Arabica kohv

Filter
Hind
Tootja
Tüüp
Tüüp
Tüüp
Tüüp
Kapsel sobib
Piimavahustusotsiku tüüp
Valmistatavad retseptid
Kasutatava kohvi tüüp
Kohvi omadused
Juhtimise viis
Röstimisaste
Kohviubade mahuti
Kohvi päritolu regioonid
Piimaanum
Araabika sort
Veepaagi maht
Protsess
Seeria
Seeria
Ekraan
Terade tüüp
Smart äpp
Maht
Andmed
SCA hinnang
Tassisuurus
Koguse valik piimakohvile
Omadus
Koguse valik mustale kohvile
Oamahutite arv
Kohvitüüp
Portsjonite kogus
Kohvikapsel sisaldab
Salvestatud kasutajaprofiilid
Tassisoojendi
Sordid
Piimaga joogid
Kohviubade tüüp
Joogi retsept
Sobilik
Kogus
Sobivus
Säilitab sooja
Tsüklid
Šokolaadi tüüp
Kofeiinivaba meetod
Mokakannu mahutavus
Šokolaadi liik
Funktsioonid
Terade ehitus
Personaalsed retseptid
Kaubamärgid
Soovituslik päevane tasside arv
Veeühendus
Kapselmasina tehnoloogia
Maitsete giid
Gruppide arv
Kasutavad
Tera diameeter
Kohviveski tüüp
Programmeeritav jahvatuse aeg
Sisseehitatud veski
PID temperatuuri juhtimine
Manomeeter
Kuuma vee otsik
Komplekti kuuluvate toodete kogus
Professionaalsed
Tüüp
Kampaaniad
66 toodet

Arabica kohvist

Kohv saab alguse oast, kuid kohvioad on väga erinevad. Kas oled kunagi mõelnud erinevatele sortidele? Tavaliselt käib jutt kahest peamisest sordist – Arabica ja Robusta. Arabica, mis moodustab umbes 60-70% kogu maailma kohviturust, sisaldab peaaegu 1000 erinevat maitsenüanssi, kuid seda kirjeldatakse enamasti üleüldiselt delikaatse puuviljase ja lillelise maitsenoodiga. Kas tahad aga teada, mille poolest veel on need kohvioad erilised?

Arabica kohv: mille poolest on see eriline?

Arabica kohvioad pole suured – need on piklikud ja keskel kerge kurvilise soonega. Oad on kõvad ning sisaldavad rikkalikult kehale kasulikke toitaineid. Samuti sisaldavad need sadu maitsenüansse, mis avalduvad ubade röstimisel. Siiski kirjeldatakse nende maitset eelkõige maheda ja magusana, kerge puuviljase ja lillelise alatooniga. Neid kohviube eristab mitte üksnes nende delikaatsus, vaid ka kasvutingimused. Arabica kohvioad kasvavad kõige paremini kõrgemal – jahedama ja niiskema kliima keskel. Brasiilia on nende ubade suurim tootja. Pole ka sugugi kokkusattumus, et selle kohvisordi nimi on Arabica, kuna see saabus esmakordselt Araabia poolsaarele – seda Etioopiast, mis on tuntud kui “kohvi kodu”. Ehkki Arabica kasvatamine on raske, on tulemused seda väärt. Kõrge kvaliteediga ubadel on eriline aroom ja maitse, mida on võimatu unustada. Veendu, et järgmine kord, kui naudid kohvi, oleks selle alguspunktiks hoolikalt kasvatatud Arabica kohvioad.

Arabica kohvioad

Kõige aromaatsem kohv on alati valmistatud värskelt jahvatatud ubadest. Kui tahad kohvi, mis on puuviljane, lilleline ja kerge happelisusega, on Arabica sulle täiuslik. Arabica kohvioad kipuvad olema mahedamad kui robusta oad, samuti on neis vähem kofeiini, seega sobivad need ka hilisemal tunnil tarbimiseks. Ubade jahvatamisel saad kontrollida jahvatuse jämedust vastavalt kohvi valmistusviisile. Arvesta kindlasti ka ubade röstiastet. Tavalised röstiastmed on hele, keskmine-hele, keskmine, keskmine-tume ja tume röst. Heleda rösti maitsenoodid on puuviljasemad ja marjasemad, kerge happelisusega. Mida tumedam röst, seda mõrum on maitse, kuid selle hulgas võib olla ka šokolaadi ja likööri maitsenoote.

KohviSemu valikus olevad Arabica oad lasevad sul avastada erinevaid maitsenüansse, olenevalt röstiastmest ja päritolumaast. Erinevate regioonide ubadel on unikaalsed omadused: saad reisida üle kogu maailma, nautides erinevaid maitseid. Meie valikus on Arabica kohvioad nii tuntud kui ka nišibrändidelt, samuti leiad meie enda väljatöötatud tootesarjad. Nende hulgas on näiteks populaarne Caprisette tootesari Italiano ja Professional araabika segudega, Parallel 100% Arabica kohv ning Black Crow White Pigeon oad, mis on eksklusiivse kvaliteediga.

