Kuidas ja miks võiks omavahel sobitada kohvi ja šokolaadi - KohviSemu
Kohv ja šokolaad

Kuidas ja miks võiks omavahel sobitada kohvi ja šokolaadi

Harder
Lood
#Kohv ja šokolaad

Kui keegi küsiks su käest, mis on parim asi kohvi kõrvale, olen üsna kindel, et vastus oleks šokolaad. Või arvame nii ainult meie? Ma loodan, et mitte, sest kui sa veel ei teadnud, kohv ja šokolaad on taevalik kombinatsioon. Seetõttu leiame end niivõrd tihti kohvipausil olles šokolaadi järgi haaramast ning see on ka põhjus, miks kohvi ja šokolaadi kombinatsioonid on magustoitude maailmas niivõrd tavalised.

Nautige neid koos

Internetist leiate mitmeid nõuandeid, kuidas kombineerida toitu ja veini, ning mitte keegi ei üllatu, kui uhked restoranid seda teenust pakuvad. Kuid kas teadsid kuidas “äratada,” intensiivsemaks muuta ja võib-olla isegi muuta oma šokolaad veelgi sõltuvusttekitavamaks? Tass kohvi tuleb siinkohal appi 🙂
Kohvil ja šokolaadil on mitmeid ühiseid maitseomadusi – mõned neist toovad esile puuviljaseid noote, mõned aga pigem intensiivseid, veidi kibedaid maitseid. Nende kahe õige tasakaal võib avada ukse täiesti uude maitsete maailma. Lühidalt võttes – kui tahate selle kombinatsiooni parimaid omadusi tunda, peaksite valima sarnaste intensiivsustasemetega maitsed.

Kohvi ja šokolaad

Espresso ja tume šokolaad. Tass espressot mis on valmistatud Brasiilia kohviubadest sobib hästi tumeda, kõrge kakaosisaldusega šokolaadiga. 70% tume šokolaad võiks olla hea valik ning kui tahad midagi natuke tekstuurikamat, proovige tervete kakaoubadega varianti. Šokolaadi mõrudus on imeline lisand kohvi šokolaadistele ja pähklistele nootidele.

Must kohv ja mitte nii tume šokolaad. Igat Sumatra kohvi saab rikastada veidi “kergema” tumeda šokolaadiga. Kerge šokolaadi magusus rikastab ja toob paremini esile veidi vürtsikaid Sumatra kohvi maitseid. Parim kohvivalik selle kombinatsiooni jaoks oleks: traditsiooniline must kohv või veidi “pikem” americano.

Kohv piimaga ja piimašokolaad. Pärastlõunane nauding ei ole nii hea ilma natukese piimaga kohvita ja piimašokolaadita, mis selle kõrvale käib. Päritolumaakohvi puuviljasus , mida soovitaksin kohvi jaoks selles kombinatsioonis, ning piimašokolaadi magusus täiendavad teineteist parimal võimalikul viisil.

Enda maitse järgi kombineerimine. Igale ühele oma, nagu öeldakse, ning neid minu väljatoodud soovitusi ei tohiks kindlasti reeglite pähe võtta. Eksperimenteerimine ebastandardsete maitsetega šokolaadidega, näiteks piparmündi ja laimiga võib tuua imelisi ja ootamatuid tulemusi.

Kohvi ja šokolaad

Oad selles suhtes

Põhjus, miks selline sügav ühendus kohvi ja šokolaadi vahel tekkinud on, võib peituda faktis, et kohvi- ja kakaooad on omavahel suguluses. Need mõlemad on troopiliste taimede seemned, mõlemaid kääritatakse ja kuivatatakse, mõlemad vajavad röstimist ning tõenäoliselt kõige suurema kaaluga ühisus on kibeda/magusa maitse omadused. Just nagu kohviube, on ka kakaoube kolme tüüpi:

Forastero. Kõige populaarsem ja laialdasemalt kasutatav kakaouba, mida kasutatakse 80-90% maailma kakao tootmisel. Tunnusjooneks on tugev, maine maitse.

Criollo. See on haruldane sort, mis moodustab 3% maailma kakaotootmisest. Selle oa omaduseks on tugev aroom, vähene kibedus ja kõrge kvaliteet. Seega pole ime, et see on üsna kallis ja kasutatakse vaid parimate šokolaadide tootmisel.

Trinitario. Lõbus fakt – see on Forastero ja Criollo ubade hübriid, mis sündis Trinidadil kui orkaan peaaegu et purustas Criollo ubade istanduse 18. sajandil. Trinitario uba on kõrge saagikusega nagu Forastero ja rafineeritud maitsega nagu Criollo.

“Vastandid tõmbuvad” – seda kulunud väljendit siinkohal kasutada ei saa, kuna kõne all olevad oad on niivõrd sarnased. Seega järgmine kord, kui “ma tahan midagi magusat oma kohvi kõrvale” mõte tuleb pähe, haarake tükike šokolaadi. Paaris kohviga või mitte, saadaval on niivõrd palju maitseid, et leiate kindlasti just enda jaoks ideaalse maitse!