1+1

Presskann: Populaarseim ja Universaalseim Kohvivalmistustööriist

French Press

Üks kõige lihtsamaid kohvivalmistustööriistu, presskann, omab ka teistsuguseid nimesid: french press, kohvipress, cafetière, cafetière à piston… Kui oled mõnesid nimesid ka juhuslikult kuulnud, siis ilmselt omad peamiselt kokkupuudet vaid esimesega neist. Kuid ära lase end nimest eksitada: jah, seda kutsutakse küll “French” nimetuse järgi, kuid lisaks Prantsusmaale on see populaarne ja armastatud ka üle terve maailma. Presskann võimaldab sul kiirelt ja lihtsalt maitsvat kohvi valmistada, erinevate aroomide ja maitsetega mängida, ning ei vaja ka kulukat hooldust - just seetõttu leidub seda tuhandetes tänapäeva köökides. 

Presskannudele on antud ka universaalseima kohvivalmistaja tiitel. Sa võid seda kasutada kuuma aurava kohvi, maitsva külmpruuli, tee või isegi piimavahu valmistamiseks. Selles postituses kutsume sind maagilisele teekonnale, mis on loodetavasti legendaarse cafetière taasavastamise esimene samm. Artiklist leiad loomulikult ka maitsvaid retsepte ja kasulikke kohvivalmistuseks vajalikke nõuandeid! 

Miks On Ta Nimeks French Press?

French Press patentas

French press’i lugu on küllaltki pikk ja segane. Selle kohvivalmistaja tänapäeval tuntud vormi autorsus on omistatud Itaalia disainer Attilio Calimani’le, kes selle 1929 patenteeris. Seal kus on kohv, on ka itaallased, eks? Nad leiutasid mokakannu, espressomasina, jne…

Tegelikult ei ole see aga seekord päris tõde. Mitteametlik versioon räägib, et selle kohvivalmistaja tööpõhimõte oli leiutatud Prantsuse kohvifänni poolt. Anonüümne kangelane avastas kogemata, et jahvatatud kohvi kuuma vette segades, ning kohvipuru seejärel tüki kaltsuga alla vajutades oli jook palju maitsvam, kui see, mis veekeetjaga valmistatud sai. Esimesed inimesed, kes patenteerisid modernse prototüübi presskannust, olid samuti prantslased: Seda tegid 1852 aastal Henri-Otto Mayer and Jacques-Victor Delfroge. 

Kuigi seade läbis arvukalt muutusi 20nda sajani teises pooles - olgu see siis Šveitslaste Chambord mudel või Taani köögitarvikute tootja Bodum (kes tõi inimesteni presskannu mugavuse) - tuleb ikkagi au anda faktile, et selle valmistusmeetodi avastasid esimesena prantslased. Niisiis - ametlik vastus selle peatüki küsimusele on küllaltki lihtne: French press nimi pärineb algupäraselt faktist, et selle leiutas prantslane. Vive la France!

Miks Presskannud Niivõrd Populaarsed On?

Įvairūs French Press kavinukai

Presskannusid leiab tänapäeval tuhandetest köökidest. Selgitame välja selle erakordse populaarsuse põhjuse: 

Naturaalsed kohvimaitsed. Presskannus valminud kohv on paks, õline, erksate maitsenüanssidega ja täidlane. Kui soovid lasta lahti rulluda oma kohvi naturaalsel maitsel, ei leia sa valmistustööriista, mis oleks presskannule rivaaliks: selle abilisega kohvi valmistades avanevad sinu joogi kõik aroomid ja maitsed. Just seetõttu hinnatakse presskanne lisaks tavapärastele kohvijoojatele ja tõeliste maailma ekspertide hulgas: see teine pool kasutab presskannu tihti ka erinevate kohvide maitsmisel. 

Vabandus eksperimenteerida. Presskannuga oled sa alati laeva kapten. Ei ole saladus, et kohvi maitset mõjutavad mitmed erinevad elemendid: sealhulgas vee kvaliteet, valitud kohvioad, jahvatatud kohvi jahvatusaste, kohvi-vee-vahekord, vee peale kallamise tehnika, presskannu alla vajutamise meetod… Õnneks laseb presskann sul kõiki eeltoodud võimalusi kontrollida, mistõttu saad muretult eksperimenteerida! 