Arabica jahvatatud kohv 

Jahvatatud kohvioad on juba valmis sinu lemmiku kohvimeetodi jaoks. See on kõige kiirem ja lihtsam viis, kuidas valmistada aromaatne kohv ning just seetõttu on see kohvistiil enim armastatud. Peamine põhjus, miks valida Araabika kohvioa jahvatatud kohv, on selle erilised omadused, mis loovad unikaalse ja mõnusa joogielamuse. Arabica kohv on tuntud keerulise ja õrna olemuse poolest, kus on kombineeritud erinevad maitsed ja aroomid. Seda saab enamasti iseloomustada puuviljade ja marjade maitsenootidega, mis annavad joogile värskendava kerguse. Veel üks Arabica kohvi oluline omadus on selle madalam happelisus võrreldes teiste ubadega. Sedasi saad maheda maitse ilma mõru järelmaiguta.

Kui kaalud, millist kohvi valida, arvesta selle jahvatuse taset. Erinevad jahvatused on mõeldud erinevatele kohvimeetoditele. Näiteks keskmine jahvatus on parim filtermeetodi jaoks, samas kui liialt peen jahvatus võib muuta kohvi mõruks või hapuks. Kui sul on mõttes osta jahvatatud Arabica kohv, on KohviSemu valikus hulgaliselt tooteid. Kui sinu eelistus on puhas araabika kohv, soovitame proovida Parallel ja Black Crow White Pigeon tootesarju, kuid kui tahad proovida kohvisegu, soovitame proovida Caprisette Italiano, Professional kohvisid.

Arabica specialty coffee

Ainult umbes 10% maailma kohvist saab specialty hinnangu. Specialty coffee ehk erikohvi hinnatakse range kvaliteedisüsteemi alusel. Hinnatakse erinevaid omadusi: aroom, järelmaitse, puhtus, magusus jne. Ainult need kohvid, mis saavutavad parima skoori – vähemalt 80 punkti 100-st – saavad kõrge kvaliteediga kohvi tiitli. Kuigi saadaval on ka segusid, on kõige levinum erikohv siiski ühe päritoluga Araabika kohv. Miks? Selle maitsenüansid on selgemad ja üldine tulemus pole nii mõru. Sellistel ubadel võib aga olla mitmeid maitsenüansse, olenevalt selle päritoluriigist ja kliimatingimustest.

Erikohvide pakendil näeb tihtipeale märget “single origin“. See tähendab, et kohv on pärit ühest kindlast kohast. Mida avaldab aga kohviubade päritolumaa? Etioopia ubadel on rohkem lilleline ja tsitruseline hõng, Colombia ubadel võib olla šokolaadi ja karamelli maitse ning Keenia oad on marjased või meenutavad veini. Väga rikkalikku mitmekultuurset maitset saab tunda KohviSemu Black Crow White Pigeon 100% Arabica specialty coffee. Kui otsid aga segukohvisid ja tahad proovida erikohvi, on täiuslik valik Parallel Arabica segu. Ära kõhkle ja hakka uurima mitmete erinevate brändide pakutavat kohvivalikut!

Arabica erinevatele kohvimeetoditele

Arabica kohvioad võivad olla saadaval erineval kujul. Igaühe puhul on tulemuseks maitsev araabika kohv, mis sobib sinu eelistatud kohvivalmistusviisiga.

  • Kohvikapslid. Kapslid täidetakse värskelt jahvatatud kohviga ja seejärel suletakse. Arabica kohvikapslid võivad sisaldada mitmeid alamliike ja mahedat, kuid selget maitset. Me soovitame Araabika kapsleid neile, kes otsivad oma kohvitassist mängulist hõngu, üheskoos rikka ja sujuva maitsega. Meie valikus on mitmeid kapsleid kõige populaarsematele kapselkohvimasinatele, sh NESCAFÉ® Dolce Gusto®, Nespresso.
  • Kohvitabletid. Kui mõned naudivad ube ja mõned kapsleid, siis paljud naudivad hoopis E.S.E kohvitablette. Kohvitabletid muudavad espresso ja teiste espressojookide valmistamise ülikiireks ja lihtsaks – saad jooke kombineerida hiljem ka näiteks piima, siirupi või muude lisanditega. Kohvitablettide valimisel tuleb pöörata tähelepanu ubade valikule. Araabika tabletid sobivad neile, kes eelistavad kerget ja mahedat maitset, kuna need oad on tüüpiliselt natuke magusamad ja puuviljased. Kui otsid aga tasakaalu maheduse ja tugevuse vahel, sobib sulle hästi Arabica ja robusta segu – Arabica annab joogile maheduse, robusta annab aga kreemise tekstuuri ja kõrgema kofeiinisisalduse.
  • Kohvipadjad. Aromaatse musta kohvi, delikaatse cappuccino või maitsva latte valmistamiseks pole vaja erilisi oskuseid. Sul on üksnes vaja hankida kohvipadjad ja Senseo kohvimasin. Jällegi, padjakeste valimisel pööra tähelepanu ubade liigile. Kohvipadjad võivad sisaldada 100% Arabica, 100% robusta või Arabica ja robusta segu. Kui eelistad eriti aromaatset ja mahedat kohvi, mis on keskmise kangusega, vali padjakesed, kus on Arabica.
  • Lahustuv kohv. Kas otsid mugavat alternatiivi tavalisele kohvile? Pead vaid valama kuuma vee lahustuva kohvi peale – ja see on seejuures saadaval erinevate maitsetega. Tüüpiliselt on lahustuv kohv valmistatud robusta ubadest või sisaldab Arabica ja robusta segu, kuid meie valikus on suurem osa siiski 100% Arabica. Selline kohv on kõrgema kvaliteediga ja avaldab joogis meeldivad maitsed.
  • Kofeiinivaba kohv. Tahad nautida kohvi, aga vältida kofeiini ja selle mõjusid? Kofeiinivaba kohv on ideaalne valik. Kui eelistad mahedat ja kerget kohvijooke, soovitame valida Arabica kohvioad. Sa ei pea aga üksnes otsima pakendilt sildikest “100% Arabica”, vaid arvesta ka kohvi alamliigi ja päritolumaaga, kuna see vihjab selle maitseomadustele – karamell, šokolaad, tsitrus jne.

