niidetud rohu aroomi. Jaapani roheline tee on aga intensiivsem: selles on tunda tugevaid noote rohelusest ja merevetikast. Selle aroom võib sulle samuti merd meenutada. Tõmmisena omistab valminud jook tuhmi rohelise tooni, milles veidi kollast varjundit.

Valmistusjuhis

kaip ruošti žalią arbatą

Rohelist teed valmistades on peamine reegel vältida kõrgeid temperatuure - tihtipeale toob see endaga mõrkja maitse. Just see on kahjuks üks peamisi eksimusi rohelise tee valmistamisel. Hiina rohelise tee puhul kasuta umbes 80 °C vett, ning Jaapani sortide puhul madalda see 60-70 °C. Kasuta 1 teelusikatäit (umbes 2 g teelehti) ühe portsjoni jaoks, ning lase tõmmata 2-3 minutit.

Oolong Tee: Suve Tipphetk

Oolong Tee

Oolong tee nimi pärineb Hiina fraasist wu long, mis tähendab “must draakon”. Osad kohalikud ütlevad, et see sai inspiratsiooni teelehtede välimusest, kui need vees lahti rulluvad: need meenutavad tantsisklevaid musti draakoneid. 

Olenevalt oksüdatsioonitasemest jagatakse oolong teed kahte erinevasse kategooriasse: kergelt oksüdeerunud oolong (10-30%) meenutab rohelist teed, tugevalt oksüdeerunud oolongi puhul (50-70%) on meenutus pigem sarnane mustale teele. Esimene variant on kergelt kreemine, puuviljane ja lilleine, ning teine hoopis raskem, täidlasem ja erksam. 

Peeneimate teede kodumaa on Taiwan, ning Hiinas Fujian. Tänapäeval toodavad ka teised piirkonnad imelist oolongit - näiteks Tai.

Töötlemine

Oolong teed toodetakse küllaltki suurtest lehtedest. Need korjatakse, ning jäetakse mõneks tunniks naturaalselt närbuma. Peale seda liigutatakse lehed erilistesse ruumidesse, kus püsib 22-25 °C temperatuur, ning 85% niiskuse tase. Seal klopitakse neid kergelt, et vett ja aroomi vabastada. Soovitud oksüdatsiooniastme saavutamisel peatatakse oksüdatsioon lehti pannil küpsetades (just nii nagu rohelise tee puhul). Seejärel lehed rullitakse ja kuivatakse. See protsess nõuab häid oskusi ja kõrgel tasemel meisterlikkust. Iga teemeister kasutab unikaalset retsepti, mida hoitakse tavaliselt saladuses, ning antakse generatsioonide kaupa edasi.

Efekt

Oolong on hea viis seedimise võimendamiseks, mistõttu usuvad paljud inimesed ka selle mõju kaalu kaotamisel. Hästi tuntud on ka selle kasud nahale: mõned kutsuvad ka seda lausa nooruse eliksiiriks. Sõõm oolong teed viib sind unelevasse poeetilisse tujusse, ning julgustab su loovust.

Aroom ja maitsepalett

Oolong tee pakub meile kõige laiemat maitsete ja aroomide paletti. Kergelt oksüdeerunud oolong on sarnane rohelisele teele: need pakuvad sulle lillebuketti, puuviljaseid noote, ning kergeid nüansse troopilistest puuviljadest. Nende konsistents on maitsvalt kreemine. Maitse tugevalt oksüdeerunud oolongist võib meenutada musta teed, kuid see on maitselt tegelikult keerukam ja kihilisem: tunda võib olla kakao, kirsside ja isegi šokolaadi noote.

Valmistusjuhis

kaip ruošti ulongo arbatą

Meie soovitame kasutada 2 g oolong lehti ühte portsjoni jaoks. Mida tugevamalt oksüdeeritud tee on, seda kõrgema valmistustemperatuuri peaksid valima. Roheline ja valge tee on sobilikud madala temperatuuri jaoks, kuid oolong tee vajab 90 °C temperatuuri. Lase tõmmata 4-6 minutit. Kõrgema oksüdatsiooniastme põhjal soovitatakse ka tõmbeaega pikendada. Maailma peeneimad oolongid on kasutatavad 6-8 korda, ning iga kord avaldub neis aina uusi avastamata maitseid.