Lihtne kasutamine. Kas kohvivalmistus saaks olla selgem kui see? Ei mingeid keerukaid disaine, millele pihta saada: sulle antakse silindriline anum, kaas ja sõela külge kinnitatud sisseehitatud filter. Lisa lihtsalt kohv, kalla vesi peale, oota mõni minut - vajuta sõel alla ja naudi! 

Taskukohasus. Presskann on üks soodsamaid olemasolevaid kohvivalmistajaid. Ideaalse variandi saad juba paarikümne euro eest! 

Lihtne hooldus. Kuna sellisel kohvivalmistajal ei ole palju komponente, on see erakorselt lihtsalt pestav ja puhastatav. Lihtsalt loputa anum, ning pese filter. 

Kompaktne suurus. Kui oled just soetanud täisautomaatse kohvimasin, võtab sul ilmselt veidi aega, et leida sellele parim koht. Presskannuga nii ei ole: köögi tööpinnal sellele ruumi leidmine ei ole mingi probleem. Sa võid selle mugavalt ka reisile kaasa võtta. Pea meeles, et presskannud tulevad erinevates suurustes (paarsada milliliitrit kuni üks liiter), mistõttu saad valida suuruse oma vajadustele vastavalt. 

Universaalsus. Presskannud on erakordselt universaalsed: neid saab kasutada tavalise kohvi, külmade jookide, tee või isegi piimavahu valmistamiseks. Igaühe kasutamise kohta teada saamiseks loe aga hoolega edasi!

Valmistusjuhis: Kuidas Presskannuga Maitsvat Kohvi Valmistada?

Visi French Press kavos ruošimui reikalingi įrankiai

Samal ajal kui presskannud on ülimalt lihtsad kasutada, kaasnevad nendega siiski ka mõned nüansid, mida on mõistlik aromaatse ja maitsva kohvi ootuses meeles pidada. 

Valmistumine: Mida Sul Vaja Läheb?  

Värskelt röstitud kõrge kvaliteediga kohvioad. Oleme juba aru saanud, et presskannud on ideaalseks abimeheks sinu kohvi naturaalsete maitsete avaldumisel. See muudab hea kohvi maitse veelgi paremaks, kuid kindlasti toob see ka kehva kvaliteediga kohvi välja selle halvimad nüansid. Parim on valida värskelt röstitud tipptaseme specialty kohv. Oma silmatorkava sügavuse ja komplektsete maitsetega on see kohv justkui presskannule loodud. 

Digitaalsed kaalud. Olenemata valitud kohvivalmistajast, on siiski olulised kaks aspekti: need on kohvi-vee-vahekord ning valmistusaeg. Digitaalsed kaalud on suureks abiks kohvi kaalumisel ja aja jälgimisel, mistõttu peaks see kindlasti sinu kohvitarvikute arsenali kuuluma. 

Kohviveski. Selleks, et oma kohv võimalikult aromaatseks ja maitsvaks muuta, on värskelt jahvatatud kohv täiesti hädavajalik. Ei tule üllatusena, et kohvivalmistusmängus on kohviveskitel võtmeroll. Kui oled veel kohviveskit valimas, võib sind aidata just see postitus. Presskannuga kohvi valmistades vali keskmine või jämedam jahvatus (olenevalt valitud valmistusmeetodist). 

Veekeetja ja vesi. Peamine reegel on selline: veendu et sinu vesi oleks maitsev. See peab olema värske, filtreeritud ja pehme. Võid kasutada ka erilist allikavett, ning vaadata kuidas see sulle istub. Temperatuuri koha pealt - kuumuta vett, kuni see keeb. Kui võtad kannu kuumuselt, ning valmistud seda kohvile kallama, jahtub see naturaalselt veidi maha, saavutades ideaalse temperatuuri. Siinkohal sobivad hästi tavalised veekeetjad, kuid võid proovida ka erilise tilaga veekeetjaid. Nad on varustatud teistsuguse peenikese tilaga, mis parandab sinu kallatavat veejuga. 

