1+1

Kuidas kombineerida kohvi ja šokolaadi?

Kui keegi paluks sul valida kohviga kombineerimiseks ühe koostisosa, mõtleksid sa esmalt šokolaadi peale, eksole? Kombineerides kohvi ja šokolaadi, saad tulemuseks puhtakujulise naudingu! Ei tule üllatusena, et kohvipausi ajal võib tükike šokolaadi märkamatult su näpu vahele jõuda, ning kohvi ja šokolaadi kombinatsioon on ka maailma peeneimate kondiitrite lemmik. 

Toidu ja veini kombineerimise kohta leiad suurel hulgal infot ka kohalikust raamatukogust ja internetist. Kallid restoranid pakuvad eraldi teenusena parimat veini, mis sinu valitud toidu kõrvale sobiks. Kuid kas tead, kuidas kombineerida kohvi ja šokolaadi? Vaatame järgi! 

Võtmereeglid Perfektseks Kombineerimiseks

Kavos pakuotės, šokoladas ir kavos puodeliai

Kohv ja šokolaad sobituvad nii hästi, sest neil on väga palju ühist. Mõlemad nad pärinevad troopilise taime viljast, ning neid töödeldakse sarnaselt: viljad korjatakse, fermenteeritakse, kuivatatakse ja röstitakse. Just nagu kohv, suudab ka šokolaad omastada laia valiku maitsekombinatsioone: osad sordid pakatavad puuviljasusest ja marjasusest, ning teistes domineerib hoopis rikkalikult mõrkjas maitse. Erinevad kohvide ja šokolaadide kombod juhivad sind täiesti uude maitsete maailma, mida sa ei ole veel avastanudki. Niisiis, kuidas neid delikatesse omavahel paari panna? Järgida tuleks mõningaid reegleid: 

Sarnased maitsed. Esimene reegel ütleb, et hea variant on kombineerida kohv šokolaadiga, millele on märgitud sarnane intensiivsuse tase ja võrreldav maitsepalett. Pähklised ja kakaonootidega kohvid sobivad hästi teravamaitselise šokolaadiga, ning puuviljased, marjased ja lillelised sordid sobivad enim piima-, ja valge šokolaadiga (need sisaldavad vähem kakaod, ning maitsevad seetõttu vähem intensiivselt). Võid valida täiesti lisanditevaba šokolaadi, või eelistada hoopis puuviljade, marjade ja lilleõitega maitsestatud varianti. Vürtsikad kohvid sobivad aga eriti hästi erakordselt mõrkja šokolaadiga, mida on maitsestatud tšilli või teiste vürtsidega. 

Staare saab olla vaid üks. See reegel tähendab, et erakordselt erksa maitsepaletiga toidud on parimad koos mahedamate toitudega: ühe poole delikaatne maitse tõstab esile esimese poole rikkalikkust. Just seetõttu nauditakse klassikaliste lisanditeta šokolaadide kõrvale specialty kohvisid, ning eksootilised šokolaadide sordid sobivad kõige paremini vähem erksate kohvisegudega.

Ei mingeid reegleid. Kolmanda reegli järgi ei ole ükski reegel kivisse raiutud: lõppude lõpuks sõltub kõik sinu personaalsest maitsest ja isiklikest eelistustest. Lõplik eesmärk on ikkagi see, et saaksid nautida imelist kooslust!

Nii palju teooriast: liigume edasi päriselu kohvi ja šokolaadi kombinatsioonide juurde, mis on proovimist väärt!

Espresso ja Tumedaim Šokolaad

Brasiilia kohvioad sobivad hästi tumeda šokolaadiga, mille kakaosisaldus on suurem. Garanteeritult töötab just 99.6% tume šokolaad - kui otsid ka tekstuuri, proovi järgi meie tume šokolaad kakao-oa tükikestega. Sellised maitsed on espressoga sobivaimad: tumeda šokolaadi teravus võimendab Brasiilia kohvisortide kuulsaid šokolaadiseid ja pähkliseid noote. 

Must Kohv ja Mitte Nii Must Šokolaad

Rikkalikud ja erksad specialty kohvid sobivad enim tumeda šokolaadi klassikaliste mõrumagusate maitsetega. Üks KohviSemu lemmikutest kombinatsioonidest on naturaalselt vürtsikas “Indonesia Sumatra” koos 70% kakao tumeda šokolaadiga. Kui rääkida meie poolt soovitatud kohviretseptidest, oleks parim proovida americanot, või kohvi mis on valminud filtermeetodil

Piimaga Kohvid ja Piimašokolaad

Magusasõbrad armastavad omavahel kombineerida piimaga kohvisid ja piimašokolaadi. Särav araabika segu, või araabika&robusta kombinatsioon toimivad piimaga joogi puhul kõige paremini. Meie isiklik lemmik on kombinatsioon tumeda šokolaadi ja karamelli nootidega kohviubadest ja magusalt värskendavate maasikatega maitsestatud piimašokolaadist. Mitte ükski magusasõber ei ole võimeline sellisele kombinatsioonile vastu panna!

Eksootiliste Maitsete Fännidele

Olenemata sellest, kas tegemist on kohvi või šokolaadiga, avastad sa tõeliseslt unikaalseid variatsioone - eriliste kohvide ja eksootiliste maiustuste kombineerimine võib sind tõeliselt jalust rabada! Vaja on vaid julgust eksperimenteerida. Julgeim test, mida proovida, oleks elav “Ethiopia Yirgacheffe” ning roosa marjadega rubiin-šokolaad. Kui sulle meeldib tsitruseline happesus ning meeldivad mõrkjad noodid, proovi El Salvadorist pärit specialty ube, ning tumedat piparmündišokolaadi. Need erakordsed kohvid on valmistatud espresso või filtermeetodil. Naudi elu ja selle unikaalseid maitseid! 

Kokkuvõtteks

Nagu näed, siis kohvi ja šokolaadi puhul üldjuhul vastandid ei tõmbu. Mida sarnasemad on kohvi ja maitsva delikatessi omadused, seda tõenäolisemalt see kombinatsioon ka töötab. Järgmine kord, kui leiad end kohvipausi ajal millegi magusa järgi isutamas, ära kõhkle tükikese šokolaadi haaramisel. Eksperimenteeri erinevate kombinatsioonidega, ning naudid uusi, ootamatuid, ning veel avastamata maitseid!