Must Tee: Sügisene Entusiasm

Must Tee

Läänemaailm on mustast teest täielikult ekstaasis. Ei ole üllatus, et ülemaailmselt ongi see üks peamisi teeliike. Huvitaval kombel avastati aga Hiinas must tee aastad pärast tema rohelist vastandit. See juhtus alles 16nda sajandi lõpus, kui Hiina hakkas oma teesid ka eksportima. Räägitakse, et kõige esimene tee saadetis Guangzhou linnast oli just roheline tee. Järgneva 6 kuu jooksul reisis see saadetis merd mööda Suurbritanniasse, lehed oksüdeerusid, ning sihtpunkti jõudes oli tee must kui süsi. Eurooplased hakkasid seda jooki kiirelt fännama, lisades sinna piima ja suhkrut. Muide - Hiina musta teed tuntakse ka kui “punast tee” - just oma punaka värvuse poolest.

Just nagu valge, roheline ja oolong tee, pärineb ka must tee taimest nimega camellia sinensis. Peamine erinevus nende sortide vahel peitub selles, kuidas teelehti pärast korjamist töödeldakse. Must tee on täielikult oksüdeerunud, mis annab sellele rikkaliku ja tugeva maitse. Sellel on sadu alamliike: seda seetõttu, et must tee kasvab erinevates riikides, ning riigiti erinevad ka nende töötlusmeetodid. Avasta oma lemmik: mahedast Darjeelingust kuni linnaselise Assam’i või suitsuse Lapsang Souchong’ini välja. 

Must see on ka imeliseks põhjaks erinevatele teesegudele. Tihtipeale segatakse see puuviljade, vürtside, lilleõitega, või maitsestatakse eeterlike õlidega. 

Töötlemine

Must tee on valmistatud täiskasvanud lehtedest. Pärast korjamist lastakse lehtedel naturaalselt närbuda. Oksüdatsiooni elavdamiseks rullitakse lehti käsitsi, või kasutatakse erilist trumlit. Lehtede sees olevad ensüümid reageerivad hapnikuga, mis tekitab lehtedes värvi ja maitse muutused. Lõpetuseks tee kuivatatakse, sorteeritakse ja pakendatakse. Suitsuse aroomi jaoks on mõned teed ka pannil küpsetatud.

Efekt

Mustal teel on energiat andev efekt, mistõttu on see ideaalne just hommikul nautimiseks. See on täidetud flavonoididega, mis on tugevad antioksüdandid ja alandavad kolesterooli - see omakorda alandab aga südamehaiguste riski. Must tee on garanteeritult hea ärataja, pakkudes sulle vajalikku energialaengut.

Aroom ja maitsepalett

India teed on läänemaailmas domineerivad: nad on tugevad, üsna mõrkjad, ning energiast pakatavad. Nendes teedes on tunda linnaselisi maitseid ja karamelli noote. Hiina must tee oma õrnem, vähem energiat andev, ning kuivatatud puuviljade ja meeldivalt magusa aroomiga. Valminud tõmmis on erkpunane.

Valmistusjuhis

Kaip ruošti juodąją arbatą

Must tee ei ole vee temperatuurile nii tundlik, kui roheline või valge tee, mistõttu soovitame kasutada 100 °C vett, ning lasta tõmmata 4-5 minutit. Enamik musti teesid sobivad hästi piimaga. Nipp: esimesel tõmbamisel peaks Darjeeling ja teiste preemium Hiina teede puhul kasutama 96 °C vett ja 3 minutilist tõmbeaega. Need teed on niivõrd unikaalsed, et neile ei pea mitte midagi lisama.