Presskann. Vali presskann, mis sulle kõige paremini sobib: see võib olla ükskõik milliselt tootjalt, erinevatest materjalidest, ning erineva mahutavusega. 

Tassid. Kaunis tass muudab maitsva joogi veelgi paremaks! Mahutavuse osas sobiks siia kõige paremini musta kohvi tassid

Klassikaline Valmistusmeetod

Kiireks ja lihtsaks maitsva kohvi valmistamiseks järgi alltoodud samme:

Kaalu oma kohvioad. Õige kohvi-ja-vee-vahekord on maitsva kohvi jaoks elutähtis. Soovitame sihtida klassikalist proportsiooni - 70 grammi kohvi 1 liitri vee kohta. Kui sul on väiksema otsa presskann, kohanda neid numbreid vastavalt: näiteks 35 grammi kohvi kohta kasuta 500 ml vedelikku. 

Jahvata oad jämedalt. Mida jämedam jahvatus, seda vähem mõrkjas on joogi lõpptulemus. Jämedam jahvatus välistab ja kohvi osakeste sattumise sinu tassi. 

Kalla jahvatatud kohv presskannu, ning lisa aeglaselt üks kolmandik vett. 

Lase minut seista. Sellel hetkel toimub nö “õitsemise” protsess: kohvi sisse peidetud gaas vabaneb, ning areneb välja aroom. 

Sega, ning lisa aeglaselt ülejäänud vesi. 

Oota kolm minutit, ning sega uuesti. 

Vajuta sõel aeglaselt alla. Mida kauem on kohv ja vesi kokkupuutes, seda mõrkjam ja intensiivsem on sinu jook. Kui eelistad erakordselt kanget kohi, oota sõela alla vajutamisega veel veidi. 

Kalla tassidesse ja naudi! 

Tõelise KohviGuru James Hoffmanni Nipid

Maailmaskuulus kohviekspert James Hoffmann on tihtipeale seotud eksperimentidega, mis aitavad tal välja töötada kasulikke nippe kohvi maitsvamaks muutmiseks. Hoffmanni poolt soovitatud presskannu nipid on küll veidi keerukamad ja aeganõudvamad kui traditsiooniline eetod, kuid selle tulemusel saad nautida settevaba ja “puhtamat” kohvi (nagu varsti mõistad, ei ole see võimatu!). Nii teeb seda James Hoffmann:

    1. Jahvata värskelt röstitud kohvioad (sihi keskmist jahvatust). Soovituslik vahekord on 60-70 grammi kohvi ja 1 liiter vett. Kalla jahvatatud kohv oma presskannu. 
    2. Lase vesi keema, ning kalla korraga kohvile. 
    3. Lase 4 minutit seista.
    4. Kasuta lusikat, et lõhkuda kohvile tekkinud koorik - sega. Enamik setet vajub põhja, kuid mõned osakesed jäävad ka pinnale hõljuma. Kasuta kahte lusikat, et need välja korjata, ning viska kraanikaussi. 
    5. Oota veel 5-8 minutit. Kõik alles jäänud sete on selleks ajaks põhja vajunud, ning sinu kohvi maitse läheb iga minutiga aina paremaks. Ära muretse, sel hetkel on kohv nagunii veel joomiseks liiga kuum! 
    6. Aseta sõel kannule, ning vajuta kuni vedelikuga kokkupuuteni. Veendu, et sa ei vajuta sõela lõpuni välja - see liigutab ka sette liikuma. 
    7. Kalla õrnalt tassidesse.

Kuidas Presskannuga Külmpruulitud Kohvi Valmistada?

Cold brew e. Külmpruulitud kohv on uusima aja trend, ning selle populaarsus ei tohiks tulla üllatusena. Sel viisil valminud kohv välistab happesuse ja mõru maitse, asendades selle meeldiva magususe ja erakordselt sügava maitsega. Eriti maitsev on see kuumal suvepäeval koos mõne jääkuubikuga, vanillijäätisega või värskendavate kokteilide ühe koostisosana. Kuigi saadaval on ka spetsiaalsed külmpruulitud kohvi valmistajad, võid selleks kasutada ka presskannu. 