Erinevate regioonide Arabica

Nagu juba mainisime, siis araabika kohv sisaldab peaaegu 1000 erinevat maitsenüanssi (rohkem kui veinis!). Erinevate regioonide ubadel on erinevad omadused, seega valiku langetamisel pead arvestama ubade päritolu. Suurem osa maailma kohvist on pärit Lõuna- ja Kesk-Ameerikast: nendel on magus, šokolaadine ja pähkline alanoot. Kesk-Ameerika kohv on mahedam, samas kui Lõuna-Ameerika kohv on rikkalikum ja kauem kestva järelmaitsega. Aafrika kohvid on eriti mahedad ja värskendavad, puuviljased või meenutavad isegi teed. Aasia kohvid on üllatavalt eksootilised ning võivad sisaldada eksootilisi maitseid: vürtse, tubakat, veini – kogu kohvi olemus on natuke täidlasem.

Araabika kohvikomplektid

Pole kindel, millise regiooni kohv valida? Arabica kohvikomplektid pakuvad kõiki! Erinevate maitsete ja variantidega saad eksperimenteerida seni, kuni leiad oma lemmiku. Kui juba leidsid lemmiku, võid osta lihtsalt mitu pakki sama kohvi, seda parema hinnaga – saad kohvivaru täiendada ja säästa raha samal ajal. Komplektid, kus on populaarne araabika kohv, sobivad hästi ka kingiks. Kinkepakendis komplektid on valmis selleks, et neid kinkida erinevate tähtpäevade puhul: olgu selleks soolaleivapidu või sünnipäev.

Araabika kohv erinevatele valmistusviisidele

Kohvi valimisel tuleb arvestada mitte üksnes kohvioa liiki, vaid ka kohvi valmistusviisi. Valmistusviise saab jagada kahte põhikategooriasse: espresso ja filter. Mõlemal on väga unikaalsed omadused ning erinevad maitsenüansid.

Kui eelistad mahedat ja delikaatset maitset, kus võib olla sügavaid nüansse ning sa naudid kohvivalmistamise protsessi, võib filterkohv olla hea valik. Sarnaselt kõikidele kohvidele sõltub jällegi tulemus oa liigist. Soovitame valida Arabica kohvioad filterkohvimasinale või teistele filtertööriistadele nagu Chemex, presskann, AeroPress, külmpruuli kohvikann, filterkohvivalmistajad. Miks? Nimelt, selline kohv on mahedam ja väiksema kofeiinisisaldusega – see on oluline just neile, kes otsivad kerget maitset. Samuti avaldavad need kohvioad erinevaid maitsenoote olenevalt oma päritoluriigist. Just erinevaid maitsenüansse ootadki ühest filterkohvist.

Kas eelistad hoopis rikkalikku ja intensiivset maitset? Ka espressokohv sõltub ubade liigist. Täisautomaatse, poolautomaatse või moka kohvimasina kohv on täidlane ja rikkalik, kui valid 100% Arabica oad. Sedasi on sinu espresso või must kohv pisut delikaatsem. Kui otsid aga eriti tasakaalukat kogemust, kus oleks kombineeritud Arabica looduslik puuviljasus kerge mõru maiguga, vali hoopis Arabica ja robusta segu. Sellise segu puhul on kohv kangem ja rikkalikum.

Vajad valiku langetamisel abi?

KohviSemu valikus on üle 100 erineva kohvi. Kui sa pole kindel, milline kohv sulle kõige paremini sobib või vajad veel nõuandeid, võta julgelt meiega ühendust sobival viisil – meili või telefoni teel või külasta hoopis meie kaupluseid, kus pakume sulle mitte ainult nõuandeid, vaid ka tassikese kohvi.