Pu-Erh Tee: Talvine Uni

Pu-Erh Tee

Nimi “pu-erh” tuleneb Hiinast, Yunnan provintsis asuvast Pu´er linna nimest. See on juba sajandeid tuntud kui maitva tee tootja, mis ka läänes palju tuntust kogunud. See tugevalt fermenteeritud - ning tihti vananenud - sort on tulvil mikroorganisme, mis toimivad kui naturaalsed probiootikumid. See stimuleerib seedimist ja tugevdab immuunsüsteemi. Lisaks tervilisele kasudele on pu-erh ka unikaalse maitse ja aroomiga. Neile, kes seda teed esimest korda proovivad, tuleb see tihtipeale üllatusena.

Pu-erh teed on kahte sorti: roheline pu-erh ja must pu-erh. Esimene on fermenteerimata, toores, ning rohelist teed meenutav. Teine aga on fermenteeritud, ning meenutab maitselt ja värvilt traditsioonilist musta teed. Mõlemad sordid pärinevad Yunnan Provintsist Lõuna-Hiinas. Maksimaalse täpsuse jaoks peaksin “pu-erh” teeks lugema ainult Yunnan piirkonnas toodetud teed - mujal toodetud teedele viidatakse lihtsalt kui “tumedale” teele. 

Pu-erh tee muudab eriliseks selle vanus. Seda saab ise vanemaks muuta, või siis juba vananenud pu-erh’i osta. Ajaga muutub see tee kompleksemaks, ning omistab rohkem maitset. Just seetõttu hindavad pu-erh teed tõelised teegurmaanid.  

Töötlemine

Pu-erh tee valmistamiseks teelehed korjatakse, lastakse närbuda, seejärel kergelt oksüdeeruda. Pärast seda neid küpsetatakse, rullitakse, ning kuivatatakse. Töötajad sorteerivad kuivad tee uuesti, ning pressivad selle kokku, või jätavad samasuguseks. Roheline pu-erh tee on erakordselt energiat andev, ning rikkaliku maitsega. Mitme aasta vananemise järel muutub maitse magusamaks, rikkalikumaks ja delikaatsemaks. Enam kui 15 aasta vananemise järel saavutab see tee mustale pu-erh’ile iseloomuliku tooni. Maitse muutub samuti oma mustale vennale sarnaseks, kuid kipub olema siiski kompleksem. 

Must pu-erh pärineb aastast 1960. See avastati, kui otsiti kiiremat viisi “vananenud” pu-erh tootmiseks. See tee on väga tugevalt fermenteeritud, ning võib olla nii lahtine kui pressitud. Pärast kuivatusprotsessi asetatakse must pu-erh niiskesse keskkonda, ning jäetakse 1.5-2 kuuks fermenteeruma. See protsess on väga piinlikult täpne, ning lõpptulemus oleneb sellest, kui puhas ja õigesti järjestatud fermenteerimise protsess on.

Efekt

Pu-erh on tuntud on mürke väljutavate ja seedimist parandavate omaduste poolest, mistõttu on see ideaalne valik pärast rasket einet. Arvatakse, et see tee aitab kaalu kaotada, kolesterooli langetada, ning verevoolu parandada. Pu-erh aitab ka alkoholi kehast välja viia, mistõttu kasutatakse seda vahel ka pohmelliraviks. Mõni sõõm seda teed pakub sulle stabiilsust ja tasakaalu, ning aitab võidelda väsimuse vastu.

Aroom ja maitsepalett

Pu-erh tee aroomid ja maitsed on absoluutselt unikaalsed. Võid tunda noote märjast mullast, hallitusest, seentest, puidust, nahast, ning mineraalidest. See on tumepruuni väevi, ning mõnikord isegi täiesti must. Sisult on see erakordselt täidlane.