Cold Brew French Press

Nii saad seda ise valmistada:

  1. Pane valmis värskelt röstitud kõrge kvaliteediga kohvioad. Külmpruuli jaoks on ideaalsed specialty kohvioad, eriti need mis pärinevad Aafrikast. Soovituslik vahekord on 200 grammi kohvi 1 liitri vee kohta. 
  2. Jahvata oad vahetult enne valmistamist: sihi keskmist jahvatust.
  3. Kalla jahvatatud kohv presskannu, ning lisa pool veest. Kasuta külma vett, mis on eelnevalt keedetud. 
  4. Sega, ning lisa segamise ajal ülejäänud vesi. Külm vesi ja kohv segunevad kauem, mistõttu pead olema kannatlik, ning segama, kuni mõlemad koostisosad on segunenud. 
  5. Aseta sõel presskannule, kuid ära seda veel alla vajuta. Aseta presskann külmikusse 12 tunniks. 
  6. Kui oled presskannu külmikust välja võtnud, eemalda kaas, lõhu kohvi kattev koorik, ning sega õrnalt. Seejärel vajuta sõel alla. 
  7. Maitsete üle-arenemise vältimiseks kalla kohv teise anumasse. Kui soovid setet vähendada, kalla seda läbi paberfiltri
  8. Kalla jook tassidesse. Serveeri, lisa jääkuubikuid või naudi koos jäätisega.
  9. Ülejäänud külmpruulitud kohvi saad hoiustada külmikus umbes nädala. 
  10. Naudi!

Sinu Presskann On Ka Piimavahustaja!

Praeguseks oled juba õppinud oma presskannuga valmistama nii kuuma kui külma kohvi, kuid kas teadsid et see asendab ka piimavahustajat? Siinkohal lähevad vahtu nii tavaline lehmapiim kui ka taimsed piimad. Kui eelistad taimset varianti, proovi kindlasti erilist taimset barista piima: see aitab sul valmis teha erakordselt maitsvat JA täiesti vegan vahtu. Kuidas seda siis teha?

  1. Soojenda piim 60-65 °C temperatuurini. Ära seda piiri ületa: kõrgema temperatuuri puhul lõhustuvad piimas olevad proteiini osakesed, mistõttu kaotab piim osa oma maitsest. Maksimaalseks mugavuseks ja täpsuseks kasuta erilist termomeetrit
  2. Kalla piim presskannu. 
  3. Liiguta pressi kiirelt üles-alla, kuni saavutad soovitud konsistentsi.
  4. Kalla piima otse tassidesse - kui soovid proovida ka lattekunsti, kalla see enne spetsiaalsesse piimakannu, keeruta mullid välja, ning kalla.

Tassikese Kohvi või Tee Jaoks

French Press arbata

Kuigi presskannud on peamiselt kohvi jaoks disainitud, kasutatakse neid kodudes ka kui teekanne. Press töötab hästi ka teelehtede vedelikust eemaldamisel, võimaldades sul nautida maitsvat lehevaba jooki. Soeta lihtsalt maitsvat lahtist teed, kalla osa oma presskannu, lisa soovitusliku temperatuuriga vesi, ning lase teel tõmmata(tee kohta saad rohkem lugeda siit). Seejärel vajuta sõel alla, ning kalla tee tassidesse. Pea meeles, et sõela alla vajutamine ei peata tee tõmbamist, mistõttu jätkab tee endiselt täidluse kogumist. Just seetüttu on soovituslik kallata kogu tee kohe tassidesse, või mõnda muusse anumasse.

Kokkuvõtteks…

Loodetavasti oled nüüd valmis sellele trendikalt universaalsele valmistus-abimehele võimaluse andma - või oma olemasolevat presskannu jälle taas-avastama. Nüüd saad läbi viia julgeid kohvivalmistus-eksperimente, ning oma imelise presskannuga valminud kohvi mugavalt ja õnnelikuna nautida!