Valmistusjuhis

Kaip ruošti puero arbatą

Üldiselt on soovitatav kasutada 2g pu-erh teed portsjoni kohta. Nipp: esmalt kalla värskelt keedetud vesi teele peale, ning kurna koheselt. See peseb maha mustuse, ning äratab lehed üles. Pärast seda kalla värskelt keedetud vesi uuesti lehtedele, ning lase 3-5 minutit tõmmata. Kõrge kvaliteediga pu-erh teed võib kasutada mitu korda.

Teesegud

Teesegud

Tänapäeval hinnatakse single-origin teesid teegurmaanide poolt üle kogu maailma - see aga ei välista teesegude populaarsust, ning isegi osade sortide taassündi. Erinevate teefirmade meistrid armastavad eksperimente: nad otsivad pidevalt uusi ja unikaalseid segusid, millest saaks ettevõtte signatuur-toode. Ka inimesed kodudes ei jää kaugele maha: nad eksperimenteerivad erinevate koostisainetega, ning proovivad luua ka omaenda erakordseid segusid.

Segude tootmise traditsioon ulatub mitme sajandi taha. Enne erinevate töötlusmeetodite täiustamist ja nende abil erakordsete jookide naturaalse maitse nautimist oli tee üksi tarbides väga mõru. Selle neutraliseerimiseks segasid Hiinlased juba 400 aastat tagasi teelehtede hulka jasmiini või teisi lilli, et tee maitse ja aroom oleksid meeldivamad. 

Tänapäeval viidatakse teesegudele, kui kokku on pandud erinevat tüüpi teed. See sõna võib olla kasutusel ka siis, kui lisatud on puuvilju, lilli, vürtse või eeterlikke õlisid. 

Osa teesegusid on saanud aastate jooksul populaarseks, ning nende nimed on tõeliste klassikutena kasutusel erinevate sortide kirjeldamiseks. Vaatame mõnda enimtuntud segu: 

English Breakfast 

English Breakfast

Üks populaarsemaid segusid on fantastiline English Breakfast tee. See rikkalikult intensiivne segu sisaldab endas musta teed Keeniast, Ceylonist ja Assamist erinevas vahekorras. Veelgi luksuslikumad sordid sellest tunttud segust kasutavad mahedamat ja kallimat musta Keemun teed Hiinast. Valminuna iseloomustab seda jooki täidlus, rikkalik ja mõru maitse, ning linnaselised noodid. See tee sobib hästi piimaga.

Earl Grey 

Earl Grey 

Veel üks klassikaline segu, mille nimi on tuttav peaaegu igale teejoojale. See on värskendavalt tsitruseline segu 1-3 tüüpi mustast teest, mida on omakorda maitsestatud bergamoti õli ja/või koorega. Jällegi, sobib imeliselt piimaga. Selle püsiva populaarsuse tõttu on Earl Grey teed nüüd palju eri sorte. Osadel on põhjaks roheline tee, mõned on aga bergamoti asemel maitsestatud hoopis lilledega.

Genmaicha 

Genmaicha

Jaapanist pärinev tee, mida juuakse nüüd üle terve maakera - see peab olema maailma tuntumaid rohelise tee segusid. Oma kodumaal kutsutakse seda tihti ka “inimeste teeks”. Genmaicha kombineerib endas maitsva Jaapani tee, mida on riisiga röstitud. Algul, kui roheline tee oli haruldane ja kallis delikatess, segati soodsama segu eesmärgil teelehtede sisse riisi. Tänapäeval hinnatakse seda teed oma erakordse maitse poolest. Mõnikord lisatakse lehtedele ka õhitud riisi: osad ütlevad seetõttu Genmaicha teele ka  “popcorn tee”.

Taime-, ja Puuviljateed

Rooibos

Kuumad taime ja puuviljatõmmised nimetatakse üldiseks teeks. Korrektselt rääkides need seda siiski pole: tee nimetuse jaoks peab jook olema valmistatud teepuu lehtedest. Kuna taime-, ja puuviljatõmmised on valmistatud värsketest või kuivatatud puuviljadest, lilledest, ürtidest, seemnetest ja isegi juurtest, ei ole need tegelikult osa teeperekonnast, vaid lihtsalt kuumad joogid. 

Olenemata sellest, kuidas me neid kutsume, ei saa mööda vaadata nende segude populaarsusest. Üks põhjuseid selle taga on nende kofeiinivaba olemus, mistõttu saavad seda nautida ka lapsed ning kofeiinitundlikud inimesed. Enamik neist tõmmistest pakuvad ka palju tervislikke omadusi: kummeliteel on näiteks rahustav efekt, piparmünditee on erakordselt värskendav ja seedimist parandav, ingveritee sobib hästi külmetuse vastu, vaarikalehetee on tuntud kui naturaalne köha pärssija… Ei saa mainimata jätta, et sellised joogid on ka väga maitsvad! 

Eraldi mainimist vajab aga hiljuti suurt populaarsust kogunud Rooibos tee. Seda toodetakse Lõuna-Aafrika Aspalathus linearis põõsa lehtedest. Joogile on iseloomulikud naturaalne mee magusus, maitsvad kuivatatud kirsside noodid ja mõnikord isegi vanilje. Valminuna saavutab see säravpunase värvi, mistõttu viidatakse sellele ka kui punasele teele. Sisult on see tee tihke ja paks. Nagu kõik taime-, ja puuviljatõmmised, on ka rooibos kofeiinivaba, mistõttu näevad mõned inimesed selles head alternatiivi intensiivse musta tee joomisele. 

kaip ruošti vaisinę arbatą

Lahtine lehetee, Teekotid või Pakitee?

Lahtine lehetee, Teekotid või Pakitee

Nüüdseks oleme läbi võtnud kõik peamised teesordid - nüüd peaks veel välja selgitama, mis kujus või vormis neid ostma ja valmistama peaks. Tõde on see, et selline küsimus ei oleks 20 sajandi algul üldse loogikat omanud. Seda seetõttu, et selle ajani oli tee ainult lahtine. 1908 aastal avastas aga Ameerika teekaupleja Thomas Sullivan teekotid. Oma klientidele tee näidiseid saates pakkis ta need siidist kottidesse, eeldusel et need enne valmistamist eemaldatakse. Kliendid otsustasid teed aga otse siidikotis valmistada - hiljem meeldis see neile nii väga, et nad küsisidki Sullivanilt ainult pakitud teed. Selline mugav valmistusmeetod võeti teiste teejoojate poolt kiirelt omaks, ning see muutus niivõrd populaarseks, et asendas peaaegu täielikult lahtise lehetee. Küsimus püsib: milline meetod on parim erinevate teelehtede unikaalsete maitsete avaldumiseks? 

Lahtine Lehetee

Lahtine Lehetee

Parim võimalik maitse. Kõige peenemad teed tulevad alati lahtises vormis. Terved lehed säilitavad õlisid, mistõttu on nende maitsed ja aroomid puutumatud, kuni nad lahtisena püsivad. Kui sellistele lehtedele vesi kallata, hakkavad nad aeglaselt oma unikaalseid omadusi vabastama, mille järel on jook erakordselt mahe ja mitmetahuline. Kuna lahtise lehe pindala on suurem kui jahvatatud teel, püsivad terved lehed kauem värskena. 

Loodussõbralik. Ei mingit plastikut, paberit, ega teisi materjale - ainult naturaalsed, komposteeritavad lehed.

Madalam hind. Liigub kuulujutt, et teiste teedega võrreldes on lahtine lehetee kallim. Tegelikult on aga hoopis vastupidi! Pea meeles, et ühe portsjoni jaoks on piisav vaid paar grammi lahtist teed, ning kõrge kvaliteediga teesid saab mitu korda kasutada.

Mugav. Teine levinud müüt on see, et lahtist leheteed on keeruline valmistada. Kui sul on kodus kvaliteetne teekann või eriline kann, saad lahtistest lehtedest teed valmistada sama lihtsalt, nagu pakikest või kotikest kuuma vette pannes. 

Nipp: teevalmistajat valides pea meeles, et see peaks mahtutama kõik teelehed, ning võimaldama neil täielikult lahti rulluda - muul juhul võivad teelehtede kõige hinnalisemad kvaliteediomadused üldse avaldumata jääda.

Teekotid

Teekotid

Erakordne maitse. Omaduste poolest on teekotid täpselt lahtise lehetee ja pakitee vahepeal. Need sisaldavad purustamata või veidi haitud lehti, ning kotis on ruumi ka neil avaneda. See tagab ideaalse maitse ja erakordse kvaliteedi. 

Keskkonnakaitse suunas. Enamik tootjaid otsivad keskkonnasõbralikke lahenduis, mistõttu kasutatakse aina enam 100 % komposteeritavaid kotikesi.

Maksimaalne mugavus. Sel puhul ei ole vaja teekannu: aseta kotike lihtsalt tassi, ning kalla vesi peale. 

Pakitee

Pakitee

Hea maitse. Osad ütlevad, et kõrge kvaliteediga teed ei panda kunagi pakki - parimal juhul leiab sealt kõrge kvaliteediga tee tolmu. See ei ole aga üldjuhul tõsi. Peaaegu igal teetootjal on oma sortimendis ka pakitee. Tõde on see: need, kes toodavad kõrge kvaliteediga teed, ei kasutaks kunagi ka oma pakitees kehva kvaliteediga lehti. Seega, parim mida teha saad, on valida teetootja, kes teeb kaalutletud valikud. 

Keskkonnakaitse suunas. Just nagu kotikesed, on ka pakitee päev-päeval aina keskkonnasõbralikum.

Maksimaalne mugavus. Jällegi, puudub vajadus teekannude või eriliste tasside järele. Pane lihtsalt oma lemmik teepakk lemmiktassi. 

Nipid: Kuidas Valmistada Maitsvat Teed

Nüüd, kus me oleme teadlikud peamistest teesortidest ja nende vormidest, jääb vaid üle selgeks teha, kuidas teed korrektselt valmistada. Loomulikult vajad tassikese maitsva tee valmistamiseks vaid kõrge kvaliteediga teelehti ja kuuma vett - kuid on veel mõni tähtis detail, mis võib sinu teerituaali täiesti uuele tasemele viia.  

Kõrge Kvaliteediga Vesi

Kõrge Kvaliteediga Vesi

Kas kasutad tassikest teed valmistades ka vett, mis on eelnevalt juba korra keedetud? See võib tulla üllatusena, kuid tegelikult on see üks peamisi vigu tee valmistamisel. Selle tõttu võib teel olla raskusi oma täieliku maitsetepaleti avaldamisel, ning see võib jääda tuimaks. Eelnevalt keedetud vesi on kaotanud enamiku oma originaalsest elujõust - sel puhul mõeldakse just selles sisaldavat hapnikku. 

Veekaredus on samuti oluline faktor. Kui kasutad tee valmistamisel karedat vett, võib joogis puududa maitse, ning võibolla on tunda isegi metallist järelmaitset. Teisalt, kui vesi on liiga pehme, avaldavad lehed oma maitse liiga kiirelt, luue mõrkja ja liialt intensiivse maitse. Parim on kasutada vett, mille pH on umbes 7. 

Nipp: kasuta värsket filtreeritud vett (või allikavett, kui soovid vaid parimat). Sa imestud, kui puhas, rikkalik ja erksamaitseline sinu tee võib olla. 

Konkreetsele Teetüübile Sobilik Temperatuur

Konkreetsele Teetüübile Sobilik Temperatuur

Enamik meist kallavad ilmselt värskelt keenud vee silmagi pilgutamata teele peale! See on sobilik tugevate mustade teede, oksüdeerunud oolongi ja taime-, ning puuviljatõmmiste puhul. Mahedamatel teede puhul, nagu näiteks kergelt oksüdeerunud oolong, roheline tee ja valge tee, saab nende maitse värskelt keedetud veega koheselt rikutud. Selliseid teesid peab valmistama 70-90 °C (olenevalt konkreetsest sordist). Ainult siis rulluvad lahti kõige keerukaimad, naturaalselt magusad noodid. 

Nipp: loe alati oma tee pakendil leiduvaid instruktsioone. Need on peamine võti korrektse valmistuse jaoks. Meie soovitame valida kannu, mis võimaldab soovitud temperatuuri seadistada. Kui sul sellist ei ole, eemalda veekeetjalt kaas, ning lase veel pärast keemist 3-5 minutit seista - seejärel võid selle teelehtedele kallata. 

Õige Vahekord Vee-ja-Tee Vahel

Õige Vahekord Vee-ja-Tee Vahel

Kui tootjad toovad pakenditel välja soovitusliku vee-ja-tee vahekorra, et tee nad seda niisama. Kui sinu teekannus või tassis ei ole piisavalt palju teelehti, on maitse erakordselt nõrk, ning liiga suur lehtede kogus muudab maitse omakorda intensiivseks ja mõrkjaks. Üldine standard on 2 grammi (või üks teelusikatäis) teelehti ühe portsjoni kohta (200 ml). Valge-, puuvilja-, ja taimetee kohta on soovituslik 4 grammi või 2 teelusikatäit.

Nipp: pea meeles tootjapoolseid soovitusi: alusta neist, ning kohanda ja eksperimenteeri, et leida omale parim tulemus.

Õige Tõmbeaeg

Õige Tõmbeaeg

Kui oled tugeva tee austaja, eelistad ilmselt oma pakke, kotikesi ja lahtiseid lehti kauem tõmmata lasta. Tootjapoolsete juhiste järgimine on siinkohal aga tugevalt soovituslik. Kui oma teed liiga kaua tõmmata lased, muutub see mõrkjaks, ning kaotab oma mahedad maitsed - kui seda piisavalt kaua seista ei lase, on tulemuseks maitsetu kuum jook. Maitse kujunemine võtab aega, ning eriti tõsi on see lahtiste leheteede puhul. 

Nipp: võta arvesse tootja poolt soovitatud tõmbeaega. Võid kasutada sellist üldist reeglit: täidlasemad sordid 3-6 minutit, mahedamad variandid 2-3 minutit (Darjeeling, valge tee või roheline tee). 

Uusimad Teetrendid

Viimase peatüki pühendame me hetkel domineerivatele tee trendidele terves maailmas. Mis on hetkel moes? Kas on tekkimas ebatavalisi trende? Ning viimaks - kas oled kõigi nende huvitavalt unikaalsete maitsetega tuttav?

Matcha Kultus

Matcha

Imeline matcha roheline tee on modernse teemaailma uusimaid trende. Traditsioonilistel Jaapani tee-tseremooniatel kasutatud roheline pulber on valmistatud esimestest kevadel korjatud teelehtedest. Enne nende lehtede korjamist hoitakse puid varjus: see lisab lehtedele erksa rohelise värvi, ning muudab need palju magusamaks. Peale korjamist lehed kuivatatakse, sorteeritakse, ning jahvatatakse pulbriks. Tassikese matcha valmistamiseks kallatakse pulbrile kuum vesi. Segu vahustatakse erilise tööriista abil. 

Selle tulemusel on jook erksat rohelist värvi, kreemise tekstuuri, rikkaliku taimse aroomi ja magusalt pikantse maitsega. Matcha pulbrit segatakse tihtipeale ka hommikustesse smuutidesse. Lisaks sellele on populaarne segada seda piimavahuga (matcha latte), mis on tänapäeval erakordselt populaarne jook. Matchat kasutatakse isegi magustoitude ja soolaste roogade juures. 

Erkrohelisel pulbril on arvukalt tervislikke omadusi. Matchat juues ei tarbi me mitte ainult tõmmist, mille sees teelehed on seisnud: selle asemel tarbimine me ka teelehti. Uusimate uuringute järgi parandab see tee tuju, vaimset võimekust, mälu, ning reageerimisvõimet. See hoiab eemal ka stressi ja väsimust.

Kombucha

Kombucha

Kombucha on fermenteeritud, naturaalselt karboniseeritud tee, millel on värskendavalt magushapu maitse. Tänu oma probiootilistele omadustele parandab see ka soolestiku heaolu. Tänapäeval on valmis kombucha saadaval arvukates kauplustes, baarides ja kohvikutes - kõige seiklushimulisemad teist võivad selle kätt proovida ka kombucha kodus valmistamises!

Kuidas seda siis valmistada? Sa vajad teelehti, vett, suhkrut ja teeseent (mõnes kohas tuntud ka kui “scoby”. Tavaliselt kasutatakse rohelist ja musta teed. Protsessi käigus muudab teeseen tee fermenteeritud gaseeritud joogiks: fermenteerumisel tekivad joogis alkohol (vähem kui 1 protsent), orgaanilised happed, CO2 ja arvukalt häid baktereid ning probiootikume. Fermentatsioon kestab umbes nädala. Kui see on läbi, saab kombuchat külmikus hoiustada, ning tarbida tuleks see mõne järgneva kuu jooksul. 

Kombucha on tihtipeale kasutusel ka kui energiat andev jook, või erinevate kokteilide koostisaine.

Külma Tee Võidukäik

Külm tee

Kas teadsid, et üle terve USA on tee enim joodud jahutatud jook, mida just jääga serveeritakse? Selles riigis tarbitakse lausa 80% teest just jäätee vormis. Kuigi jäätee on järjekindlalt kogu maailma edetabelite tipus juba mitu viimast aastat, on enamik teetootjaid hakanud lähiajal tootma ka segusid, mis on disainitud spetsiaalselt koduse külma tee valmistamiseks.

Külmpruulitud Tee

Külmpruulitud Tee

Külma teed saab ka külmalt valmistada. Sel viisil valmistatuna saavutab tee kergema maitse, ning lisa magususe. Valge tee, roheline tee ja esimese tõmbe must Darjeeling tee on selleks valmistusmeetodiks ideaalsed. Turul on saadaval selleks erilisi tööriistu, kuid võid seda ka iseseisvalt teha: kalla lihtsat külm vesi teelehtedele, ning aseta see külmikusse 2-3 tunniks. Pärast seda kalla see läbi sõela tassidesse, ning serveeri jääga.

Teekokteilid

Muutub aina selgemaks, et tee on ka ideaalne kokteili lisand, olenemata sellest kas kokteil sisaldab alkoholi või mitte. See ei ole ka tegelikult eriliselt uus leiutis. Juba 19nda sajandi algul valmistati kokteili jahutatud rohelisest teest ja šampanjast, mis kogus USAs suurt tuntust. Tänapäeval on trendikate baaride menüüdes valikutes näiteks tee martini: segu martini’ist, gin’ist, suhkrusiirupist ja külmast Earl Grey teest.

Tee Gurmeeroogades

Tee Gurmeeroogades

Maailma parimad kokad kasutavad nüüd teed ka eriliste roogade koostisainena. Näiteks roheline tee on sobilik erinevate salatikastmete ja kastmete juures, ning musta Lapsang Souchong’i kasutatakse vahel lihamarinaadides. Matcha pulbrit segatakse aga muffinite, küpsiste ja pirukate sisse. Teesid kasutatakse eksootiliste mooside maitsestamiseks, mis muudab need ideaalseks just hommikusöögi juurde.

Kokkuvõtteks

Loodame, et segaduse asemel pakuvad pimestava valikuga teesordid inspiratsiooni, et sukelduksid sellesse maitsvasse maailma, ning avastaksid uusi ja huvitavaid maitseid. Me ei hoia sind rohkem kinni! Pealegi, Mad Hatter ütles selle nii:

„Sellepärast jah," vastas Kübarsepp ohates, „kogu aeg on teeaeg... 

Lewis Carroll, Alice Imedemaal